İçeriğe atla

Kotor

Kotor, Kotor'un Doğal ve Kültürel-Tarihi Bölgesi
UNESCO Dünya Mirası
Kotor'un tepeden görüntüsü
Konum Karadağ
KriterKültürel: i, ii, iii, iv
Referans125
Tescil1979 (3. oturum)
Uzatma1979, 2003
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Kotor Bayrağı

Kotor (Karadağca: Котор; [kɔ̌tɔr] şeklinde okunur.) Karadağ'da bir sahil kasabasıdır. 13.510 kişilik bir nüfusa sahip olan şehir Kotor Belediyesi tarafından yönetilmektedir. Küçük fakat barındırdığı tarihi ve mimari eserler açısından oldukça önemli olan bu şehir 1979 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.[1]

Tarihçe

Romalılar tarafından M.Ö. 168 yılında kurulan şehrin o dönemdeki adı Acruvium'dur. 535 yılında İmparator Justinian tarafından şehre kale inşa edilir. 1002 yılında Bulgar İmparatorluğu tarafından işgal edilir ve yağmalanır. 1185 yılında Sırp Krallığı'nın yönetimi altına girdi ve önemli bir ticaret limanı halini aldı. 1371-1384 yılları arasında Macar İmparatorluğu ve Venedik Cumhuriyeti arasında el değiştirmiştir.

1391 yılında Osmanlı tehlikesine karşı Venedik Cumhuriyeti'ne katılmıştır. Venedik yönetimi altındayken Osmanlı tarafından 1538 ve 1657 yıllarında kuşatılmışır.

1797 yılında Habsburg İmparatorluğu yönetimine girmiştir.

1918 yılında Yugoslavya'nın bir parçası haline gelmiştir.

Nüfus Yapısı

  • 3 Mart 1981 - 10,780
  • 3 Mart 1991 - 12,903
  • 1 Ekim 2003 - 13,176

Etnik gruplar (1991)

Etnik gruplar (2003)

Ulaşım

Gemi ve yatların uğrak yeri olan kent, bölgenin önemli limanlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Ülkede bulunan iki havaalanından biri olan Tivat Havalimanı'na 10 kilometre, Podgorica Havalimanı'na ise 90 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Tivat yakınlık açısından daha avantajlı olsa da ülkenin başkentinde bulunan Podgorica Havalimanı daha yoğun olarak kullanılmaktadır. Avrupa ülkelerinin çoğundan aktarmalı ve aktarmasız uçuşlarla ülkeye ulaşım sağlanmaktadır. Türk Hava Yolları da Karadağ'a doğrudan sefer düzenleyen uçuş firmalarından biridir. Ayrıca karayolu ulaşımına da sahip olan şehirde, yolların zorlu ve engebeli olmasından dolayı bu seçenek pek tercih edilmemektedir.

Kardeş Şehirler

Galeri

Sahil
Kotor'da tarihi bir ev.
Kotor'da sahil manzarası.


Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadağ</span> Balkanlarda bir ülke

Karadağ, Avrupa'nın güneydoğusunda Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülkedir. Kuzeyde Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova, güneydoğuda Arnavutluk, batıda ise Hırvatistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Banja Luka</span> Bosna-Hersekte şehir

Banja Luka ya da Banaluka, Bosna-Hersek'te bir şehir ve aynı zamanda Bosna-Hersek'te bulunan özerk yönetim Sırp Cumhuriyeti'nin fiilî başkentidir. Osmanlı kaynaklarında Banaluka (بنالوقه) olarak geçen şehir 1639 yılında değin Bosna beylerbeyinin ikâmetgâhı olarak büyük bir gelişme gösterdi. Daha sonra eyalet merkezinin Saraybosna'ya taşınmasıyla eski önemini yitirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kastelnovo</span>

Kastelnova veya Yeni Hersek Karadağ'da, Kotor Körfezi'nin batı girişindeki Orjen Dağı'nın eteklerinde yer alan bir sahil şehridir. 2011 nüfus sayımına göre 30.864 nüfuslu Herceg Novi Belediyesi'nin idari merkezidir.

Budva, Karadağ'da sâhil şehri. Yaklaşık 10.000 kişilik bir nüfusa sâhip olan şehir Budva Beldesinin de merkezidir. Budva şehrinin bulunduğu bölge ülke turizminin merkezi konumundadır. Şehir 2500 yıllık geçmişiyle Adriyatik Denizi kıyısındaki en eski yerleşim yerlerinden biridir.

Tivat Karadağ'ın güneybatısında sahil şehri. Kotor Körfezi kıyısında yer almaktadır. Nüfusu 2011 sayımına göre 14.031 kişidir. Karadağ'ın en küçük belediyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ tarihi</span>

Karadağ tarihi Karadağ'da günümüze kadar yer almış tarihsel olayları kapsar.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan tarihi</span>

Hırvatistan tarihi, bugünkü Hırvatistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Croatia Airlines</span> Hırvatistan merkezli havacılık şirketi

Croatia Airlines Hırvatistan'ın millî havayolu şirketidir. Şirketin merkezi ülkenin başkenti Zagreb'tedir. Croatia Airlines Star Alliance'ın bölgesel bir üyesidir. Şirket iç ve dış hatlarda uçuşlar düzenlemektedir. Şirket 2007 yılında 25 milyon Hırvat kunası kar elde etmiş ve şirket tarihinde en yüksek taşıdığı yolcu sayısı 1.75 milyona ulaşmıştır. Şirket 20 Haziran 1989'da Zagreb Havayolları adı altında kurulmuş ve uçuşlar düzenlemeye başlamıştır. 23 Haziran 1990'da şirket ismini Hırvat Havayolları olarak değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Karadağ Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir. 1963 yılına dek “Karadağ Halk Cumhuriyeti" olan cumhuriyetin adı, 7 Temmuz 1963 tarihinde Karadağ Sosyalist Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Podgorica Havalimanı</span> Havalimanı

Podgorica Havalimanı başkent Podgorica'ya 11 km mesafedeki Zeta'da bulunan ve Tivat Havalimanı ile beraber Karadağ'da bulunan iki havalimanından biridir. Şu an devlete bağlı bir kuruluş olan Karadağ Havalimanları tarafından aktif olarak işletilmektedir.

