İçeriğe atla

Koruyucular (film)

Koruyucular (film)
Хранители (Khraniteli)
YönetmenNatalya Serebryakova
YapımcıLeningrad Television
YazarJRR Tolkien Natalya Serebryakova
SenaristNatalya Serebryakova
UyarlamaYüzüklerin Efendisi Kitap Serisi
AnlatıcıAndrey Romanov
OyuncularViktor Kostetskiy

Valeriy Dyachenko

Vadim Nikitin

Vladimir Matveev

Sergey Shelgunov

Liliyan Malkina

Sergei Parshin

Regina Lialeikite

Viktor Smirnov

Aleksandr Sayutalin

Larisa Dmitriyeva

Nikolay Burov

Andrey Tenetko

Yevgeni Solyakov
MüzikAndrey Romanov
Çıkış tarih(ler)i13 Nisan 1991
Süre115 dk
ÜlkeSSCB
DilRusça

Koruyucular (Rusça: Khraniteli [Хранители]: veya Muhafızlar, Bekçiler), Natalya Serebryakova'nın yönettiği ve1991 yılında Sovyet Rusya'da gösterime giren bir fantastik bir filmdir. J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik roman üçlemesinden Yüzük Kardeşliği ile İki Kule kitaplarının uyarlaması iki bölümden oluşmuş filmdir.

Yapım

Yapımcılığını Leningrad Television şirketinin üstlendiği film, ilk bölümü 13 Nisan 1991 ve ikinci bölümü 14 Nisan 1991 tarihinde Channel 5 televizyon kanalında birer kez yayınladı.[1] Performansın kaydı uzun süre kayıp olarak kaldı ancak Mart 2021'de Channel 5'in arşivinde tekrar bulundu ve 27 Mart 2021 tarihinde Youtube'a yüklendi.[2][3] Peter Jackson'ın yönettiği üçlemenin aksine kitaba büyük oranda sadık kalınmış ve Tom Bombadil gibi karakterler eserde görülebilir.

Oyuncular

Teknik Ekip

  • Natalya Serebryakova - Yönetmen, Senaryo Yazarı
  • Andrei Romanov - Anlatıcı, Müzik
  • Anatoliy Korinetskiy - Görüntü Yönetmeni
  • Viktoriya Yermakova - Dekor
  • Yuliya Goltsova - Kostüm

Filmin Çekilmesi

Yine Leningrad Television şirketinin 1985 yılında çektiği "Hobbit: Bay Bilbo Baggins'in Muhteşem Yolculuğu (Skázochnoye puteshéstviye místera Bíl'bo Bégginsa, Khóbbita [Сказочное путешествие мистера Бильбо Беггинса, Хоббита])" filminin devamı olarak çekildi. Filmin yönetmen ve senaristi Natalia Serebryakov, rock müzik grubu Akvarium'un (Аквариум) üyesi olan Andrew (Duchamp) Romanov'un fikrini de alarak yazdı ve Romanov, anlatıcı rolünü üstlendi. Performansın hiç bütçesi yoktu, bu nedenle yalnızca depolarda bulunabilen kostümler ve dekorlar kullanıldı. Nazguller için sadece dört at bulunabildiğinden ikili çekim yapıldı ve özel efektler yetersiz olduğu için hobbitleri bir arada gösterme pek tercih edilmemiştir. Film, genel olarak bir filmden çok tiyatroya benzemektedir.

Filmde karakter tasviri bakımından bazı farklılıklar da bulunmaktadır. Gandalf, şapkasız ve sakalsız; Galadriel, olgun bir kadın; hobbitler, orta yaşlı adamlar olarak yansıtılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "IMDB Sayfası". 11 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2021. 
  2. ^ "Bölüm 1". 30 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Bölüm 2". 30 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gandalf</span> J. R. R. Tolkien tarafından yaratılan kurgusal karakter

Gandalf, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninin önemli bir kesitini anlattığı Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik üçlemesindeki önemli karakterlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Frodo Baggins</span>

Frodo Baggins, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

Aragorn, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

<span class="mw-page-title-main">Saruman</span> J. R. R. Tolkien tarafından yaratılan Orta Dünya evrenindeki kurgusal karakter

Ak Saruman 3. Çağ’da, Orta Dünya’ya Valar’ın Temsilcisi olarak gelen ilk sihirbaz, diğer bir adla Istari’dir. Ak Divan’ın başıdır. Sindarin’deki adı, “Yetenekli İnsan” manasına gelen, Curunír’dir.

<span class="mw-page-title-main">Gollum</span> Orta Dünya evreninden karakter

Gollum, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde karakter.

<span class="mw-page-title-main">Peregrin Took</span>

Peregrin Took, J. R. R. Tolkien`in kurgusal evrenindeki karakter, Pippin ismiyle de bilinmektedir, Shire'lı bir hobbittir. Üçüncü Çağın 2990. yılında doğan Peregrin Took, Shire Şerifinin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Galadriel</span> Kurgusal karakter

Galadriel, Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi adlı eserinde bir karakterdir. Orta Dünya'da bir Elf soylusudur. Lord Celeborn ile beraber Lothlórien'in yöneticisidir. Kendisine Lórien Hanımı, Galadhrim Hanımı, Işığın Hanımı veya Ormanın Hanımı olarak hitap edilir. Lothlórien'de ise, sadece Galadriel Hanım veya Hanım olarak bilinir. Kraliçe değildir, fakat kraliyet soyundan gelir.

