Neva Nehri, Rusya'da 74 km uzunluğunda, Ladoga Gölü'nden başlayıp Karelya Kıstağı'nı takip edip ve Sankt-Peterburg'dan Finlandiya Körfezi'ne dökülen bir akarsudur. Nehrin döküldüğü yerde bulunan St. Petersburg'da sel tehlikesi yüzünden nehir etrafında su bariyerleri inşa edilmiştir.
Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.
Don Nehri, Rusya'nın başlıca nehirlerinden birisidir. Eski Türkçede nehrin ismi Tın'dır. Moskova'nın güneydoğusunda Tula olarak adlandırılan bölgeden doğar ve 1,950 km boyunca akarak Azak Denizi'ne dökülür. Nehir en doğu noktasında Volga Nehri'ne yaklaşır ve Volga-Don Kanalı ile birbirine bağlanır. Don nehrine adını, 17. yüzyılda buraya gelip verimli topraklara yerleşen Don Kazakları vermiştir.
Yaroslavl Oblastı, Rusya'nın batı kesiminde Merkez Federal Bölgesi'nde bulunan oblast. Yukarı Volga Havzasında yer alır. Oblastın idarî merkezi Yaroslavl şehridir.
Oka Orta Rusya'da büyük bir nehirdir. Volga Nehri'nin en büyük sağ koludur. Oblast, Oryol, Tula, Kalugal, Moskova, Ryazan, Vladimir, Novgorod yönünde akar. 1500 km uzunluğundadır.
Volga ya da İdil Avrupa'nın en uzun ırmağıdır. Rusça Volga adı Ana Slavca Vlga'dan (nem) gelir. Baltık-Fin dilleri kökenli valkea (beyaz) ve "Valgõ" sözcüklerinden de adının geldiği iddia edilmektedir. Uzunluğu yaklaşık 3531 km olan Volga, Moskova ile Sankt-Peterburg arasındaki Valday Tepeleri'nden doğar. Deniz seviyesinden 28 metre aşağıda olan Hazar Denizi'ne dökülür. Valday tepelerinde bulunan birçok göl ve bataklıktan gelen kaynak kollarının birleşmesiyle meydana gelen Volga, Rjev'den itibaren ulaşıma elverişli bir hâlde akar. Moskova Kanalı'yla birleştiği yerden sonra genişliği 230 metreyi bulur. Bundan sonra nehirde düzenli bir ulaşım sağlanır. Volga'nın yatağı üzerinde beş adet baraj bulunur. Bu barajlardan Volgograd Baraj Gölü'ndeki santral, dünyanın belli başlı hidroelektrik tesislerinden biridir.
Rıbinsk, Rusya'nın Yaroslavl Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir Volga ve Şeksna nehirlerinin birleştiği noktada yer almaktadır. Şehir aynı zamanda Rıbinsk rayonunun merkezidir. Şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 200,771'dir.
Gavrilov-Yam, Kotorosl Nehri'nin yanında, Rusya'da Yaroslavl Oblastının Gavrilov-Yamsky bölgesinin idari merkezi olan bir kasabadır. Kasabanın nüfusu: 17,791 (2010 sayımı); 19,105 (2002 sayımı); 21,353 (1989 sayımı).
Yaroslavl, Rusya'nın Yaroslavl Oblastı'nın yönetim merkezi olup Moskova'nın 250 kilometre doğusunda yer alır. Şehrin tarihi bölümü olan Dünya Mirası Alanı, Volga ve Kotorosl nehirlerinin birleştiği noktada bulunmaktadır. Moskova'nın kuzeydoğusunda yer alan ve Rus tarihinde önemli bir rol oynayan bir grup Altın Halka kentinden biridir. 2010 nüfus sayımına göre nüfusu 591,486'dır.
Sura Nehri, Rusya'da Volga Nehri'nin bir kolu olan nehirdir. Nehir 841 km uzunluğunda olup İdil Nehri'nin kuzeye akan sağ koludur ve Penza Oblastı, Mordovya, Ulyanovsk Oblastı, Çuvaşistan ve Nijni Novgorod Oblastı'dan geçmektedir.
