İçeriğe atla

Koru Dağları

Koru Dağları
Harita
Koru Dağları'nın konumu
Koru Dağları'nın konumu
Koru Dağları
Koru Dağları'nın konumu
En yüksek noktası
Yükseklik726 m (2.382 ft)
Çıkıntı350 m (1.150 ft)
Koordinatlar40°45′15″K 26°54′23″D / 40.75417°K 26.90639°D / 40.75417; 26.90639
Coğrafya
KonumTekirdağ, Edirne  Türkiye

Koru Dağları, Gelibolu Yarımadası'nın kuzey sınırından başlayarak Ergene Havzası'na kadar inen önemli bir yükseltidir.[1]

Zirve noktası komşu Işıklar (Ganos) Dağları'na oranla az olmasına karşın karaca yetiştirme bahçeleri, kır bahçeleri ile gezilecek bir coğrafyadır. Koru Dağları, Çanakkale-İstanbul yolunun üzerinde bulunan bir dağdır. Büyük oranla Tekirdağ il sınırları içindedir. Gelibolu Yarımadası'nın kuzey sınırı ve Malkara'dan başlayarak Ergene Havzası'na kadar inen, doğası ve yaban yaşamı ile Anadolu'nun en önemli coğrafyalarından biridir. En yüksek noktası 726 metredir.

Koru Dağları, Tekirdağ'ın Malkara ilçesinden, Edirne'nin Keşan ve Enez ilçelerine kadar tepeleri ve yükseltisi fazla olmayan uzantıları ile kıyıya paralel bir şekilde uzanır. Zirve noktası komşu Işıklar (Ganos) Dağları'na oranla az olmasına karşın genellikle kızılçam ve meşe türlerinden oluşan ormanları,[2] yaban hayatı koruma sahası, karaca yetiştirme sahası ve kır bahçeleri ile gezilecek bir coğrafyadır. Çanakkale-İstanbul yolu, Koru Dağı üzerinden geçer. Bu tepenin yüksekliği 350 metredir ve çevresi Mecidiye'ye kadar genellikle kızılçam ormanları ile kaplıdır. Bölgeden geçen Çanakkale-İstanbul yolu üzerinde Koru Dağı dinlenme tesisleri bulunmaktadır.

Güney yamaçları dik olmasına rağmen kuzey yamaçları böyle değildir. Bu bölgeye en yakın köylerden bazıları Çanakkale Gelibolu'ya bağlı olan Şadıllı, Kalealtı, Adilhan, Edirne Keşan'a bağlı olan Yerlisu, Mahmutköy, Büyükdoğanca, Tekirdağ Malkara'ya bağlı olan Gözsüz, Balabancık, Elmalı, Deveci ve Karacahalil'dir. Bu köyler, Koru Dağ orman köylerinden sadece birkaç tanesidir. Dağların güney yakasında ise Evreşe kasabası, Süleymaniye ve Bayramiç bulunmaktadır. Doğusunda Şarköy ilçesi ve Işıklar Dağları bulunur. Kuzeyinde ise Malkara ve Keşan ilçeleri vardır. Koru Dağları çeşitli derelerle yarılmıştır. Kuzey yamaçlarından doğan dereler birleşerek Evreşe (Kavak) Ovasında Kavak Çayı adını alır ve Saros Körfezi ile buluşur.

Koru Dağları, Trakya'nın en önemli üç yükseltisinden biridir ve yaban hayatı ile Yıldız Dağları'ndan sonra Trakya'daki en önemli coğrafya olma özelliğine sahiptir.[] Koru Dağları'nda gerçekleştirilen yoğun ağaçlandırma çalışmaları[3] ve çevre köylülerin bilinçlendirilmesi ile Koru Dağları'nın geleceğinin şu an için parlak olduğu söylenebilir.[] Kızılçam, meşe, gürgen ve karaçam gibi ağaç türleri ile, Şarköy ilçesinin kuzey batısından başlayıp Kuzey Gelibolu ve Güney Malkarayı geçerek Keşan ilçesinin Mecidiye kasabasına kadar yoğun orman örtüsü ve yabani yaşamı ile Trakya'nın en önemli Doğa alanlarından biri olma özelliğine sahiptir. Dağın bünyesindeki en önemli canlılar karaca, kurt, tilki, yaban domuzu ve tavşandır. Ayrıca keklik, sülün gibi birçok kuş türü de bölgede yaşamaktadır. Bölgede endemik bitki türleri de bulunmaktadır. Koru Dağları'nın orman yapısı, batı yakası genellikle kızılçam ağırlıklı olmak üzere karaçam ve meşe topluluklarından oluşur. Doğu yakası ise genellikle meşe gibi yaprak döken ağaç türlerinden oluşan ormanlar ile kaplıdır.

