İçeriğe atla

Kostantinos Karatodori

Kostantinos Karatodori
Kostantinos Karatodori
Doğum1802
Edirne, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm1879
İstanbul, Osmanlı imparatorluğu
MilliyetOsmanlı Rumu
Etnik kökenRum
EğitimPisa Üniversitesi, Paris (1827-1829) ve Londra (1829–1830)
DinOrtodoksluk
Çocuk(lar)Stefanos
Akraba(lar)Sisam beyliği; Aleksandro Karatodori Paşa
Kariyeri
DalıTıp, diplomat
EtkiledikleriSpiridon Mavroyeni Paşa
Abdülmecid’in doktoru; Ottoman Imperial Medicine Society kurucusu ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin "en tanınmış" öğretmenlerinden biri olarak tanımlar

Kostantinos Karatodori (YunancaΚωνσταντίνος Καραθεοδωρή, FransızcaConstantin Carathéodory[1] 5 Şubat 1802[2] -28 Eylül 1879), Osmanlı Padişahı Abdülmecid'in özel doktoru olarak görev yapan Osmanlı Rum hekimidir.

Tarihçi Johann Strauss, onu, İstanbul Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin "en tanınmış" öğretmenlerinden biri olarak tanımlar.

Hayatı

Spiridon Mavroyeni Paşa'nın Kostantinos Karatodori'nin Hayatı

Kostantinos Karatodori, Edirne'de doğdu. Edirne Rum Okulu'ndan mezun oldu ve ardından bir yıl Bükreş Rum Okulu'na devam etti. Ancak dayısı eski Konstantinopolis Patriği VI. Kirillos 1821'de Edirne'de asıldıktan sonra Viyana'ya taşındı. Mekteb-i Tıbbiye'de öğretmenlik yapan amcası İstefanaki Karatodori, Kostantinos'un eğitimine rehberlik etmişti. 1824'ten başlayarak İtalya'nın Pisa kentinde tıp fakültesine gitti ve 30 Mayıs 1827'de diplomasını aldı. Sırasıyla 1827-1829 ve 1829-1830'da Paris ve Londra'da ek tıbbi kurslar yaptı.[2]

Amcası İstefanaki Karatodori ile birlikte Tıphâne-i Âmire ve Cerrahhâne-i Âmire tıp okullarında ders verdi; 1839'da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane adı altında birleştirildikten sonra burada gene amcası ile birlikte ders vermeye devam etmiştir.[3] Osmanlı sarayı hekim olarak atadı ve Karatodori, Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesi'nin başhekimi ve 1836'da cerrahi koğuş profesörü oldu.[4]

Cemiyet-i Tıbbiye-i Şahane'yi[4] kurdu ve Ellinikos Filologikos Sillogos (Dersaadet Helen Cemiyet-i Edebiyesi) kurucularından biri oldu.[5]

Daha sonra onun biyografisini yazan Spiridon Mavroyeni Paşa ile arkadaştı,[6] Kostantinos Karatodori'nin Hayatı (Βίος Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή), ilk kez 1885'te Paris'te Gauthier-Villars tarafından yayınlandı.[6] Biyografi, 7 Ocak 1880 kutlaması için yayınlandı.[5] Osmanlı makamları yurt içinde yayınlanan eserlere sansür uyguladığından, bu biyografi yurt dışında yayınlandı. Karatodori'nin büyük oğlu, Mavroyeni Paşa'dan biri Karatodori'nin Paris Tıp Akademisi'ndeki sunumu hakkında, diğeri ise Karatodori tarafından düzenlenen bir broşürden II. Mahmud'un ölümüyle ilgili bir anlatımla ilgili iki ek yapmasını istedi. Mavroyeni Paşa biyografiyi ilk yayınlanmasından beş yıl sonra düzenledi.[6]

Kişisel hayat

1835'te Bâb-ı Âli tercümanı İstavraki Aristarhi'nin kızıyla evlendi ve onun ölümünden sonra başka bir kadınla yeniden evlendi. 1838 dolaylarında ilk oğlu Stefanos doğdu ve toplamda en az dört çocuğu oldu. Birincisi eşi Stefanos'u doğururken, ikinci eşi ise dördüncü çocuğunu doğururken öldü. Daha sonra üçüncü bir eşle evlendi.[7]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Georgiadou, Maria. Constantin Carathéodory: Mathematics and Politics in Turbulent Times. Springer Science & Business Media, 1 Aralık 2013. 3642185622, 9783642185625. p. 608 (bibliography)
  2. ^ a b Trompoukis & Lascaratos 2001, s. 29.
  3. ^ Trompoukis & Lascaratos 2001, ss. 29-30.
  4. ^ a b Trompoukis & Lascaratos 2001, s. 30.
  5. ^ a b Trompoukis & Lascaratos 2001, s. 27.
  6. ^ a b c Trompoukis & Lascaratos 2001, s. 28.
  7. ^ Trompoukis & Lascaratos 2001, s. 31.
Genel

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi</span> Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastane

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GEAH) veya eski adıyla Gülhane Askerî Tıp Akademisi (GATA), II. Abdülhamit tarafından 1898 yılında İstanbul'da Gülhane Seririyat Hastanesi olarak kurulmuş olup günümüzde Etlik, Keçiören'de Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Paşa</span> 193. Osmanlı sadrazamı

Hüseyin Avni Paşa, Osmanlı devlet adamı ve asker. Sultan Abdülaziz saltanatında 15 Şubat 1874 - 26 Nisan 1875 tarihleri arasında bir yıl iki ay dokuz gün süreyle sadrazamlık görevinde bulundu. Sultan Abdülaziz'e karşı yapılan darbe sonrası düzenlenen toplantı sırasında toplantıyı basan Kolağası Çerkes Hasan tarafından suikast sonucu öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Marko Paşa</span>

Marko Paşa ya da asıl adıyla Markos Apostolidis, baba adı Apostol (Αποστολος), Rum asıllı Osmanlı hekimiydi.

