İçeriğe atla

Koyaanisqatsi

Koyaanisqatsi (İngilizce: /koʊˌjɑːnɪsˈkɑːtsiː/ koh-YAH-nis-KAHT-see),[1] aynı zamanda Koyaanisqatsi: Life Out of Balance olarak da bilinir, Godfrey Reggio'nun yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği, müzikleri Philip Glass'a ve görüntü yönetmenliği Ron Fricke'ye ait olan, 1982 yapımı deneysel, anlatı dışı bir Amerikan filmidir.[2]

Film öncelikle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki şehirlerin ve birçok doğal manzaranın ağır çekim ve hızlandırılmış çekimlerinden (bazıları tersten) oluşuyor. Görsel tonlu şiir ne diyalog ne de sesli bir anlatım içerir: tonu, görüntülerin ve müziğin yan yana gelmesiyle belirlenir. Reggio, diyalog eksikliğini şu sözlerle açıkladı: "Bu filmlerin sözcüklerinin olmaması dil sevgisinin eksikliğinden kaynaklanmıyor. Çünkü benim açımdan dilimiz büyük bir aşağılanma içerisinde. Artık içinde yaşadığımız dünyayı tanımlamıyor."[1] Hopi dilinde koyaanisqatsi kelimesi "dengesiz yaşam" anlamına gelir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Carson, Greg (director) (2002). Essence of Life (DVD). MGM Home Entertainment. 
  2. ^ "Koyaanisqatsi and Its Complex Legacy - Brows Held High". 21 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  3. ^ "Film: Koyaanisqatsi". 2 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sinema</span> filmin beyaz renk perdeye yansıtılması

Sinema veya Sinema sanatı, kamera aracılığı ile elde edilmiş görüntülerin bir ışık aracılığı ile beyaz renkte bir perdeye yansıtılarak film adı verilen sesli veya sessiz hareketli videolar elde edilmesi işidir. Üretilen bu filmler, sinema salonu adı verilen özel binalarda gösterilmektedir. Sinema sanatı genel olarak diyalog, kurgu, sahnenin düzeni, ışık, ses ve dekor gibi şeyleri yapılan filme uygun sekilde dizayn edilir. Bu işlemlerin tamamına ise sinema endüstrisi adı verilmektedir. İtalyan asıllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo sinemayı, "yedinci sanat" olarak tanımlamış ve ilk sinema 1895 yılında çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Linklater</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist

Richard Linklater,, Amerikalı yönetmen, film yapımcısı, senarist ve oyuncu. Yönettiği filmler içerisinde daha çok komedi gençlik filmi Dazed and Confused (1993), romatik drama üçlemesi Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004), Before Midnight (2013), müzik temalı School of Rock (2003) ve rotoskop tekniğiyle çektiği Waking Life (2001), A Scanner Darkly (2006) filmleriyle tanındı. 2002 yılından 2014 yılına kadar çektiği Boyhood (2014) filmiyle olumlu eleştiriler aldı. Ayrıca aralarında Altın Küre ve BAFTA'nın da olduğu birçok organizasyondan en iyi yönetmen ödülüne lâyık görüldü.

Qatsi üçlemesi, yapımcılığını Godfrey Reggio'nun üstlendiği ve müziklerini Philip Glass'ın bestelediği üç filmlik bir seriye verilen ve resmi olmayan bir addır.

<span class="mw-page-title-main">Müzik</span> sanatın ses kullanılan şekli

Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil, bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Ritim, tonalite, dinamik ve ses renginden hiçbiri, müzikte tek başına yer almaz ancak birlikte müziksel bir bütünlük yaratırlar. Değişik müzik türlerinde farklı oranlarda ağırlık taşıyabilirler. Müzik teorisi, müzik sanatını gerçekleştiren belirli kavram ve sistemlerin bir araya gelmesinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Marguerite Porete</span> Fransız yazar (1250-1310)

Marguerite Porete,, Fransız mistik. "Basit Ruhların Aynası" adlı eserinin öğretisini yaymaya çalıştığı için sapkınlıkla suçlanıp 1310'de kazıkta yakılmıştır.

Soundtrack bir kitap, drama, dizi, sinema filmi, radyo programı, televizyon programı veya video oyununun görüntülerine eşlik eden ve bunlarla senkronize olan kayıtlı müziktir. Türkçede tam karşılığı bulunmadığı için genellikle film müziği olarak kullanılan, İngilizce kökenli bir kelimedir.

Bağdaşıklık, bir metni oluşturan unsurlar arasındaki anlam bütünlüğü, tutarlılık ve homojenliği ifade eder. Bağdaşıklık, anlamsal ilişkiler açısından tanımlanan dilsel bir birlikteliktir. Bir metin yalnızca dilbilgisi kurallarına göre düzenlenmez. Dil öğelerinin açıkladığı özellik ve durumlar arasında anlam bağıntıları da vardır. Bu anlam bağıntılarına bağdaşıklık denir. Dilbilgisel bağlamda doğru görünen bir cümlede anlam ve mantık hataları bulunabilir; bağdaşık cümlelerde bu tür hatalar olmaz.

<span class="mw-page-title-main">Warner Bros.</span>

Warner Bros. Entertainment, Inc. Warner Brothers (Warner Kardeşler) veya kısaca Warner Bros. dünyanın en büyük film yapım ve televizyon yayın şirketlerinden biridir. AT&T'nin WarnerMedia grubunun bir iştiraki konumundadır ve merkezi Burbank, Kaliforniya, ABD'dir. 1923 yılında Harry, Albert, Sam ve Jack Warner tarafından kurulan şirket, Warner Brothers, kısaca Warner Bros. ismini almıştır. Amerikan film endüstürisinin büyük isimlerinden olan Warner Bros. aynı zamanda Motion Picture Association of America (MPA) üyesidir.

