İçeriğe atla

Kostas Bakoyannis

Kostas Bakoyannis
Atina Belediye Başkanı
Görevde
Makama geliş
1 Eylül 2019
Yerine geldiğiYorgos Broulias
Orta Yunanistan Bölge Valisi
Görev süresi
1 Eylül 2014 - 31 Ağustos 2019
Yerine geldiğiKlearchos Pergantas
Yerine gelenFanis Spanos
Kişisel bilgiler
Doğum 16 Mart 1978 (46 yaşında)
Atina, Yunanistan
Partisi Yeni Demokrasi
Evlilik(ler) Sia Kossioni
İlişkiler Dora Bakoyanni (annesi)
Pavlos Bakoyanni (babası)
Akraba(lar) Konstantinos Miçotakis (dedesi)
Kiryakos Miçotakis (dayısı)
Çocuk(lar) 4
Bitirdiği okul Brown Üniversitesi
Harvard Üniversitesi
Oxford Üniversitesi (Ph.D.)
Mesleği Siyasetçi

Kostas Bakoyannis (YunancaΚώστας Μπακογιάννης, 16 Mart 1978, Atina) Yunan siyasetçi. 1 Eylül 2019'dan beri Atina Belediye Başkanlığı görevini yürütmektedir.

İlk yılları ve eğitimi

Kostas Bakoyannis 16 Mart 1978'de Yeni Demokrasi Partisi politikacıları Dora Bakoyanni ve Pavlos Bakoyannis'in oğlu olarak Atina'da doğdu.[1] 1989'da babası Pavlos Bakoyannis'i, Yunanistan'da terör örgütü olarak tanımlanan 17 Kasım Devrimci Örgütü'nün saldırısı sonucu on bir yaşında kaybetti. İlk, orta ve lise eğitimini İngiltere'deki Millfield School'da alarak 1996'da mezun oldu. Brown Üniversitesi'nden tarih ve uluslararası ilişkiler dallarında lisans derecesini tamamladı.[2] Daha sonra Harvard Üniversitesi'nde kamu politikası ve makroekonomi alanlarında yüksek lisansını tamamladı.[3] 2019 yılında Oxford Üniversitesi'ne bağlı St Antony's College'da siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında doktorasını aldı.

Kariyeri

Kostas Bakoyannis, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nda ve Atina'daki bir yatırımcı ilişkileri ve kurumsal iletişim şirketinde yönetici olarak çalıştı. Ardından Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu ve Kosova'da Dünya Bankası ofisinde görev yaptı.[3]

2011-2014 yılları arasında Evritaniya bölgesinin Kerbeneş kasabasının belediye başkanlığını yürüttü. Daha sonra 2014 yerel seçimlerinde halk tarafından Orta Yunanistan Bölge valisi seçildi ve bu görevini 2014-19 yılları arasında sürdürdü. Haziran 2019'da yapılan yerel seçimlerde iktidardaki sol görüşlü Radikal Sol Koalisyon'un desteklediği adaya karşı %65'ten fazla oy alarak Atina Belediye Başkanlığı'na seçildi ve 41 yaşında başkente seçilen en genç belediye başkanı oldu.[4] 1 Eylül 2019'da görevi Yorgos Broulias'dan devraldı.[5] Bakoyannis ayrıca Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nde Yunanistan'ı diğer yedi üye ile birlikte temsil etmektedir.[6]

