İçeriğe atla

Kosroff Malool

Kosroff Malool
Doğum1884
Diyarbakır
Ölüm1971
New Jersey, ABD
UyrukSüryani
Evlilik(ler)iHrepsme Malool
AlanıKlasik Müzik

Kosrof Malool, Süryani şarkıcı ve Müzisyen. Osmanlı'nın diasporadaki ilk müzik kayıtları yapan kişi sayılır.[1]

Biyografi

Kosroff Malool 1884 yılında Diyarbakır da doğdu. Aslen Süryani'dir ancak kendi dilinde hiç şarkı söylememiştir. Kosroff ve ailesi Diyarbakır da yaşarken 1893-94 yılları arasında Diyarbakırda Cuma namazı çıkışı bazı Ermeni ve Süryanilerin müslüman esnafın dükkânlarını ateşe verdiği söylentileri yüzünden müslüman halk Ermeni ve Süryanilerin dükkânlarına saldırıp ateşe verir. O günden sonra Diyarbakır Sur daki o çarşıya Yanık çarşı (Çarşiya Şewiti) denir. Bu olaylardan sonra bazı Ermeni ve Süryani aileler bölgeyi terk eder.[1] Kosroff önce Musul'a gitti orda ilk kayıtları yaptı sonra oradan da Halep, Halepten Marsilya ya oradan da 1904 yılında Amerika ya giderek New Jersey'e yerleşir. Orda meyve dükkânı açar 1908 yılında Hrepsme Malool ile evlenir ve Anton ile Edward adında iki erkek çocuğu olur. 1913-1915 yılları arasında Süryani Ulusal Okul Derneği'nin başkanlığını yapar.[2] 1912 yılında 'Kürt Havası 1' adındaki ilk kaydı yapar.[3] Besteleri Oriental Records ve Columbia Records tarafından kaydedilmiştir. Eserleri 78 RPM tipi taş plaklara kaydetmiştir.[2]

Eserleri

  • Kürt Havası Part I
  • Kürt Havası Part II
  • Anadolu kürt havası
  • Hicaz Çarkı
  • Huzzam Gazel
  • Saba Gazel
  • Nevruz

Kaynakça

  1. ^ a b "Mezopotamya şarkılarının ilk kayıtları". 13 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2021. 
  2. ^ a b "Kosrof Malool Süryani şarkıcı". 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2021. 
  3. ^ "Zeynep yaş kürtçe müzik kayıtlarının peşinde". 13 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır</span> Diyarbakır ilinin merkezi olan şehir

Diyarbakır, Türkiye'nin Diyarbakır ilinin merkezi olan şehirdir. Üzerinde tarihî Diyarbakır Kalesi'nin bulunduğu Dicle Nehri kıyısında yüksek bir plato çevresinde yer alan şehir, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü bakımından Şanlıurfa'dan sonraki ikinci büyük şehridir. Yaklaşık 1,8 milyon nüfusuyla da ülkenin en kalabalık 12. şehridir. Karasal iklimin hâkim olduğu şehirde yazlar son derece sıcak ve kurak geçerken, kışlar ise soğuk, sert ve yağışlı geçer. Diyarbakır, yaklaşık 12.000 yıllık tarihî bir geçmişe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Şanlıurfa</span> Şanlıurfa ilinin merkezi olan şehir

Şanlıurfa, halk arasındaki kısa adıyla Urfa veya eski çağlarda bilinen adıyla Edessa, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Demir Demirkan</span> Türk sanatçı

Demir Demirkan, Türk gitarist, şarkıcı-şarkı yazarı ve albüm yapımcısıdır. Bilkent Üniversitesinde okuduğu sırada Pentagram grubundan Tarkan Gözübüyük ile tanıştı ve onun vasıtasıyla 1990 yılında gruba gitarist olarak katıldı. Demir Demirkan 1992 yılında Pentagram ile "Trail Blazer" albümünü kaydettikten sonra Los Angeles'a taşınarak 1992'de Musicians Institute'da eğitime başladı. 1996'da Eğitimini tamamlayıp İstanbul'a döndükten sonra Türk rock müziği için çok önemli iki albüm olan Şebnem Ferah'ın Kadın albümünün prodüktörlüğünü üstlendi ve Pentagram ile de 1997 yılında Anatolia albümünü yaptı. Aynı yıl Sertab Erener'in Sertab Gibi albümünün prodüksiyonunu gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Halep</span> Suriyede bir şehir

