İçeriğe atla

Korkunç Kolleksiyoncu

Korkunç Kolleksiyoncu
The Collector
John Fowles'ın Korkunç Kolleksiyoncu (The Collector) adlı romanının 1973'te İnkılap ve Aka Kitabevi'nden çıkan Türkçe baskısının kapağı.
YazarJohn Fowles
ÇevirmenlerCanset Işık (İnkılap ve Aka)
Münir H. Göle (Ayrıntı ve Afa)
Ülkeİngiltere Birleşik Krallık
Dilİngilizce
TürRoman
Yayım1963 (ana dilde) 1973 (İnkılap ve Aka)
1992 (Afa)
2001 (Ayrıntı)
Yayımcıİnkılap ve Aka Kitabevi
Afa Yayınları
Ayrıntı Yayınları
Medya türü3. Hamur kâğıt, karton kapak ciltli
Sayfa288
ISBN975-539-308-0
Renkli Dizi (İnkılap)
Çağdaş Dünya Edebiyatı Dizisi (Afa)
Edebiyat Dizisi (Ayrıntı)
serisi

Korkunç Kolleksiyoncu, İngiliz yazar ve şair John Fowles'ın 1963 yılında yayımladığı ilk romanıdır. Özgün adı The Collector olan bu psikolojik gerilim romanı, Türkiye'de ilk defa 1973 yılında Canset Işık'ın Türkçe çevirisiyle İnkılap ve Aka Kitabevi tarafından yayımlanmıştır (Koleksiyon kelimesi çift "L" ile yazılmıştır). Daha sonra roman 1992 yılında Afa Yayınları'ndan ve 2001'de Ayrıntı Yayınları'ndan birer kez daha basıldı. Her ikisi de Münir H. Göle'nin Türkçesiyle ve Koleksiyoncu adlarıyla yayımlandı.[1](ISBN 975-539-308-0)

Aynı zamanda bir hikâyeci, şair, senarist ve denemeci olan İngiliz romancı John Fowles (1926-2005)'un bu ilk romanı başlarda birçok yayınevi tarafından geri çevrilmişti. Ancak yayımlandıktan sonra kendisine bugünkü ününü sağlayan eseri oldu. Fowles, mit ve gizemi gerçekçilik ve varoluşçu düşünce ile birleştiren romanlarıyla yüzyılın önemli yazarları arasında sayılmaktadır. Daha sonra yazacağı "Fransız Teğmenin Kadını" (The French Lieutenant's Woman) ve "Büyücü" (Magus) ile birlikte "The Collector" da sinemaya aktarılmıştır.

Konusu

Frederick Clegg belediyede çalışan silik kişilikli, içine kapanık ve kendine güven sorunları olan küçük bir memurdur. Boş zamanlarını kelebek koleksiyonu yaparak geçirir, bu hobisi belki de onu hayata bağlayan tek olgudur. Clegg, Miranda Grey adında üst sınıftan bir güzel sanatlar öğrencisine uzaktan uzağa tutkundur, ancak ona açılamayacak kadar da antisosyal bir kişiliğe sahiptir. Haliyle Miranda'nın Gregg'in varlığından haberi bile olmaz.

Bir gün piyangodan yüklüce bir miktar para kazanan Clegg, işinden ayrılarak taşrada gözlerden uzak görkemli bir ev satın alır ve burada yaşamaya başlar. Evin mahzenini dayayıp döşeyerek evin içinde gizli bir bölme oluşturur ve burayı da her türlü konforla donatır. Sonra da gizlice takip ettiği Miranda'yı kloroformla uyutup kaçırarak buraya kapatır. Clegg onu cinsel açıdan taciz etmez, işkence yapmaz, hatta aksine çok nazik davranır. Miranda bir bakıma onun kelebek koleksiyonunun bir parçası gibidir. Clegg zamanla Miranda'nın kendisini sevmeye başlayacağını umud etmektedir.

Romanın ikinci bölümü Miranda'nın ağzından ve onun esareti sırasında tuttuğu günlüklerden bölümler halinde anlatılır. Miranda başlarda Clegg'i anlamaz ve ondan çok korkar. Ama sonra ona acımaya başlar. Hatta kendisine karşı beslediği umutsuz ve karşılıksız tutkusunu Shakespeare'in Fırtına adlı eserindeki kötü karakter Caliban'a benzetir (O eserde Miranda adlı bir karakter de vardır). Buna karşılık olarak Clegg de ilk adının Ferdinand olduğunu söyler (O oyunda Miranda'nın kalbini kazanan Ferdinand adlı bir karakter de vardır)

Miranda birkaç kez kaçmayı dener ama her seferinde Clegg tarafından engellenir. Clegg'i baştan çıkararak dikkatini dağıtma girişimleri de başarısız olur. Bir ara onu öldürmeyi de düşünür ama bu fikrinden çabucak vazgeçer, çünkü bunu yaparsa onun seviyesine inecektir. Bir süre sonra Miranda zatürree nedeniyle ölür.

