İçeriğe atla

Kosova Futbol Federasyonu

Kosova Futbol Federasyonu
Kuruluş tarihi2008
ÜyelikFIFA
Üyelik tarihi13 Mayıs 2016[1]
Bölgesel üyelikUEFA
BaşkanFadil Vokrri

Kosova Futbol Federasyonu (KFF; Arnavutça: Federata e Futbollit e Kosovës); Sırpça: Fudbalski Savez Kosova / Фудбалски Савез Косова), Priştine merkezli Kosova futbolunun yönetim organıdır. Kosova Futbol Federasyonu, 2008 yılında kurulmuş ve şu anda Fadil Vokrri tarafından yönetilmektedir. Kosova'da sekiz futbol mücadelesi düzenlenmektedir:[2]

Tarihi

17 Şubat 2008'de Kosova Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık gibi devletler hemen yeni devleti tanıdı. Sırbistan, Rusya ve Çin gibi diğer ülkeler ise şiddetle bağımsızlığa karşı çıktılar.[3] 6 Mayıs 2008 tarihinde, Kosova FIFA'ya üyelik için başvurdu. FFK başkanı Fadil Vokrri "Bu ülkemiz için tarihi bir an. Bizi kabul etmenizi umuyoruz." şeklinde temennide bulundu.

Kosova'nın FIFA üyeliği reddedildi ve bunun, FIFA'nın 10. tüzük maddesine uymaması gerekçe gösterilerek, herhangi bir dostluk maçı oynama hakkından mahrum etti. Ekim 2008'de, Zürih'te FIFA Kongresi'nde üyeliği tekrar tartışıldı. Sadece "bağımsız olduğu uluslararası toplum "tarafından tanınan bir devlet FIFA içine kabul edilebilir şeklinde bir bildiri yayınlandı.[4][5] FIFA, Kosova'nın FIFA Statüsü'nün 79. Maddesi uyarınca uluslararası maçlarda diğer uluslar ile oynayabileceğini belirterek, 22 Mayıs 2012 tarihinde bu kararından döndü. Sırbistan Futbol Federasyonu bunu protesto ederek FIFA'nın İcra Komitesi tarafından kararın "pervasızca FIFA tüzüğüne aykırı" olduğunu belirti.

Şubat 2013 yılında FIFA, Kosova gençler ve amatör düzeyde, uluslararası düzeyde resmi olmayan yarışmalarda diğer uluslara karşı oynamasına izin vereceğini duyurdu. Kosova ulusal marşının çalınamayacağını, FFK'nın Kosova bölgesinde oyun oynaması için, Sırbistan Futbol Federasyonu'ndan izin alması gerektiğini bildirdi.

Sırbistan ve Kosova Futbol Federasyonu, Kosova'nın tam olarak uluslararası düzeyde diğer FIFA üyesi ülkelere karşı maçlarında oynamak için izin gerekip gerekmediğini tartışmak için 10 Ocak 2014 tarihinde FIFA ile bir araya geldiler. 13 Ocak 2014 tarihinde FIFA, Kosova'nın FIFA üyelerine karşı uluslararası dostluk maçları oynaması için izin verileceğini belirten bir bildiri yayınladı. FIFA, Kosova'nın millî maçlarda, ne ulusal sembollerini, ne de bir Kosova millî marşının çalınamayacağını savunmuştur. FIFA ayrıca, Sırbistan ve Kosova arasında arabulucu olarak hareket ettiğini ve Kosova başka bir ülke ile millî maç yapmadan 21 gün önceden haber vermesi gerektiğini belirtmiştir.[6]

3 Mayıs 2016'da Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapılan UEFA Olağan Kongresi'nde yapılan oylama sonucunda Kosova Futbol Federasyonu, 28 evet, 24 hayır ve 2 çekimser oy ile UEFA'nın 55'inci üyesi oldu.

13 Mayıs 2016'da Meksika'nın başkenti Meksiko'da yapılan FIFA Kongresi'nde yapılan oylama sonucunda Kosova Futbol Federasyonu, 141 evet ve 23 hayır oy ile FIFA'nın 210. üyesi oldu.[7] Ülkelerin UEFA organizasyonlarına ilk katılım yılları göze alındığında bu Kosova, federasyondaki en genç takımdır.

