İçeriğe atla

Korkmaz Alemdar

Mehmet Korkmaz Alemdar (d.7 Ocak 1948, Turhal, Tokat) Türk iletişim profesörü. Türkiye'de iletişim bilimin kurucu isimlerindendir.

1965 yılında Ankara Gazi Lisesini bitirdikten sonra A.Ü. SBF BYYO'dan 1969 yılında mezun oldu. Diploma çalışmasını 1971'de L'Institut des Hautes Etudes Européennes'de, doktorasını ise 1975'te Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Bursu ile Strasbourg 3 Üniversitesi'nde tamamladı. 1976 yılında, o zamanki adı Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu olan Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesine asistan olan Alemdar, aynı fakültede, 1980 yılında doçent, 1990 yılında profesör oldu. 1992 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne geçen Alemdar, 13 Ekim 2004 tarihinde Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi dekanlığına getirildi. 4 Mart 2009'da, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığından istifa eden Korkmaz Alemdar, Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı olarak 19 Ekim 2010 tarihinde TBMM tarafından Radyo Televizyon Üst Kurulu Üyeliğine seçilerek, bu görevi 15 Temmuz 2011 tarihine kadar yürütmüştür. Alemdar ayrıca, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkan Vekilliği (2004-2010) ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu İletişim İhtisas Komitesi Başkanlığı (2004-2010) görevlerinde de bulunmuştur. Korkmaz Alemdar halen Atılım Üniversitesinde görev yapmaktadır.

Korkmaz Alemdar'ın çalışma alanları, iletişim sosyolojisi, kuramları ve tarihi olmakla birlikte popüler kültür, basın tarihi, Türkiye'de gazetecilik ve gazeteciler, medya endüstrisinin işleyişi gibi çeşitli konularda da çalışmaları bulunmaktadır. Korkmaz Alemdar'ın Türkiye'de özel radyo ve televizyonların kurulması ile başlayan sürece ve RTÜK yapısına yönelik eleştirel çalışmaları da bulunmaktadır.

Kitapları

1. Alemdar, Korkmaz; Uzun, Ruhdan, Herkes İçin Gazetecilik, Tanyeri Kitap, 2014

2. Alemdar, K. (Ed), Türkiye'de Kitle İletişimi: Dün-Bugün-Yarın, Gazeteciler Cemiyeti Yayını, 2009

3. Alemdar, K. ve İ. Erdoğan, Popüler Kültür ve İletişim, Erk Yayınları, Ankara, 2005. (Gözden geçirilmiş, genişletilmiş yeni baskı)

4. Alemdar, K. ve İ. Erdoğan, Öteki Kuram; Kitle İletişim Kuram ve Tartışmalarının Tarihsel ve Eleştirel Bir Değerlendirilmesi, Ankara, Erk Yayınları, Ankara, 2002. (3 baskı, 2009)

5. Alemdar, K., İletişim ve Tarih, Ümit Yayınevi, Ankara, 2001. (2. ve Genişletilmiş Baskı)

6. Alemdar, K. (Ed.), Medya Gücü ve Demokratik Kurumlar, Tüses-Afa Yayını, Ankara,1999.

7. Alemdar, K. ve İ. Erdoğan, Başlangıcından Günümüze İletişim Kuram ve Araştırmaları, My Yayınları, Ankara, 1997.

8. Alemdar, K., İletişim ve Tarih, İmge Yayınevi, Ankara, 1995.

9. Alemdar, K. ve İ.Erdoğan, Popüler Kültür, Ümit Yayınevi, Ankara, 1994.

10. Alemdar, K., R. Kaya, Radyo Televizyonda Yeni Düzen, TOBB Yayını, 1993. (Baslı, fakat yayımlanmadı)

11. Alemdar, K., İ.Erdoğan, İletişim ve Toplum: Kitle İletişim Kuramları Tutucu ve Değişimci Yaklaşımlar, Bilgi Yayınevi, 1992.

12. Alemdar, K., Basının Kendi Kendini Denetimi. Dünya Deneyi ve Türkiye, Basın Yayın Genel Müdürlüğü (Çoğaltma), Ankara, 1986.

13. Alemdar, K., R. Kaya (Çev-Der), Kitle İletişimine Temel Yaklaşımlar, Savaş Yayınları, Ankara, 1983.

14. Alemdar, K., Türkiye'de Çağdaş Haberleşmenin Tarihsel Kökenleri; İletişim Sosyolojisinin Temelleri Üzerine Bir Deneme, AİTİA Yayınları, 1981 (2 Baskı)

15. Alemdar, K., İstanbul (1875-1964): Türkiye'de Yayınlanan Fransızca Bir Gazetenin Tarihi, AİTİA Yayını, Ankara, 1978. (2. Baskı, 1980)

Çevirileri

1. Raymond Aron, Sosyolojik Düşüncenin Evreleri, 1989 (İş Bankası Külür Yayınları,1989,1991; Bilgi Yayınevi, 1995, 2003, 2005, Kırmızı Yayınları, 2008)

İlgili Araştırma Makaleleri

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, 1950 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Gazetecilik Enstitüsü adı ile kurulan fakülte. Türkiye'nin ilk iletişim fakültesidir.