Romanın üçüncü bölümü tekrar Clegg'in ağzından anlatılır. Miranda'nın ölümüyle çok sarsılan Clegg önce intihar etmek ister, ama kızın anılarını okuyup kendisini hiçbir zaman sevmemiş olduğunu öğrenince bundan vazgeçer ve Miranda'nın ölümünden sorumlu olmadığı kanaatine varır. Sonunda başka bir kızı daha kaçırıp 'koleksiyonuna' katma planları yapmaya başlar.

Türkçe baskıları

John Fowles'ın 1963 yılında yazdığı The Collector adlı romanı Türkiye'de üç yayınevi tarafından iki değişik adla yayımlandı. Bunlar:

Yıl Adı Yayınevi Çevirmen ISBN
1973Korkunç Kolleksiyoncuİnkılap ve Aka KitabeviCanset Işık
1992KoleksiyoncuAfa YayınlarıMünir H. Göle(ISBN 975-414-173-8)
2001KoleksiyoncuAyrıntı YayınlarıMünir H. Göle(ISBN 975-539-308-0)

Sinema uyarlaması

John Fowles'ın 1963 yılında yazdığı The Collector, 1965 yılında William Wyler tarafından aynı adla (The Collector) sinemaya da aktarıldı. Başrollerinde Terence Stamp ve Samantha Eggar'ın oynadıkları film Cannes Film Festivali'nde "En iyi erkek oyuncu" ve "En iyi kadın oyuncu" dallarında 2 ödül aldı, ayrıca 3 dalda da Oscar ödüllerine aday gösterildi. Film Türkiye'de Korkunç Koleksiyoncu adıyla gösterime girdi.

Fowles'ın sinemaya aktarılan eserleri

Eserin Tarihi Eserin Adı Filmin Tarihi Filmin adı Yönetmen Oyuncular
1963The Collector1965The CollectorWilliam WylerTerence Stamp, Samantha Eggar
1965The Magus1968The MagusGuy GreenMichael Caine, Anthony Quinn, Candice Bergen
1969The French Lieutenant's Woman1981The French Lieutenant's WomanKarel ReiszMeryl Streep, Jeremy Irons
1974The Ebony Tower1984The Ebony TowerRobert KnightsLaurence Olivier

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">John Fowles</span>

John Robert Fowles, İngiliz roman ve deneme yazarı.

<i>Biz</i> (roman) Yevgeni Zamyatinin 1924 tarihli romanı

Biz,, Rus yazar Yevgeni İvanoviç Zamyatin'in bir romanı. Yazarın en bilinen eseri ve tek roman çalışmasıdır. 1920 yılında kaleme alınan eser yazarın ülkesinde ancak 1988 yılında yayımlanmıştır. Romanın kurgusu, bir devrimin ardından 26. yüzyılda geçmektedir ve kendisini örnek alan diğer romanlar gibi eserde de distopik bir atmosfer mevcuttur. Romanda insan doğadan ve kendi benliğinden koparılmış, Biz haline getirilerek toplumun sıradan bir parçası halini almıştır. Öyle ki artık isimler kullanılmamakta, en üstün bilim olan matematikten yararlanılarak her yurttaş bir sayı ile anılmaktadır. Saydam cam duvarlar arasında yaşayan yurttaşların her anı sistem tarafından denetlenmekte, erkek ve dişi sayılar sadece sistemin izin verdiği çiftleşme saatlerinde perdelerini indirip dış dünyadan ve gözlerden uzak kalabilmektedirler. Toplum gelişmiş, bilim ilerlemiş, dünya dışına yolculuk yapmak bile mümkün olmuştur. Ancak, tanımlanan dünya bir ütopya değil, kara, karanlık bir distopyadır.

<i>Zübük</i> Aziz Nesin romanı

Zübük ya da tam adıyla Zübük - Kağnı Gölgesindeki İt, Aziz Nesin'in 1961 yayımlama gülmece romanı.

Üstkurmaca, klasik anlamdaki tüm kurmaca türlerine atıfta bulunan bir kurmaca türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Buffy the Vampire Slayer çizgi romanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Buffy çizgi romanları, bir televizyon dizisi olan Buffy the Vampire Slayer'ın hikâyesinden çıkmış çizgi romanlardır. Bu çizgi romanların çoğu yayınlanırken, televizyon dizileri de devam etmekteydi ve çoğunlukla televizyon dizilerinde pek fazla beliremeyen karakterler üzerinden hikâye ilerledi. Bu karakter hikâyelerinin çoğu ise Tales of the Vampires ve Tales of the Slayers adlı mini serilerde yayımlandı.

