İçeriğe atla

Kostaki Adosidi Paşa

Kostaki Adosides Paşa
7. Sisam beyi
Görev süresi
1873-1874
Yerine geldiğiYorgi Yorgiadis Efendi
Yerine gelenFotyadi Bey
9. Sisam beyi
Görev süresi
4 Mart 1879 - 1885
Yerine geldiğiFotyadi Bey
Yerine gelenAleksandro Karatodori Paşa
Kişisel bilgiler
Doğum 1818
Kayseri
Ölüm Ocak 1895 (76-77 yaşlarında)
Büyükada

Kostaki Adosidi Paşa (YunancaΚωνσταντίνος Αδοσίδης Konstantinos Adossidis, 1818-1895), 1873'ten 1874'e ve yine 1879'dan 1885'e kadar Osmanlı tarafından atanmış olan Sisam beyidir.

Kayserilidir, Sire ve Egine adalarında okumuştur ve Halki'deki İlahiyat Lisesi'nde profesör olmuştur. Sisam beyi olarak atandıktan sonra Sisam Beyliği'nin tüm kamu hizmetlerini organize etti ve ondalığa dayalı vergi sistemini kaldırarak adada popüler olmasını sağladı. Beş ay hüküm sürdükten sonra, Osmanlı İmparatorluğu'nun başka yerlerinde çalışmak üzere Osmanlı Padişahı tarafından geri çağrıldı, Sisam meclisi padişaha yeniden düşünmesi için yalvardı. Ancak padişah, Sisam beyliği'nin bu teklifini reddetti. Adayı yönetmesi için temsilcisi olarak Manolis Pirgyos'u bıraktı.

Mart 1879'da tekrar Sisam beyi olarak atandığında, Sisamlılar tarafından tekrar karşılandı. Eskiden katı biriydi ve bunun sonucunda küçük suçlar işlenirdi. Bu ikinci saltanat sırasında hiçbir yargılama yapılmadı. Kaçakçılık ve vergi kayırmacılığıyla mücadele etti. Adanın ekonomisini canlandırdı.

Ancak, ikinci saltanatı Sisamlılar tarafından haksız ve katı olarak görüldü. Çok fazla idari beceriye sahipti ama sabrı ve sakinliği yoktu. Böylece halkın ve meclisin tüm desteğini kaybetmiş, her gün daha fazla düşman edinmiştir.

Aynı zamanda ikinci saltanatı sırasında Midilli ile Tigani arasındaki yolu, Vati'nin su kemerini, birçok okul, hapishane, Maratokampos'taki Adliye Sarayı'nı inşaat etti.

Kaynakça

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.Α΄, sayfa 445.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Ahmed</span> 14. Osmanlı padişahı (1603–1617)

I. Ahmed, 14. Osmanlı padişahı ve 93. İslâm halifesidir. Sultan III. Mehmed ve Handan Sultan'ın oğludur. Sancağa gitmeyip tahta çıkan ilk Osmanlı padişahıdır. Saltanatı boyunca sefere gitmemiştir. Saltanatında Celali isyanları bastırılmıştır. Tarihi yarımadada bulunan ve Mavi Camii olarak da bilinen Sultanahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında saltanatı döneminde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aydınoğulları Beyliği</span> II. Dönem Anadolu Beyliği

Aydınoğlu Beyliği veya Aydınoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde, 14. yüzyıl başlarında Güneybatı Anadolu’da Aydın ve çevresinde kurulmuş; döneminde hayli etkili olmuş bir Türkmen beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Mütercim Mehmed Rüşdi Paşa</span> 186. Osmanlı sadrazamı

Mehmed Rüşdi, Osmanlı sadrazamı. Mütercim Mehmed Rüşdi Paşa olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Nedim Paşa</span> 189. Osmanlı sadrazamı

Mahmud Nedim Paşa, Abdülaziz saltanatında 2 değişik dönemde toplam bir yıl yedi ay on bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Nureddin Paşa</span> 203. Osmanlı sadrazamı