<i>Yüzük Kardeşliği</i> JRR Tolkienin 1954 tarihli romanı

John Ronald Reuel Tolkien'in yazdığı Yüzüklerin Efendisi adlı bir fantastik edebiyat üçlemesinin ilk kısmıdır. Bu üçlemeden önce okunması faydalı olabilen Hobbit adlı kitapta Tolkien, Hobbitlerin yaşayışlarını ve Gandalf'ın Bilbo'yla ilk tanışmasını anlatmaktadır. Bunun yanı sıra Yüzük'ün Bilbo'nun eline nasıl geçtiği de anlatılmaktadır. Yüzük Kardeşliği, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin ilk kısmıdır. Kitapta tek yüzüğün yok edilmesi için Imladris'te kurulan Yüzük Kardeşliği'nin yolculuğunun ilk safhası anlatılmaktadır.

<i>İki Kule</i>

Oxford Dilbilim Profesörü John Ronald Reuel Tolkien'in yazdığı Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik edebiyat üçlemesinin ikinci kitabıdır.

<i>Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin ilk filmi (2001)

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (İngilizce: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), Peter Jackson'ın yönettiği Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin birinci filmidir ve 2001 yılında gösterime girmiştir. J. R. R. Tolkien'in aynı adlı fantezi roman üçlemesinin birinci kitabından uyarlanmış olan film, üçlemenin sırasıyla diğer iki filmi olan İki Kule ve Kralın Dönüşü filmleri ile eş zamanlı olarak, Yeni Zelanda'da çekilmiştir. Birleşik bütçeleri yaklaşık 270 milyon $ olan filmlerin çekimleri 15 ay, çekim sonrası aşamaları da yaklaşık bir yıl sürmüştür.

<i>Hobbit</i> (roman) J. R. R. Tolkienin bir kitabı

Hobbit , İngiliz filolog ve yazar J. R. R. Tolkien'ın mitopya ve epik fantazya türlerinde yazdığı bir çocuk romanıdır. İlk baskısı 21 Eylül 1937 yılında yapıldı ve dönem eleştirmenlerinden büyük övgü aldı. İngiltere'nin önemli edebiyat ödülü Carnegie Madalyası'na aday gösterildi ve New York Herald Tribune'dan en iyi kurmaca çocuk eseri ödülünü kazandı. Günümüzde popülerliğini hâlâ sürdürmekte ve çocuk edebiyatının klasikleri arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilbo Baggins</span>

Bilbo Baggins, J. R. R. Tolkien'ın 1937'te yayımlanan Hobbit romanının baş karakteri, Yüzüklerin Efendisi'nin yardımcı karakterlerinden birisi ve Tolkien'ın tüm Orta Dünya eserlerinin anlatıcısıdır. Bilbo Baggins bir hobbittir. Üçüncü Çağ'ın 2890. yılının 22 Eylül'ünde Çıkın Çıkmazı'nda doğdu.

<i>Hobbit: Beklenmedik Yolculuk</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin dördüncü filmi (2012)

Hobbit: Beklenmedik Yolculuk. John Ronald Reuel Tolkien'in, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin öncül kitabı olarak da görülen Hobbit kitabı, ilk başta Guillermo del Toro tarafından sinemaya uyarlanacaktı. Buna karşın filmin yapılması ile ilgili belirsizlikler nedeniyle filmden ayrıldı ve filmi, Yüzüklerin Efendisi serisinin yönetmeni Peter Jackson'un çekeceği kesinleşti. Çekimlerine 2010 yılı itibarıyla başlandı. 14 Aralık 2012 tarihinde vizyona girdi..

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

<i>Yüzüklerin Efendisi</i> J. R. R. Tolkienin yazdığı kült epik fantezi türündeki roman

Yüzüklerin Efendisi, İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye, Tolkien'in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit'in devamı olarak başlamıştı ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline geldi. Çoğu II. Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı. 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.

Orta Dünya savaş aletleri J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evreninden Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion'da bahsettiği silahları ve zırhları içerir.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Fırtınabaşı, Orta Dünya'nın Eriador bölgesinde önemli bir tepedir. Amon Sûl, Fırtına Tepeleri'nin en güneydeki ve en yüksek noktasıdır. Yüzüklerin Efendisi'nde belirtildiği gibi, bu yerin Orta Dünya tarihinde çok önemli bir konumu vardır. Bu kale, Arthedain krallığının çok önemli bir kalesi ve yedi palantirden birisinin korunduğu yerdi. Fırtınabaşı, birkaç savaşa da ev sahipliği yapmıştır.

<i>The Hunt for Gollum</i>

The Hunt for Gollum Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi üzerine kurgulanan film. Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi üzerine kurgulanan ve eserin fanatikleri tarafından kameraya alınan The Hunt for Gollum filmi 3 Mayıs 2009 günü internet üzerinden ücretsiz olarak HD kalitede yayınlanan 40 dakikalık kısa film.

<i>Hobbit: Beş Ordunun Savaşı</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin altıncı filmi (2014)

Hobbit: Beş Ordunun Savaşı, Peter Jackson'ın yönetmenliğini yaptığı 17 Aralık 2014 tarihinde gösterime giren destansı fantezi türündeki macera filmi. J. R. R. Tolkien'in 1937 yılında yazılmış Hobbit romanından uyarlanan üçlemenin üçüncü ve son filmidir. Filmin dünya galası 1 Aralık 2014 tarihinde Londra'da gerçekleştirilmiştir.

Altınyemiş, yazar J.R.R Tolkien’in çalışmalarından bir karakterdir. İlk olarak 1934 yılında basılan Tom Bombadil'in Maceraları şiirinde, Tom Bombadil’in karısı olarak ortaya çıktı. “Nehir-kadın’ın kızı” olarak da bilinen Goldberry, güzel, altın saçlı genç bir kadın olarak anlatılmıştır. En çok, ilk defa 1954 ve 1955'te yayınlanan Tolkien'in epik fantezisi Yüzüklerin Efendisi’ndeki yardımcı karakter olarak görünüşüyle tanınır.