Özel hayatı

Haber spikeri ve gazeteci Sia Kossioni ile evli olan Bakoyannis; Pavlos, Olympia, Danai, Dimos adlarında dört çocuk sahibidir. İngilizce ve Almanca bilen Bakoyannis'in, Yunan ve yabancı basında birçok makalesi yayınlandı.[7] 1990-93 yılları arasında görev alan eski başbakanlardan Konstantinos Miçotakis'in Dora Bakoyanni'den torunu olan Kostas Bakoyannis, aynı zamanda mevcut başbakan Kiryakos Miçotakis'in de yeğenidir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Mayor Kostas Bakoyannis". TheMayor.eu. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2020. 
  2. ^ Rubinton, Noel. "Dual Mayors Brown alums take the reins in Greece's two largest cities". Brown Üniversitesi. 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2020. 
  3. ^ a b "Kostas Bakoyannis Mayor of Athens". Harvard Üniversitesi. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2020. 
  4. ^ a b Smith, Helena (4 Haziran 2019). "Athens' youngest mayor: I'm interested in real life, not utopias". The Guardian. 3 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2020. 
  5. ^ "Greek conservatives dominate second round of local elections". Business Insider. Associated Press. 2 Haziran 2019. Erişim tarihi: 12 Eylül 2020. 
  6. ^ "ECFR Council Members". Avrupa Dış İlişkiler Konseyi. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2020. 
  7. ^ Bakoyannis, Kostas (16 Nisan 2012). "Greece Must Stay on the Side of Europe". The Wall Street Journal. 26 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AEK (futbol takımı)</span> Yunan Futbol kulübü

AEK ya da Athlitiki Enosis Konstantinopoleos Yunanistan'ın büyük spor kulüplerinden biri. 1924 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dora Bakoyanni</span> Yunan siyasetçi

Theodora "Dora" Bakoyannis Yunanistan'ın ilk kadın Dışişleri Bakanı, eski milletvekili ve Atina Belediye Başkanı. Forbes dergisi tarafından 2006 yılında en güçlü 100 kadın arasında 66. olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Karolos Papulias</span> 6. Yunanistan cumhurbaşkanı

Karolos Papulyas, Yunanistan'ın 6. cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Konstandinos Karamanlis</span> 3. Yunanistan cumhurbaşkanı

Konstantin Karamanlis, Yunan siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">17 Kasım Devrimci Örgütü</span>

17 Kasım Devrimci Örgütü kısaca 17N veya N17 olarak da anılır. Türkçe 17 Kasım Örgütü olarak da telaffuz edilmektedir. Marksist-Leninist çizgide olan örgütün kurucu çekirdeğinin 1970'li yılların başından itibaren beraber hareket ettiği düşülmektedir. Fakat 1975 yılından itibaren 17 Kasım Devrimci Örgütü ismini kullanmaya başlamışlardır. 2002 yılında yaşanan tutuklanmalar ve üyeleri hakkındaki davalarla birlikte örgütün dağıldığı düşünülmektedir. ABD hedeflerine ve Yunan hükûmet binalarına saldırılar düzenlemesiyle adını duyurmuştur. Örgüt; Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan hükûmetleri tarafından terör örgütü olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Demokrasi (Yunanistan)</span>

Yeni Demokrasi, merkez sağ Yunan siyasi partisi. 1974'te kurulduktan sonra Yunan siyasetinde etkili olan parti, günümüzde iktidar partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksis Çipras</span> Yunanistan eski başbakanı

Aleksis Çipras, Yunan siyasetçi. 2015-2019 yılları arasında Yunanistan başbakanlığı görevini yürütmüştür.

Konstandinos Logotetopoulos II. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan'ın Mihver işgali sırasında Yunanistan'ın işbirlikçi hükûmetini yöneten Yunanistan Başbakanıydı ve seçkin bir Yunan tıp doktoruydu.

Bu liste, Atina belediye başkanları listesi 'dir. Atina Belediye Başkanı, Yunanistan'ın başkenti Atina'nın yönetiminden sorumlu olan yöneticidir. Günümüz belediye başkanı 1 Eylül 2019 tarihinde göreve başlayan Yeni Demokrasi Partisi’nden Kostas Bakoyannis'tir.