Abdurrahman Nûreddin Paşa (Osmanlıca: عبدالرحمن نور الدين پاشا‎;, II. Abdülhamid saltanatında 2 Mayıs 1882 - 12 Temmuz 1882 tarihleri arasında iki ay on bir gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Silahdar Cihangirli Mehmed Paşa III. Mustafa saltanatında 25 Ekim 1770 - 11 Aralık 1771 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

İzmiroğlu Cüneyd Bey Osmanlı Devleti'nin yaşadığı Fetret Devri ve II. Murad'ın saltanatının ilk yıllarında gündemde kalmış, Osmanlı Devleti'nin bu 20 yıllık süredeki bütün toparlanma çabalarında karşısına çıkmış bir yerel yönetici ve asidir. İsmi bu anlamda Fetret Devri ile özdeşleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sisam Emâreti</span> 1832-1913 yıllarında Sisam Adasında var olan, Osmanlı Devletine bağlı beylik

Sisam Beyliği veya Sisam Emâreti, Osmanlı Devleti'ne bağlı beylik.

<span class="mw-page-title-main">Atçekenler</span>

Atçekenler, Orta Anadolu'da özellikle Tuz gölü çevresi ve Konya bozkırlarında yaşamış bir Yörük grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Koca Yusuf Paşa</span> 153. Osmanlı sadrazamı

Koca Yusuf Paşa, Osmanlı Devleti hizmetinde I. Abdülhamid ve III. Selim saltanatları sırasında 25 Ocak 1786 - 28 Mayıs 1789 ve 12 Şubat 1791 - 4 Mayıs 1792 dönemlerinde iki kez sadrazamlık yapmış Gürcü asıllı bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sakız Adası'nın Fethi</span>

Sakız Adası'nın Fethi, Kaptanıderya Piyale Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'nın 1566 yılında Sakız Adası'nı ele geçirerek Osmanlı topraklarına ilhak etmesiyle sonuçlanan deniz harekâtı.

<span class="mw-page-title-main">Temistoklis Sofulis</span> Yunanistan başbakanı (1860-1949; hd. 1924)

Temistoklis Sofulis, Liberal Parti'nin merkez sol kanadında olan ve Sisam Adası'ndan önemli bir merkezci Yunan politikacı. Uzun yıllar parti liderliğini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Kostaki Karatodori Bey</span> Sisam beyi

Kostaki Karatodori Bey Osmanlı Rumların Karatodori ailesinden gelen bir devlet adamı. 1906'dan 1907'ye kadar Sisam Beyi olarak görev yaptı. II. Mahmud'un saray hekimi İstefanaki Karatodori'nin oğludur.

Ligoraki Vegleri Bey, 1912'de suikaste uğrayan İsfakyalı Kopasis Efendi'nin yerine kısa bir süreliğine Sisam Beyliği'nin beyi olan son kişidir.

<span class="mw-page-title-main">İstefanaki Musurus Paşa</span> Sisam beyi

İstefanaki Musurus Paşa, 1896'dan 1899'a kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından atandığı Sisam Beyliği görevini üstlenen kişidir.

Pavlaki Musurus Bey, 1866'dan 1873'e kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından Sisam'a bey olarak atanan Osmanlı kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Yorgi Yorgiadis Efendi</span> Sisam beyi

Yorgi Yorgiadis Efendi, 1907-1908 arasında kısa süreliğine Osmanlı tarafından Sisam Beyi olarak atanmış kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Corce Beroviç</span> Sisam beyi

Corce Beroviç veya Beroviç Paşa, Osmanlı'da Girit Valisi ve Sisam Beyi olarak görev yapmış Hristiyan devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Miltiyadi Aristarki Bey</span> Sisam beyi

Miltiyadi Aristarki Bey, 1859'dan 1866'ya kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından atanan Sisam Beyi idi.

Aleksandros Kalimaki Paşa Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde görev almış Rumen-Yunan devlet adamıdır.