İçeriğe atla

Kozlu maden faciası

1992 Kozlu kömür madeni faciası, 3 Mart 1992 tarihinde Türkiye'nin Zonguldak ilinin Kozlu ilçesindeki taş kömürü maden ocağında saat 19.45 - 20.00 arasındaki zincirleme grizu patlamaları nedeniyle meydana gelen bir madencilik kazasıdır. Olay sonucunda 263 madenci yaşamını yitirmiştir.

Patlama ile yer altında çıkan yangınların denetim altına alınamaması ve ocağın bütün katlarındaki göçükler ve ulaşım yolları tahribatı nedeniyle ocak yüzey açıklıklarından kapatılmış, bu nedenle kazadan kurtulanların ifadelerini temel alan soruşturmada kazanın oluşma nedenleri tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır. Ocak, 26 Mart 1992 günü tekrar açılmış ise de, yangının kızışması üzerine bir kere daha kapatılmıştır.

Dünya madencilik tarihinin en büyük kazaları arasında yer alan faciada ölen işçilerden 147'sinin cesedi, yer altında devam eden yangınlar nedeniyle günler sonra gruplar halinde çıkarılabilmiştir. En son 2 madencinin cesedi, Mayıs 1997'de ocaktan çıkarılmıştır.[1]

Olay özellikle Zonguldak ve Türk madencilik sektörü çalışanları açısından belleklerde canlılığını sürdürmekte, 7 Mart 1983'te 103 işçinin yaşamını yitirdiği Armutçuk kömür madeni faciası gibi, her yıl dönümünde törenlerle anılmaktadır.[2]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ "Kozlu faciasının yıl dönümü/Hürriyet". 6 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Ahmet Öztürk (5 Mart 2006). "Her Mart'ta kanıyor yürekler". Radikal. 16 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">2007 Zasyadko kömür madeni faciası</span> Vikihaber maddesi

2007 Zasyadko maden faciası, 18 Kasım 2007 tarihinde Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinin Zasyadko yöresinde meydana gelen bir madencilik kazasıdır. Kaza metan gazının patlaması sonucu meydane gelmiş olup; patlamanın olduğu yer seviyesinin 1000 metreden daha fazla altındaydı.

Türkiye'deki madencilik kazaları, geçmiş yıllardan günümüze kadar Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki kömür ve diğer maden ocaklarında meydana gelen kazalardır. 1941 yılından bu yana 3 binden fazla insan maden kazalarında ölmüştür. 100 binden fazla insan ise yaralanmıştır. Madenlerde en çok görülen kaza sebepleri ise grizu patlaması, göçük ve yangınlardır. Türkiye'de geçmişten günümüze kadar birçok kaza yaşanırken, bu kazaların en çok görüldüğü il ise Zonguldak olmuştur. Cumhuriyet tarihinden beri yaşanan en büyük maden kazası, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelmiş ve 301 kişi ölmüştür. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı bir araştırmada, Türkiye'de maden ve taş ocakçılığı iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör olmuştur.

Odaköy maden kazası 23 Şubat 2010 tarihinde Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de meydana gelen maden kazası. Kaza sırasında madende bulunan 46 kişiden 13 tanesi ölürken 18 kişi altısının durumu ağır olmak üzere hastaneye kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Karadon maden kazası</span>

Karadon maden kazası, 17 Mayıs 2010 tarihinde yerel saatle 13:28'de (UTC+03.00), Türkiye'nin Zonguldak ilinin merkezine bağlı Kilimli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait Karadon Müessese Müdürlüğü'nün kömür ocağında meydana gelen kaza.

<span class="mw-page-title-main">Stoke-on-Trent</span>

Stoke-on-Trent, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Batı Midlands bölgesinde ve törensel Staffordshire kontluğunda bulunan ama 1997'den itibaren Tek-Seviyeli Yerel İdare olarak idare edilen ve 1925'te krallık beratı ile şehir olma statüsü de kazanan bir yerleşke ve idare merkezidir.

Bu sayfada 1992 yılında Türkiye'de görevdeki siyasi kurumlar ve kişiler, yaşanan olaylar, doğan ve ölen kişiler yer alır.

Şemsi Denizer, Türk sendikacı. Türk-İş Genel Sekreterliği ve Genel Maden-İş Genel Başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Soma Faciası</span> 13 Mayıs 2014’te Manisa ilinde gerçekleşen madencilik kazası

Soma Faciası, 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan madencilik kazası. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti. Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, patlamaya elektrikli ekipmanların sebep olduğundan şüphelenildi. Yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı. 17 Mayıs 2014'te, toplamda 301 kişinin hayatını kaybettiği ve içeride kimse kalmaması sebebiyle kurtarma çalışmalarının sona erdiği açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Soma Holding</span>

Soma Holding, Türkiye’de faaliyet gösteren holding kuruluşu. Soma Holding, TTK’dan sonra Türkiye’nin en büyük kömür üreticisidir. Holdingin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'dır.

