İçeriğe atla

Kosiv boyalı seramikleri

Kosiv boyalı seramik geleneği
ÜlkeUkrayna
Kaynak01456
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Tescil geçmişi
Tescil2019 (14. oturum)

Kosiv boyalı seramikleri, Ukrayna seramik sanatı çeşitlerinden biri olan geleneksel ulusal Hutsul el sanatlarıdır. Çeşitli sofra takımları, çocuk oyuncakları, hediyelik eşyalar, dekoratif fayanslar gibi çömlek ürünleriyle tanınmaktadır. Karmaşık üretim teknolojisi ve özel çizimlerle öne çıkar. Geleneksel olarak Pistyn köyü seramikleri de Kosiv seramikleri arasında yer almaktadır.[1]

13 Aralık 2019'da Kosiv boyalı seramikleri UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınmıştır.[2]

Tarihçe

Ivano-Frankivsk Oblastı'ndaki Kosiv'in çevresi kil bakımından zengindir, bu nedenle antik çağlardan beri burada çömlekçilik geliştirilmiştir. Hutsul çömlekçiliğinin oluşumu 15. yüzyıldan itibaren gerçekleşti, ancak en ünlüsü, adını yaratıldığı yerden alan Kosiv çömlekçiliğiydi. Hutsul bölgesinin birçok köyünde ana zanaat çömlekçilikti ve bu da yerel zanaatkarların hızla gelişmesine ve kendi özel, benzersiz tarzlarını kazanmalarına olanak sağladı. Böylece sanat zamanla gelişti ve yeni üretim ve boyama teknikleri oluşturuldu.

Hutsul ustaları tencere, sürahi, kase, kupa gibi gerekli tüm ev eşyalarını üretti. Ancak bugün bildiğimiz işlevsel ve dekoratif seramikler, 18. yüzyılın sonu ve 19. yüzyılın başında gelişmeye başladı. Kosiv'de üretilen çini sobalar sadece Hutsul bölgesinde değil, Romanya ve Macaristan'da da rahatlıkla satıldı. En eski Kosiv çinileri Bükreş ve Viyana müzelerinde saklanmaktadır. Çanak çömlek, çeşitli türlerde sulu boya çizimleriyle süslenmiştir: çiçeklerin, ağaçların, hayvanların (at, geyik, ayı, kuşlar), çeşitli insan türlerinin (avcı, savaşçı, postacı, müzisyen vb.), azizlerin stilize edilmiş görüntüleri (Aziz Yuri ve Aziz Nicholas) fayansların üzerine çizildi.

1959 yılında Kosiv Uygulamalı Sanatlar Yüksek Okulu'nda Sanatsal Seramik Bölümü açıldı.[3] 1960 yılında Kosiv'de Sanatçılar Birliği'ne bağlı Ukrayna SSR Sanat Fonu düzenlendi. 1968'de Ukrayna SSR Sanat Fonu'nun sanatsal üretim tesisi açıldı. 1981 yılında, Ivano-Frankivsk Sanatçılar Birliği temelinde Sanatçılar Birliği'nin Kosiv şubesi kuruldu; bu, sanatçıların kendi şubelerine sahip olarak ayrı çalışmalarına olanak sağladı.[4]

Kaynakça

  1. ^ СМОКОВИЧ, МИХАЙЛО (2022). "Дистанційна форма правосуддя як гарантія безпеки суддів під час воєнного стану". Право України (2022/03): 26. doi:10.33498/louu-2022-03-026. ISSN 2310-323X. 
  2. ^ O’Malley, Susan Gushee (Şubat 2000). Baker, Ella Josephine (13 December 1903–13 December 1986), civil rights organizer. American National Biography Online. Oxford University Press. 14 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2024. 
  3. ^ Одерій, Людмила; Кудінова, Наталія (16 Ağustos 2018). "РОЗВИТОК ХУДОЖНІХ ЗДІБНОСТЕЙ У ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ УКРАЇНСЬКОГО ДЕКОРАТИВНО-УЖИТКОВОГО МИСТЕЦТВА". Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти. 0 (7): 127-136. doi:10.31865/2414-9292.7.2018.140590. ISSN 2414-9292. 
  4. ^ Росул, Тетяна (21 Eylül 2019). "ФЕНОМЕН ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ В МУЗИЧНОМУ ЖИТТІ РЕГІОНУ". УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ (НАПРЯМ: КУЛЬТУРОЛОГІЯ) (28). doi:10.35619/ucpmk.vi28.110. ISSN 2518-1890. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bauhaus</span> plastik sanatlar ve sanayiinin bileşimini savunan Alman güzel sanatlar okulu (1919-1933)