Üstkurmaca, klasik anlamdaki tüm kurmaca türlerine atıfta bulunan bir kurmaca türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Joaquin Phoenix</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Joaquin Rafael Phoenix, Leaf Phoenix olarak da bilinir, Amerikalı oyuncu, müzik videosu yönetmeni, prodüktör, müzisyen ve aktivist. Ridley Scott'ın yönettiği Gladyatör filmindeki Commodus rolüyle dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu rolle en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar ödülüne aday olmuştur. 2005 yılında bir biyografi filmi olan Walk the Line'da müzisyen Johnny Cash'i canlandırarak bir kez daha Oscar'a aday olmuştur. 2012 yapımı The Master filmindeki Freddie Quell rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında bu ödüle 3. kez aday olmuştur. Bunun yanında Phoenix, bir röportajında Oscar ödülleri için 'bullshit' yorumunu yapmaktan çekinmemiştir.

Müzikal kendine özgü, yalın bir olay örgüsü olan, müzik, dans ve diyalogların olaylarla bütünleştiği duygusal ve eğlendirici sahne gösterisi, oyun ya da filmdir.

<i>Modern Zamanlar</i>

Modern Zamanlar ya da Asrî Zamanlar, 1936 ABD yapımı romantik komedi filmidir. Özgün adı Modern Times olan film Türkiye'deki ilk gösterimlerinde Asrî Zamanlar adıyla da gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gulzar</span>

Sampooran Singh Kalra ya da bilinen takma adıyla Gulzar, Hint şair, şarkı sözü yazarı, sinemacı, yönetmen ve oyun yazarı. Dina, Jhelum District, Britanya Hindistanı'nda doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Philip Glass</span> Amerikalı besteci

Philip Glass, üç kez Akademi Ödülleri'ne aday olmuş Yahudi asıllı Amerikalı besteci. 20. yüzyılın son döneminin en etkili bestecilerinden biri ve genel olarak sanatsal müziği halkla buluşturan bestecilerden biri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Müzikal tiyatro</span>

Müzikal tiyatro, kendine özgü bir olay örgüsü olan, müzik, dans ve diyalogların olaylarla bütünleştiği duygusal ve eğlendirici sahne gösterisi, oyun ya da filmdir. Sıklıkla "müzikal" olarak da anılır.

<i>Baraka</i> (film) film

Baraka, 1992 yapımı yorumsuz belgesel filmdir. Yönetmeni Ron Fricke'dir. "Baraka" (بركة) Arapçadan birçok dile geçen "kutsanma" anlamında bir sözcükten gelir. Baraka herhangi bir kişinin yorum veya seslendirmesini içermeyen bir belgeseldir. Doğal olaylar, hayat, insan etkinlikleri ve teknolojik fenomenleri içeren görüntü dizilerinden oluşur. 6 kıtaya yayılan 24 ülkede 14 aylık sürede çekilmiştir. Film, Godfrey Reggio'nun benzer şekilde sözsüz çektiği Koyaanisqatsiye benzer. Baraka, yirmi yıllık süre içinde 70 mm Todd-AO formatında çekilen bir ilktir. Film kaydı üç ana bölümde 22 ayrı parçadan oluşur. Müzikleri Michael Stearns, Dead Can Dance, L. Subramaniam, Ciro Hurtado, Inkuyo, Brother, David Hykes, minimalist, Philip Glass tarafından yapılmıştır. Baraka'ya devam olarak Samsara çekilmiştir. Ağustos,2012'de gösterime girmiştir.

Bağlaşıklık bir cümledeki dilbilgisel unsurların tam, doğru ve birbirleri ile uyumlu şekilde kullanılması ilkesidir. Bu unsurlara örnek olarak cümlenin öğeleri, ekler, yardımcı fiiller, ek-fiiller vs. verilebilir. Bağlaşıklık bir dil bağıntısıdır.

<i>Geliş</i>

Geliş, Denis Villeneuve tarafından yönetilen ve senaryosu yazar Ted Chiang'in Story of Your Life adlı kısa hikâyesinden Eric Heisserer tarafından uyarlanan 2016 yapımı Amerikan bilimkurgu-dram filmi. Filmin kadrosunda Amy Adams, Jeremy Renner ve Forest Whitaker yer almaktadır. Filmin galası 1 Eylül 2016 tarihinde Venedik Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleşti.

Ekvador, 2000 yılından beri Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü dalında Akademi Ödülleri'ne başvurmaktadır. Ödül, Amerika Birleşik Devletleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından İngilizce diyalogları olmayan ve ABD dışındaki ülkelerde üretilen uzun metrajlı filmlere her yıl verilmektedir. Ödül, 1956'daki Akademi Ödülleri'ne kadar yoktu. İngilizce olmayan filmler için oluşturuldu ve her yıl verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ses efekti</span>

Ses efekti, yapay olarak oluşturulmuş veya geliştirilmiş bir sestir veya filmlerin, televizyon programlarının, canlı performansın, animasyonun, video oyunlarının, müziğin veya diğer medyanın sanatsal veya diğer içeriğini vurgulamak için kullanılan ses işlemidir. Bunlar normalde foley ile oluşturulur. Sinema ve televizyon yapımında ses efekti, diyalog veya müzik kullanmadan belirli bir hikâye anlatımı veya yaratıcı nokta oluşturmak için kaydedilen ve sunulan bir sestir.