İçeriğe atla

Korkoro

Özgürlük
Korkoro
YönetmenTony Gatlif
YapımcıTony Gatlif
SenaristTony Gatlif
OyuncularMarc Lavoine
Marie-Josée Croze
James Thiérrée
Rufus
MüzikDelphine Mantoulet
Tony Gatlif
Görüntü yönetmeniJulien Hirsch
KurguMonique Dartonne
StüdyoProduction Princes
France 3 Cinema
Rhone-Alpes Cinema
DağıtıcıUGC Distribution
TürüDram
RenkRenkli
Yapım yılı2009
Çıkış tarih(ler)iAğustos 2009 (2009-08) (Montreal Dünya Filmleri Festivali
 Fransa)

Nisan 2010 (2010-04) (İstanbul Film Festivali
 Türkiye)
Süre111 Dakika
Ülke Fransa
DilFransızca
Çingenece
Diğer adlarıLiberté

Korkoro (Çingenece: "Kimsesiz") Tony Gatlif yönetmenliğinde çekilmiş 2009 yılı yapımı bir fransız dram filmidir. Başrollerini Marc Lavoine, Marie-Josée Croze ve James Thiérrée gibi isimlerin paylaştığı filmde Arnavut, Kosovalı, Gürcü, Sırp, Norveçli ve Fransız milliyetlerine mensup oyuncular dışında, yönetmen Gatlif'in Erdel'de tanıştığı 9 amatör çingene de rol almıştır.

Film, II. Dünya Savaşı esnasında Fransız köylülerinin yardımı ile nazilerden kaçmayı başaran bir çingenenin gerçek hikâyesinden esinlenerek çekilmiştir ve Porajmos adı altında bilinen çingene soykırımını konu edinmektedir.[1]

Konusu

II. Dünya Savaşı zamanında Vichy Fransası kırsalında geçen film, 9 yaşındaki bir çocuğun bir yetimevinden kaçarak bir çingene topluluğuna katılması ile başlar. 20 kişilik bu çingene kervanı onu adeta evlat edinir ve ona kimsesiz anlamına gelen Korkoro adını verirler.[2]

Sezonluk iş arayan bu çingene kervanı, bir bölgede kamp kurar ve burada para kazanmaya çalışırlar. Yerleştikleri bölgedeki köy sakinlerinin bir kısmı onları istemezken, veteriner Théodore Rosier (Marc Lavoine) ve köydeki öğretmen matmazel Lundi (Marie-Josée Croze) çingenelere karşı daha ılımlı yaklaşmaktadır. Vichy Fransası jandarması oluşturdukları bir sistemle çingenelerin hangi bölgelerden hangi bölgelere göç ettiklerini kayıt altına almaktadır ve evrakları eksik olanlar ya da kurallara uymayanlar cezalandırılmakta, açık hapishanevari kamplara kapatılmaktadırlar. Öğretmen matmazel Lundi ve aynı zamanda yazman da olan Rosier, çingenelerin sorunsuz göç edebilmesi için onlara yardım etmekte ve sahte evraklar hazırlamaktadır.[3]

Çingeneler, bir süre sonra yerleşik bir yerleri olmadıkları gerekçesi ile tutuklanırlar. Bunun üzerine Rosier onların üzerine babasından kalma evini geçirir ve bu tapuyu göstererek çingeneleri kapatıldıkları açık hava hapishanesinden kurtarır. Film boyunca çingenelerin yerleşik hayata yerleşmede yaşadıkları problemler ele alınmaktadır. Rosier'in babasının evinde kalmaya sıcak bakmamaktadırlar.

Bir zaman sonra Rosier ve Lundi'nin çingenelere yardım ederek Fransız Direnişinin bir parçası olduğunu anlayan naziler, ikisini tutuklayarak eziyet ederler ve yakalanan çingeneler konsentrasyon kamplarına gönderilir. Çingene olmayan ancak onlarla birlikte olan kimsesiz çocuk da, çingene olduğu düşünülerek onlarla birlikte gönderilir.[2]

Arka plan

Porajmos, II. Dünya Savaşı esnasında Nazi Almanyası, Bağımsız Hırvatistan Devleti, Horthy Macaristanı gibi ülkeler tarafından Avrupa'da çingenelerin kökünü kurutmak amacıyla yapılmıştır.[4] Çingeneler, Nürnberg Yasaları dahilinde aynı Yahudilere olduğu gibi hedef gösterilmiş ve zulüme maruz kalmışlardır.[5] Ölen çingenelerin sayısı farklı kaynaklarda 220,000 ila 1,500,000 arasında değişmektedir.[6] Çingeneler Yahudilere kıyasen daha az organize olmuş bir topluluk olduğundan, Porajmos'un daha az belgelendiği düşünülmektedir. Var olan belgelerin azlığı, soykırımın Yahudilere uygulunan kırımın yanında neredeyse hiç bilinmemesine sebep olmaktadır.

