İçeriğe atla

Kostas Boçaris

Kostas Boçaris
Kostas Boçaris
Doğum1792
Suli, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm13 Kasım 1853
Atina, Yunanistan
BağlılığıFransa Birinci Fransız İmparatorluğu
Yunanistan Birinci Yunanistan Cumhuriyeti (1821-1823)
Yunanistan Yunanistan Krallığı
BranşıFransız Ordusu
Yunan Ordusu
Hizmet yılları1814-1850
RütbesiGeneral
BirimiArnavut Alayı
Komutası Filiki Eterya
Yunan isyancılar
Yunan Ordusu
Çatışma/savaşlarıNapolyon Savaşları
Yunan Bağımsızlık Savaşı
ÖdülleriKurtarıcı Nişanı
Bağımsızlık Savaşı Haçı
Sonraki işiSenatör

Kostas (Kiços) Boçaris (YunancaΚώστας (Κίτσος) Μπότσαρης; 1792-13 Kasım 1853), Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden Yunan general ve devlet adamı.[1]

Biyografi

Kostas Boçaris, 1792 yılında Epir'in Suli bölgesinde, Suliyotlar'ın önde gelen klanlarından birinde doğdu. 1813 yılında Tepedelenli Ali Paşa'nın emriyle Narda'da öldürülen Kiços Boçaris'in oğlu ve kendisi gibi Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden Markos Boçaris'in kardeşiydi.

1803'te Suli'nin Tepedelenli Ali Paşa tarafından ele geçirilmesinden sonra, Boçaris ve Suliyotlar İyon Adaları'na geçti ve burada 11 yıl Fransız ordusunun Arnavut Alayı'nda subay olarak görev yaptı.[2] 1814'te Filiki Eterya'ya katıldı. Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında 21 Ağustos 1823 gecesi Kostas, ağabeyi Markos'un önderliğinde, Mustafa Paşa'nın kuşatmacıları takviye etmek için ilerlediği ordunun öncüsünü oluşturan yaklaşık 1.000 Osmanlı askerine karşı 350 Sulyot tarafından Kerbeneş'e yapılan ünlü saldırıya katıldı. Sulyotlar galip geldi, ancak kardeşi saldırıda ölümcül şekilde yaralandı.[1]

Kardeşi Markos Boçaris'in ölümünden sonra Kostas, Yunanistan Krallığı'nda saygın bir Yunan generali ve senatör olarak yaşamaya devam etti. 13 Kasım 1853 tarihinde Atina'da öldü.[1]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Incidents of Travel in Greece, Turkey, Russia and Poland (1838)

Kaynakça

  1. ^ a b c "Botsaris, Kostas". Encyclopædia Britannica. 3. Encyclopædia Britannica. 1946. s. 957. 
  2. ^ Zamoyski, Adam (2000). Holy madness: romantics, patriots, and revolutionaries, 1776–1871. Viking. s. 232. ISBN 0-670-89271-8. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yanya</span>

Yanya, 70.203 nüfus (2001) ile Yunanistan'ın Epir bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir. Kuruluş yılı İS 510 yılıdır. John'un koruması altında kurulduğundan dolayı, Yunancada "Yahya'nın Şehri" anlamındaki İoannina adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hurşid Ahmed Paşa</span> 167. Osmanlı sadrazamı

Hurşid Ahmed Paşa, II. Mahmud saltanatında 5 Eylül 1812 - 1 Nisan 1815 tarihleri arasında iki yıl altı ay yirmi yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tepedelenli Ali Paşa</span>

Tepedelenli Ali Paşa, Osmanlı Devletine isyan etmiş olan Yanya valisi. Yanya Aslanı olarak anılırdı.

<span class="mw-page-title-main">İpsilanti ailesi</span>

İpsilantizade veya İpsilanti ailesi, Osmanlı, Eflak, Boğdan ve Yunanistan tarihinde önemli roller oynamış bir Fenerli Rum ailesidir. Aile aslen Karadeniz'deki Pontus bölgesindendi. 1655 yılında Antiyohus İpsilanti Trabzon'dan ayrılarak Kostantiniyye'ye (İstanbul'a) yerleşti.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeoryos Karaiskakis</span> Yunan mareşal

Yeoryos Karaiskakis, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda önemli rol oynayan Yunan mareşali ve Yunanistan'ın milli kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Dramalı Mahmut Paşa</span> Osmanlı generali

Dramalı Mahmut Paşa, kısaca Dramalı diye de bilinir, Yunanlar Dramalis diye yazar.