Bauhaus; 20. yüzyılda mimari, tasarım, sanat alanlarında yeni akımlar yaratmış bir okuldur. Kurulduğu zaman dünyanın en seçkin ve çağdaş mimarlarını, sanatçılarını, bir araya getirerek, yalnızca bir eğitim kurumu yaratmamış, aynı zamanda bir üretim merkezi ve tüm bunların konuşulup tartışıldığı bir yer haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Seramik</span> ısı etkisiyle hazırlanan inorganik, metalik olmayan katı

Seramik iyonik veya kovalent bağlara sahip metal ve metal olmayan inorganik bileşik içeren katı bir malzemedir. Yaygın kullanım örnekleri çanak-çömlek, porselen ve tuğladır.

<span class="mw-page-title-main">Porselen</span> seramik gereç

Porselen, sadece doğal kaynaklı ham maddelerden üretilen bir maddedir. Beyazlığını kullanılan boyalardan değil, kullanılan ham maddelerden alır; 1400 °C civarında pişirilerek pekişir; ışık geçirgenliğine sahiptir ve sağlıklı bir üründür.

Çini, bir yüzü sırlı, su geçirmez bir tabaka veya cam ile seramiğin ateşle birbirine kaynaştırılması sonucu ortaya çıkan levhadır.

<span class="mw-page-title-main">El sanatları</span>

El sanatları kişinin kendi elleriyle üretimde bulunduğu hobi ve faaliyetleri kapsayan bir sanat dalıdır. Bu üretim zevk ya da ticari amaçlı olabilir. Bazı el sanatları halk sanatı olarak yüzyıllardan beri geçerli olan geleneklere dayanmaktadır. El sanatlarında plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, tekstil, seramik, çömlek, porselen, lif, taş gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır sanatı</span>

Antik Mısır'da sanat, MÖ 31. yüzyıl ile MS 4. yüzyıl arasında eski Mısır'da üretilen sanatı ifade eder. Resimler, heykeller, papirüs, fayans, mücevher, fildişi, mimari ve diğer sanat ortamları üzerine çizimler içerir. Aynı zamanda çok muhafazakâr: sanat tarzı zamanla çok az değişti. Hayatta kalan sanatın çoğu, Mısırlıların öbür dünyaya olan inancı hakkında daha fazla fikir veren mezarlar ve anıtlardan geliyor.

<span class="mw-page-title-main">Transfer baskı</span>

Transfer baskı, kağıt üzerine monokrom baskının yapıldığı kazınmış bakır veya çelik plaka kullanılarak çanak çömlek veya diğer malzemeleri süsleme yöntemidir. Daha sonra parçanın üzerine bastırılarak desen aktarılır.

<span class="mw-page-title-main">Kore çömlek ve porseleni</span>

Kore seramik tarihi, yaklaşık MÖ 8000 yıllarından itibaren en eski çömlek ile başlamıştır.

Kaman Kalehöyük, Kırşehir İl merkezinin kuzeybatısında, Kaman İlçesi'nin 3 km. doğu-kuzeydoğusunda yer alan bir höyüktür. Tepe yaklaşık 280 metre çapında olup 16 metre yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Vazo</span>

Vazo, genellikle çiçek koymak için kullanılan, cam, porselen, toprak gibi farklı malzemelerden, türlü boyut ve şekillerde yapılabilen açık bir kaptır. Sözcük Türkçeye, İtalyanca vaso kelimesinden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin sanatı</span>

Çin sanatı, Çin'de yapılan ya da Çinli sanatçıların yaptığı görsel sanattır. Erken "taş devri sanatı" M.Ö. 10.000 yıllarına dayanır ve çoğunlukla basit çömlekçilik ve heykeller içerir. Bu erken dönemin ardından Çin sanatı, Çin tarihiyle olduğu gibi çoğunlukla yüzlerce sene süren çok sayıda hanedanlık dönemiyle karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Erotik sanat</span>

