İçeriğe atla

Kostaki Karatodori Bey

Kostaki Karatodori Bey
17. Sisam beyi
Görev süresi
1906-1907
Yerine geldiğiYanko Vitinos
Yerine gelenYorgi Yorgiadis Efendi
Kişisel bilgiler
Doğum 1841
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 1922
Dini Rum Ortodoks

Kostaki Karatodori Bey (YunancaΚωνσταντίνος Σ. Καραθεοδωρή Konstantinos S. Karatheodori, d. 1841, İstanbul - ö. 1922) Osmanlı Rumların Karatodori ailesinden gelen bir devlet adamı. 1906'dan 1907'ye kadar Sisam Beyi olarak görev yaptı. II. Mahmud'un saray hekimi İstefanaki Karatodori'nin oğludur.

Biyografi

İstanbul'da dünyaya geldi. 1885'ten 1895'e kadar Sisam Beyi olarak görev yapan diplomat ve devlet adamı Aleksandro Karatodori Paşa'nın kardeşidir. Babası İstefanaki Karatodori, II. Mahmud'un saray hekimidir. Annesi Lokua Hanım Fenerli Rumların nüfuzlu ailelerinden olan Mavrokordat ailesi üyesi Aleksandros Mavrokordatos'un kızıydı.

Karatodori Bey gençliğinde Paris'de mühendislik okudu. Osmanlı demiryollarının yöneticisi ve ardından Şûrâ-yı Devlet üyesi oldu. Ayrıca Sisam'da Prens Miltiyadi Aristarki Bey'in emri altında Vati, Karlovasi, Maratokampos, Platanos, Pirgos ve başkenti birbirine bağlayan yolun yapımında çalıştı.

Sisam Beyi olduğunda partileri uzlaştırmaya ve adaya barış getirmeye çalıştı ama başaramadı. Kazanan siyasi partiyi savunması gibi selefleriyle aynı hataları yaptı.

Temistoklis Sofulis hükûmeti, bir Sisamlı Bankasının kurulması için Atina Bankası ile bir sözleşme imzaladı. Karşı taraf bunu istemedi ve bir Sisamlı bankasının kurulmasının akıllıca bir şey olmadığı gerekçesiyle Osmanlı hükûmetini protesto etti. Bundan rahatsız olan Padişah, kararı veto etmeyi kabul etti. Yasadışı bir şekilde müdüre sözleşmeyi doğrulamamasını emretti. Ancak Karatodori Bey bunu isteklerine karşı imzaladı. Sonuç olarak, görevden alındı.

Kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Mehmed</span> 35. Osmanlı padişahı (1909–1918)

V. Mehmed ya da Mehmed Reşad, Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. padişahı ve 114. İslam halifesi.

<span class="mw-page-title-main">Veli Mahmud Paşa</span> 13. Osmanlı sadrazamı

Veli Mahmud Paşa, II. Mehmed saltanatında 1455-1466 ve 1472-1474 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Osmanlı tarihinde sadrazamlığa getirilmiş ilk yeniçeri yetiştirmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Naili Paşa</span> 184. Osmanlı sadrazamı

Giritli Mustafa Naili Paşa, 1832 ile 1851 yılları arasında Girit valiliği ve Abdülmecid saltanatında 14 Mayıs 1853 - 29 Mayıs 1854 ve 6 Ağustos 1857 - 22 Ekim 1857 tarihleri arasında iki defa sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Nedim Paşa</span> 189. Osmanlı sadrazamı

Mahmud Nedim Paşa, Abdülaziz saltanatında 2 değişik dönemde toplam bir yıl yedi ay on bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Şevket Paşa</span> 212. Osmanlı sadrazamı

Mahmud Şevket Paşa, Osmanlı askeri ve devlet adamı. 31 Mart İsyanı olarak bilinen ayaklanmanın bastırılmasında ve II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesinde rol oynamış, V. Mehmed saltanatında 23 Ocak 1913 - 11 Haziran 1913 tarihleri arasında dört ay on dokuz gün sadrazamlık yapmıştır. 11 Haziran 1913 günü suikast sonucu öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İzzet Furgaç</span> 215. Osmanlı sadrazamı

