İçeriğe atla

Korku komedisi

Zombieland filminin hayranları (Paris Zombie Walk, 2011)

Korku komedisi, komedi ve korku öğelerini birleştiren bir edebiyat ve film türüdür. Korku komedisi türü neredeyse her zaman kaçınılmaz şekilde kara komedi türüyle kesişir ve hatta bazı açılardan onun bir alt türü kabul edilebilir.

Washington Irving'in kısa öyküsü Uykulu Kuytu Menkıbesi "ilk büyük korku-komedi öyküsü" olarak anılır. Öykü, okurları "bir an güldürür ve bir an sonra korkutur" ve temel dayanağı tipik olarak Cadılar Bayramında karşılaşılan tehlikelerdir.[1]

Korku komedisi filmler

Korku komedisi filmlerde korkunç olanı alaya alma ortak bir unsurdur. Bu filmler seyircileri korkuturken, aynı zamanda dramatik korku filmlerinin sağlamadığı bir şeyi sağlar: "korkularınıza gülmenize, sinematik mezarlıktan ıslık çalarak geçmenize ve canavarların size ulaşamayacağı bilgisiyle kendinizi güvende hissetmenize izin verir"[1]

Sessiz film çağında, ilk korku komedisi filmlerinin kaynak malzemesi, edebiyat yerine, sahne performanslarından gelmekteydi. Örneğin The Ghost Breaker (1914), 1909 tarihli bir oyuna dayanmaktaydı. Öte yandan, seyirciye göre filmin korku unsurları, komedi unsurlarından daha ilginçti. I. Dünya Savaşı travmasının ardından ABD'de sinema seyircisi perdede korku görme arayışındaydı, ancak korkunun komediyle dengelenmiş olmasını istiyordu. Öncü korku komedisi film, bu türün sahne başarısını fark eden ve sinemaya tercümesini öngören D. W. Griffith'in yazdığı, yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği, 1922 yapımı One Exciting Night idi. Film siyah maskeli performansları barındırmakla birlikte, Griffith ayrıca filmin kritik bir yerinde bir kasırgaya ait görüntüleri kullanmıştı. İlk dönemlere ait bir deneme olarak, çeşitli türler korku ve komediyle iyi dengelenememişti. Sonraları filmler denge konusunda ilerledi ve konuyu daha sofistike yaklaşımlarla ele aldı.[2]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ a b Hallenbeck 2009, s. 3
  2. ^ Hallenbeck 2009, s. 5–7

Kaynakça

  • Hallenbeck, Bruce G. (2009). Comedy-Horror Films: A Chronological History, 1914-2008. ISBN 0786433329. 

İlgili eserler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charlie Chaplin</span> İngiliz komedyen ve film yapımcısı (1889–1977)

Sir Charles Spencer Chaplin ; İngiliz sinema yönetmeni, oyuncu, yazar, film müziği bestecisi, kurgucu ve komedyen. Yarattığı "Şarlo" karakteri ile özdeşleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dram (tiyatro)</span>

Dram trajedi, komedi veya trajikomedi türünde tiyatro eseri. Dramatik, epik ve liriğin yanı sıra üçüncü esaslı edebi türdür.

<span class="mw-page-title-main">Tiyatro</span> sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösteriler

Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak Shakespeare'in sözüyle de ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Müzikal film</span> film türü

Müzikal film öykü biçimde birbirine karışmış karakterlerin çeşitli şarkılar söylediği bir film türüdür.

Zombi, vudunun Afro-Caribbean ve Creole ruhani inanç sistemlerinde ölümsüz bir insandır. Bu folklorik zombiler doğaüstü güçler ve şamanistik hekimliği vasıtasıyla, yaşayanlar arasında korku yaratmak amacı ile ölü insan bedenlerinin yeniden canlandırılmasıdır. Zombilerin daha korkunç versiyonları yamyamlık ögesi kullanılarak korku sinemasında sıkça sergilenmektedir. Ayrıca bu tür varlıklar hortlaklar ile aynı kapasitededir.

Film türleri, bir sinema filmindeki anlatı unsurları, estetik yaklaşım veya filme verilen duygusal tepkideki benzerliklere dayanan stilistik veya tematik bir kategoridir.

