İçeriğe atla

Koulrofobi

Koulrofobi, palyaçolara duyulan korkudur.
Koulro kelimesi, Antik Yunan kültüründe palyaçoların eğlence figürü olarak yer almamasına rağmen,Yunanca'da tahtabacak anlamına gelen "κωλοϐαθριστής" kelimesinden gelir.[1]

Koulrofobi, insanların üzerinde ciddi izler bırakabilen bir fobidir. Ciddi anlamda, insanları rahatsız eder. İleri derecelerdeki Koulrofobi hastaları, palyaçoları gördüklerinde titreme, hızlı nefes alıp verme, nefes kesilmesi, bağırma gibi refleks davranışlar sergileyebilirler.[1]

Koulrofobisi olan insanlar, palyaçolara bakmak, onlarla iletişim kurmak zorunda bırakılmamalıdır. Bu, Koulrofobisi olan insanın çevresine olan güvenini sarsar.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Koulrofobi nedir?". 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fobi</span> Bir nesne veya durumun sürekli ve aşırı korkusu ile tanımlanan anksiyete bozukluğu

Fobi, korku ya da yılgı, bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemesi hali. Fobi kelimesi, Yunanca Phobos kelimesinden gelir. Phobos, Yunan mitolojisinde korku tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zenofobi</span> Kişinin yabancılardan ya da bir şekilde kendisinden farklı olan insanlardan korkmasına ve nefret etmesine verilen isim

Zenofobi, yabancı korkusu ve nefreti anlamında olup, Yunanca ξένος (xenos,yabancı) ve φόβος (phobos,korku) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Kişinin yabancılardan ya da bir şekilde kendisinden farklı olan insanlardan korkmasına ve nefret etmesine verilen addır. Değişik olanın tehlikeli olduğu düşüncesiyle oluşan bir korkudur.

Algofobi yalnız acı verici duyuma karşı değil, aynı zamanda acı verici duyum meydana getirebilecek her şeye karşı duyulan aşırı bir korku. Normal bir insanda görülenden çok daha anormal ve sabit haldedir. Kişiye büyük zararlar veren ve sık tekrarlanan bu fobi, kişinin psikolojik acı çekmesine yol açarak, bir kısır döngü halinde, tekrar fobiyi uyandırır ve acı yaratır. Bu döngü kişi için oldukça yıpratıcıdır. Oldukça abartılı olan bu acı korkusu, anksiyeteye yol açabilir.

Pedofobi, psikolojide "çocuk korkusu" olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Pedofobi, bugün tedavi edilebilen rahatsızlıklar kapsamında ele alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Araknofobi</span> Örümcek korkusu

Araknofobi veya Araknofobya bir spesifik fobidir, Örümcek korkusuna verilen addır.

Panofobi ya da Panfobi, kişinin her şeyden korkmasına yol açan fobi. Kişi kendi benliği dahil her şeyden korkar. Belirsizlik ve süreklilik gösterir. Panphobia medikal kaynaklarda fobinin bir türü olarak tanımlanmaz.

Astrafobi, gök gürültüsü ve şimşeklere karşı duyulan anormal korkudur. İnsanlarda ve eğitilebilen hayvanlarda, tedavi edilebilen bir fobidir. Astrofobi kelimesi Yunancadaki ve kelimelerinden türemiştir.

Antropofobi, insanlardan veya toplumdan korkmaya verilen addır. Yunanca, anthropos (insan) ve phobos kelimelerinin birleşmesiyle oluşur. Bir insanın diğer insanlardan duyduğu aşırı korkuyu ifade eder. Sosyal bir fobidir ve sosyal bir izolasyona sebebiyet verebilir. Buna karşılık misanthropie insanlara karşı duyulan nefreti ifade eder ve bu nefretin arkasında korku olabileceği gibi, başka nedenleri de olabilir.

Aquafobi veya su korkusu (Yunanca:ὕδωρ+φόρος), suya karşı olan anormal bir korkudur. Aquafobi, hastanın kontrolünün ötesinde veya günlük yaşantıya müdahale edebilecek düzeyde korku içeren özel bir fobidir. İnsanlar birçok açıdan aquafobi hastalığına uğrarlar ve bir okyanusta, nehirde ya da hatta bir küvette suyun yakın bir tehdit oluşturmadığını fark etmiş olsa da deneyimleyebilirler. Botla dolaşma, yüzme gibi aktivitelerden veya temel yüzme becerilerine hakim olmasına rağmen, derin okyanusta yüzmekten kaçınırlar. Bu endişenin kaynağı genellikle ıslanmaya, beklenmeyen bir su geldiğinde sıçramaya ya da bir su kütlesine itilmesine ya da atılmasına kadar uzanır.

