İçeriğe atla

Kosta Rika'da İslam

Ömer Camii ve Kosta Rika İslam Merkezi

İslam, devlet dini Katolik Hıristiyanlık olan Kosta Rika'daki en küçük azınlık inançlarındandır.[1] Herhangi bir devlet kurumunun resmi rakamı olmadan, Kosta Rika'daki Müslümanların sayısının 1000 ila 1500 kişi arasında olabileceği düşünülüyor.[2][3] İslamiyeti kabul edenler çoğunlukla Cezayir, Hindistan, Irak, İran, Lübnan, Fas, Mısır, Somali, Pakistan, Filistin ve Suriye'den gelen göçmelerden oluşmaktadır.[4] Bu sayının, Kosta Rika topraklarına göç eden Müslümanların yanı sıra din değiştirerek İslam inancını benimseyen Kosta Rikalıları da kapsadığı ve sayının 100 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Sünnilerin çoğunlukta olduğu genel olarak kabul edilse de Sünni ve Şii mezheplere karşılık gelen Müslümanlar olsa da sayıları bilinmemektedir.[2]

Kosta Rika'da dört cami bulur.

  1. Goicoechea Kantonu'nun Montelimar bölgesinde bulunan, Cuma öğleden sonraları toplanan ve Kosta Rika Müslüman Kültür Merkezi tarafından yönetilen Ömer Camii ve Kosta Rika İslam Merkezi (Sünni ). Bu ülkede bir ilkti ve 2002 yılında kuruldu. Panama doğumlu Şeyh Masihullah Bhana Patel tarafından yönetilmektedir ve merkezi Fas'ın Rabat kentinde bulunan İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne bağlıdır.[4]
  2. Yine Sünni olan Işık ve İnanç Camii, San José şehir merkezinde bulunuyor ve başkanlığını Jennifer Rashida Torres yapıyor.
  3. Yine Sünni olan Belén Camii, Heredia, Belén, La Ribera'da bulunmaktadır. Panama doğumlu şeyh Masihullah Badat Rawat tarafından yönetilen Belen Camii, günde 5 vakit namaza açık olup, cuma namazı da düzenli olarak kılınmaktadır.
  4. Şii camisi Sahar Kültür Merkezi sponsorluğundadır ve yine San José'de bulunmaktadır.[5] Şii camii kurulmadan önce Şiiler özel bir evde ibadet etmek için bir araya geliyor ya da Sünni camiye sorunsuzca katılıyorlardı.[4] Ahmediye Müslümanlarının günümüzde Kosta Rika'da da bir merkezi bulunmaktadır.[6]

Ayrıca bakınız

  • Kosta Rika'da Din

Kaynakça

  1. ^ "International Religious Freedom Report for 2017". www.state.gov. 2018. 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2018. 
  2. ^ a b Rivera, Arnoldo (2015). "El islam en la tierra del gallo pinto". La Nación. 6 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2019. 
  3. ^ "Islam en Costa Rica". alarabiyacr.wixsite.com. 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2019. 
  4. ^ a b c May, Sally (2011). "Islam" (PDF). Prolades. 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2019. 
  5. ^ Monturiol, Silvia (2010). "Emisor del islam". CAMPUS. 10 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2019. 
  6. ^ "Over 540,000 join the Ahmadiyya Muslim Jamaat". Al Islam. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam</span> tek tanrılı İbrahimî bir din

İslam (Arapça: اَلْإِسْلَامُ, romanize:

<span class="mw-page-title-main">Müslüman</span> İslam dinine mensup kimse

Müslüman, İslam dinine mensup kişi demektir. Sünni, Şii ve Mutezili mezhep inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanan kişilere denir. İslam dininin farklı mezheplerinde Müslüman kavramı üzerine çeşitli farklılıklar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dört Halife</span>

Dört Halife ya da Râşid Halifeler; Sünnilik'te Râşid halifeler, doğru yola yönlendirilen ve doğru bir model olduğu kabul edilen halifelerdir. Bazıları bu kategoriye Muhammedin torunu Hasan'ın 6 aylık hilafetini de sokarlar. İslam peygamberi Muhammed'in ölümünden sonra ümmete önderlik eden ilk dört halifedir:

<span class="mw-page-title-main">Paris Büyük Camii</span>

Paris Büyük Camii, Paris'in Quartier Latin mahallesinde bulunan camidir.