<span class="mw-page-title-main">İvane Andronikaşvili</span>

Prens İvane Andronikaşvili veya Knez İvan Malhazoviç Andronnikov,, Rus Krallık hizmetinde çalışmış Gürcü Andronikaşvili ailesine mensup soylu bir generaldir.

<span class="mw-page-title-main">Nasuhzade Ali Paşa</span> Osmanlı amirali

Nasuhzade Ali Paşa, Osmanlı kaptan-ı deryası. 1821-1822 yılları arasında görev yapmış ve göreve II. Mahmud tarafından getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Laskarina Bubulina</span>

Laskarina Bouboulina, Yunan kurtuluş savaşının kadın kahramanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Teodoros Kolokotronis</span>

Theodoros Kolokotronis, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda başrol oynayan Yunan mareşali. Yunan tarihinin en önemli ve ünlü milli kahramanlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Lambros Cavelas, Suliyotların lideri olan Rum isyancı. Özellikle Tepedelenli Ali Paşa'ya karşı Suliyot mücadelelerindeki rolüyle ünlüydü.

<span class="mw-page-title-main">Kiços Cavelas</span>

Kiços Kiryakos Cavelas, Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden biri olan ve 1847-1848 yılları arasında Yunanistan başbakanı olarak görev yapan Yunan general ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Suliyotlar</span>

Suliyotlar, Epir'in Suli bölgesindeki bir Doğu Ortodoks topluluğuydu. Suliotlar, askeri yetenekleri, Tepedelenli Ali Paşa'ya karşı direnişleri ve Markos Boçaris ve Kiços Cavelas gibi liderler altında Yunan Bağımsızlık Savaşı'ndaki katkıları ile biliniyorlardı. Suliotlar, Epir'in uzak dağlık bölgelerindeki çok sayıda komşu köye hükmederek, Osmanlı yönetimine başarıyla direnebilecekleri özerk bir konfederasyon kurdu. Gücünün zirvesinde, 18. yüzyılın ikinci yarısında, topluluğun yaklaşık 60 köyde 12.000'e kadar nüfustan oluştuğu tahmin edilmektedir. Cemaat, Rum Ortodoks Kilisesi'nin bir parçası oldukları için Osmanlı sosyal sınıflandırma sisteminde Rum olarak sınıflandırıldı. Ancak, Arnavut kökenleri nedeniyle Yunancanın yanı sıra Arnavutçanın Suliyotik lehçesini de konuşuyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Markos Boçaris</span>

Markos Boçaris, Suliyot lideri ve Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden Yunan asker. Boçaris, Yunanistan'ın en saygı duyulan ulusal kahramanları arasındadır. Ölümünden sonra general unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Hristoforos Perrevos</span>

Hristoforos Perrevos, Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden Yunan general ve devlet adamı.

İşkodralı Mustafa Paşa veya Buşatlı Mustafa Paşa, Osmanlı paşası.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Viryoni</span>

Vezir Ömer Vrioni Paşa, Mısır’da Napoleon Bonaparte’a karşı savaşlarda üstün başarılar kazanmıştır. Yunan İsyanı’nın bastırılması sırasında önemli görevler almıştır. Mora İsyanı sırasında Atina garnizonunu isyancılara karşı savunmuştur. Vezirlik yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yanya Paşalığı</span>

Yanya Paşalığı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Epir merkezli bir alt bölümüydü. Paşalık, Osmanlı İmparatorluğu tarafından hiçbir zaman resmi olarak tanınmamasına rağmen, Arnavut hükümdarı Ali Paşa yönetiminde yüksek derecede özerklik kazandı.

<span class="mw-page-title-main">II. Mesalongi Kuşatması</span>

İkinci Mesalongi Kuşatması, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın üçüncü yılında (1823) gerçekleşen, Osmanlı kuvvetlerinin stratejik öneme sahip liman kenti Missolonghi'yi ele geçirmeye yönelik ikinci girişimidir. Ancak ikinci kuşatma genellikle göz ardı edilir ve adı genellikle üçüncü kuşatma ile anılır.