Ermenek maden kazası, 28 Ekim 2014 tarihinde, Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarında, Has Şekerler Madencilik’e ait kömür madeninde su baskını sonucu 18 işçinin mahsur kalarak hayatını kaybettiği olaydır. Bu kaza altı ay içinde bir Türk madeninde ikinci büyük kazadır. Bir önceki Soma Faciası 13 Mayıs 2014'te gerçekleşmişti.

Yeni Çeltek olayları ya da Yeni Çeltek direnişi, 12 Eylül Darbesi öncesi süreçte Amasya'da Yeni Çeltek maden bölgesinde işçilerin greve gitmeleriyle başlayıp askerlerin müdahalesi ile büyüyen işçi eylemi.

Şirvan maden kazası 17 Kasım 2016 tarihinde Siirt'in Şirvan ilçesindeki Madenköy yakınlarındaki bakır madeninde meydana gelen ve 16 işçinin ölümüyle sonuçlanan kaza.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Yavuzyılmaz</span> Türk siyasetçi, CHP Zonguldak milletvekili

Deniz Yavuzyılmaz, Türk siyasetçi.

Benxihu (Honkeiko) Kömür ocağı, Benxi, Liaoning, Çin'de ilk kez 1905'te çıkarıldı. 1930'ların başında Japonya, Çin'in kuzeydoğusunu işgal etti ve Liaoning eyaleti, Japon kontrolündeki kukla Mançukuo devletinin bir parçası oldu. İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında, Japonlar, bazıları yerel askeri örgütlerden yakalanmış olan Çinli işçileri kömür ocağında çok kötü koşullarda çalıştırmaya zorladı. Yiyecek kıttı ve işçilerin yeterli kıyafeti yoktu. Çalışma koşulları zordu ve yetersiz temizlik ve su kaynakları nedeniyle tifo ve kolera gibi hastalıklar arttı. Tipik olarak madenciler 12 saatlik vardiyalarda veya daha uzun süre çalıştı. Japon kontrolörlerin işçileri kazma saplarıyla dövdüğü biliniyordu ve madenin çevresi çitle çevrildi ve korundu. Birçoğu koşulları köle emeği olarak tanımlar.

Kömür Savaşları, Amerika Birleşik Devletleri'nde kabaca 1890 ile 1930 arasında gerçekleşen bir dizi silahlı işçi-işveren anlaşmazlıklarının bir sonucuydu. Çoğunlukla Doğu'da, özellikle Apalaş'da meydana gelmelerine rağmen, yüzyılın başından sonra Colorado'da önemli miktarda şiddet olayları gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amasra maden kazası</span> 14 Ekim 2022’de Bartın ilinde gerçekleşen madencilik kazası

Amasra maden kazası ya da Amasra maden faciası, 14 Ekim 2022 tarihinde Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında gerçekleşen ve yeraltındaki 110 işçiden 42'sinin ölmesiyle sonuçlanan olaydır. Türkiye'de gerçekleşen en ölümcül iş ve madencilik kazalarından birisidir. İçeride kimse kalmaması nedeniyle 15 Ekim günü arama kurtarma çalışmaları sona ermiştir.

Maden kazası, minerallerin veya metallerin çıkarılması sürecinde meydana gelen bir kazadır. Sert kaya madenciliğinde de kazalar meydana gelse de, her yıl binlerce madenci maden kazalarında, özellikle de yer altı kömür madenciliğinde ölmektedir. Düz kaya tabakaları, genellikle dayanımsız kayaçlar, metan gazı ve kömür tozu varlığı nedeniyle kömür madenciliğinin sert kaya madenciliğinden çok daha tehlikeli olduğu kabul edilir. Günümüzde ölümlerin çoğu, gelişmekte olan ülkelerde ve gelişmiş ülkelerin emniyet önlemlerinin tam olarak uygulanmadığı kırsal kesimlerinde meydana gelmektedir. Bir madencilik felaketi, beş veya daha fazla ölümün gerçekleştiği maden kazalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Domuzdamı</span>

Domuzdamı veya domuztamı, maden ocaklarında çökme tehlikesi olan yerlerde tavanı dikdörtgen veya kare prizma şeklinde destekleyen ve ayak arkasından tavanın muntazam kırılmasını sağlayan özel bir tahkimat birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Soma Faciasına uluslararası tepkiler</span> maden kazasına gelen tepkiler

13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde bir yangın çıktı. Yangın nedeniyle göçük altında kalan 301 madenci yaşamını yitirdi ve birçok ülke ve uluslararası kuruluş, ölenler için Türkiye'ye taziyelerini iletti.

İliç maden kazası, 13 Şubat 2024'te Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde siyanür liç işleminden sonra depolanan toprak yığınının saat 14.28'de heyelana dönüşmesi sonucu oluşan kazadır. Hacmi yaklaşık 10 milyon m³ olarak hesaplanan bir kütlenin 200 metrelik bir yamaçtan 10 metre/saniye hızda hareket ederek Sabırlı Deresi'ne doğru 800 metre kaymış olduğu açıklanmıştır. İlk açıklamalara göre liç yığının yayıldığı alanın 300 dönüm olduğu tahmin edilmektedir.