İçeriğe atla

Korku (roman)

Korku (AlmancaAngst), Avusturyalı yazar Stefan Zweig tarafından 1925 yılında yayınlanan bir roman. Hans Steinhoff'un yönettiği 1928’lik sessiz filmine ve Roberto Rossellini’nin yönettiği 1954 yapımı "Fear" filmine uyarlanmıştır.

The Guardian gazetesi yazarı Nicholas Lezard, 2010'da "Korku" hakkında şunları söylemiştir: "Bu bir tür melodram: saygınlık tuzaklarının altında, suçluluk, utanç ve öfke fırtınalarının olduğu tipik bir Zweig senaryosu. Zweig’in Sigmund Freud’la aynı anda ve aynı şehirde yazması tesadüf değil.”

Konusu

Irene, varlık ve birçoğuna göre huzur dolu hayatına renk katmak için, bir piyanistin peşinde kocasına ihanet etmektedir. Piyanistin sevgilisi olduğunu iddia eden bir kadın tarafından şantaja uğrayana kadar bu kaçamak ilişkide mutluluğu arar. Zayıf karakterli bir kadın olan Irene, bu zayıflığın rüzgarında savrulurken kendini bir heyecan fırtınasının ortasında hisseder ve içi soğuk olan her insan gibi, kendisi yanmadan tutku ateşiyle sarılmış olmaktan hoşlanmaktadır. Bu tutku ateşi, uzun sürmez ve alevi Irene'ye de sıçrayınca, rezil olmak ve dışlanmak korkusunun da etkisi ile elinde olan mutluluğun farkına varır.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stefan Zweig</span> Avusturyalı yazar

Stefan Zweig, Avusturya-Macaristanlı roman, oyun, biyografi yazarı ve gazeteciydi. 1920'ler ile 1930'lar arasında edebiyat kariyerinin zirvesinde olmuş Zweig, dönemin dünyasının en çok tercüme edilen ve en popüler yazarlarından biriydi.

Başak Köklükaya, Türk oyuncudur.

Şerif Sezer, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Komser Şekspir</i> 2000 yapımı Türk filmi

Komser Şekspir, Sinan Çetin'in yönettiği 2000 yapımı trajikomedi türü Türk filmi.

Nurhayat Kavrak, Türk oyuncu ve sunucu.

<span class="mw-page-title-main">Martin McDonagh</span>

Martin McDonagh, İrlandalı çağdaş oyun yazarı, BAFTA ödüllü film yönetmeni ve senaristtir.

<i>Ölüm Kitabı</i>

Ölüm Kitabı 1990 ABD yapımı korku gerilim filmidir. Özgün adı Misery olan film 1 Şubat 1991'de Türkiye'de sinemalarda gösterilmiştir.

Dean Ray Koontz, Amerikalı korku yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Kült film</span>

Kült film sadık, tutkulu ama görece az sayıda bir hayran kitlesine sahip filmler için kullanılan bir terimdir. Kült kelimesi batı dillerine tapınma anlamındaki Latince cultus kelimesinden girmiştir ve Türkçede de batı dillerindeki gibi tutku, ilahlaştırma derecesinde aşırı saygı anlamlarını taşır.

<i>Kadın Kadındır</i>

Kadın Kadındır, 1961 Fransa - İtalya ortak yapımı romantik müzikal komedi filmidir. Özgün adı Une femme est une femme olan film ABD'de A Woman Is a Woman adı ile gösterilmiştir.

<i>Avrupa 51</i>

Avrupa '51, 1952 İtalya yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Europa '51 olan film ABD'de Greatest Love, İngiltere'de ise No Greater Love adlarıyla gösterilmişti.

<i>Ateş Parçası</i> (film, 1971) 1971 filmi

Ateş Parçası, senaryosunu Atıf Yılmaz ve Bülent Oran'ın yazdığı, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1971 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı İrfan Ünal'dır.

<i>Bir Yudum Mutluluk</i> (film) film

Bir Yudum Mutluluk, Orhan Aksoy'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği 1982 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerinde Orhan Gencebay ve Necla Nazır oynamaktadır. Filmin yapımcılığını ise Selim Soydan üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Irene Adler</span> kurgusal karakter

Irene Adler, 1891 yılının Temmuz ayında Sir Arthur Conan Doyle tarafından yayımlanan Bohemya'da Skandal adlı Sherlock Holmes hikâyesinde ortaya çıkmış kurgusal bir karakter. Sadece bir hikâyede görünmesine rağmen Sherlock Holmes hikâyelerindeki en önemli kadın karakterlerden biridir. Sherlock Holmes'un takdir ettiği ve hayranlık duyduğu tek kadın Irene Adler'dir. Oldukça zeki ve kurnaz bir kadın imgesi çizen Irene Adler, zekâsıyla Holmes'u alt edebilen tek kadındır.

Ayşecik, esin kaynağı yazar Kemalettin Tuğcu olan ve çok sayıda filme konu olan film karakteri. İlk film olan Ayşecik (film) 1960'ta gösterime girdikten sonra filmin başarısı sayesinde aynı yıl fotoroman olarak da yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Dreiser</span>

Theodore Herman Albert Dreiser Alman kökenli Amerikalı yazardır.

<i>Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku</i> 2014 yapımı Türk filmi

Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku, Çiğdem Vitrinel tarafından yönetilen uzun metrajlı bir filmdir. Film İlhami Algör'ün 2005 yılında yayınlanan aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. Senaryosu Ceyda Aşar ve Çiğdem Vitrinel tarafından yazılan filmin, başrollerinde ise Erdal Beşikçioğlu ve Sezin Akbaşoğulları yer alır.

<i>La Paura</i> Dram

La Paura Roberto Rossellini'nin yönettiği ve eşi Ingrid Bergman'ın oynadığı 1954 dram filmidir. Film İngilizce Angst olarak İngilizce konuşulan ülkelerde piyasaya sürülmüştür. Bu gevşek bir Stefan Zweig romanı Fear uyarlamasıdır. Film Münih'te, eş zamanlı olarak Almanca ve İngilizce olarak çekildi. Rossellini on yıl önceki Alman filmi Almanya, Sıfır Yılı çevirdikten sonra maddi ve manevi açıdan Almanya'nın yeniden yaratılmasını araştırmak ister. Film, Hitchcock ve Alman dışavurumculuk etkileri taşıyan bir kara filmdir.

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, ilk kez 1922'de yayınlanan, Stefan Zweig tarafından yazılan uzun öykü. Mektup biçiminde yazılan eser, ünlü bir yazarın hatırlamadığı bir kadından aldığı mektuptan oluşuyor. Öyküde aşkın psikolojik çözümlemesini kadının iç dünyasından yola çıkarak yapan Zweig aynı zamanda, mutlak aşkı sorgulatıyor. Buradan yola çıkarak Ahmet Cemal eser için yazdığı Aşkın Psikolojisi başlıklı ön sözde okuyucuya "Böylesine, gerçek anlamda aşk denilebilir mi?" sorusunu yöneltiyor.

<span class="mw-page-title-main">Irene Worth</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1916 – 2002)

Irene Worth, CBE – 9 Mart 2002), İngiliz ve Amerikan tiyatrosunun önde gelen yıldızlarından biri haline gelen Amerikalı bir tiyatro ve sinema oyuncusuydu. Kendi adını üç heceyle telaffuz etti: "I-REE-nee".