İçeriğe atla

Kornelios Rodusakis

Metropolit Cornelius Petra (doğum adı: Emmanuel Rodousakis;[1] 6 Mart 1936 – 14 Mayıs 2023), Yunan asıllı İsrailli başpiskopos.[2]

Hayatı

Cornelius, 6 Mart 1936'da Magarikario, Kandiye, Girit'te doğdu.

1951'de Kudüs'e yerleşti.

Kudüs Patriklik Okulu'nda, Heybeliada İlahiyat Fakültesi'nde ve Cenevre Ekümenik Enstitüsü'nde eğitim gördü. 1958'de keşiş olarak dini görevine başlamış ertesi yıl diyakonata atanmıştır. 1964'te rahiplik görevine başladıktan bir süre sonra 1965'te arşimandrit rütbesine yükseltildi. 1972'de Doğu Kudüs Ortodoks Patrikhanesi Kutsal Sinodu'nun üyesi oldu.[3]

Mezun olduğu Patriklik Okulu'nda arşivci ve müdür olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda Yeni Siyon dergisinin editörlüğünü, yöneticiliği ve Eğitim Başkanlığı'nı yürütmüştür. Ekim 1976'da piskoposluğa geçiş yaparak Sivas Başpiskoposluğu'na getirildi. 2 Temmuz 1978'de Beytüllahim Patriklik Komiseri olarak atandı ve 1981'de Okul Müfettişliği Başkanlığına getirildi. 1991'de Sivas Piskoposu ve 1998'de Petra Piskoposu olarak dini görevini sürdürdü.[4]

Aynı zamanda patrik vekili yardımcı piskopos olarak görev yaptı. 2001'de Patriklik Genel Komiserliği'ne atandı. Kudüs Patrikhanesi'ni temsilen çeşitli kongre ve misyonlarda yer aldı.[3] Son olarak Patrik I. Diodoros'un ölümünden sonra 2001'de Kilise'nin vekaleten başına getirildi. I. Irenaios'a 6 Mayıs 2005'te görevden el çektirilmesilye 30 Mayıs 2005'ten tekrardan 22 Ağustos 2005'teki seçimlerde III. Theophilos'un göreve gelmesine kadar vekil kilise yöneticiliği görevini sürdürmüştür.[5]

Yaşamı boyunca Doğu Kudüs Ortodoks Patrikhanesi'nde görev alan kıdemli din adamlarından birisi olan Cornelius, 14 Mayıs 2023'te öldü.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Greek Eastern Orthodox Christians - Bible Discovered". Biblediscovered.com. 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2014. 
  2. ^ "Yahoo! Groups". Groups.yahoo.com. 7 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2014. 
  3. ^ a b [1] 13 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "Hierarchs of the Patriarchate of Jerusalem". Orthodoxresearchinstitute.org. 22 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2014. 
  5. ^ [2] 13 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος 14 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Yunanca)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

Metropolit, Hristiyanlıkta bir bölgenin tüm kiliselerinden sorumlu piskopos veya başpiskopos.

Başpiskopos ya da Başepiskopos sözcüğü, Yunanca episkopos sözcüğünden gelir. Episkopos, epi (yukarıdan) ve -skopos (bakmak) sözcüklerinin birleşiminden oluşur ve "yukarıdan izleyen, gözeten" anlamlarına gelir.

Patrik, Ortodoks Kilisesileri, Oriental Ortodoks Kiliseleri, Süryani Kilisesi ve diğer Doğu Kiliseleri'nde kilisenin başında bulunan en yüksek rütbeli piskopos.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar Eksarhlığı</span>

Bulgar Eksarhlığı Otosefal Bulgar Ortodoks Kilisesi'nin resmi adıdır. Eksarhlık, 1945 yılında Ekümenik Patrikhane tarafından tanındı ve 1953 yılında Bulgar Patrikliği'ne dönüştürüldü.

<span class="mw-page-title-main">I. Bartholomeos</span> Ekümenik Patrik ve Konstantinopolis Başpiskoposu

I. Bartholomeos doğum adıyla Dimitris Arhondonis, Türk din adamı, mevcut İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposudur.

<span class="mw-page-title-main">Fener, Fatih</span> İstanbul Fatihte bulunan tarihi semt

Fener, İstanbul ilinin Haliç kıyısındaki tarihi semtlerinden biridir. "Fener" adı, Orta Çağ Yunancası'ndaki "fanarion" sözcüğünden türemiştir. Bu ad ise Bizans döneminde burada bulunan bir fenerden gelmektedir.

II. Karekin Kazancıyan, doğum adıyla Bedros Kazancıyan, 83. İstanbul Ermeni Patriği ve Türkiye Ermenileri Ruhani Başkanı

<span class="mw-page-title-main">Rus Ortodoks Kilisesi</span>

Rus Ortodoks Kilisesi veya Moskova Patrikliği, dünyanın en büyük özerk Ortodoks Kilisesi. Rus Ortodoks Kilisesi, resmî olarak Ortodoks kiliselerinin öncelik sırasına göre, Rum Ortodoks Kilisesi'nin dört antik patrikhanesi olan, İstanbul, İskenderiye, Antakya ve Kudüs'ün hemen altında beşinci sırada yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Rumen Ortodoks Kilisesi</span>

Romanya Ortodoks Kilisesi, Avrupa'nın en büyük Ortodoks kilisesidir.