Ahmed İzzet Paşa ya da Soyadı Yasası sonrası Ahmet İzzet Furgaç, I. Dünya Savaşı'nın son günlerinde sadrazamlık yapmış, Arnavut asıllı Osmanlı asker ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İpsilanti ailesi</span>

İpsilantizade veya İpsilanti ailesi, Osmanlı, Eflak, Boğdan ve Yunanistan tarihinde önemli roller oynamış bir Fenerli Rum ailesidir. Aile aslen Karadeniz'deki Pontus bölgesindendi. 1655 yılında Antiyohus İpsilanti Trabzon'dan ayrılarak Kostantiniyye'ye (İstanbul'a) yerleşti.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandır Karatodori Paşa</span> Osmanlı devlet adamı

Aleksandır Karatodori Paşa, Fenerli Rum kökenli Osmanlı devlet adamı ve diplomat. Muhtelif ülkelerde Osmanlı İmparatorluğu adına elçi olarak bulunmasının yanında; Hariciye ve Nâfia nazırı, Sisam beyi ve Girit valisi olarak da görev yaptı. Hariciye nazırlığı yapmış ilk gayrimüslim Osmanlı vatandaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gabriel Noradunkyan</span> Ermeni asıllı Osmanlı diplomat ve devlet adamı

Gabriyel (Kapriel) Efendi Noradunkyan, Hariciye Nazırlığı, Babıali Hukuk Müşavirliği gibi yüksek düzeyde görevlerde bulunmuş Ermeni asıllı Osmanlı diplomat ve devlet adamı. Ayrıca Paris Barış Konferansı ve Lozan Barış Konferansı'nda Ermenileri temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kostaki Musurus Paşa</span> Osmanlı diplomatı

Kostaki Musurus Paşa, Rum asıllı Osmanlı paşası.

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı Ferid Paşa</span> 207. Osmanlı sadrazamı

Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa, Arnavut asıllı Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Damat Mahmud Celâleddin Paşa (1853-1903)</span> Osmanlı devlet adamı, şair, yazar

Damad Mahmud Celâleddin Paşa veya Mahmut Celaleddin Âsaf, Osmanlı devlet adamı, şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi</span>

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Temistoklis Sofulis</span> Yunanistan başbakanı (1860-1949; hd. 1924)

Temistoklis Sofulis, Liberal Parti'nin merkez sol kanadında olan ve Sisam Adası'ndan önemli bir merkezci Yunan politikacı. Uzun yıllar parti liderliğini sürdürdü.

Ligoraki Vegleri Bey, 1912'de suikaste uğrayan İsfakyalı Kopasis Efendi'nin yerine kısa bir süreliğine Sisam Beyliği'nin beyi olan son kişidir.

<span class="mw-page-title-main">İstefanaki Musurus Paşa</span> Sisam beyi

İstefanaki Musurus Paşa, 1896'dan 1899'a kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından atandığı Sisam Beyliği görevini üstlenen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Yorgi Yorgiadis Efendi</span> Sisam beyi

Yorgi Yorgiadis Efendi, 1907-1908 arasında kısa süreliğine Osmanlı tarafından Sisam Beyi olarak atanmış kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Corce Beroviç</span> Sisam beyi

Corce Beroviç veya Beroviç Paşa, Osmanlı'da Girit Valisi ve Sisam Beyi olarak görev yapmış Hristiyan devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Stefanaki Bey</span> Sisam beyi

Stefan Bogoridi ya da İstefanaki Bey, Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde görev almış Bulgar devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstefanaki Karatodori</span> Osmanlı Rumu hekim

İstefanaki Karatodori Osmanlı Rumu bilgin, doktor ve devlet adamı. II. Mahmud'un saray hekimidir.