İçeriğe atla

Korint düzeni

Ürdün'ün Ceraş şehrinde yer alan Korint düzeniyle yapılmış sütunlar.

Korint düzeni, sütun başlarının akantus yapraklarıyla süslendiği ve sütunların bir kaide üzerine oturtulduğu, klasik mimarideki üç düzenden biridir. Dor ve İyon düzenlerinden daha sonra muhtemelen MÖ 5. yüzyılda Atina'da ortaya çıkmıştır.

İyon düzeninden daha karmaşık bir biçimi olan Korint düzenin şekli, Yunan Mitolojisine göre içinde akantus yapraklarının bulunduğu bir sepetten esinlenilerek geliştirilmiştir. Klasik mimarlıktaki diğer iki düzenden daha sonra ortaya çıkmıştır ve adını Antik Yunan şehri Korint'ten alır. Taban çapıyla yüksekliği arasında İyon düzeninde de olduğu gibi 1/9 oranı bulunmaktadır. Ancak Dor düzenine bakıldığında bu oranın 1/6 olduğu görülmektedir yani Dor sütunları İyon ve Korint usulü sütunlara göre daha kısa bir biçime sahiptir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Knidos</span> Muğlanın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşim

Knidos, Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">İyonya</span> Anadoluda bugünkü İzmir ve Aydın illerinin sahil şeridine Antik Çağda verilen ad

İyonya, Anadolu'da bugünkü İzmir ve Aydın illerinin sahil şeridine Antik Çağ'da verilen addır. Dor istilası sonucu Yunanistan'dan kaçan Akalar tarafından Ayvalık, Efes, Foça, İzmir, Kuşadası, Milet ve Milas çevresinde kurulmuşlardır. Dünyanın yedi harikası arasında gösterilen Efes Artemis Tapınağı İyonyalılar döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Partenon</span>

Partenon, Athena'nın tapınağıdır, MÖ 5. yüzyılda Atina Akropolisi'nde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Akantus (süsleme)</span> Antik Yunan mimarisinde sütun başlarını süslemek üzere kullanılan bir bitki figürü

Akantus ya da akant, Antik Yunan mimarisinde sütun başlarını süslemek üzere kullanılan bir bitki figürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Siraküza</span> İtalyanın Sicilya bölgesinde, Siracusa iline bağlı ilçe (komün)

Siraküza veya Sırakuza, İtalya'nın Sicilya Özerk Bölgesi'de Antik Yunan çağında bir koloni devlet olarak kurulmuş, günümüzde Siraküza ilinin merkezi olan kent.

<span class="mw-page-title-main">İzmit Saat Kulesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan bir saat kulesi

İzmit Saat Kulesi ya da diğer adıyla Kocaeli Saat Kulesi, Kocaeli'nin merkezi İzmit'te yer alan bir saat kulesidir. Hem ilin hem de şehrin sembolleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Maison Carrée</span> Fransanın Nimes şehrinde bulunan Roma tapınağı

Maison Carrée, Fransa'nın güneyinde, Nîmes şehrinde yer alan ve eski Roma İmparatorluğu sınırları içinde yer alan bölgeler içinde, günümüze kadar en iyi korunmuş halde ulaşan antik tapınak.

<span class="mw-page-title-main">İyon düzeni</span>

İyon düzeni, sütun başlarının iki yana doğru volüt adı verilen yuvarlaklar yaparak bir kaide üzerine oturtulduğu, klasik mimarlıktaki üç düzenden biri. Adını, bu düzenin ilk kullanıldığı yer olan İyonya'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dor düzeni</span>

Dor düzeni, antik Yunan ve daha sonra Roma mimarisinin en yaygın üç düzeninden biriydi. Dor, sütunların üstündeki basit dairesel başlıklar tarafından kolayca tanınmaktadır. Bazen triglif-metop friz kısmında karmaşık ayrıntılar olsa da, en erken ve özünde en basit düzendir. Bu yüzden diğer düzenlerin aksine sütun kaidesi bulunmamaktadır, sütun direkt olarak stilobata oturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mimari düzen</span>

