İçeriğe atla

Kovan (film)

Kovan
YönetmenEylem Kaftan
YapımcıCanol Balkaya, Mustafa Karadeniz, Asiye Kefeli
SenaristEylem Kaftan
OyuncularMeryem Uzerli
Feyyaz Duman
Hakan Karsak
Burcu Salihoğlu
MüzikCem Erman
Emir Ersoy
Görüntü yönetmeniSerdar Ünlütürk
Sanat yönetmeniErdinç Aktürk
KurguAhmet Alan
Erkan Erdem
Yapım şirketiCaba Film
TRT
DağıtıcıCGV Mars Dağıtım
CinsiSinema filmi
TürüDramatik
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i25 Eylül 2020 (2020-09-25)
Süre93 dk.
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
Hasılat₺21.854 (2 hafta)[1]

Kovan, yönetmenliğini ve senaristliğini Eylem Kaftan'ın gerçekleştirdiği 2020 çıkışlı Türkiye yapımı dram türündeki film.[2] Filmin başrollerinde Meryem Uzerli, Feyyaz Duman, Hakan Karsak ve Burcu Salihoğlu yer almaktadır.[3] Filmin yapımcılığını Canol Balkaya, Mustafa Karadeniz ve Asiye Kefeli üstlenmiştir. Ayrıca ortak yapımcı olarak TRT'de[4] yer almıştır. Filmin görüntü yönetmenliğini Serdar Ünlütürk yapmıştır. Cast direktörü olarak Emel Akkaya yer almıştır. Filmin kurgusunu ise Erkan Erdem yapmıştır. Filmin müzikleri ise Emir Ersoy tarafından eklenmiştir.

Konusu

Ayşe (Meryem Uzerli) Artvin'de doğmuş bir kızdır. Küçük yaşlarda okumak üzere Almanya'ya gönderilir. Belli bir yaşa gelene kadar orada yaşar. Daha sonra Artvin'de yaşayan annesinin rahatsızlandığını duyar ve memleketine geri döner. Ayşe'nin annesinin ölmeden önce son isteği aile mirası olan arıcılık geleneğini sürdürmesidir. Normalde arıdan çok korkan Ayşe annesinin isteğini de yerine getirmek ister. Ayşe Artvin de kalarak hem kendini keşfetme yolculuğuna başlar hem de annesinin son isteğini yerine getirmiş olur. Film bu süreçte kendini keşfetme yolunda attığı adımlar, köy halkını dinlememesi ve kendince yeni yöntemler ortaya koyarak yeni şeyler başarabileceğini düşünmesi üzerine kuruludur. Filmde Ayşe'nin attığı adımlar sonucu başına gelen olaylar hem kendini hem de kovan için yaşanan tehlikeleri göz önüne serer.

Filmin Çekimleri

Kovan filmi Artvin'in Borçka ilçesine bağlı olan Macahel vadisinde şu anki adıyla Camili'de gerçekleştirildi.

Oyuncular

  • Meryem Uzerli - Ayşe
  • Feyyaz Duman - İlker
  • Hakan Karsak - Ahmet
  • Burcu Salihoğlu - Mine
  • Şennur Noygarlar - Cemile
  • Ömer Akdemir
  • Gülay Akdemir
  • Mert Akdemir
  • Erdal Aktun
  • İsmail Avcı
  • Dizem Kaftan
  • Rabia Bayar

Aldığı Ödüller

  • Antalya film festivalinde Uzun Metraj Kurmaca Work in Progress Platformu ödülü almıştır.[5]
  • Malatya Film Festivalinde "En İyi Yönetmen Ödülü"[5]
  • Kayseri Film Festivalinde "En İyi Görüntü Ödülü"[5]
  • Chelsea Film Festivali’nde Meryem Uzerli' ye “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü[6]
  • Chelsea Film Festivali’nde Eylem Kaftan, “En İyi fFilm”, “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Senaryo” ödülü[6]
  • Chelsea Film Festivali’nde Serdar Ünlütürk “En İyi Görüntü” ödülü[6]
  • Chelsea Film Festivali’nde Hakan Karsak ise “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülü[6]

Kaynakça

  1. ^ "Kovan". Box Office Türkiye. 1 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2024. 
  2. ^ Alan, Serkan (13 Eylül 2020). "Zamanın ruhunu yakalayan film: Kovan". gazeteduvar.com.tr. Gazete Duvar. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2024. 
  3. ^ Önal, Görkem (Kasım 2021). "BAL VE BARUTUN ANALOJİSİ: KOVAN" (PDF). SEKANS Sinema Kültürü Dergisi, 16. s. 19-27. 4 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Temmuz 2024. 
  4. ^ "'Kovan' 25 Eylül'de vizyona giriyor". Anadolu Ajansı. 4 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2024. 
  5. ^ a b c "Uluslararası festivallerden ödülle dönen 'Kovan' izleyiciyle buluştu". www.aa.com.tr. 24 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2024. 
  6. ^ a b c d "Amerika'dan 6 ödülle döndü". Hürriyet. 20 Ekim 2020. 24 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Fikret Hakan, gerçek adıyla Gaffar Bumin Çıtanak, Türk oyuncudur.

<i>Tabutta Rövaşata</i> Derviş Zaimin 1996 tarihli filmi

Tabutta Rövaşata, 1996 yapımı bir Derviş Zaim filmi. Başrolü Ahmet Uğurlu'nun üstlendiği film, Rumeli Hisarı'nda yaşayan evsiz barksız bir adamın hüzünlü hikâyesini konu edinir. Filmde ülkede yaşanan genel ekonomik sıkıntılar ve süregelen zorlu yaşam koşulları kentli-yoksul kesimin öncüsü olarak Mahsun karakteriyle işlenir. Tabutta Rövaşata En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu ve En İyi Erkek Oyuncu ile dördü Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden olmak üzere 12 ödül kazandı.