Prof. Dr. Nurettin Güz Türk akademisyen, yazar.

İrfan Erdoğan, Türk iletişim bilimcidir.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi, Türkiye'nin önemli iletişim fakültelerinden biridir. Birçok ünlü gazeteci ve televizyoncu yetiştirmiştir. 1967-1968 eğitim öğretim yılında Ekonomik ve Sosyal Faaliyetler Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketine bağlı olarak kurulan Başkent Gazetecilik Yüksek Okulu 24 Ağustos 1971 tarihinde devletleştirilerek Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu adıyla Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlanmıştır. Üç yıllık eğitim veren bu okuldaki eğitim süresi 10 Kasım 1973 tarihinde dört yıla çıkarılmıştır.

Prof. Dr. Veysel Batmaz Türk iletişim bilimcisidir.

İletişim Yayınları, 12 Eylül 1980 darbesi askeri yönetimi yerini sivil partilere bıraktığı süreçte oluşmuş olan bir yayınevidir. Kolektif bir ürün olarak şekillenmiş olsa da kurucusu ve mimarı Murat Belge olarak bilinir. Kuruluş sürecinin de etkileri sonucu, yayınevi muhalif isimler tarafından "demokratikleşme sorunu"na yönelik bir ilgiyle kuruldu. Bu nedenle, gazetecilik eksenli faaliyetlerle yayınevi hayatına başlamış ve bir dergi ekseninde faaliyet yürütmüştür. Daha sonra, 1984 yılında önce onbeşgünlük ardından da haftalık yayımlanan bir dergi olarak faaliyet yürütülmüştür. Yayınevi faaliyeti birçok dergi ile devam ettirildi.

Ünsal Oskay, Türk sosyolog, iletişim bilimcisi ve çevirmen. Kitle iletişim teorileri, popüler kültür, iletişim sosyolojisi, kültür sosyolojisi, Frankfurt Okulu, estetik, edebiyat, müzik ve sanat felsefesi konularında çok sayıda çalışması olan Oskay, Türkiye'de iletişim bilminin kurucusu sayılmaktadır.

<i>Tan</i> (gazete, 1935) 1935-1945 arasında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Tan, 1926-1935 yılları arasında Milliyet ve 1935-1945 yılları arasında Tan adıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde yayımlanan, sloganı "Günlük Siyasi Halk Gazetesi" olan sol eğilimli günlük gazete.

Oğuz Makal, Türk sinema tarihçisi, yazar, yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Tali Öngören</span>

Mahmut Tali Öngören, Türk gazeteci, yazar, senarist ve TRT Televizyonu kurucusu.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF), Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir.

Nilgün Gürkan Pazarcı, Türk iletişimbilimci ve siyasetbilimci.

Alemdar Yalçın, (d.1950,Kayseri), edebiyat profesörü, araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Naci Bostancı</span> Türk politikacı

Mehmet Naci Bostancı. Türk siyaset bilimci, sosyolog, iletişim bilimci, halkla ilişkiler uzmanı ve siyasetçi.

Oya Tokgöz, Türk iletişimbilimci ve siyasetbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Erol Mutlu</span>

Erol Mutlu,, Türk film yapımcısı, yönetmen, akademisyen, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Alaeddin Asna</span>

Mustafa Alaettin Asna, İletişim uzmanı, radyocu, gazeteci ve akademisyendir.

Seçil Büker, Türk iletişim profesörüdür.

Ersin Özarslan,, Türk akademisyen yazar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de medya</span> Türk medyasına genel bakış

Türkiye'de medya, farklı görüşlerin ifade edildiği yerli ve yabancı süreli yayınları içeren, son derece rekabetçi yerli gazetelerden oluşan bir medya sektörüdür. Medya sahipliği, genellikle varlıklı kişiler tarafından kontrol edilen holdinglerin parçası olan birkaç büyük özel medya grubunun elinde yoğunlaşmıştır ve bu da sunulan görüşleri sınırlı kılmaktadır. Buna ek olarak şirketler, iktidar ile dostça ilişkiler kurmaya çalışmak dahil olmak üzere sahiplerinin iktisadi çıkarlarını desteklemek için nüfuzlarını kullanmaktadırlar. Türkiye'de medya, kamuoyu üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.