İçeriğe atla

Korkut Yaltkaya

Korkut Yaltkaya (27 Mayıs 1938 - 23 Aralık 2001); Türk hekim, ruh ve sinir hastalıkları uzmanı, elektrofizyolog ve akademisyen.

Korkut Yaltkaya
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı
Görev süresi
28 Eylül 1979 - 23 Aralık 2001
Yerine geldiğiÜniversite kuruldu
Yerine gelenSevin Balkan
Kişisel bilgiler
Doğum 27 Mayıs 1938
İstanbul, Türkiye
Ölüm 23 Aralık 2001 (63 yaşında)
Antalya, Türkiye
Çocuk(lar) 4
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

27 Mayıs 1938 tarihinde İstanbul'da doğdu. 1955 yılında Ankara Atatürk Lisesini bitirdikten sonra 1962 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1966 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde ruh ve sinir hastalıkları uzmanı oldu. 1967 yılında Danimarka hükûmeti bursu ile Kopenhag Üniversitesi Klinik Nörofizyoloji Laboratuvarında elektromiyografi konusunda çalıştı. 1971 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde Normalde, Spastisitede, Rijiditede Patella Refleksinin Mekanik ve Elektrofizyolojik Parametreleri başlıklı tezi ile doçent oldu. 28 Eylül 1979 tarihinde profesörlüğe yükseltilen Yaltkaya, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalını kurmakla görevlendirilerek Antalya'ya atandı. Vefatına dek 22 yıl boyunca bu ana bilim dalının başkanlığını yaptı. Yaltkaya, 300 civarında yerli ve yabancı makale yazmış ve 2 kez ulusal düzeyde klinik nörofizyoloji kongresi düzenlemiştir.[1]

Korkut Yaltkaya, 2. Diyanet İşleri Başkanı Mehmed Şerafeddin Yaltkaya'nın oğludur.

Vefatından sonra

Korkut Yaltkaya, 23 Aralık 2001 tarihinde vefat ettiğinde Türkiye'nin en önemli iki nörofizyoloji uzmanından biri olarak biliniyordu. Vefatından iki gün sonra Akdeniz Üniversitesinde tören düzenlendi.[2] 23 Aralık 2006 tarihinden beri Akdeniz Üniversitesi tarafından her sene aralık ayında Korkut Yaltkaya adına klinik nörofizyoloji sempozyumu düzenlenmektedir.[3]

Kitapları

  • Sinir Hastalıkları Semiyolojisi (Sami Gürün, Vefik Kırçak, Adnan Güvener, İsmet Çağlar, Doğan Öge ve Kemal Bilgin ile birlikte), Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınları, 1977
  • Nöroloji Ders Kitabı (Sevin Balkan ve Yurttaş Oğuz ile birlikte), Palme Yayıncılık, 1994
  • Beynin ve Yaşamın Gizemleri, Altın Kitaplar, 1995
  • Beyin ve Zaman, Palme Yayıncılık, 1997
  • Nörolojik Muayene, Palme Yayıncılık, 1998
  • Bellek ve Elektrofizyolojisi, Klinik Nörofizyoloji, EEG-EMG Derneği Yayınları, 1998

Kaynakça

  1. ^ Nadir Hastalıklar Pompe, Fabry ve TTR-FAP Korkut Yaltkaya XIII. Klinik Nörofizyoloji Sempozyumu. Palme Yayınevi. s. vii. 
  2. ^ "Akdeniz Üniversitesi kurucularından Prof. Dr. Korkut Yaltkaya öldü". TGRT Haber. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Prof. Dr. Yaltkaya anısına sempozyum". Hürriyet. 25 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Bilgi kutusu

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nöroloji</span> beyin, beyin sapı, omurilik ve çevresel sinir sistemiyle kasların hastalıklarını inceleyen tıp dalı

Nöroloji ya da sinir bilimi, genel olarak beyin, beyin sapı, omurilik ve çevresel sinir sistemiyle kasların hastalıklarını inceleyen, cerrahi dışındaki tedavi uygulamalarını içeren tıp bilimi dalıdır. Nöroloji zamanla içine kapalı ve sınırlı bir dal olmaktan çıkmış, epilepsi, hareket bozuklukları, beyin damar hastalıkları, bunamalar, uyku bozuklukları gibi ayrıca özelleşmişlik gerektiren alt disiplinlere bölünmüştür, bunun yanı sıra 19. yüzyılda ruh hastalıklarıyla birlikte ele alınırken, 20. yüzyıldan itibaren psikiyatri ayrı bir dal olarak ayrılmıştır. Tüm bu alanlardaki ciddi laboratuvar arka planının yanı sıra günümüze nöroloji pek çok başka tıp alanı ile multidisipliner bir ilişki içindedir.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1933'te Üniversite Reformu ile Darülfünun Tıp Fakültesinden dönüştürülmüş, 1967'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi olarak ikiye ayrılmış Türkiye'nin ilk tıp fakültesidir.