Avrupa'da Osmanlı savaşları Osmanlı İmparatorluğu ile eski Orta Çağ'dan 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan çeşitli Avrupa devletleri arasındaki bir dizi askeri çatışma idi. İlk çatışmalar 13. yüzyılda Bizans-Osmanlı savaşları, ardından da 14. yüzyılda Bulgar-Osmanlı savaşları ve Sırp-Osmanlı Savaşları başlamıştır. Bu devrin büyük bölümü, Osmanlı'nın Balkanlara açılmasıyla karakterize edildi. Osmanlı İmparatorluğu, 15. ve 16. yüzyıllarda Orta Avrupa'ya daha fazla girdi ve Avrupa'daki toprak taleplerinin zirvesinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Karadağ ilişkileri</span> Hırvatistan ve Karadağ arasındaki dış ilişkiler

Hırvatistan-Karadağ ilişkileri, Hırvatistan ve Karadağ arasındaki dış ilişkileri temsil eder. Hırvatistan'ın Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilişkiler büyük ölçüde dostane oldu ancak bir sınır anlaşmazlığı sürüyor.

Karadağ'daki sporlar, çoğunlukla futbol, basketbol, su topu, voleybol ve hentbol gibi takım sporları etrafında dönmektedir. Bununla birlikte boks, tenis, yüzme, judo, karate, atletizm, masa tenisi ve satranç da rağbet gören diğer sporlardır. Ülkedeki en popüler spor futboldur. Karadağlı çok sayıda popüler futbol oyunusu vardır, bunlar arasında Dejan Savićević, Predrag Mijatović, Mirko Vučinić veya Stevan Jovetić sayılabilir. 2006 yılında kurulan Karadağ millî futbol takımı, takım tarihindeki en büyük başarı olarak 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda playoff oynadı. Su topu genellikle ulusal bir spor olarak kabul edilir. Karadağ su sporları millî takımı, İspanya'nın Malaga'daki 2008 Erkekler Avrupa Su Topu Şampiyonası'nda altın madalya ve yine İspanya'da düzenlenen 2009 FINA Erkekler Su Polo Dünya Ligi'nde altın madalya kazandı. Bu anlamda Karadağ dünyadaki en iyi su sporu takımlarından birine sahiptir. Kotor takımı PVK Primorac, 2009 yılında Rijeka'da düzenlenen LEN Euroleague'de Avrupa şampiyonu oldu.Karadağ ulusal basketbol takımı da iyi performanslarıyla tanınmaktadır ve Yugoslavya ulusal basketbol takımının bir parçası olarak geçmişte çok fazla madalya kazanmıştır. 2006'da Karadağ Basketbol Federasyonu, bu takımla birlikte Karadağ'ın bağımsızlığını takiben Uluslararası Basketbol Federasyonu'na (FIBA) katıldı. Karadağ bugüne kadar iki Eurobasket turnuvasına katılmıştır. Kadın sporları arasında ulusal hentbol takımı, 2012 Avrupa Şampiyonasını kazandı ve 2012 Yaz Olimpiyatları'nda ikincisi oldu. RK Budućnost Podgorica, EHF Şampiyonlar Ligi'nde iki kez şampiyon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tivat Havalimanı</span>

Tivat Havalimanı, Karadağ'ın kıyı kenti Tivat ve çevresindeki bölgeye hizmet veren uluslararası havalimanı. Havalimanı, Tivat merkezinin 3 km güneyindedir.

Karadağ kültürü, tarihi ve coğrafi konumu sayesinde çoğulcu ve çeşitlidir. Karadağ kültürü esas olarak Antik Roma, Hristiyanlık, İslam, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu, Venedik Cumhuriyeti, Avusturya-Macaristan ve Yugoslavya'dan etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ milliyetçiliği</span>

Karadağ milliyetçiliği, Karadağlıların bir millet olduğunu iddia eden ve Karadağlıların kültürel birliğini teşvik eden milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Karadağ birleşmeciliği</span>

Sırbistan-Karadağ birleşmeciliği, Yugoslavya'nın dağılmasından sonra ortaya çıkan siyasi bir ideolojidir. Bu ideolojide, Karadağ'ın egemen devlet olmasına karşı çıkılır ve bu ülkeyle Sırbistan arasında politik birlik kurulması gerektiği savunulur. Yugoslav halklarından Sırplar ile Karadağlılar arasında kurulan bağın en dostanesi olduğu düşünülegelmiştir. 2011'deki istatistiklere göre, 178100 Karadağlı kendilerini Sırp olarak, 4000'den fazlası ise Sırp-Karadağlı veya Karadağlı-Sırp olarak tanımlamaktadır.