Erotik sanat, görsel sanatların geniş bir alanıdır. Genellikle insan çıplaklığını tasvir eden ve cinsel uyarılmayı amaçlayan herhangi bir sanat eserleridir. Bu, çoğu zaman sanatsal özgürlük olarak kabul ediliyor. Çizimler, gravürler, filmler, resimler, fotoğraflar ve heykeller de dahil olmak üzere tüm görsel çalışmalar içeriyor. Bilinen en eski sanat eserlerinden bazıları, tarih boyunca farklı toplumlarda tekrarlanan erotik temaları içerir. Bununla birlikte, bunlar "pornografik", "ahlaksızlık" veya "müstehcenlik" olarak kabul edildiğinde, birçok toplumlarda bunların yaratılmasını, dağıtılmasını ve bulundurulmasını kısıtlayan yasalar da yaygın olarak tabu olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uygulamalı sanat</span>

Doğuştan gelen yetenek, sanatsal yetenek ve yaratıcılık yoluyla canlı hayal gücünü ifade etme becerisi olan uygulamalı sanat, bir meslek olarak ele alınabilecek bir zanaattır. 'Uygulamalı sanatların' tek amacı, yalnızca çeşitli ve geniş hayal gücünü kullanarak görsel bir muamele sağlamaktır. Uygulamalı sanat genellikle 'güzel sanatlar' olarak karıştırılır ancak iki terim arasında ince bir fark vardır. 'Güzel Sanatlar', sanatçının herhangi bir pratik faydası olmayan yaratıcı yeteneğini ifade ederken, 'uygulamalı sanatlar' çevremizdeki şeyleri ve günlük kullanımı güzel ve göze rahatlatıcı görünmesini sağlamaktadır. Bu nedenle 'uygulamalı sanatlar' grafik tasarım, iç tasarım, moda tasarımı, mimari, reklam ve görsel iletişimi içermektedir. Aynı zamanda fonksiyonel sanat, sepet dokuma, çanak çömlek, mücevher yapımı vb. el sanatı gerektiren unsurları da içermektedir. İnsanın doğuştan gelen bir çizim ve resim yeteneğine sahip olduğu söylenmektedir. Ama bazı insanlar için bu bir tutkudur. Bir kişi bir sanatçı olarak başarılı olmak istiyorsa, 'uygulamalı sanat'ın nüanslarını kavramak için bilgi edinmek için eğitimden geçmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi</span>

Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi, Kaşkaderya bölgesinin kültürel hayatı, bölgenin tarihi ve kültürel hayatı ile ilgili 38.000'den fazla sergiyi saklayan bir kültür ve eğitim kurumudur.

Liudmyla Yevhenivna Zhogol, Ukraynalı bir dekoratif tekstil sanatçısı ve 20. yüzyılın ikinci yarısında Ukrayna Ulusal Goblen Okulu'nun kurucularından biriydi. Sanat Tarihi Adayı (1965), Ukrayna Halk Sanatçısı (1994), Ulusal Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisi Akademisyeni (2000) unvanlarına sahiptir.

Lyudmyla Mysko ; Ukraynalı heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Japon çömlekçiliği ve porselenleri</span> Japonyada çömlekçilik ve porselen sanatı

Çömlek ve porselen , Neolitik döneme kadar uzanan en eski Japon zanaatı ve sanat formundan biridir ve Japonya son derece uzun ve başarılı bir seramik üretim geçmişine sahiptir. Fırınlarda toprak, çömlek, taş, sırlı çömlek, sırlı taş, mavi ve beyaz porselen üretilmiştir. Toprak kaplar Jōmon dönemi kadar erken bir dönemde yapılmış ve Japonya'ya dünyanın en eski seramik geleneklerinden birini kazandırmıştır. Japonya, "çay seremonisi"nin süregelen popülaritesi sayesinde, sanat geleneği içinde seramiğin sahip olduğu olağandışı saygınlıkla da öne çıkmaktadır.

Güray Müze, Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde, kayaların oyulması ile yer altında inşa edilmiş, koleksiyonu seramiklerden oluşan bir arkeoloji ve modern sanat müzesidir.