Hüsameddin Gökay, Türk doktor.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesine bağlı tıp fakültesi ve araştırma hastanesi. 7 Temmuz 1945'te kurulan fakülte, Ankara'daki ilk, İstanbul Tıp Fakültesinden sonra Türkiye'de kurulmuş ikinci tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Sayar</span> Türk psikiyatr ve yazar

M. Kemal Sayar, Türk psikiyatri hekimi (psikiyatr), yazar.

<span class="mw-page-title-main">Melahat Okuyan</span> Türk hekim ve öğretim üyesi

Prof. Dr. Melahat Okuyan, Türk veteriner hekimdir. AIDS ile Mücadele Derneği'nin kurucu başkanı, bilim insanıdır.

Kaya Kılıçturgay, Türk siyasetçi ve bilim insanıdır.

Nusret Karasu Türk tıp doktoru, akademisyen, asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi</span> Samsunda bir tıp fakültesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, tıp fakültesi olarak Hacettepe Üniversitesi bünyesinde 1973 yılında eğitim ve akademik yapılanmasına başlanmış, 1975 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin kurulmasıyla kendi üniversitesine bağlanmıştır. Hacettepe'de öğrenim gören öğrencileri 5. ve 6. sınıfa geldiklerinde 1978 yılından itibaren Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin bir bölümünde hizmet sunmaya başlayan tıp fakültesinde eğitim görmeye başladılar. Tüm sınıfları 1982 yılından sonra Samsun’da eğitim görmeye başladı ve 1986 yılında da Kurupelit yerleşkesindeki yeni binalarına taşındıktan sonra gelişimini hızlandırarak Türkiye'nin saygın Tıp Fakülteleri arasındaki yerini aldı. Ayrıca başkanlığını İskender Sayek'in yaptığı ve Türkiye'deki tıp fakültelerinin mezuniyet öncesi eğitim programlarını değerlendirip akredite eden Ulusal Tıp Eğitim Akreditasyon Kurulu tarafından akredite edilen 8. fakülte olmuştur.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1976 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı olarak Ankara'da kurulmuştur. İlk olarak Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi'nde eğitim öğretime başlayan fakülte 1986 yılında yapımına başlanılan bugünkü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi binasının 30 Haziran 1986 tarihinde hizmete girmesi ile kendi tesislerine kavuşmuştur. Bugün itibarıyla Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, 283 profesör, 93 doçent, 41 yardımcı doçent doktor, 35 uzman doktor, 532 araştırma görevlisi, 1006 öğretim elemanı ve modern araştırma ve uygulama hastanesi ile çağdaş tıp eğitiminde, Türkiye'nin en önemli hastaneleri ve tıp fakülteleri arasındadır.Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi Belgesi almaya hak kazanmış ilk Devlet Üniversitesi Hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi</span>

Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi Hacettepe Üniversitesi'nin 13 fakültesinden biri olarak 2007 yılında Kastamonu'da kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi'ne 2007-2008 öğretim yılında biri okul birincisi kontenjanından olmak üzere 21 öğrenci alınarak öğrenime başlanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi'nde öğrenim hakkı kazanan öğrenciler 361.730 taban puanla kontenjanlara yerleşmişlerdir. ÖSS taban puanlarına göre Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi Türkiye genelinde 72 tıp fakültesi arasında 6. sırada yer almıştır.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Halis Soylu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Martin Charcot</span> Fransız hekim (1825-1893)

Jean-Martin Charcot Fransız nörolog. Nörolojinin babası olarak bilinir.

Melih Tahsinoğlu, Türk patoloji uzmanıdır. Dünya tıp ve diş hekimliği literatürüne tanıttığı bir çene tümörü olan “Ameloblastik dentinosarkoma” ile tanınmıştır.

Prof. Dr. Fethi İdiman Türk hekim, eski Dokuz Eylül Üniversitesi rektörü.

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Akdeniz Üniversitesi'nin eski rektörü. Türk genel cerrah ve transplantasyon uzmanı

Uzman hekim; herhangi bir tıp dalında normal tıp eğitiminin üzerine eğitim görme ve bu daldaki sınavları tamamlayanlara verilen ünvandır. Aynı şekilde diş hekimliğinde de uzman diş hekimi kavramı mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Nöropatoloji</span>

Nöropatoloji, genellikle küçük cerrahi biyopsiler veya tüm vücudu kapsayan otopsiler şeklindeki sinir sistemi dokusunun hastalıklarını inceleyen ve tanı koyan tıp dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mualla Öztürk</span>

Mualla Öztürk, Türk doktor, çocuk psikiyatristi ve öğretim üyesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nın kurucusu.