<span class="mw-page-title-main">İmam Ali Türbesi</span>

Irak'ın Necef kentinde bulunan İmam Ali Türbesi (Arapça:حرم الإمام علي ya da kısa adıyla İmam Ali Mescidi veya İmam Ali Camii, İslam'ın Şii itikadına bağlı yaklaşık 200 milyon Müslüman için Suudi Arabistan'da bulunan Kabe ve Medine'de Mescid-i Nebevî' ve Kudüs taki ilk islam kıblesi Mescid-i Aksa dan sonra dördüncü kutsal yerdir. Burası İslam peygamberi Muhammed'in amcasının oğlu ve damadı ve dördüncü İslam halifesi ve ilk şii imamı olan Ali ibn Ebu Talib'in defnedildği yerdir. Ayrıca Şii inancına göre bu camide İmam Ali'nin yanında Adem ile Havva ve Nuh peygamberin de bedenleri defnedilmiş bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da İslam</span>

Estonya, Avrupa'da en az Müslüman nüfusa sahip ülkelerden birisidir. Bazı kaynaklarda bu sayı daha farklı verilmekteyse de, 2024 yılı nüfus sayımına göre Estonya'da kendisini Müslüman olarak tanımlayan 10,000 kişi yaşamaktadır. Bunların çok azı ibadetlerini ifa etmektedir. Ülkede bir cami bulunmamakla birlikte, Tallinn şehrindeki Turath İslam Kültür Merkezi'nin bir bölümü Müslümanların ibadeti için ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İbn Rüşd-Goethe Camii</span>

İbn Rüşd-Goethe Camii, Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan, kendisini "ülkenin ilk liberal camisi" olarak tanımlayan bir cami. 16 Haziran 2017 tarihinde Berlin'in Moabit semtinde bulunan St. Johannis Protestan Kilisesi'nin üçüncü katında hizmet vermeye başlayan camii, Kürt kökenli Alman kadın hakları aktivisti, yazar ve avukat Seyran Ateş'in girişimleriyle kuruldu. Adını, 12. yüzyılda yaşamış İslam alimi ve filozof İbn Rüşd ve Alman şair ve yazar Johann Wolfgang von Goethe'nin isimlerinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de din</span> Suriyedeki dinî inançlar

Suriye'de din, Suriye vatandaşları tarafından uygulanan çeşitli dinleri ifade etmektedir. Tarihsel olarak bölge, bu dini toplulukların her biri içinde bir dizi farklı mezhebin bulunduğu çeşitli inançların bir mozaiği olmuştur. Suriyelilerin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır; bunların arasında en kalabalık grubu Sünniler oluştururken, onları Şii gruplar ve Dürziler takip etmektedir. Ayrıca, çeşitli Hristiyan azınlıklar bulunmaktadır. Ayrıca küçük bir Yahudi ve Yezidi topluluğu da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da İslam</span>

Rusya'da İslam, ülkenin en yaygın ikinci dinidir. Rusya, Avrupa'daki en fazla Müslüman nüfusa sahip, Hristiyan çoğunluklu ülkedir; 2024 yılında yapılan ülke çapındaki bir ankete göre, Rusya'daki Müslümanlar toplam nüfusun 14 milyonu veya %10'unu oluşturuyor.

