İçeriğe atla

Koruk

  • Koruk suyu, olgunlaşmamış üzümleri ezip suyunu çıkartarak elde edilen ekşi, asitli bir içecek.
  • Kaya koruğu, crithmum ailesinden bir bitki.
  • Koruk, Bitlis, Bitlis ili merkez ilçesine bağlı köy

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bitlis</span> Bitlis ilinin merkezi olan şehir

Bitlis, Bitlis ilinin merkezi olan şehirdir. Merkez ilçeye bağlı üç bucak vardır. Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Bitlis'i, güneyden Siirt, batıdan Muş, kuzeyden Ağrı illeri ve doğudan Van Gölü çevreler. Bitlis, Kaleleri ve İslam eserleriyle önemli bir ildir. Bitlis merkez ilçe Sosyo-ekonomik gelişmişlik indeksinde Türkiye genelinde 359, il genelinde 1. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Koruköy, Elazığ</span> Elazığ ilinin Merkez ilçesine bağlı köy

Koruköy, Elazığ ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Koruk, Bitlis</span>

Koruk, Bitlis ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Koruk suyu</span> Bir tür meyve suyu

Koruk suyu olgunlaşmamış üzümleri ezip suyunu çıkartarak elde edilen oldukça ekşi, asitli bir içecektir. Orta çağ Avrupası'nda, özellikle de Batı Avrupa'da en yaygın içeceklerden biri olan koruk suyu, o dönemde eski Fransızcadaki biçimi ile vertjus olarak anılmıştır. Çoğu zaman tadını değiştirmek için içine limon ve çeşitli baharatlar atılır.

Kamran İnan, Kürt kökenli Türk diplomat, hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Dilmaçoğulları Beyliği</span>

Dilmaçoğulları Beyliği, 1085-1192 yılları arasında Bitlis ve Erzen'de egemen olan Türk beyliğidir. Kurucusu, Büyük Selçuklu hükümdarı Alp Arslan'ın komutanlarından Dilmaçoğlu Mehmed Bey'dir (Hükümdarlığı:. Kuruluş döneminde Büyük Selçuklu Devleti'ne biçimsel bağlılığını sürdüren Dilmaçoğulları, Toğan Arslan döneminde en parlak yıllarını yaşadılar. Saltuklular ve Artuklular ile birlikte Haçlılara ve Gürcülere karşı savaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Bitlis Vilayeti</span> Osmanlı İmparatorluğunun birinci düzey idari bölümü

Bitlis Vilayeti, 1875 yılında kurulan Osmanlı Devleti vilayeti. Vilayetin merkezi Bitlis'tir.

D.965, Türkiye'nin doğusunda bulunan bir devlet kara yoludur.

18 Nisan 1999 Türkiye genel seçimleri Bitlis İli sonuçları;

<span class="mw-page-title-main">Bitlis (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Bitlis İli, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü'nde yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Bitlis'te 2019 Türkiye yerel seçimleri</span>

2019 Türkiye yerel seçimleri'nde resmî adıyla 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri, bu seçimde Bitlis Belediyesi, 6 ilçenin ve 6 beldenin belediye başkanı seçilmiştir. Sonuçlar YSK'nın resmi verileridir.

<span class="mw-page-title-main">Bitlis Emirliği</span>

Bitlis Emirliği Bitlis'in 24 aşiretinin birleşmesiyle oluşan bir Müslüman Kürt beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Bitlis ilindeki yerleşim yerleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde Bitlis ilindeki yerleşim yerleri listesidir. Bitlis'e bağlı 6 ilçe, bu ilçelere bağlı 6 belde ve 350 köy bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tabahçe</span>

Tabahçe, malzemeleri yağsız ve but tarafından koyun eti, kuyruk yağı, soğan, safran, kereviz, taze nane, sirke, koruk suyu, tuz, sumak, kişniş, kimyon, tarçın, zencefil, gül suyu olan etli yemektir.Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tarihî mutfaklar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tarihî mutfaklar listesi kıtalara göre antik mutfaklarından günümüze kadar gelen veya bilinen yemeklerin kolay bulunabilmesini sağlama amacındadır.

<span class="mw-page-title-main">Muza'fer pilav</span>

Muza'fer pilav (Osmanlıca:مزعفر), bir çeşit pirinç pilavıdır. Safran ve tavuk ile hazırlanır. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Seyahatnâme nde adı geçer. Bitlis Hanı'nın verdiği ziyafetteki pilav çeşitlerinde adı geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Koruk ekşisi</span>

Koruk ekşisi olgunlaşmamış üzüm (koruk)dan yapılan ekşimsi pekmezdir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahimiye</span>

İbrahimiye, bir çeşit et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yapılan et yemeklerinden biridir. Malzemeleri;koyun eti, tuz, su, kuru kişniş, zencefil, karabiber, tarçın, karanfil, soğan, damla sakızı, koyun kıyması, badem sütü, koruk suyu, şeker, gül suyudur. Kitâbü't-Tabîh (Bağdâdî) Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî çevirisinde yemek tarifi verilmiştir. Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî tarafından 15.yüzyılda yazılan Kitâbü't-Tabîh (Bağdâdî)den Mustafa Argunşah ve Müjgân Çakır tarafından derlenen “15.Yüzyıl Osmanlı Mutfağı” adlı eserde ekşi yemekler kısmında geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hısrimiye</span>

Hısrimiye, bir çeşit et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yapılan et yemeklerinden biridir. Malzemeleri;koyun eti, tuz, su, kuru kişniş, patlıcan, soğan, kabak, taze nane, karabiber, damla sakızı, tarçın, koruk suyu, limon suyu, badem, kuru nane, tavuk eti, elma, gül suyudur Kitâbü't-Tabîh (Bağdâdî) Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî çevirisinde yemek tarifi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hummaziye</span>

Hummaziye, bir çeşit et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yapılan et yemeklerinden biridir. Malzemeleri; koyun eti, tuz, su, kuru kişniş, zencefil, karabiber, tarçın, karanfil, koyun kıyması, turunç suyu, koruk suyu, badem sütü, şeker, gül suyudur. Kitâbü't-Tabîh (Bağdâdî) Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî çevirisinde yemek tarifi verilmiştir.