İçeriğe atla

Kosova’nın idari şekli

Kosova'nın idari şekli, Kosova Anayasası tarafından çok partili parlamenter temsilî demokrasiye sahip bir cumhuriyet olarak tanımlanmıştır. Yürütme erki, Kosova başbakanının liderliğindeki Kosova hükûmeti tarafından sağlanır. Başbakan, hükûmetin başkanıdır. Yasama gücü, Kosova Meclisi ve kendi yetkilerine sahip bakanlardadır. Yargı bağımsızdır.

Yasama

Kosova Meclisi 120 sandalyeye sahip bir meclistir. Söz konusu 120 sandalye, dört yılda bir gerçekleştirilen seçimler ile belirlenir.

120 sandalyenin 20'si Arnavutlar dışındaki Kosovalı toplum üyelerine ayrılmıştır. Bu 20 sandalyeden 10'u Kosovalı Sırpların, kalan 10'u da Türkler, Boşnaklar gibi diğer toplum mensuplarının kullanımındadır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Knesset</span> İsrail Devletinin parlamentosu

Knesset İsrail devletinin yasama organıdır. Knesset kelimesi İbranice "meclis" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Kosova Demokratik Türk Partisi</span> Kosova’da bir siyasi parti

Kosova Demokratik Türk Partisi, Kosova’daki siyasi partilerden biridir. Parti, Kosova Türklerinin siyasi kuruluşudur.

Kosova tarihi günümüzdeki bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kalan toprakların tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova pasaportu</span>

Kosova pasaportu, kısmen tanınan Kosova vatandaşlarının yurt dışına çıkışta kullandıkları yolculuk belgesidir. Bu belge, Kosova vatandaşlığının kanıtı olarak hizmet etmeye ek olarak uluslararası yolculuğu kolaylaştırır. Dışişleri Bakanlığı ile çıkarılan diplomatik pasaportların istisnasıyla pasaportların verilmesi yalnız İçişleri Bakanlığı'nın ayrıcalığındadır. Kosova pasaportları, ICAO tarafından tavsiye edilen standart pasaport tasarımına uyar.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Meclisi</span>

Kosova Meclisi, geçici, demokratik öz yönetimi sağlaması için 2001 yılında UNMIK tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya Meclisi</span>

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisi, Kuzey Makedonya'nın 120 üyeye sahip yasama organıdır. Anayasa'ya göre, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisi halkı temsil etmekte olup yasama yetkisine sahiptir. Her biri 20 milletvekili katkıda bulunan, 6 seçmen bölgesinden nispi temsil yoluyla seçilen 120 ila 140 milletvekili ve yalnızca seçmen katılımı yeterli olduğu takdirde verilen Makedon diasporasına seçilen 3 yedek sandalye olabilir. Milletvekilleri dört yıllık bir dönem için seçilir. Teşkilatı ve işleyişi Anayasa ve İç Tüzük ile düzenlenir. Meclis binası başkent Üsküp'tedir.

Priştineli Hasan veya Volçetrinli Hasan Bey, asıl adıyla Hasan Berişa, Arnavut siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Japonya)</span> Ulusal Dietin alt kanadı

Temsilciler Meclisi, Japonya Ulusal Diyeti'nin alt meclisidir.

Kosova Sırpları, Kosova'da yaşayan Sırpları ifade eder ve yaklaşık 150.000 kişiyle ülkenin en büyük etnik azınlığını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Albin Kurti</span> Kosovalı siyasetçi

Albin Kurti, Kosovalı siyasetçi. Kurti, Avrupa'da bulunan ve kısmen tanınan Kosova'da 3 Şubat 2020 ile 3 Haziran 2020 tarihleri arasında başbakanlık makamında bulunmuştur. Kurduğu hükûmetin Kosova Meclisi'nde güven oyu almasıyla birlikte 22 Mart 2021 tarihinde ikinci başbakanlık dönemi başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Cumhuriyeti (1991-1999)</span>

Kosova Cumhuriyeti 1991 yılında kurulan Güneydoğu Avrupa'da bağımsızlığını ilan eden bir yarı-devlettir. Kosova Cumhuriyeti,Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi'ne karşı kendi paralel siyasi kurumlarını kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Avdullah Hoti</span> Kosovalı siyasetçi

Avdullah Hoti, Kosovalı siyasetçi. Hoti, Avrupa'da kısmen tanınan Kosova'da 3 Haziran 2020 ile 22 Mart 2021 tarihleri arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Parlamentosu</span>

Yeni Zelanda Parlamentosu, Yeni Zelanda Kral Temsilcisi ve Temsilciler Meclisinden oluşmaktadır. Yeni Zelanda Parlamentosu 1854 tarihinde kurulmuş ve dünyada en uzun süredir yasama hizmetini yerine getiren meclislerden biridir. 1865'ten beri Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunmaktadır.

Türkiye'de 1999 yılındaki olaylar.

<span class="mw-page-title-main">Donika Gërvalla-Schwarz</span>

Donika Gërvalla-Schwarz, Kosovalı politikacı. Vetëvendosje siyasi partisinin Guxo siyasi listesinin bir üyesi, 2021'den beri İkinci Kurti kabinesinde dışişleri bakanı ve ikinci başbakan yardımcısı olarak görev yapıyor. Gërvalla-Schwarz, suikasta kurban giden Arnavut aktivist Jusuf Gërvalla'nın kızıdır.

Brüksel Anlaşması, resmi adıyla İlişkilerin Normalleştirilmesini Yöneten İlk İlkeler Anlaşması, Sırbistan ve Kosova hükûmetleri arasında ilişkilerinin normalleşmesi üzerine yapılmıştır. Avrupa Birliği himayesinde Brüksel'de her iki tarafça da müzakere edildi ve prensipte imzalanarak sonuçlandırıldı. Müzakerelere Sırbistan Başbakanı Ivica Dačić ve Kosova Başbakanı Hashim Thaçi başkanlık etti ve AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton arabuluculuk yaptı. Anlaşma 19 Nisan 2013 tarihinde imzalanmıştır. Sırbistan hükümeti Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor, ancak yine de Brüksel Anlaşması uyarınca Kosova hükümeti ile ilişkileri normalleştirmeye başladı. İlişkilerin normalleşmesi terimi belirsiz ve dolayısıyla büyük ölçüde sorunludur. Sırbistan cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic 2018'de anlaşmanın Sırbistan için zor bir uzlaşma olduğunu ve kendisine göre tüm yükümlülüklerin yerine getirildiğini söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Demokratik Birliği</span>

Kosova Demokratik Birliği Kosova'daki en eski ve en büyük siyasi partilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Demokratik Birlik Partisi</span> Suriyede bir siyasi parti

Arap Demokratik Birlik Partisi Suriye'de bulunan milliyetçi bir siyasi partidir. Hükûmetin sosyalist ve Arap milliyetçisi yönelimini destekleyen ve Baas Partisi'nin liderliğini kabul eden yasal olarak lisanslı partilerin üye olduğu Ulusal İlerici Cephe'nin bir parçasıdır. 22 Nisan 2007 Suriye Halk Meclisi seçimlerinde parti, meclisteki 250 sandalyeden 1'ini kazandı.