Kaynakça

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  2. ^ "Tekirdağ Konumu". tekirdagtso.org.tr. 3 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2018. 
  3. ^ "KORUDAĞ AĞAÇLANDIRMA TARİHİNDEN BİR KESİT". hakanesme.com. 3 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Keşan</span> Edirnenin bir ilçesi

Keşan Edirne'nin bir ilçesidir. Türkiye Trakyası'nın Çorlu, Tekirdağ, Çerkezköy, Edirne ve Lüleburgaz'dan sonra en büyük 6. yerleşim bölgesidir. Kuzeyde İpsala ve Uzunköprü, doğuda Malkara, güneydoğuda Şarköy, güneyde Gelibolu, güneybatıda Enez ve Ege Denizi'yle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Malkara</span> Tekirdağın ilçesi

Malkara, Tekirdağ ilinin bir ilçesidir. İl merkezinin yaklaşık 56 km batısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TEMA</span> Türk sivil toplum örgütü

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ya da kısaca TEMA, 11 Eylül 1992 tarihinde İstanbul'da kurulmuş olan çevreci bir vakıftır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nur Dağları</span> Kahramanmaraş ile Hatay arasında uzanan dağ silsilesi

Nur Dağları, Gâvur Dağları ya da Amanos Dağları, Kahramanmaraş'taki Sır Baraj Gölü’nden başlayıp Hatay ilinin Samandağ kıyılarına doğru uzanan 175 km uzunlukta dağ silsilesidir. Çoğunluğu, Doğu Karadeniz'dekilere benzer nemli ve gür ormanlarla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kıyıköy, Vize</span> Kırklareli kasabası

Kıyıköy, Kırklareli ili sınırları içinde ve Vize ilçesine bağlı bir sahil kasabasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elmalı, Malkara</span>

Elmalı, Tekirdağ ilinin Malkara ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Madra Dağları</span>

Madra Dağları ya da Madra Dağı, Ege Bölgesi’nin Asıl Ege Bölümü ile Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara Bölümü’nün sınırlarında yer alır. Madra Dağı, Balıkesir ilinin İvrindi, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçeleri ile İzmir ilinin Bergama ilçesi topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaz Dağı</span>

Kaz Dağı ya da İda Dağı, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan bir dağ.

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</span> Tekirdağda kurulu devlet üniversitesi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5467 sayılı kanunla, Tekirdağ'da kurulan devlet üniversitesi. Üniversite, Trakya Üniversitesi'nin Tekirdağ çevresindeki yerleşkenin ayrılarak, yeni bir üniversite kurulmasıyla meydana geldi. Bünyesinde 12 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Enstitü, 1 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu 16 Uygulama ve Araştırma Merkezleri ve rektörlük birimleri, yaklaşık 30000 öğrenci, yaklaşık 1200 akademisyen barındırmaktadır. Merkez kampüsü Tekirdağ Süleymanpaşa, Değirmenaltı'nda bulunur. 1200 civarında yabancı uyruklu öğrenci de eğitim görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Trakya</span> Türkiyenin coğrafi olarak Güneydoğu Avrupanın bir parçası olan bölümü

Doğu Trakya veya yaygın olarak sadece Trakya, Trakya bölgesinin Türkiye sınırları içinde kalan kısmıdır. Türkiye'nin Avrupa'daki topraklarının tamamını oluşturur. Batısında Meriç nehri ve Yunanistan'a bağlı Batı Trakya, kuzeyinde Bulgaristan'da kalan Kuzey Trakya ve Karadeniz, doğu ve güneyde ise sırasıyla İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi ile çevrilidir. İstanbul kentinin tarihsel merkezi ve Edirne gibi önemli eski kentler bu bölgededir. Aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa ile olan kara yolu ve demiryolu bağlantıları Doğu Trakya'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağları</span>

Ilgaz dağları, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesidir. Kastamonu-Çankırı yolunun 1.875 m'lik bir geçitle aştığı Ilgaz dağı doğu-kuzeydoğu, batı-kuzey batı doğrultusunda 50 km uzunluğunda oval bir kütle oluşturur. En yüksek zirvesi Batı Karadeniz'in en yüksek zirvesi de olan Büyükhacat tepesi 2587 m, ikinci zirvesi Küçükhacat tepesi ise 2546 m yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya coğrafyası</span>

Bu madde Avusturya coğrafyasını anlatmaktadır.

Işıklar ya da Ganos Dağı, Tekirdağ ili sınırlarında, Marmara Denizi'nin kuzey kıyıları boyunca kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan dağ silsilesidir. Işıklar Dağı, Şarköy ilçe sınırlarında vilayete adını veren Tekir Dağları'nın 945 metre yüksekliği ile en yüksek kısmıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları Millî Parkı</span>

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı</span> Milli Park

İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı, Marmara bölgesi, Kırklareli ili, Demirköy ilçesinde, 3.155 ha alanda, 2007 yılında kurulan millî park.

Sündiken Dağları, Eskişehir il sınırlarında bulunan sıra dağlardır. Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesinin sınırını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Evreşe, Gelibolu</span>

Evreşe, Marmara bölgesinde, Çanakkale ilinin Gelibolu ilçesine bağlı belde.

<span class="mw-page-title-main">Altay dağ ormanı ve orman bozkırı</span>

Altay dağ ormanı ve orman bozkırı ekolojik bölgesi, Altay Dağları üzerindeki subalpin orman kuşağındaki bazı alanları kapsar ve Rusya, Kazakistan, Moğolistan ve Çin'in buluştuğu sınır bölgesinde yer alır. Farklı ekolojik bölgeler, rakımlar ve iklim bölgeleri arasındaki geçiş bölgelerinde bulunduğu için bölge yüksek biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Soğuk yarı kurak bir iklime sahip olan Palearktik biyocoğrafik bölgesindedir. 35.199.998 kilometrekare (13.590.795 sq mi) alanı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Anadolu kozalaklı ve yaprak döken ormanları</span>

Kuzey Anadolu kozalaklı ve yaprak döken ormanları, Türkiye'nin Kuzey Anadolu bölgesinde yer alan ılıman iğne yapraklı ormanlar ekolojik bölgesidir.