Film insanların Nazi zulmünden kurtarılması için çaba harcayan karakterlere yer verdiğinden zaman zaman Schnindler'in Listesi filmi ile karşılaştırılmaktadır.

Dış bağlantılar

Dipnot

  1. ^ Campion, Alexis (20 Şubat 2010). "Au nom des Tsiganes déportés". Le Journal du Dimanche (Fransızca). Paris. 23 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2011. 
  2. ^ a b Malone, Fr. Peter (11 Şubat 2011). "Film: Korkoro". Independent Catholic News. Londra. 25 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2011. 
  3. ^ Saltz, Rachel (24 Mart 2011). "Stories of War Through a Gypsy Lens". The New York Times. 31 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2011. 
  4. ^ Matras, Yaron (2004). "A conflict of paradigms: review article" (PDF). Romani Studies 5; Gypsy Lore Society. 14 (2). s. 195. 8 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: July 15, 2011. 
  5. ^ János Bársony; Ágnes Daróczi (2008). Pharrajimos (İngilizce). IDEA. ISBN 978-1-932716-30-6. 
  6. ^ Dan Stone (3 Mart 2006). The Historiography of the Holocaust (İngilizce). Palgrave Macmillan. ISBN 1-4039-9927-9. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler</span> Nazi Almanyası diktatörü (1933–1945)

Adolf Hitler (Almanca telaffuz: [ˈadɔlf ˈhɪtlɐ],

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Himmler</span> Alman Nazi politikacı, Schutzstaffel lideri ve Yahudi soykırımının ana mimarı (1900-1945)

Heinrich Luitpold Himmler, Alman politikacı ve askerdi. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin (NSDAP) liderlerindendi ve 1929-1945 yılları arasında Schutzstaffel'in (SS) başkomutanlığını yapmıştı. Nazi Almanyası'ndaki en güçlü devlet adamlarından ve Holokost'un baş mimarlarından biriydi.

<i>Schutzstaffel</i> Koruma Timi

Schutzstaffel, Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) altında Nazi Almanyası'nda ve daha sonra Alman işgali altındaki Avrupa'da önemli bir paramiliter örgüttü. Örgüt, Münih'teki parti toplantılarına güvenlik sağlaması için NSDAP gönüllülerinden oluşan ve Saal-Schutz olarak bilinen küçük bir koruma birimi olarak başladı. 1925'te Heinrich Himmler birime katıldı, bu zamana kadar birim reforme edilmiş ve son adı verilmişti. Himmler'in yönetimi (1929-1945) altında örgüt Weimar Cumhuriyeti içerisinde küçük bir paramiliter kuruluştan Nazi Almanyası'ndaki en güçlü örgütlerden birine dönüştü. NSDAP'nin yükselmesinden 1945'te yönetimin çökmesine kadar, SS Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Auschwitz-Birkenau</span> toplama ve imha kampları ağı

Auschwitz-Birkenau, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Göring</span> Alman siyasetçi, Reichstag Başkanı ve savaş suçlusu

Hermann Wilhelm Göring, Nasyonal Sosyalist Partinin ileri gelenlerinden Alman siyasetçi, Nazi Almanyası'nın hava kuvvetleri komutanı ve hüküm giymiş savaş suçlusudur. 1933'ten 1945'e kadar Almanya'yı yöneten Nazi Partisi'nin en güçlü isimlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Çingeneler</span> Kuzey Hindistandan tüm dünyaya, özellikle Avrupaya yayılan göçebe bir topluluk

Çingeneler, aslen Kuzey Hindistan kökenli olup günümüzde ağırlıklı olarak Avrupa'da yaşayan göçebe bir halk. Türkçede Roman sözcüğü de sıklıkla Çingene anlamında kullanılır. Hindistan'ın Pencap-Sind nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan'ın da içinde bulunduğu bölgelerden M.S. 420 civarında İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet partizanları</span>

Sovyet partizanları, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği topraklarını işgal eden Mihver Devletlerine karşı cephe gerisinde gerilla savaşı veren Sovyet direniş kuvvetleridir. Direniş hareketi Sovyet hükûmeti tarafından merkezi olarak kontrol edilmiş ve Kızılordu modeline göre örgütlenmiştir. Sovyet partizanlarının temel hedefi işgal edilen topraklarda ve cephe gerisinde düşman birliklerinin düzenini bozacak şekilde ulaşım ve iletişimin kesilmesi, engellenmesiydi.

