İçeriğe atla

Kozunak

Kozunak
Ülke(ler)Romanya, Bulgaristan, Sırbistan, Moldova
Ana malzemelerBuğday unu, tereyağı, süt, yumurta, şeker, maya, kuru üzüm, lokum, limon kabuğu rendesi, portakal kabuğu rendesi, ceviz, fındık, vanilya, rom

Cozonac (Rumence: kozoˈnak) veya Kozunak (Bulgarca: козунак (kozoˈnak)), Romanya, Bulgaristan[1][2] ve Sırbistan için geleneksel olan özel bir tatlı mayalı ekmektir. Yumurta, süt ve tereyağı bakımından zengindir. Genellikle Bulgaristan'da Paskalya'ya ve çoğunlukla Romanya ve Moldova'daki (Noel, Paskalya, Yılbaşı, Pentekost) için hazırlanır.

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Kozunak Yöresel Bir Tat". Nefis Yemek Tarifleri. 16 Nisan 2017. 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2021. 
  2. ^ "Try This Traditional Bulgarian Sweet Bread Recipe for Easter". The Spruce Eats (İngilizce). 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Romanya</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Romanya (Rumence:

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Bulgaristan, resmî adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti, Balkanlar'da yer alan ülkedir. Batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile çevrilidir. 110.994 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Avrupa'nın en büyük 16. ülkesidir. Balkan, Rodop ve Rila gibi dağlar yüzey şekillerini belirler. Rila Dağı üzerindeki Musala Zirvesi, Doğu Avrupa ve Balkanlar'ın en yüksek doruk noktasıdır. Kuzeydeki Tuna Ovası ve güneydeki Yukarı Trakya Ovası da Bulgaristan'ın alçak ve verimli bölgeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Paskalya</span> İsanın dirilişini anmak için Hristiyanlarca kutlanan bayram

Paskalya, Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli yortu. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Diriliş Bayramı, Diriliş Pazarı ya da Kıyam Yortusu olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya millî futbol takımı</span> Romanyayı temsil eden erkek millî futbol takımı

Romanya millî futbol takımı, Romanya Futbol Federasyonu yönetiminde Romanya'yı uluslararası müsabaka ve turnuvalarda temsil eden futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Veliko Tırnovo (il)</span> Bulgaristanda il

Veliko Tırnovo ili (Bulgarca: Област Велико Търново / Oblast Veliko Tǎrnovo), Bulgaristan'ın kuzeyinde Romanya ile sınırı olan bir ildir. İlin merkezi Veliko Tırnovo'dur. 4661,6 km² yüzölçümüne sahip ilin nüfusu 291.121 kişidir. İlin 10 belediyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Avrupa</span> Avrupadaki coğrafi bölge

Güneydoğu Avrupa, büyük bir kısmını Balkan Yarımadası'nın oluşturduğu Avrupa'da yer alan bir coğrafi bölgedir. Güneydoğu Avrupa'nın tam olarak nerede başladığı veya bittiği ya da kıtanın diğer bölgeleriyle nasıl ilişkili olduğu konusunda birbiriyle örtüşen ve çelişen tanımlar bulunmaktadır. Bölgedeki egemen devlet ve bölgeler alfabetik sıraya göre şunlardır: Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Doğu Trakya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan. Bazen Moldova ve Slovenya da dahil edilebilmektedir. Bölgenin en büyük şehri Güneydoğu Avrupa ile Batı Asya arasındaki boğazda yer alan İstanbul, ardından Bükreş, Sofya, Belgrad ve Atina'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgarlar</span> Güney Slav etnik grubu

Bulgarlar, Bulgaristan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan bir Güney Slav halkıdır. Etnik Bulgarlar, 6,5 milyonluk Bulgaristan nüfusunun %85'ini oluşturmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin dilleri</span>

Avrupa Birliği ülkeleri içinde ulusların konuştuğu dillerin en yaygın olanı 24 adettir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Krallığı</span> Güneydoğu Avrupada 1908-1946 arasında hüküm sürmüş krallık

Bulgaristan Krallığı veya Bulgaristan Çarlığı, 1908-1946 yılları arasında var olmuş bir devlet. 1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Schengen Bölgesi</span> karşılıklı sınır kontrollerinin olmadığı 29 Avrupa devletinin bulunduğu alan