Vetluga Nehri, Rusya'nın orta kesiminde bulunan bir nehirdir. Nehir, 889 km uzunluğunda olup Volga Nehri'nin bir koludur ve Kirov Oblastı, Kostroma Oblastı, Mari El ve Nijni Novgorod Oblastı'ndan geçmektedir.
Kostroma Nehri, Rusya'nın Kostroma ve Yaroslavl oblastlarında bulunan bir nehirdir. Nehir 354 km uzunluğunda olup Volga Nehri'nin sol koludur.
Şeksna Nehri, Rusya'nın Vologda Oblastı'nda bulunan bir nehirdir. Nehir 139 km uzunluğunda olup Volga Nehri'nin sol koludur ve Beyaz Göl'den başlayarak İdil Nehri'ne dökülmektedir.
Kazanka ya da Kazansu, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nde bulunan bir nehirdir. Nehir 142 km uzunluğunda olup Volga Nehri'nin sol koludur ve Bimeri'den başlayarak Kuybışev Baraj Gölü'ne dökülmektedir. Nehrin başlıca kolları İya, Kismes, Şimyakovka ve Sula nehirleridir. 1957 yılında bir baraj ile ayrılmasına kadar Bulak Nehri'de Kazanka'nın bir koluydu.
Kama Nehri veya Çulman Nehri, Rusya'da Volga Nehri'nin sol kolu olan bir nehirdir. Nehir, 1,805 km uzunluğu ile Volga'nın en uzun sol koludur. Udmurtya'dan başlayarak Tataristan'da Volga Nehri'ne dökülmektedir.
Sok Nehri, Rusya'da Volga Nehri'nin sol kolu olan bir nehirdir. Nehir, 364 km uzunluğunda olup Bügülme-Belebey tepelerinden başlayarak Volga Nehri'ne dökülmektedir. En büyük kolu Kondurça Nehri'dir.
Sviyaga Nehri, Rusya'da Volga Nehri'nin bir kolu olan nehirdir. Nehir, 375 km uzunluğunda olup Ulyanovsk Oblastı'ndan başlayarak Kazan'ın batısında Kuybışev Baraj Gölü'ne dökülmektedir.
Mişa Nehri ya da Myoşa Nehri Tataristan, Rusya'da bulunan ve Kama Nehri'nin sağ yönlü bir kolu olan nehirdir. Güneye doğru, Volga'nın doğusundan ve paralelinden akan nehir, Kama Volga'yla birleşmeden hemen önce Kama'yla birleşir. Kaynağı Kukmorskiy Rayonu'ndaki Yatmas-Dusay köyünün yakınındaki ormanda bulunan nehir Narmonka köyünün yanında Kuybışev Baraj Gölü'ne akar. 204 km uzunluğundaki nehrin havzası 4.180 kilometrekare (1.610 sq mi) alan kaplar. Kar ve yağmur sularıyla beslenen nehir Kasım'dan Nisan'a dek genellikle donmuş durumda kalır.
Burlak, Rus İmparatorluğu'nda 17.yüzyıldan 20. yüzyıla kadar mavnaları ve diğer gemileri yukarı doğru çeken bir kişidir.
Asya nehirlerinin takvimi - Asya'nın iç suları (nehirler)
- Yangtze (Çin)
- Obi nehri (Rusya)
- Yenisey (Moğolistan)
- Volga (Rusya)
- Lena (Rusya)
- Yana Nehri (Rusya)
- İndigirka (Rusya)
- Kolima Nehri (Rusya)
- Amur Nehri
- Sarı Irmak (Çin)
- Mekong
- Saluen
- İravadi Nehri (Myanmar)
- Brahmaputra Nehri
- Ganji Nehri (Hindistan)
- Godavari Nehri (Hindistan)
- Ceyhun
- Seyhun
- Ural Nehri
- Etrak Nehri (Türkmenistan)
- Terek (Rusya)
- Samurçay
- Kura Nehri
- Aras
- Dicle
- Fırat
- Şattülarap (Irak)
- Kızılırmak (Türkiye)
- Yeşilırmak (Türkiye)
- Terter (Azerbaycan)