<i>Fırtına</i> (oyun) Shakespeare oyunu

Fırtına, William Shakespeare'in beş perdeden oluşan, trajik-komik hatta fantastik, oyunlarından biridir. Genellikle 1610 ya da 1611'de yazıldığı varsayılmaktadır ama bazı otoritelere göre daha önce yazılmıştır. Shakespeare'in başka yazarlarla işbirliği yapmadan, tek kendisinin yazmış olduğu son tiyatro eseridir. Türü konusunda kesin bir anlaşma yoktur. İlk 1623de yayınlanmasında, Birinci Folyo edisyonunda, komedi olarak adlandırılmıştır ama çağımızda birçok modern otorite tarafından romans olarak sınıflandırılmaktadır. 1642de Cromwell'in devrim idaresi tarafından İngiliz tiyatrolarının kapatılmasına kadar pek az dikkat çekmiştir. Kraliyet idaresinin Restorasyonu ile tiyatrolar tekrar açıldıkları zaman çok ilgi görmüş ve popüler olarak sahnelerde birçok defa tekrarlanmıştır; ama bu oyunlarda çok defa orijinal metin değil değiştirilmiş telif metinler kullanılmıştır. Ondokuzuncu yüzyıl ortalarında tiyatrolar orijinal metinleri kullanmaya başlanmışlardır. Yirminci yüzyılda kritikler ve edebiyat bilimcileri tarafından çok köklü bir yeniden değerlendirmeden geçirilmiştir ve çağımızda Fırtına Shakespeare'in en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<i>Korkunç Koleksiyoncu</i> (film)

Korkunç Koleksiyoncu 1965 İngiltere ABD ortak yapımı yapımı dramatik gerilim filmidir. Özgün adı The Collector olan film İngiltere'de The Butterfly Collector adıyla da gösterime sunuldu.

<i>Büyücü</i> (roman)

Büyücü, yazar John Fowles'un yazdığı ilk romanıdır. Eser, ilk kez 1966 yılında yayınlandı ve Fowles'un basılan ikinci romanı oldu. Küçük bir Yunan adasına öğretmen olarak giden ve orada kendisini usta bir düzenbazın yarattığı psikolojik yanılsamaların içinde bulan Nicholas Urfe'nin hikâyesini anlatmaktadı.

<i>Zorba</i> (roman) Nikos Kazantzakisin romanı

Zorba, Yunan yazar Nikos Kazancakis'in ilk kez 1946'da yayımladığı romanıdır. Özgün adı Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (Transliterasyonu: Vios Kai Politeia Alexi Zorba, Türkçesi: Alexis Zorbas'nın Hayatı ve Maceraları) olan kitap İngiltere ve ABD'de Zorba the Greek (Türkçesi: Yunan Zorba) adıyla yayımlanmıştır.

<i>Güneş de Doğar</i> (roman)

Güneş de Doğar, Amerikalı romancı-hikâyeci ve gazeteci Ernest Hemingway'in 1926 yılında yayımladığı romanınıdır. Yazarın ilk büyük romanıdır. Hemingway'in romanına verdiği ilk ad Fiesta idi ancak yayımcısının tavsiyesi üzerine Eski Ahit'ten alınmış olan The Sun Also Rises adında karar kılmıştır. Yine de romanın İngiliz, Alman ve İspanyol baskılarında Fiesta ismi kullanılmaktadır.

<i>Küçük Dev Adam</i> (roman)

Küçük Dev Adam, Amerikalı yazar Thomas Berger'in 1964 yılında yayımladığı satirik western romanınıdır. Baskan Yayınları tarafından 1973 yılında Nurcihan Kesim'in çevirisiyle Türkçe olarak yayımlanmıştır. Roman 1970 yılında ABD'de aynı adla sinemaya da aktarılmıştı.

<i>Yeşil Yol</i> Stephen King tarafından yazılan dram, gizem romanı

Yeşil Yol, Amerikalı yazar Stephen King'in 1996 yılında yayımladığı korku/gerilim romanının adıdır. Özgün adı The Green Mile olan eser bir 'seri roman'dır. Artık çoğunlukla tek kitapta toplanarak roman olarak yayımlanmaktadır.

<i>Ve Ayna Kırıldı</i> (roman) İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1962 yılında yayınlanan polisiye romanı

Ve Ayna Kırıldı, İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1962 yılında yayımlamış olduğu cinayet romanıdır. Özgün adı The Mirror Crack'd from Side to Side olan roman 1963'te ABD'de daha kısa olan bir adla, The Mirror Crack'd adıyla da yayımlandı. Romanın İngilizce özgün adı Türkçede Ayna Baştan Başa Çatladı anlamına gelmektedir. Romanın adı, İngiliz şair Lord Alfred Tennyson'un The Lady of Shalott adlı şiirinin bir mısrasından alınmıştır. Romanın kahramanı Miss Marple bu şiirden sık sık alıntılar yapar.