Schengen Bölgesi, Lüksemburg'un, Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan Schengen Anlaşmasını uygulayan 29 Avrupa ülkesinin topraklarını kapsamaktadır. Schengen bölgesi, alan içinde ve dışında seyahat edenler için sınır kontrolleri ile uluslararası seyahat edenler için tek bir devlet gibi ancak herhangi bir iç sınır kontrolü olmadan çalışır. Schengen Bölgesi şu anda 423 milyon kişilik bir nüfusa sahip ve 4.368.693 kilometrekare bir alanı kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2013 Avrupa Güreş Şampiyonası</span>

2013 Avrupa Güreş Şampiyonası, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Tiflis Spor Sarayında 19-24 Mart 2013 tarihleri arasında düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">2014 Avrupa Güreş Şampiyonası</span>

2014 Avrupa Güreş Şampiyonası, Finlandiya'nın Vantaa şehrinde 1-6 Nisan 2014 tarihlerinde düzenlendi.

Romanya, 2016 yarışması'nda diskalife olduktan sonra 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na geri dönmüştür. Ülke Mihai Alexandru ve Alexandra Niculae'nin yazarlığında "Yodel It!" şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Ilinca feat. Alex Florea seslendirmiştir. Romanya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Televiziunea Română (TVR) tarafından Selecția Națională 2017 adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Romanya'yı temsil eden kişi belirlenmiştir.

2017 Yaşar Doğu Güreş Turnuvası, 10-12 Mart 2017 tarihleri arasında Türkiye'nin İstanbul kentinde düzelenen bir güreş yarışmasıdır. 2017 yılında 45’incisi düzenlenen Uluslararası Yaşar Doğu Güreş Turnuvası İstanbul Bağcılar Olimpik Spor Salonunda gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Karpatlardaki ve Avrupa'nın Diğer Bölgelerindeki İlkel Kayın Ormanları</span>

Karpatlardaki ve Avrupa'nın Diğer Bölgelerindeki İlkel Kayın Ormanları, 13 ülkedeki ormanları kuşatan bir uluslararası bileşik doğa koruma alanıdır. Karpatlardaki İlkel Kayın Ormanları, Ukrayna'daki Rakhiv dağlarından ve Chornohora sıradağlarından Poloniny Sırtından (Slovakya) Slovakya'daki Vihorlat Dağlarına kadar 185 km boyunca uzanan on ayrı masif içermektedir. Almanya'nın İlkel Kayın Ormanları, Almanya'nın çeşitli yerlerindeki beş alandan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Berâil</span> Romanyada kent

İbrail (ya da Rumence: Brăila, Romanya'nın Muntenya bölgesinde yer alan bir şehirdir. Bu şehir Tuna Nehri kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarıyla 180,302'dir.

1978 Avrupa Güreş Şampiyonası, 22-24 Nisan günleri arasında erkekler Grekoromen 5-7 Mayıs günleri arasında ise serbest müsabakaları olmak üzere, Bulgaristan'ın Sofya şehrinde düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası etkinliğidir. Takım sıralaması baz alındığında Grekoromen'de Romanya, serbestte ise Bulgaristan ilk sırada yer aldı. Bireysel anlamda ise 7 altın, 5 gümüş ve 1 bronz madalyayla Sovyetler Birliği birinci sırada yer alırken onu 5 altın ile dörder gümüş ve bronz madalya kazanan Bulgaristan ile dörder altın ve bronz ile 5 gümüş madalyalı Romanya izledi.

<span class="mw-page-title-main">2021 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası</span> Voleybol turnuvası

2021 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası, Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası'nın 32. turnuvasıdır. Avrupa Şampiyonası 2. kez 4 ülke ev sahipliğinde oynandı. Bu ülkeler: Sırbistan, Bulgaristan, Hırvatistan ve Romanya'dır. Turnuvada 24 takım mücadele etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2020 Bireysel Güreş Dünya Kupası</span>

2020 Bireysel Güreş Dünya Kupası, 12-18 Aralık 2020 tarihleri arasında Sırbistan, Belgrad'da düzenlenmiştir. Aynı yerde gerçekleşmesi gereken 2020 Dünya Şampiyonası'nın yerine geçen bir etkinlikti, ancak önceki şampiyonalardan en az 8 ülkenin katılması gibi bazı kriterler yerine getirilmediğinden, etkinlik Dünya Şampiyonası olarak sayılmadı. Kupa, bu ve diğer sorunlara neden olan COVID-19 pandemisi arasında gerçekleşti.

Bu madde, Hacettepe Üniversitesi'ndeki heykellerin bir listesini içermektedir.