Müsabakalar

  • Superliga 12 takım ile
  • Liga e Parë 16 takım ile
  • Liga e Dytë
    • Liga e Dytë Grupi i Veriut (Kuzey Grubu İkinci Ligi)
    • Liga e Dytë Grupi i Jugut (Güney Grubu İkinci Ligi)
  • Superliga - Juniorët
  • Liga e Parë - Juniorët
  • Futsall
  • Kupa e Kosovës

Millî takımlar

Kosova Futbol Federasyonu tarafından düzenlemektedir:

Kaynakça

  1. ^ "Associations". 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2016. 
  2. ^ New competition system approved by FFK 10 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (FFK) (18 Mayıs 2009)
  3. ^ "Kosovo recognition irritates Russia and China". 19 Şubat 2008. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2014. 
  4. ^ "FIFA's finances solid". FIFA. 24 Ekim 2008. 26 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2008. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2014. 
  6. ^ "FIFA Emergency Committee confirms friendly matches involving clubs and representative teams of Kosovo". FIFA.com. 13 Ocak 2014. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2014. 
  7. ^ "Kosovo and Gibraltar admitted as FIFA members". FIFA.com. 13 Mayıs 2016. 21 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fadil Vokrri</span>

Fadil Vokrri, Kosovalı eski futbolcudur. 1990-1992 yılları arasında Fenerbahçe'de oynadı. Fransız Nîmes takımından transfer olan futbolcu 12 kez Yugoslav Millî formasını giydi. Futbolculuğu bıraktıktan sonra Fransa millî takımında antrenörlüğe başladı. 2008-2018 yıllarında Kosova Futbol Federasyonu başkanı oldu.

Yugoslavya millî futbol takımı, Yugoslavya Krallığı, Yugoslavya SFC ve Yugoslavya FC'nin ulusal futbol takımıdır. Daha önce uluslararası alanda birçok başarıya imza atmış ancak Yugoslavya zamanla bölünüp küçülünce eski gücünü kaybetmiştir. Son olarak 2006 FIFA Dünya Kupası'nda Sırbistan-Karadağ olarak temsil edilmiştir. Yugoslavya millî takımın şu anki ardılının Sırbistan millî futbol takımı olduğu kabul ediliyor.

Karadağ millî futbol takımı, 2006 FIFA Dünya Kupası'ndan sonra ortaya çıkmıştır. Bu organizasyonda yeni bağımsız ülkeler olan Sırbistan ve Karadağ; Sırbistan-Karadağ adıyla mücadele etmiştir ve gruptaki son maçını 21 Haziran 2006'da oynayıp bir üst tura çıkmayı başaramamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova millî futbol takımı</span> Kosovayı uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımı

Kosova millî futbol takımı,, Kosova'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Kosova Futbol Federasyonu tarafından yönetilmektedir. 13 Mayıs 2016 tarihinde beri FIFA'nın ve 3 Mayıs 2016 tarihinde beri UEFA'nın bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'nın uluslararası tanınması</span> Vikimedya liste maddesi

17 Şubat 2008 tarihinde Kosova Meclisi'nde okunan bağımsızlık bildirgesinin ardından Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanıyan ve tanıma ya da tanımama emareleri gösteren ülkeler ve tepkileri. Yerel saat farkı nedeni ile ilk olarak Kosta Rika tarafından resmen tanınan Kosova'yı ilk olarak Afganistan resmen tanımıştır. ABD başkanı George W. Bush yaptığı açıklamada Kosova'nın artık bağımsız olduğunu belirtmiş ve ardından resmî açıklama gelmiştir. Türkiye tanıma belgesini Kosova makamlarına ileten ilk ülke olmuştur. Sırbistan ve Rusya kararı yasa dışı olarak nitelemişlerdir.

Kategoria e Dytë, Arnavutluk'taki üçüncü en yüksek seviye futbol ligi. Takımlar, ülkedeki coğrafi konumlarına göre A ve B gruplarına ayrılmıştır. Her grupta 12 takım mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova pasaportu</span>

Kosova pasaportu, kısmen tanınan Kosova vatandaşlarının yurt dışına çıkışta kullandıkları yolculuk belgesidir. Bu belge, Kosova vatandaşlığının kanıtı olarak hizmet etmeye ek olarak uluslararası yolculuğu kolaylaştırır. Dışişleri Bakanlığı ile çıkarılan diplomatik pasaportların istisnasıyla pasaportların verilmesi yalnız İçişleri Bakanlığı'nın ayrıcalığındadır. Kosova pasaportları, ICAO tarafından tavsiye edilen standart pasaport tasarımına uyar.