Serdar Akar, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

Vahide Perçin, Türk tiyatro, film ve dizi oyuncusudur.

<i>Bal</i> (film) "Yusuf Üçlemesi"nin üçüncü filmi (2010)

Bal, 2010 yapımı bir Semih Kaplanoğlu filmidir. 60. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde galası yapılmış film "Yusuf Üçlemesi"nin son filmidir. Bu film 60. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Festival'in en prestijli ödülü olan Altın Ayı ödülünü kazanmıştır. "Yusuf Üçlemesi"nin ilk iki filmi Yumurta ve Süt'tür. Çekimleri Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde yapıldı.

<i>Korkuyorum Anne</i> 2004 yapımı Türk filmi

Korkuyorum Anne, Reha Erdem'in yazıp yönettiği, 2004 yapımı Türk filmi.

Meryem Sarah Uzerli, Türk-Alman oyuncu. Muhteşem Yüzyıl dizisinde canlandırdığı Hürrem Sultan karakteri ile tanınmaktadır.

Ayşe Arman ile Beyazıt Öztürk'ün sunduğu 38. Altın Kelebek Ödülleri sahipleri:

<i>Hayat mı Bu</i> 1972 yapımı Türk romantik dram filmi

Hayat mı Bu, yönetmenliğini Orhan Aksoy' un yaptığı 1972 yapımı romantik dram filmidir. Başrollerde Zeynep Değirmencioğlu, İzzet Günay, Semra Sar, Sertan Acar ve Serkan Acar'ın yer aldığı filmde, öz oğlunun kim olduğunu öğrenemeyen bir anne ile bir kıza âşık olan biri ölümcül hastalıklı iki kardeşin öyküsü anlatılmaktadır.

24. Ankara Uluslararası Film Festivali, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından, 14 - 24 Mart 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen film festivali.

<span class="mw-page-title-main">50. Altın Portakal Film Festivali</span>

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 53.'südür. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen festival, 4-11 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

<i>İşte Hayat</i> Atıf Yılmazın yönettiği 1975 yapımı Türk filmi

İşte Hayat, senaryosunu Umur Bugay'ın yazdığı, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1975 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Selim Soydan'dır.

<i>Annemin Yarası</i> 2016 yapımı Türk filmi

Annemin Yarası, 2016 yapımı dramatik Türk filmi. Ozan Açıktan'ın yönettiği filmde Meryem Uzerli, Ozan Güven, Belçim Bilgin ve Okan Yalabık gibi oyuncular yer alıyor. 2015 yılında başlanan film çekimleri, Türkiye'nin yanı sıra Makedonya, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da gerçekleştirildi. Filmde, yetimhanede büyüyen Salih'in kaybettiği ailesini arayışı ve bu sırada etrafında cereyan eden hadiseler beyazperdeye aktarılıyor. Çekimlerinin bir kısmı Sava Nehri etrafında yapılan filmi 11 Mart'ta vizyona girmiştir. Filmin galası 9 Mart'ta İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı.

<i>Annemin Şarkısı</i>

Annemin Şarkısı, Erol Mintaş'ın ilk uzun metrajlı filmi. Çekimleri Tarlabaşı, Esenyurt ve Doğubayazıt'ta gerçekleştirildi. Film çekilirken T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk filmini çeken yönetmenlere verilen yapım fonu ile desteklendi fakat filminin tamamlanması için kitlesel fonlama (crowdfunding) yöntemine başvuruldu. Kampanya, bağış ve destek sitesi Indiegogo'da başlatıldı. 20.000 dolar hedefini belirleyen film için elli üç kişi tarafından toplamda 2.420 dolar bağışlandı. Filmde, 90'lı yıllarda Doğu'da boşaltılan köylerinden İstanbul'a göç etmek zorunda kalan ailenin yerleşmiş olduğu Tarlabaşı'nın "kentsel dönüşüm" projesiyle boşaltılması üzerine ikinci bir göçe zorlanması anlatılır. Semih Kaplanoğlu proje danışmanı olarak ekipte yer aldı. Film 14 Kasım 2014'te gösterime girdi, toplamda on üç hafta gösterimde kaldı ve 11.480 kişi tarafından seyredildi.

Bu liste; Hacettepe Üniversitesi'nde ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi almış kişiler hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">56. Antalya Altın Portakal Film Festivali</span>

56. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 26 Ekim - 1 Kasım 2019 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilen film festivalidir. Bu yıl, "Öze Dönüş" teması ile gerçekleştirilen festivalin direktörlüğünü Ahmet Boyacıoğlu gerçekleştirdi. Festivalde 29 ülkeden, 69 yönetmenin, toplam 66 filmi seyirci ile buluştu. Festivalden iki yıl önce kaldırılan "Ulusal Yarışma" bölümleri ise bu yıl yeniden festivale eklendi.

Feyyaz Duman, Kürt kökenli Türk oyuncu.

Hakan Yufkacıgil, Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Ablam, yönetmenliğini Burcu Aykar'ın yaptığı 2018 yapım kurmaca bir kısa filmdir. Pek çok film festivalinde çeşitli ödüllere layık görülmüştür.

31. Adana Altın Koza Film Festivali, 23-29 Eylül 2024 tarihlerinde Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen film festivalidir. 23 Eylül 2024'te Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan Merkez Park Amfi Tiyatro'da yapılan tören ile başlayan festivalin açılış sunuculuğunu oyuncu Volkan Severcan gerçekleştirdi. "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" ve "Orhan Kemal Emek Ödülleri"'nin takdim edildiği açılış töreninde şarkıcı Nilüfer de bir konser verdi.