Hippopotomonstrosesquippedaliophobia, uzun kelimeler korkusu anlamına gelir. Buna ironik olarak en uzun fobi kelimesidir. Kelimenin uzun olduğundan, bu fobiye sahip olan bir insanın kendi fobi adından korkması pek çok yerde tartışılmıştır.

Nekrofobi, Ceset görülmesi ya da ölümün düşünülmesi sonucu ortaya çıkan saplantılı ve aşırı korkudur. Fobiye sahip kişi, gerek başka insanlara karşı saldırganlık ve öldürme itkisi duymanın, gerek yasaklanmış olduğunu düşündüğü cinsel içgüdülerini doyuma ulaştırmanın “cezasını” çekmektedir.

Kinofobi, köpeklerden korkma durumudur. Kinofobi, "hayvan fobileri" altında belirli bir fobi olarak sınıflandırılır. Teksas Üniversitesi Anksiyete Bozuklukları Araştırmaları Laboratuvarı'ndan Dr. Timothy O. Rentz'e göre hayvan fobileri, spesifik fobilerin en yaygın olanı arasındadır ve bunların %36'sı kedi ve köpek fobileridir.

Autofobi aynı zamanda monofobi, isolofobi veya eremofobi, olarak adlandırılan, yalnız kalma fobisidir; bencil olma korkusu veya yalnız kalma korkusudur. Hastaların fiziksel olarak hasta olmaları gerekmez, ama göz ardı edildiklerini ya da sevilmediklerini düşünürler. İfade edilenin aksine, kelimenin anlamı, autofobiyi "kendinden korkma" olarak tanımlamaz. Bozukluk tipik olarak diğer anksiyete bozukluklarından kaynaklanır ve bunlarla ilişkilidir.

Glossofobi veya konuşma kaygısı halka açık konuşma ya da genel olarak konuşma korkusudur. Kelime glossofobi Yunancadaki γλῶσσα glōssa, dil anlamına gelir ve φόβος phobos, korku veya endişe anlamına gelir. Birçoğu yalnızca bu korkuya sahipken, küçük bir azınlık diğer sosyal fobi veya sosyal anksiyete bozuklukları yaşayabilir.

Talasofobi deniz ya da deniz yolculuğuna karşı duyulan şiddetli ve kalıcı korkudur. Talasofobi klinik fobidir. Genellikle spesifik panik tetiklenmesinden korkma olarak sınıflandırılır. Talasofobi semptomlarının çoğu belirlenmiş fobi ile aynıdır.

Gerontofobi, kısaca yaşlanma korkusu, fobisidir. Birçok insan bu fobiye sahiptir. Kavram, Türkçe "yaşlı adam" anlamına gelen Yunanca γέρων – gerōn kelimesi ile Türkçe "korku" anlamına gelen φόβος – phobos kelimelerinin birleşiminden oluşur.

Equinofobi veya hippofobi atlara karşı duyulan psikolojik bir fobidir. Equinofobi Yunancadaki φόβος (phóbos), anlamı "korku" ve Latin kelimesi equus, anlamı "at"'ın birleşmesiyle oluşmuştur. Hippofobi kelimesi ise Yunancadaki phóbos kelimesi ile Yunancadaki at anlamına gelen, ἵππος (híppos) kelimesinin birleşmesi ile oluşmuştur.

"Kloun", Afroditi Frida tarafından seslendirilen 1988 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı temsil eden şarkı. Şarkı Yunanca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Dimitris Saksilis tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dentofobi</span>

Dişçi korkusu ve ya dişte meydana gelen bazı semptonlardan korkma.

<span class="mw-page-title-main">Peladofobi</span>

Peladofobi kel kimselerden ya da kelleşmekten korkmaya verilen isimdir. Çeşitli sebepleri olmakla genellikle birlikte çocukluk döneminde kel bir kimseyle yaşanan bir tramvaya atfedilebilmektedir. Bu kişiler genel olarak kel bir insanla karşılaştığında ondan bir tehlike görmek veya tehdit edilmekten korkmaktadır, bazı pleadofobik kişiler ise kel insanların zombi olabileceğine inanarak, korkularını kinemortofobi ile birleşik olarak yaşayabilirler.