<span class="mw-page-title-main">El Nur Camii (Yeni Zelanda)</span> Christchurch, Yeni Zelandada bir camii

El Nur Camii Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde 1984-1985 yılları arasında inşa edilen cami. 1999 yılına kadar dünyanın en güneyindeki camiydi. Cami 15 Mart 2019 tarihindeki Christchurch cami saldırılarının ana hedefi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde İslam</span>

Sovyetler Birliği'nde İslam, Sovyetler Birliği'nde İslam inanışına ait konuları betimler.

<span class="mw-page-title-main">İsveç'te İslam</span>

İsveç'te İslam, İsveç'teki İslam uygulamasının yanı sıra İsveç ile İslam dünyası arasındaki tarihsel bağları ifade eder. Vikinglerin İslam ile teması ilk olarak, Vikinglerin Orta Çağ İslam dünyasıyla ticaret yaptıkları 7. ve 10. yüzyılda yaşanmıştır.

2010 yılında Slovakya'da ülke nüfusunun% 0.1'inden azını temsil eden tahmini 5.000 Müslüman vardı.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg'da İslam</span>

Lüksemburg'daki Müslümanlar, Protestanlar, Ortodoks Hristiyanlar ve Yahudilerle birlikte bir azınlıktır. İslam, 2015'ten beri ülkede yasal olarak tanınmaktadır.

Instituto Nacional de Estatística tarafından kaydedilen 2020 nüfus sayımına göre, Portekiz'de toplam nüfusun yaklaşık %0.42'sini temsil eden 36,480 Müslüman vardır. Ülkedeki Müslümanların çoğunluğu Sünnidir, Sünnilerin ardından Şii Müslümanlar gelmektedir. Az sayıda Ahmediye Müslümanı da bulunmaktadır. Müslüman nüfusun çoğu, Portekiz'in eski denizaşırı eyaletlerinden olan Gine-Bissau ve Mozambik'ten yada Hint alt kıtasında bulunmaktadır. Yabancı Müslümanların çoğu Suriye ve Mozambiklidir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da İslam</span>

İrlanda'da içinde belgelenmiş İslam tarihi 1950'lere dayanmaktadır. İrlanda'daki Müslümanların sayısı 1990'lardan bu yana çoğunlukla göç yoluyla artmıştır. 2022 İrlanda nüfus sayımına göre ülkede ikamet eden Müslümanların sayısı 81.930'dur.

Aşağıdaki taslakta İslam dini ile ilgili çeşitli kavramlar, olaylar, kişiler ve kurumlar yer almaktadır

Endonezya'da İslam, en yaygın dindir. Nüfusun %86.7'si Müslüman'dır. Bu Müslüman nüfusun içinde %99'u Sünni, %1'i Şii'dir. Dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip ülkedir. Endonezya'daki Sünnilerin ameldeki mezhepleri Şâfiîliktir.

Antigua ve Barbuda'daki İslam istatistikleri, 67.448 olan toplam nüfusun yüzde 0,3'ünü temsil eden toplam Müslüman nüfusun yaklaşık 200 olduğunu tahmin ediyor. Adaların Müslümanlarının çoğu Suriye veya Lübnan asıllı Araplardır. John's'da, Antigua ve Barbuda Uluslararası İslam Cemiyeti ve Amerikan Antigua Üniversitesi Müslüman Öğrenciler Derneği dahil olmak üzere bilinen iki İslami kuruluş vardır. Antigua'da ayrıca bir Ahmediye heyeti de var. John's dışında, Codrington, Barbuda'da Antigua ve Barbuda Müslüman Topluluğu vardır. 2016 yılında bir Pew Araştırma Merkezi araştırması, toplam sayının 950 civarında olduğunu hesapladı.

Lesotho, İslam'ın azınlık dini olduğu, ağırlıklı olarak Hristiyanların yaşadığı bir ülkedir. Lesotho anayasasının laik yapısı nedeniyle Müslümanlar ülkede din propagandası yapma ve ibadethane inşa etme özgürlüğüne sahiptir.