<span class="mw-page-title-main">Kiryakos Miçotakis</span> Yunanistan başbakanı

Kiryakos Miçotakis, Yunan siyasetçi ve bankacıdır. Haziran 2023'ten bu yana ve Temmuz 2019'dan Mayıs 2023'e kadar Yunanistan başbakanı olarak görev yapmaktadır. Kendisi 2016 yılından bu yana Yeni Demokrasi Partisi'nin başkanıdır. Miçotakis, 26 Haziran 2023'te Yunanistan yasama seçimlerini kazanarak ikinci dönem başbakanlık görevini üstlendi. Miçotakis daha önce 2016-2019 yılları arasında Muhalefet Lideri ve 2013-2015 yılları arasında İdari Reform Bakanı olarak görev yaptı. Miçotakis, 1990-1993 yılları arasında Yunanistan Başbakanı olan merhum Konstandinos Miçotakis'in oğludur. İlk kez 2004 yılında Atina B seçim bölgesi için Yunan Parlamentosu'na seçildi. Yeni Demokrasi'nin 2015'te iki seçim yenilgisi almasının ardından, Ocak 2016'da partinin lideri seçildi. Üç yıl sonra, 2019 Yunanistan yasama seçimlerinde partisini çoğunluğa taşıdı.

<span class="mw-page-title-main">Katerina Sakelaropulu</span> 8. Yunanistan cumhurbaşkanı

Katerina Sakelaropulu, Yunan hukukçu ve siyasetçi. 13 Mart 2020'den beri Yunanistan Cumhurbaşkanı olarak görev almaktadır. Bundan önce, 2018-2020 yılları arasında Yunanistan'ın en yüksek idare mahkemesi olan Danıştay başkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da İslam</span>

Yunanistan'da İslam, iki ayrı topluluk tarafından temsil edilmektedir; Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Yunanistan'da yaşayan Müslümanlar ve 20. yüzyılın son çeyreğinde, özellikle Atina ve Selanik'e gelmeye başlayan Müslüman göçmenler.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Yunanistan ilişkileri</span>

1991'de Azerbaycan, 31 Aralık 1991'de Yunanistan tarafından tanınan Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandı. Diplomatik ilişkiler 1992'de kuruldu. Bakü'deki Yunan büyükelçiliği 1993 baharında açıldı. Azerbaycan'ın Atina Büyükelçiliği Ağustos 2004'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunan-Ukrayna ilişkileri, Yunanistan ile Ukrayna arasındaki ilişkilerdir. Yunanistan 31 Aralık 1991'de Ukrayna'yı tanıdı. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Yunanistan 1993 yılında Kiev'de bir büyükelçilik açtı, Mariupol ve Odessa'da başkonsolosluklar kuruldu. Ukrayna, Atina'da bir büyükelçilik ve Nisan 2004'ten beri Selanik'te bir başkonsolosluk açtı. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. Ukrayna'da yaşayan büyük bir Yunan topluluğu vardır. Ukrayna, ilk olarak Yunanlar tarafından MÖ 500 gibi erken bir tarihte kuruldu. Ukrayna'nın Odessa şehri, Filiki Eterya gizli örgütünün de kurulduğu yer olan eski Yunan sömürgecileri tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir-Yunanistan ilişkileri</span>

Cezayir-Yunan ilişkileri 2000 yıldan fazla sürmektedir. Cezayir'in bağımsızlığının ilk yıllarından beri diplomatik ilişkiler sağlamdır. Yunanistan'ın Cezayir'de bir büyükelçiliği vardır ve Cezayir, Yunanistan'da Atina'daki büyükelçiliği tarafından temsil ediliyor. Cezayir'den yapılan doğal gaz ithalatının önemli bir etken olmasıyla birlikte Yunanistan ile Cezayir arasındaki ticaret artıyor. Son yıllarda Cezayir'den Yunanistan'a yasadışı göç ve Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Sahra altı Afrikalıların kaçakçılığı ile ilgili sorunlar yaşandı.

Atina Alman Okulu ayrıca bilinen adıyla Dörpfeld Gymnasium Yunanistan'ın Marusi, Atina şehrinde karma eğitim veren bağımsız bir anaokulu, ilkokul ve lisedir.

<span class="mw-page-title-main">Giorgos Kaminis</span> Yunan siyasetçi

Georgios Kaminis Yunan Amerikan parlamenter ve anayasa hukuku profesörüdür. Nisan 2003'ten Eylül 2010'a kadar Yunan Ombudsmanı ve 2011'den 2019'a kadar Atina belediye başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Moses Elisaf</span> araştırmacı

Moisis Elisaf, Yunan hekim, siyasetçi ve akademisyen.