<span class="mw-page-title-main">Sahne</span> tiyatro, müzik gibi eserlerin sergilenmesi için ayrılmış olan alanı veya bir tiyatro oyununun ve filmin bölümlerinden her biri

Sahne veyahut oyunluk, tiyatro, müzik gibi eserlerin sergilenmesi için ayrılmış olan alanı veya bir tiyatro oyununun ve filmin bölümlerinden her birini ifade eder.

Sessiz film, üzerine senkronize olarak kaydedilmiş diyalogları olmayan bir film türüdür. Sessiz film teknolojisi 1860 civarında icat edilmiş; fakat film makaralarının kolaylıkla imal edildiği 1880 - 1900 yıllarına kadar fazla kullanılmayan, sıra dışı bir yenilik olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belgesel film</span> kurgusal olmayan sinema filmi

Belgesel filmler belli konular üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarının estetik kaygılarla seyirciye yansıtılmasına dayanan sinema yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Slapstick</span> komedi türü

Slapstick komedi, sanatçıların abartılı ve genellikle dikkatsizce veya mantıksızca hareketler yaptığı bir tür komedi. Adını İtalyan commedia dell'Arte'de kullanılan "şakşak" aletinden alır. İki paralel parçadan oluşan bu alet birine vurulduğunda can yakmaz ancak yüksek bir şaklama sesi çıkartır. Slapstick komedide muz kabuğuna basıp düşmek, omuzda taşınan merdivenle insanlara yanlışlıkla vurmak, birine yumruk atmak isterken yanlışlıkla bir başkasına vurmak gibi fiziksel komedi unsurlarına sıklıkla başvurulur.

<i>The Rocky Horror Picture Show</i>

The Rocky Horror Picture Show, 1975 yılında gösterime giren Büyük Britanya yapımı bilimkurgu ve korku filmlerinin parodisi olan bir müzikal/komedi filmidir. İlk gösterimi 1975 yılında yapılan film, sinema salonlarında en uzun süre gösterilen filmlerden biridir. Film kitleler arasında bir gece yarısı gösterimi filmi olarak ün kazandı. The Rocky Horror Picture Show, saygın film stüdyosu 20th Century Fox şirketinin pazarladığı ilk gece yarısı gösterim filmidir. Tüm zamanların uluslararası en çok bilinen gece yarısı gösterimi filmi olan The Rocky Horror Picture Show, ayrıca bu türün en çok kazanan filmlerindendir. Film, 2005 yılında "kültürel, tarihsel ya da estetik açıdan önemli" bulunduğu için Birleşik Devletler Ulusal Film Arşivi'ne eklendi.

Korku filmi izleyicilerde korku, dehşet, terör veya tiksinti uyandırmak amacıyla kurgulanan bir film türüdür. Korku filmlerinin konusunu gündelik hayata sızan ve bazen doğaüstü şekillerde ortaya çıkan şeytani güçler, olaylar ya da karakterler oluşturur. Korku filmi karakterleri vampirler, zombiler, canavarlar, hayaletler, psikopatlar, seri katiller ya da korku uyandıran başka bir dizi karakteri içerir. İlk korku filmleri sıklıkla klasik edebiyattaki Drakula, Frankenstein, Mumya, Kurtadam, Operadaki Hayalet ve Dr. Jekyll ve Mr. Hyde gibi karakter ve öykülerden esinlenmiştir. II. Dünya Savaşı sonrası korku filmleri ise, bundan farklı olarak, yaşamda güvensizlik yaratan şeylerden esinlenmiş ve üç farklı korku filmi alt türünün doğmasına yol açmıştır: kişilik korkusu, kıyamet korkusu ve şeytani güçler korkusu filmleri. Son alt tür, erken dönem korku filmlerinin -dünyaya dehşet salan doğaüstü güçler üzerine daha çok vurgu yapan- modern biçimleri olarak ele alınabilir.