Sevgi Erenerol, Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin 1991'den bu yana basın sözcüsü. Sevgi Erenerol, Fethullahçı terör örgütünün Ergenekon kumpas davalarında yargılanmış, üst düzey 5 yöneticisi arasında gösterilerek tutuklanmış, daha sonra tahliye edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi</span>

Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi veya Aziz Yorgi Katedrali, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesinin Fener semtinde bulunan ve İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne ev sahipliği yapan kilise. Özellikle dünya Hristiyanlığı'ndaki durumu göz önüne alındığında nispeten küçük bir kilisedir; bununla birlikte, tüm İslami olmayan binaların camiler gibi ilgili İslami binalardan daha küçük ve alçakgönüllü olması gerektiğini belirleyen Osmanlı İmparatorluğu'nun İslami yasaları ile açıklanabilir: Osmanlı'nın İstanbul'u fethinden önce Patrikhane kilisesi Ayasofya'ydı.

<span class="mw-page-title-main">İğnatius II. Efram</span>

Moran Mor İğnatius II. Efram Süryani Ortodoks Kilisesi Patriği.

<span class="mw-page-title-main">III. Sofranios</span>

Patrik III. Sofranios, 1863-1866 arası Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi, 252. patriği olarak görev yapmıştır. 1798'de Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da doğan Sofranios İstanbul Patrikliği görevinden sonra 30 Mayıs 1870'te İskenderiye Rum Ortodoks Patrikhanesi Patrikliği yapmış ve ölene kadar bu görevde kalmıştır.

Piskoposluk, bir piskoposun dînî idâresi altında olan bölgedir. Batı Hristiyanlığında, piskoposluk bölgesi bir piskoposun yetki alanıdır. Yardımcı piskoposlar da bulunabilir. Bir piskoposluğun alt bölgelerine pariş denilir. Piskoposluk için kullanılan diocese, diócesis, diocèse, vb. isimler Yunanca διοίκησις (diokisis) isminden gelmektedir. Doğu Hristiyanlığında bu kelime, patriklik bölgesi anlamında kullanılmaktadır. Bu sebeple, Doğu Hristiyanlığında, patriğin astları konumundaki piskoposlar, parişlerin yöneticileridir. Bu sisteme piskoposluk yönetim sistemi denir. Başpiskoposluk, bir piskoposluktan hiyerarşik olarak üstündür. Başpiskopos, bir metropolit olabilir. Metropolitler, bir kilise eyâleti yöneticisidirler. Kilise eyâletleri, piskoposluklardan meydâna gelir ve eyâletin merkezi bir kilise metropolisidir. Kilise metropolisi, bâzen bir yerleşim yeri olan metropolisle çakışıktır. Bu yönetim düzeni, temel olarak, kiliselerin Roma eyâletlerine göre teşkilatlanması ile ortaya çıkmıştır. Metropolitlerin idâre ettiği kilise eyâletinde çalışan ve onun astı olan piskoposlara sufragan piskopos denir. Orta Çağ Avrupasında piskopos prensler ortaya çıktı. Yönetim alanlarındaki bölgenin hem piskoposu hem de siyâsî lideri durumundaki bu yöneticilerin alanları bâzen özerk bâzen de tam bağımsız siyâsî devlet olarak tezâhür etti.

Ortodoks Hristiyanlık, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Oryantal Ortodoksluk için kullanılan ortak adlandırma. Hristiyanlığın bu iki mezhebi de antik Hristiyan Kilisesi'nin inancı, doktrini ve uygulamalarına olan bozulmaz bağı vurgulamak için ortodoks kavramını kullanır. Bu iki mezhebin üyeleri kendilerine sadece "Ortodoks Hristiyan" dese de "Doğu" ve "Oryantal" sıfatları bu grupların dışındakiler tarafından bu iki grubu ayırmak için kullanılır. Bu iki grup 451 yılındaki Kalkedon Konsili'nin ortodoksisi hakkında görüş ayrılığı yaşamışlardır ve hala aralarında bir komünyon yoktur; ancak hala birçok aynı doktrine, benzer kilise yapılanmasına ve benzer ibadetlere sahiptirler. İki inancın birleşmesi için yakın zamanda birçok görüşme yapılmış, birçok konuda uzlaşı sağlanmışsa da resmi bir birlik için henüz somut adımlar atılmamıştır.

IV. Mihail Otoreianos ,, 1206'dan itibaren ölüm yılı olan 1212'ye kadar sürgünde olarak Konstantinopolis Patriği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi - Kiev Patrikhanesi</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi – Kiev Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin yanı sıra Ukrayna'daki üç büyük Ortodoks kilisesinden biridir. Kilise şu anda kanonik Doğu Ortodoks kiliseleri tarafından tanınmamaktadır, ancak şimdi ana kilise olan Ekümenik Patrikhane tek başına otosefal statü verebilir ve Ukrayna Hükûmeti ve halkının kilisenin resmen tanınma talebini ve dilekçesini incelemektedir. 11 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Kiev Patrikhanesi'nin bağımsızlık isteğinin kabul edildiğini açıklamıştır.

Papa II. Eftim veya doğum adıyla Turgut Erenerol, 1962-1991 yılları arasında Türk Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposu olarak görev yapan Türk Ortodoks din adamı ve hekim. Tanınmayan bir Ortodoks Hristiyan mezhebi olan Otosefal Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin kurucusu Papa I. Eftim'in büyük oğluydu.