<span class="mw-page-title-main">Bahaddin Şakir</span> Türk hekim ve siyasetçi

Bahaeddin Şakir, Türk hekim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Esat Işık</span> Türk göz hekimi, siyasetçi (1865 - 1936)

Mehmet Esat Işık veya bilinen adıyla Mehmet Esat Paşa, Türk göz hekimi, siyasetçi.

Alexandre Vallaury, İstanbullu Fransız asıllı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Topuzlu</span> Türk cerrah ve siyasetçi

Cemil Topuzlu, Türkiye'de modern cerrahinin kurucusu hekim, yönetici ve İstanbul eski Belediye Başkanı.

Osmanlı tıbbı, İslam tıbbının bir parçası olan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde geliştirilen tıp biçimi.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Bey</span> Nemse kökenli Osmanlı bilim adamı

Abdullah Bey, Avusturyalı ve Osmanlı bilim insanı, doktor.

<span class="mw-page-title-main">Spiridon Mavroyeni Paşa</span>

Ispiro Mavroyani veya Spiridon Mavroyeni Paşa, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in özel hekimi, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane hocası, Cemiyet-i Tıbbiye-i Şahane başkanı ve Meclis-i Ayan üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksander Mavroyeni</span> Sisam beyi

Aleksandır Mavroyeni ya da Mavroyeni Bey (1848-1929) Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında çeşitli yüksek derecede görevlerde bulunmuş Rum asıllı bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı ordusu</span> Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri gücü

Osmanlı İmparatorluğu'nun silahlı kuvvetleri kara ordusu, donanma ve tayyare bölüklerini içermekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim</span> Osmanlı Devletinde eğitim sistemi

Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim. İslam eğitim sisteminin temel kurumu olan medrese, Osmanlılar dönemininde de eğitimin temeli olmuş, Osmanlı İmparatorluğu'na uygun biçimsel gelişmeler göstermiştir. Medrese sıbyan mektebinden sonra orta, lise, yüksek okul ve üniversite eğitimi veren, İslami kimliği nedeniyle yalnızca Müslümanların devam ettiği bir eğitim kurumu özelliğindedir. İmparatorluk sınırlarındaki Müslümanların eğitimi ulema adı verilen dindar topluluk tarafından İslam dininin hükümlerine göre denetlenmekteydi. II. Mahmut dönemine kadar İslami örgütlenme yürütülmüştür. Bu dönemde batı biçimi kurumlar oluşturulmadan önce, memur yetiştirmek amacıyla Acemi Oğlanlar Ocağı ve Enderûn Mektebi; sivil halkın eğitimi amacıyla Sıbyan Mektepleri ve Medreseler kurulmuş idi. İlk medrese 1331'de kurulan İznik Orhaniyesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Karatodori</span> Yunan matematikçi (1873-1950)

Konstantin Karatodori, Rum asıllı Alman matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Tıp fakültesi</span> tıp alanında eğitim veren kurum

Tıp fakültesi, tıp biliminin öğretildiği ve bu bilim içindeki çeşitli dallarda araştırmalar yapılan fakülte. Mezunları, tıp doktoru unvanı almaktadır. Ayrıca mezuniyet sonrası uzmanlık eğitimi ile uzman doktor, operatör doktor gibi unvanlar verilir. Temel tıp bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimleri de verilmektedir. Türkiye’de tıp fakülteleri liseden sonra ülke genelinde yapılan bir merkezi sınavla öğrenci kabul etmektedir. Eğitim süresi 6 yıldır. Okullar farklı eğitim modellerini tercih etse de ülke genelindeki fakültelerde ilk 3 yıl teorik eğitim laboratuvar dersleriyle beraber verilir sonraki 2 yıl çeşitli bölümlerde stajlara devam edilirken öğrencilerin bilgileri sözlü sınavlarla da sınanmaya başlanır ve okulun son sınıfında Intörn (stajyer) adıyla hastanede gözetim altında çalışmaya başlar. Intörn (stajyer) maaşı, 2022 yılında asgari ücret olarak verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahpaşa Tıp Fakültesi</span> Türkiyede bir tıp fakültesi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 14 Mart 1827'de II. Mahmut tarafından kurulan Tıphane-i Amire'nin ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin devamı olan, Türkiye'nin ilk ve en köklü iki tıp fakültesinden biridir. Fakülte adını; bulunduğu semte ismini veren, III. Murad ve III. Mehmed devrinde sadrazamlık yapmış bir hekim olan Cerrah Mehmed Paşa'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">İstefanaki Musurus Paşa</span> Sisam beyi

İstefanaki Musurus Paşa, 1896'dan 1899'a kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından atandığı Sisam Beyliği görevini üstlenen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">İstefanaki Karatodori</span> Osmanlı Rumu hekim

İstefanaki Karatodori Osmanlı Rumu bilgin, doktor ve devlet adamı. II. Mahmud'un saray hekimidir.

Agop Handanyan saygın bir hekim, yazar, çevirmen, profesör ve Osmanlı'da ilk adli bilim kitabının yazarıydı. Ermeni asıllıydı.

İstefanaki Karatodori, Rum asıllı Osmanlı diplomat.