<span class="mw-page-title-main">D. W. Griffith</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni (1875 – 1948)

David Llewelyn Wark Griffith, Akademi Ödülü sahibi Amerikalı film yönetmenidir. 1915 yılında yaptığı sinematografik gücüyle alkışlanan, tüm zamanların en tartışmalı filmlerinden birisi olan The Birth of a Nation ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kült film</span>

Kült film sadık, tutkulu ama görece az sayıda bir hayran kitlesine sahip filmler için kullanılan bir terimdir. Kült kelimesi batı dillerine tapınma anlamındaki Latince cultus kelimesinden girmiştir ve Türkçede de batı dillerindeki gibi tutku, ilahlaştırma derecesinde aşırı saygı anlamlarını taşır.

<i>Yaşayan Ölülerin Gecesi</i> George A. Romeronun, 1968 ABD yapımı bağımsız siyah-beyaz korku filmi

Yaşayan Ölülerin Gecesi, George A. Romero tarafından yönetilen, 1968 ABD yapımı bağımsız siyah-beyaz korku filmi. Filmde, başkahramanlar Ben ve Barbra ile birlikte yedi kişinin, gizemli bir şekilde hayata dönen zombilerden kurtulmak üzere Pensilvanya'nın kırsal kesimindeki bir çiftlik evine sığınmaları ve burada hayatta kalmaya çalışmaları anlatılır.

<i>White Zombie</i> (film)

White Zombie 1932 ABD yapımı, kanun öncesi dönem bağımsız korku filmi. Victor Halperin'in yönettiği filmin yapımcısı kardeşi Edward Halperin'dir. Garnett Weston'ın senaryosu, şeytani bir vudu ustasının elinde zombiye dönüşen genç bir kadının öyküsü üzerine kuruludur. Antagonist Murder Legendre rolünde Béla Lugosi, kurban rolünde ise Madge Bellamy yer alır. Diğer oyuncular arasında Robert W. Frazer, John Harron ve Joseph Cawthorn bulunur.

<i>Ada: Zombilerin Düğünü</i>

Ada: Zombilerin Düğünü, Türk yapımı ilk zombi istilası filmidir. Talip Ertürk ile Murat Emir Eren'in ortaklaşa yönettikleri korku-komedi türündeki bu film, 29 Ocak 2010'da vizyona girmiştir. Film, Türkiye sinemalarında 29 bin 343 kişi tarafından izlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Korku kurgu</span> korku ve gerilim temalı edebiyat türü

Korku kurgu, korku edebiyatı ve korku fantezi bir edebiyat türüdür ve okurlarına korku ve terör hissi vermeyi hedefler. Edebiyat tarihçisi J. A. Cuddon, korku hikâyelerini "farklı uzunluklarda bir kurgu... okurlarını şaşırtıyor ve hatta korkutuyor, ya da belki de onlara nefret ve tiksinme hislerini aşılıyor." sözleri ile tanımlar. Korku kurgu, genellikle tedirgin edici ve korkutucu bir atmosfer yaratır ve yine genellikle doğaüstüdür ancak bu onun her zaman doğaüstü olacağı anlamına da gelmez. Bir korku kurgu çalışması genellikle toplumun genelinin korktuğu bir benzetme olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dram (sinema ve televizyon)</span> film türü

Sinema ve televizyonda dram, güldürüye göre daha ciddi bir tona sahip anlatı kategorisi veya türüdür. Bu tür dramlar genellikle pembe dizi, polisiye dram, suç draması, siyasi dram, tarihî dram, aile içi dram, gençlik draması ve komedi-drama gibi ek terimlerle nitelendirilir. Belirli bir hikâyenin mekânına ya da konusuna vurgu yapma eğiliminde olan bu terimler, bir dramın normalde ciddi olan tonunu daha geniş bir ruh hâli yelpazesini teşvik eden unsurlarla donatabilir. Bu amaçlar doğrultusunda, bir dramın temel unsuru duygusal, sosyal ya da başka türlü bir çatışmanın ortaya çıkması ve hikâyenin akışı içinde çözülmesidir.

Korku oyunları, korku kurgu merkezli ve genellikle oyuncuyu korkutmak için tasarlanmış bir video oyunu türüdür. Oynanışlarına göre sınıflandırılan diğer çoğu video oyunu türünün aksine, korku oyunları neredeyse her zaman anlatıya veya görsel sunuma dayanır ve çeşitli oyun türleri kullanır.