Halep, Suriye'de bir şehirdir. Halep merkezinin 2007 nüfusu 1,7 milyon civarında olup, Halep'e bağlı olan yerleşim yerleri ile toplam nüfusu 4.393.000 'dir. Halep Arapçada ve diğer bazı Sami dillerinde süt veren demektir. Halep ilinin de merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Bitlis</span> Bitlis ilinin merkezi olan şehir

Bitlis, Bitlis ilinin merkezi olan şehirdir. Merkez ilçeye bağlı üç bucak vardır. Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Bitlis'i, güneyden Siirt, batıdan Muş, kuzeyden Ağrı illeri ve doğudan Van Gölü çevreler. Bitlis, Kaleleri ve İslam eserleriyle önemli bir ildir. Bitlis merkez ilçe Sosyo-ekonomik gelişmişlik indeksinde Türkiye genelinde 359, il genelinde 1. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Cizre</span> Şırnak iline bağlı bir ilçe

Cizre, Türkiye'nin Şırnak iline bağlı bir ilçedir.

Sibel Alaş, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve çevirmen.

<i>One of the Boys</i> (Katy Perry albümü)

One of the Boys, Amerikalı şarkıcı Katy Perry'nin ikinci stüdyo albümü. 17 Haziran 2008'de Capitol Records tarafından yayımlandı. Perry, albümün yapımında iki kayıt şirketiyle anlaşmasını feshetti ve iki tane yayımlanmamış albüm kaydetti. Albümde Greg Wells, Dr. Luke, David A. Stewart, Max Martin gibi isimlerle çalıştı. Albümdeki tüm şarkılar, bazı yapımcı ve şarkı yazarlarının yardımıyla Perry tarafından yazıldı. Albümün tanıtım single'ı "Ur So Gay"i de içeren Ur So Gay EP'si, şarkıcı ve albüm üzerinde ilgi uyandırmak için yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Aram Tigran</span> Halk müziği sanatçısı

Aram Tigran, Ermeni besteci.

<span class="mw-page-title-main">Süryani Katliamı</span> Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen sürgün

Süryani Soykırımı veya Arami Katliamı, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ordusunun güneydoğu Anadolu ve İran'ın tarihi Azerbaycan bölgesinde, bazı Kürt aşiretlerinin yardımıyla Süryani Hristiyan azınlıklara karşı işlediği, tüm Süryani ve Süryani-i Kadim nüfusu 1914'de 58.983 iken bu sayının yaklaşık 5 katı olan 270 bin ila 300 bin arasında Süryani'nin öldüğü iddia edilen, sürgün etme ve katliamdır. Lakin daha sonra, alttaki Görüntüler kısmında bulunan resimden de görüldüğü üzere Rosie Malek-Yonan, Los Angeles, California'da bulunan Süryani Soykırım Anıtı'na bu sayıları 3 katına çıkarıp, 500 bin daha arttırarak 750 bin Süryani'nin soykırıma uğratıldığını belirten plakayı koydurmuştur ki bu da aslen 1914'te yaşayan tüm Süryani sayısının 12.7 katıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tim McGraw (şarkı)</span> Taylor Swift‘in 2006 yılından bir şarkısı

"Tim McGraw" Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in şarkısı. Swift ve Liz Rose tarafından yazılmış ve şarkının prodüktörlüğü Nathan Chapman yapmıştır. Big Machine Records etiketiyle sanatçının ilk albümü Taylor Swift (2006)'in ilk single çalışması olarak 19 Haziran 2006'da çıktı. Swift "Tim McGraw"u lisedeyken, son sınıf öğrencisi olan erkek arkadaşı'nın, Brandon Borello, ondan ayrılıp, yıl sonunda da okuldan gitmesi üzerine yazmıştır. Şarkı, ayrılıktan sonra eski sevgilinin bir şeylere bakıp sizi ve yaşadığınız anıları hatırlaması hakkındadır. Tim McGraw'un müziği de bu hatıraların temelini oluşturur. Şarkıda hem geleneksel hem de modern country havası vardır.