Mimari düzen, her biri orantıları ve karakteristik profilleri ve ayrıntılarıyla ayırt edilen ve kullanılan kolon türüne göre kolayca tanınabilen Batı Mimarisine yön vermiş klasik mimari stilleridir. Mimarinin üç düzeni olan Dor, İyon ve Korint Antik Yunanistan'da ortaya çıktı. Yine bir başka Yunan mimari düzeni sayılan Aiol düzeni ise etkisi kaybettiği için bu ana üçlünün içine giremedi. Bunlara ek olarak Romalılar, pratikte Dor'dan daha basit olan Toskana ile Korint'ten daha süslü olan Kompozit düzenlerini yarattılar. Bu son iki düzen ve 3 klasik Yunan düzeni, birlikte "Mimarinin 5 Düzeni" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Toskana düzeni</span> basitleştirilmiş bir dor düzenine uygun yapıya sahip düzen

Toskana düzeni, yivli ve kanelürlü olmayan kolonlara sahip, hiç triglif veya gutta içermeyen basitleştirilmiş bir dor düzenine uygun bir yapıya sahip düzendir. Toskana düzeni, üç mimari düzenin bir parçası olmayıp yerine standartlaştırılmış bir resmi düzen olarak sunulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kompozit düzen</span>

Kompozit düzen, İyon düzeni başlarının volütlerini Korint düzenindeki akanthus yaprakları ile birleştiren karışık bir düzendir.

<span class="mw-page-title-main">Sütun başlığı</span>

Sütun başlığı, bir sütunun üst kısmını oluşturan bir başlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Abakus</span> mimarlıkta sütunun üstüne konulan taş

Abakus, antik sütun başlığının üzerine gelerek, üst yapıyı sütunun ve sütun başlığının ovalliğinden alarak düzlüğe bırakmasını sağlayan, echinusun hemen üzerinde yer alarak üst yapıyı taşıyan genişçe dörtgen taş levha bir mimari elemandır.

<span class="mw-page-title-main">Peripteros</span> Çevresi sütunlarla çevrili bir çeşit antik tapınak çeşidi

Peripteros, çevresi sütundan revaklarla çevrili bir çeşit Antik Yunan veya Roma tapınağı çeşididir. Dört tarafı da pteron adı verilen sütunlar cellayı kapsamaktadır. Bu kavram genelde Dor düzenine uyan tapınaklar için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kimation</span> Antik mimarlıkta cephe ve sütunları süslemek için yaprak biçimli örgelerden oluşturulmuş friz benzeri birbirini izleyerek devam eden bir tür bezeyici silme

Kimation ya da Kyma antik mimarlıkta cephe ve sütunlarda örnekleri görülen, yaprak biçimli örgelerden oluşturulmuş ve üsluplaştırılmış friz benzeri birbirini izleyerek devam eden bir tür bezeyici silme. Kimationlar oyma ve kabartma ile üretilebileceği gibi, sadece boyanmış da olabilirler. Kimationlar genellikle bitkisel süslere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Aiol düzeni</span> Batı Anadoluda ortaya çıkmış klasik mimarlığa ait bir mimari düzen

Aiol düzeni, Klasik mimarlığın erken dönemlerinden bir mimari düzen. Batı Anadolunun kuzeyinde, aynı isimli antik şehirde geliştirilmiş olan düzen, İyon düzeni ile kuvvetli benzerlikler göstermektedir. Aiol düzenine ait sütun başlıkları ise kendilerine özgü bir stilde yapılmışlardır. Arkaik Dönem sonrası ortadan kalkmış olan bu düzenin, İyon düzeninin gelişmiş bir versiyonu olduğu iddia edilse de, bu görüş bütün bilim insanlarınca kabul edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saçaklık</span> klasik mimaride üstyapı kümesi

Saçaklık ya da entablatur veya klasik mimari dışında bilinen adıyla saçaklık; sütun başlıkları üzerine yatay olarak yerleşen, pervaz ve bantları ihtiva eden üstyapı kümesidir. Klasik mimarinin ana unsurlarından biridir ve genel olarak arşitrav, friz ve geison kısımlarından oluşur. Yunan ve Roma tapınaklarının ahşap formlardan temel alarak geliştiği düşünülmektedir, ahşap malzemeden taş malzemeye doğru gerçekleşen bu tasarımsal geçiş sürecine petrifikasyon adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Triada Manastırı</span> Akrotiri Yarımadasında bir manastır

Aya Triada Manastırı, Batı Girit'te Akrotiri Yarımadasında bir Rum Ortodoks manastırı.

Prieneli Hermogenes Helenistik döneme ait bir mimardır ve Batı Anadolu'da Maeander Nehri kıyısındaki bir İyon kolonisi olan Lidya'daki Magnesia kentinde Artemis Leukophryene (Artemision) tapınağının mimarı olarak tanınır.