İpek böceği. Kelebek yumurtalarını dut yaprakları üzerine bırakır, yumurtladıktan üç dört gün sonra ölür. Baharda taze dut yaprakları üzerindeki yumurtalardan larva halinde çıkan tırtıllar sık tüylü ve siyahtır. Büyük bir iştahla devamlı dut yaprağı yerler ve dört beş defa gömlek değiştirerek bir birbuçuk ayda 7 veya 8 santime ulaşırlar. Büyüdükçe renkleri açılır ve tüyleri kaybolur. İyice büyüyüp de hücrelerine yerleşince üst dudağındaki delikten iplik halinde zamk gibi bir sıvı çıkararak kozasını yapmaya başlar. Tırtıl önce kozanın dış kısmını sonra kendi vücudunun etrafını örmeye devam eder ve görünmez olur. Eğer kendi haline bıraklırsa iki üç hafta içinde kelebek haline gelerek ördüğü kozayı parçalar ve dışarı çıkar. Bu yüzden kozayı parçalamadan kozalar sıcak suya atılır veya sıcak su buharına tutularak tırtıl öldürülür. Böylece ipek kozaları elde edilir. Bu kozalardan da tel şeklindeki ipek lifleri çıkarılıp ham ipek üretilir.
İpek, ipekböceğinin ürettiği yumuşak, parlak bir liftir. İpekböceği bir tırtıldır ve bu lifi kendine koza örmek için üretir. İnsanlar bu liften iplik yapar ve kumaş dokurlar.
Kelebek, böceklerin, pul kanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad. 150.000 kadar türü bilinmektedir.
Başkalaşım ya da metamorfoz, özellikle böcekler için kullanılan bir terim olup canlının tırtıl düzeyinden yetişkin düzeye geçişine denir.
Abdullah Tırtıl Türk asker, 1982-1984 arasında İstanbul Belediye Başkanı.
Çam kese böceği, Thaumetopoeidae familyasından pul kanatlı zararlı böcek türü.
Tırtıl gündüz ve gece kelebeklerinin larvasıdır. Göğüs bölümlerinde üç çift bacakları vardır. Tırtıl büyüdüğünde kelebek olacağını gösteren hiçbir ipucu vermediğinden, larvaya iyi bir örnektir. Çoğu tırtılın uzun gövdesi 13 bölümden oluşur. Başın ardındaki ilk üç bölüm, kelebeğin kanatlarının ve bacakların bağlandığı göğüs bölümüne dönüşecektir. Bu bölümlerdeki bacaklar sert ve parlaktır. Etli, yumuşak ve küt uçları yüzeylere tutunmayı sağlayan küçük kancalarla donanmış öbür bacaklar, tırtıl kelebek olduğunda kaybolur. Tırtılların kancalı bacakları beş çiftten az olabilir ama hiçbirinde beş çifti aşmaz.
Güve, Lepidoptera (pulkanatlılar) takımından çeşitli kelebek türlerine verilen genel ad. Halk arasında buğday, odun, kumaş ve kürk gibi şeylere musallat olmaları ile bilinirler.
Krizalit, bazı böceklerde tırtılın kendi çevresine ördüğü koza içindeki devinimsiz, kelebeğe ya da böceğe dönüşme evresindeki durumu. pupa olarak da bilinir.
Erik kırlangıçkuyruğu, Papilionidae familyasından bahçelerde, çayırlık ve açık ormanlık alanlarda yaşayan bir kelebek türü. Çakal eriği türünün bulunduğu yerlerde ve özellikle meyve bahçelerinde rastlanır.
Colobura dirce, Nymphalidae familyasından Orta ve Güney Amerika ile Karayipler'de yaşayan bir kelebek türüdür.
Ağaçkakan (Picus), ağaçkakangiller (Picidae) familyasından ağaçların kabuklarını gagalayarak altlarında gizlenmiş tırtıl ve böceklerle beslenen, sivri gagalı kuş türlerinin ortak adı.
Myrmeleontidae, Myrmeleontoidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır.
Keloğlan Aramızda, 1971 yapımı Türk filmidir.
Fesupanallah, Pana Film imzalı, 2007 yılında atv'de yayınlanan başrollerini Şafak Sezer, Cem Davran, Kadir Çöpdemir ve Hasan Kaçan'ın paylaştıkları komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. İlk bölümü 10 Eylül 2007 Pazartesi akşamı saat 20.00'de yayınlandı ve 6 Kasım 2007 tarihinde yayımlanan 8. bölümü ile sona erdi.
Un kurabiyesi, hamurdan yapılan bir çeşit kurabiye veya bisküvidir. Un kurabiyesi yapımında en yüksek kalitede tereyağı kullanılır. Tereyağı dışında un, yumurta ve şeker içerir. İsteğe bağlı vanilya, badem, limon, sakız, hurma veya çikolata eklenebilir.
Tırtıl kurabiye veya Krumiri, bir çeşit kurabiye veya bisküvidir. Almanya'da Spritzgebäck, İtalya'da Krumiri olarak adlandırılır.Çin'de ejder kurabiye veya tırtıl kurabiye olarak bilinir.
Sarığı burma tatlısı, sarı burma tatlısı, sar burma tatlısı, bir çeşit şerbetli tatlıdır. Oklava tatlısına çok benzer. Sivas'ta yapılan bir tatlıdır. Genellikle içine ceviz konur. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır. İsmini oklavaya sarılarak yapılmasından alır. Benzer tatlılar Amasya'da tırtıl baklava, Erzurum'da kırım baklavası, Tokat'da oklava tatlısı, Erzincan'da lüle baklavası, Elazığ'da dolanger tatlısıdır.
Latince ismiyle Tachinidae, parazit sinekler olarak ya da tırtıl sinekleri, dünya çapında yaklaşık 8000 türe sahip, tür bakımından zengin bir sinek familyasıdır ve bunların yaklaşık 500'ü Orta Avrupa'da bulunur..
Dolangel tatlısı, bir çeşit şerbetli tatlıdır. Oklava tatlısına çok benzer. Türkiye genelinde yapılmaktadır. İçine Antep Fıstığı veya ceviz konur. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır. Benzer tatlılar Amasya'da tırtıl baklava, Erzurum'da kırım baklavası, Tokat'ta oklava tatlısı, Erzincan'da lüle baklavası, Sivas'ta Sarığıburma, Elazığ'da dolanger tatlısıdır. Gaziantep Dolangel Tatlısı 15.11.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.