Andrey Hovnanyan, Ermeni şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Urfa İsyanları</span> Urfada 1895 yılında başlayan Ermeni ayaklanmalarının genel adı

Urfa İsyanları ya da Urfa Direnişi, 1895 ve 1915 yıllarında Ermeni komitecileri tarafından çıkartılmış olan ve ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanan isyan hareketleridir.

<span class="mw-page-title-main">Svala</span>

Svala Björgvinsdóttir, bazen bilinen adlarıyla Svala, Svala Björgvins ya da Kali, İzlandalı şarkıcı. 2001 yılındaki "The Real Me" adlı şarkısı ile aynı adı taşıyan en önemli albümü. Steve Lord grubuna katıldıktan sonra "Kali" sahne adını aldı. 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İzlanda'yı "Paper" adlı şarkıyla temsil edecek.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de din</span> Suriyedeki dinî inançlar

Suriye'de din, Suriye vatandaşları tarafından uygulanan çeşitli dinleri ifade etmektedir. Tarihsel olarak bölge, bu dini toplulukların her biri içinde bir dizi farklı mezhebin bulunduğu çeşitli inançların bir mozaiği olmuştur. Suriyelilerin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır; bunların arasında en kalabalık grubu Sünniler oluştururken, onları Şii gruplar ve Dürziler takip etmektedir. Ayrıca, çeşitli Hristiyan azınlıklar bulunmaktadır. Ayrıca küçük bir Yahudi ve Yezidi topluluğu da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Srbuk</span>

Srbuhi Sargsyan bilinen adıyla Srbuk, Ermeni şarkıcıdır. Sargsyan ilk olarak The X Factor yarışmasının Ermeni versiyonuna katılmış, yarışmada ikinci olmuştur. 2018 yılında The Voice of Ukraine yarışmasının sekizinci sezonunda Ukraynalı şarkıcı Potap'ın takımına katılmış, dördüncü olmuştur. Sargsyan, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rojda</span> Kürt halk müziği ses sanatçısı

Rojda Kürt şarkıcı ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Katolik Kilisesi</span> Katolik Kilisesinin Türkiyedeki rolü

Türkiye'de Katolik Kilisesi, Papa'nın manevi liderliği ve Papa'ya sunulan Roma'daki curia'nın kanonik liderliği altındaki dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Stig Anderson</span> İsveçli müzisyen, söz yazarı ve müzik yapımcısı

Stig Erik Leopold Anderson daha çok bilinen adıyla Stikkan Anderson, İsveçli müzisyen, söz yazarı ve müzik yapımcısıydı. Polar Music'in kurucu ortağıydı ve en çok İsveçli pop grubu ABBA'yı yönetmesiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Mezopotamya</span> günümüzde Irak, Suriye ve Türkiyenin bir parçası olan Dicle ve Fırat nehirleri arasındaki bölgenin kuzey kısmı

Yukarı Mezopotamya, Orta Doğu'nun kuzeyinde yer alan Kuzeybatı Irak, Kuzeydoğu Suriye ve Güneydoğu Türkiye'nin yaylaları ve büyük düzlükleri için kullanılan isimdir. Bölge, 7. yüzyılın ortalarındaki erken Müslüman fetihlerinden bu yana geleneksel Arapça adı olan el-Cezire ve Süryanice varyantı Gāzartā veya Gozarto (ܓܙܪܬܐ) olarak bilinir. Fırat ve Dicle nehirleri Mezopotamya'yı neredeyse bir adaya dönüştürür, çünkü Irak'ın Basra Vilayeti'ndeki Şattülarap'ta birleşirler ve Türkiye'nin doğusundaki kaynakları birbirine yakındır.