<i>Fransız Teğmenin Kadını</i> John Fowlesin 1969 tarihli romanı

Fransız Teğmenin Kadını İngiliz yazar John Fowles tarafından yazılmış ve 1969 yılında yayınlanmış bir dönem romanıdır. Kitap, yazarının The Collector(1963) ve The Magus(1965) kitaplarının ardından yayınladığı üçüncü romanıdır. Bu romanla birlikte, yazar John Fowles, Viktorya Dönemi'ne dair yazınlarda kendine has bir yer edinmiştir.

Kral Katili Güncesi, Amerikalı yazar Patrick Rothfuss'un Kvothe adlı hayalî karakterin otobiyografisi mâhiyetindeki epik-fantezi romanıdır. Seri 3 ciltten oluşmaktadır. Eserin ilk iki cildi yayımlanmıştır. Kitap anlatımı ikiye ayrılmış; bir kısmı günümüzde bar sahibi Kvothe'nin Devan Looches'a hayatını ayrı ayrı üç gün olarak anlattığı zamanda, bir kısmı da hayat hikâyesindeki zamandadır. Günümüz bakış açısından anlatılırken roman hakim bakış açısıyla anlatılırken Kvothe'nin geçmişi ise kahraman bakış açısıyla anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Samantha Eggar</span> İngiliz oyuncu

Samantha Eggar İngiliz sinema ve televizyon oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır.

Dağın Öte Yüzü, Yaşar Kemal'in Ortadirek (1960), Yer Demir Gök Bakır (1963) ve Ölmez Otu (1968) romanlarından oluşan üçlemesidir. Seride Yalak köylülerinin yaklaşık olarak on üç aylık bir süreyi kapsayan yaşam mücadeleleri anlatılır. Yaşar Kemal, deus ex machina anlatım tarzını bu üçlemede kullanmıştır. Serinin ilk kitabı Toros dağlarının bir yüzünde yaşayan köylülerin Çukurova'ya iniş süresince karşılaştığı güçlüklerin, insanın doğayla mücadelesini ele almaktadır. Devam romanında Çukurova'dan eli boş dönen köylülerin Yalak'taki hayallerle ve korkularla dolu yaşamları işlenmektedir. Son romanda ise Memidik'in Muhtar Sefer'den almak istediği intikam anlatılır. Üçleme Türkiye dışında ilkin İngiltere olmak üzere Fransa, ABD, İsveç, Norveç gibi ülkelerde de yayımlanmıştır.

Yılanı Öldürseler, Yaşar Kemal'in aşk, töre ve anne şefkati üçgeninde filmlere konu olmuş romanıdır. Eserde Yaşar Kemal'in doğup büyüdüğü Osmaniye'nin Hemite köyündeki Esme'nin hikâyesini anlatılır. Yazar, Yılanı Öldürseler'i 1950'de Kozan hapishanesinde yatarken tanıştığı bir çocuğun başından geçenlerden esinlenerek yazmıştır. 1976'da Cumhuriyet gazetesinde tefrika edildikten sonra aynı yıl Cem Yayınevi tarafından kitap olarak basılmıştır. 1982'de Türkan Şoray'ın yönetmenliğinde aynı adla sinemaya uyarlanan kitap, 1983 yılında Marianik Revillon tarafından Paris'te tiyatro oyunu olarak sahnelenmiştir. 1991 yılında Yaşar Kemal'in eşi Thilda Kemal tarafından To Crush the Serpent adıyla İngilizceye çevrilmiştir.

Beyaz Yaka, Gürcü yazar Miheil Cavahişvili'nin romanıdır. Eser ilk kez 1926'da Mnatobi adlı dergide yayımlandı. 1934'te başka eserleriyle birlikte kitap olaraka basıldı. 1937'de kurşuna dizilen yazarın itibarının iade edilmesinden sonra Beyaz Yaka, yazarın en önemli yapıtlarından biri sayılmıştır.

<i>Ademden Önce</i>

Âdem'den Önce, Amerikalı yazar Jack London tarafından yazılmış olan bir romandır. 1906 ve 1907 yılları arasında "Everybody's Magazine" adlı dergide seri hâlinde yayımlanmıştır. Kitabın ana kahramanı, rüyasında insanlığın erken dönemlerinde yaşadığını görmektedir ve kitapta da bu dönemde başından geçen olaylar anlatılmaktadır.