Cebelitarık Futbol Federasyonu, Cebelitarık'ta futbolu düzenleyen kurumdur. Cebelitarık millî futbol takımını yönetmektedir. Merkezi Cebelitarık'tadır.

<span class="mw-page-title-main">Superliga (Kosova)</span> Kosovanın en üst seviye futbol ligi

Superliga veya sponsorluk anlaşmaları gereğince Raiffeisen Superliga, Kosova'daki en üst seviye futbol ligi. Lig Şampiyonu UEFA Şampiyonlar Ligi birinci ön eleme turunda mücadele etmeye hak kazanır. Lig ikincisi ve üçüncüsü UEFA Konferans Ligi'ne katılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Bağımsızlık Bildirgesi</span>

Kosova Bağımsızlık Bildirgesi, Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmesidir. Kosova'nın bağımsızlığı 17 Şubat 2008 tarihinde katılımcıların oy birliği ile Kosova Meclisi'nde okunan bağımsızlık bildirgesi ile gerçekleşti. Sırp azınlığın 11 temsilcisi ise bağımsızlığı boykot etti. Bu 7 Eylül 1990 tarihinde Kosovalı Arnavut siyasi kurumlar tarafından gerçekleştirilen bağımsızlık ilanından sonra ikinci bağımsızlık ilanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da turizm</span>

Kosova, güneydoğu Avrupa'da yer alan bir Balkan ülkesidir. Balkanlar'daki merkezi konumuyla, orta ve güney Avrupa, Adriyatik Denizi ve Karadeniz arasındaki bağlantıda halka görevi görmektedir. Kosova'da turizm, İliryalılar, Dardaniler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Sırbistan Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait arkeolojik miras, geleneksel Arnavut ve Sırp mutfağı, mimari, dini miras, gelenekler ve doğal manzaralarla nitelendirilir.

Kosova'nın dış ilişkileri, Kosova Dışişleri Bakanlığı'nın çabalarıyla gerçekleştirilir. Kosova, yurtdışında 24 elçilik işletiyor ve Priştine'de 21 elçiliğe ev sahipliği yapıyor. Kosova'nın birçok uluslararası örgüte üyeliği var.

Albion Avdijaj, forvet pozisyonunda görev yapan Arnavut-İsviçreli futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Vjosa Osmani</span> Kosovanın 5. Cumhurbaşkanı

Vjosa Osmani-Sadriu,, Kosovalı bir hukukçu ve politikacıdır. Nisan 2021'den beri Kosova Cumhuriyeti'nin beşinci cumhurbaşkanıdır. Osmani, 2019 Kosova genel seçimlerinde Kosova Demokratik Birliği (LDK) partisinin başbakan adayı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Millî Kütüphanesi</span> Milli kütüphane, Kosova kültürel miras anıtı

Kütüphanenin misyonu, Kosova'nın belgesel ve entelektüel mirasını toplamak, korumak, tanıtmak ve erişilebilir kılmaktır. Kütüphanede ulusal gazetelerin arşivi bulunmakta ve sergiler düzenlenmektedir. Kütüphane ayrıca bir dizi başka hizmet daha sunmaktadır. Hırvat mimar Andrija Mutnjaković tarafından tasarlanan kütüphane; eşsiz tarihi, bina stili ve sonrasında süregelen dış görünüşü ile ilgili tartışmalar ile biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da LGBT hakları</span>

Son senelerde Kosova'da, özellikle cinsel yönelime dayalı ayrımcılığın yasaklandığı yeni anayasanın kabul edilmesiyle lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir. Buna rağmen, eşcinsellik, Kosova toplumunda yine bir tabu olarak algılanır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova-Sırbistan ilişkileri</span>

Kosova, Sırbistan'ın reddettiği bir hareketle, 2008 yılında tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan, Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor ve Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olduğunu iddia etmeye devam ediyor. Başlangıçta iki ülke arasında hiçbir ilişki yoktu; ancak sonraki yıllarda iki taraf arasında diyalog ve işbirliği artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Bağımsızlık Günü</span>

Kosova Bağımsızlık Günü, Kosova'da her 17 Şubat'ta kutlanan ulusal bir bağımsızlık günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kosova-Rusya ilişkileri</span>

Rusya'nın Kosova sorununda Sırbistan'a verdiği destek nedeniyle Kosova ve Rusya'nın resmi ilişkileri bulunmuyor. Bununla birlikte, son yıllarda ilişkiler ısınmasına rağmen, iki ülke arasındaki ilişkiler nispeten soğuktu.