İspanyol Engizisyonuyla başlayıp Holokost'la neredeyse yok olmaya yüz tutan, II.Dünya Savaşı ve Yugoslav savaşlarını atlatan Bosna-Hersek'teki Yahudilerin zengin bir tarihi vardır.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marie-Josée Croze</span>

Marie-Josée Croze, Kanadalı oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'taki Yahudilerin tarihi</span>

Tunus'taki Yahudilerin tarihi Roma dönemine kadar dayanır. 1948'de önce Tunus'taki Yahudi nüfusu 110.000'lere kadar ulaştı. 1950'lerde nüfusun yarısı İsrail'e diğer yarısı Fransa'ya göç etti. 2011 itibarıyla Tunus şehrinde 700 ve Cerbe Adası'nda 1000 Yahudi yaşamaktadır.

<i>Paris Yolculuğu</i> 1956 Fransa-İtalya ortak yapımı dramatik güldürü film

Paris Yolculuğu, 1956 Fransa-İtalya ortak yapımı dramatik güldürü filmdir. Özgün adı olan La traversée de Paris Türkçeye "Paris'i baştan başa geçmek" ya da "bir baştan bir başa Paris" şeklinde çevrilebilir.

<i>Kitap Hırsızı</i> Markus Zusak tarafından kaleme alınmış roman

Kitap Hırsızı, Avustralyalı yazar Markus Zusak tarafından kaleme alınmış romandır. Kitap Nazi Almanyası'nda geçmekte ve son derece yoğun bir şekilde bu tarihte alınan notlar ile birlikte ölüm anlatılmaktadır. II. Dünya Savaşı'nın dorukta olduğu bu günlerde, bir üvey anne ve baba ile birlikte yaşayan genç kızın, evlerine sakladıkları genç ile aralarındaki ilişki anlatılır. İlk olarak 2005 yılında yayınlanan kitap pek çok ödül kazanmış ve 230 hafta boyunca New York Times En Çok Satanlar listesinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Porajmos</span>

Porajmos, Roman Kırımı veya Çingene Soykırımı, II. Dünya Savaşı'nda Nazi yönetimince gerçekleştirilen Çingenelere yönelik soykırımdır. Kelime anlamı olarak yok etme ve yıkım anlamına gelen Porajmos veya Pharrajimos ve yine toplu katliam anlamındaki Samudaripen kelimeleri bu soykırımı ifade etmede kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otto Abetz</span> Nazi Almanyasının Vichy Fransasındaki büyükelçisi

Heinrich Otto Abetz II. Dünya Savaşı sırasında fiilen Nazi Almanyası'nın Vichy Fransası'ndaki büyükelçisi ve mahkûm edilmiş bir savaş suçlusu idi.

<span class="mw-page-title-main">Aryan sertifikası</span>

Aryan sertifikası, Nazi Almanyası'nda "Aryan ulusal topluluğundan" ve "tamamen Aryan kökenli" olan belirli gruplar için devlet ve hükûmet yetkilileri tarafından istenen bir kanıt belgesiydi. Bu sertifikaların kullanılmaya başlanmasıyla "Aryan olmayanların", özellikle de Yahudilerin ve Çingenelerin toplumdan dışlanması başladı; bu, sivil haklardan mahrum bırakılma ve dışlanmadan sınır dışı edilmeye, gettolaşmaya ve toplama kamplarında organize edilen toplu katliamlara kadar vardı. Öte yandan, "bir İngiliz ya da İsveçli, bir Fransız ya da Çek, bir Polonyalı ya da İtalyan... akraba ve dolayısıyla Aryan olarak kabul ediliyordu."

<span class="mw-page-title-main">31000'lerin konvoyu</span>

31000'lerin konvoyu sürmekte olan II. Dünya Savaşı sırasında Fransa Muharebesi'nin ardından Nazi Almanyası işgaline uğramış olan Fransa'da Vichy rejimi ve Nazilere karşı direniş eylemleri içindeki Fransız Komünist Partisi üyesi 230 kadının Romainville'den Auschwitz Toplama Kampına gönderildiği konvoydur. Bu konvoy Fransız Direnişi için özel olarak ayarlanmıştır. 230 kadından ancak 49 kişi savaşın sonunda hayatta kalabilmiştir. Bu kişiler Nazilerin işlediği suçlara karşı şahitlik yapmış ve Légion d'honneur nişanıyla ödüllendirilmiştir.