İçeriğe atla

Korhan Kaya

Korhan Kaya
Doğum26 Nisan 1959 (65 yaşında)
Ankara, Türkiye
EğitimAnıttepe Lisesi
Ankara Üniversitesi
Kariyeri
DalıHindoloji
Çalıştığı kurumlarAnkara Üniversitesi
TezKathasaritsagara (Masal Irmaklarının Okyanusu) Kritik Çalışması
Doktora
danışmanı
İnci Macun

Korhan Kaya (d. 26 Nisan 1959, Ankara), Türk Hindolog ve çevirmendir.

Hayatı

26 Nisan 1959'da Ankara'da doğdu. 1976'da Anıttepe Lisesini bitirdi. 1981'de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hindoloji Bölümünden mezun oldu. Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra aynı kurumda lisansüstü çalışmalarına başladı. 1985'te, Mahabharata Destanı’ndaki Masallar ve Hikayeler isimli teziyle yüksek lisans; 1990'da, Kathasaritsagara (Masal Irmaklarının Okyanusu) Kritik Çalışması isimli teziyle doktora derecesini aldı.[1]

Kariyerine Ankara Üniversitesinde devam etti. 1985'te asistan, 1991'de yardımcı doçent, 1996'da doçent ve 2003'te profesör oldu.[1][2] Hindoloji Anabilim Dalının başkanlığını üstlendi, çeşitli Hint üniversitelerinde araştırmalar yürüttü.[3] Raştrapati Bhavan'da gerçekleştirilen 2015 tarihli Uluslararası Hindoloji Konferansı'nda, Hindistan cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee ile Indian Council for Cultural Relations kurumu başkanı Lokesh Chandra tarafınca "Seçkin Hindolog" unvanına layık görüldü.[2]

Kitapları

Telif

  • Hint Mitolojisi Sözlüğü, İmge Kitabevi, 1997
  • Hintlilerde Tanrı, Kaynak Yayınları, 1998
  • Hinduizm, Dost Kitabevi, 2001
  • Hindistan’da Diller, İmge Kitabevi, 2005
  • Sanskrit-Türkçe Sözlük, 2006
  • Parmak Kolye, Bence Kitap, 2012
  • Hindī-Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu Yayınları, 2013 (Sītālakshmī Kidambi ile birlikte)
  • Hint Felsefesinin Temelleri, Doğu Batı Yayınları, 2016
  • Buddhizm Sözlüğü, Doğu Batı Yayınları, 2017
  • Sāmkhya Felsefesi, Sujala Yayıncılık, 2019
  • Ana Hatlarıyla Sanskrit Diline Giriş, Eğitim Yayınevi, 2021
  • Hindistan’da Kabileler (Gelenekler, Görenekler, İnançlar ve Hikayeler Işığında Hint Sosyal Antropolojisi), Pinhan Yayıncılık, 2021
  • İndra (Tanrı ve Kral), Doğu Batı Yayınları, 2023

Çeviri

  • Moritz Winternitz, Hint Destanları (Rāmāyaṇa, Mahābhārata, Harivaṃşa), DTCF Yayınları, 1994
  • Hint Masalları, İmge Kitabevi, 1998
  • Buddhistlerin Kutsal Kitapları, İmge Kitabevi, 1999
  • Hortlağın Yirmi Beş Öyküsü (Vetalapançavimşati), İmge Kitabevi, 2000
  • Hint-Türk-Avrupa Masalları, İmge Kitabevi, 2001
  • Valmiki, Rāmāyaṇa (Hint Destanı), İmge Kitabevi, 2002
  • Okyanusun Kıyısında (Hint Edebiyatı Seçkisi), İmge Kitabevi, 2003
  • Bhagavadgītā (Tanrı'nın Şarkısı), Dost Kitabevi, 2004
  • Kālidāsa, Şakuntalā, İmge Kitabevi, 2005
  • Narayana, Hitopadeşa (Yararlı Eğitim), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2006
  • Şūdraka, Toprak Arabacık (Mriççhakatika), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2007
  • Upanishadlar, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2008
  • Somadeva, Masal Irmaklarının Okyanusu (Kathāsaritsāgara), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2011
  • Elmas Sūtra (Vacraççhedika Pracnāpāramitā Sūtra), Sujala Yayıncılık, 2018
  • Yogasūtra (Patancali'nin Yogasūtraları), Sujala Yayıncılık, 2018
  • Lotus Sūtra (Saddharmapuṇḍarīka Sūtra), Sujala Yayıncılık, 2018
  • Rigveda, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2018
  • Suttanipāta, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2019
  • Dhammapada, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2019
  • Papağanın Yetmiş Masalı (Şukasaptati), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2020
  • Suvarnabhāsa Sūtra (Altın Işık Sūtrası), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2020
  • Şāntideva, Bodhiçaryāvatāra (Aydınlanma Yoluna Giriş), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2021
  • Aşvaghosha, Buddhaçarita (Buddha'nın Yaşamı), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2022
  • Manu Kanunları (Manusmriti), Doğu Batı Yayınları, 2024

Kaynakça

  1. ^ a b Maraz, Burak (2019). "Korhan Kaya". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. ISBN 978-9944-237-86-4. 4 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2023. 
  2. ^ a b "Korhan Kaya". Doğu Batı Yayınları. 3 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2023. 
  3. ^ "Korhan Kaya". Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. 6 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hinduizm</span> Hindistan merkezli bir din

Hinduizm, çok kapsamlı inanç ve yaşam felsefesinin toplamıdır. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar izleyeni ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının neredeyse tüm takipçileri Hindistan ve çevresinde bulunmaktadır. Budizm ve Zen Budizmi gibi çeşitli ekoller Hinduizm'den kaynaklanıp ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sözlük</span> dilin veya dillerin kelime haznesini (sözvarlığını), söyleyiş ve yazılış şekilleriyle veren, sözcüğün kökünü esas alarak, bunların başka unsurlarla kurdukları sözleri ve anlamlarını, değişik kullanışlarını gösteren yazılı

Sözlük, bir dilin veya dillerin kelime haznesini (sözvarlığını), söyleyiş ve yazılış şekilleriyle veren, sözcüğün kökünü esas alarak, bunların başka unsurlarla kurdukları sözleri ve anlamlarını, değişik kullanışlarını gösteren yazılı eserdir. Eski dilde lügat, kamus denir. Leksikografi sözlükbilimidir. Sözlükçüye leksikografır denir. Lügatça, sadece bir kitapta geçen terimleri anlatır (glossary).

Murat Gökhan Bardakçı, Türk gazeteci, yazar ve televizyon programcısı. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış dönemine ilişkin araştırmalarıyla tanınır. Ebced notası, Hamparsum notası ve Bizans ve Haz neumleri gibi musiki yazısı sistemlerinde uzmanlığı vardır. Yazma ve basma eserlerden oluşan kütüphanesinin ve arşivinin geniş çaplı oldukları bilinmektedir. Bir dönem Habertürk TV'de cumartesi geceleri yayımlanan Tarihin Arka Odası adlı tarih programını sunmuştur. Aynı zamanda yaylı tambur çalabilmekte olan Murat Bardakçı, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Haziran seçimlerinden sonra oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kuruluna Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Alev Alatlı, Prof. Dr. Mehmet Çelik gibi isimlerle birlikte atanmıştır. Murat Bardakçı, 2009-2015 yıllarında "Tarihin Arka Odası" programını Habertürk TV'de Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Pelin Batu ve sonrasında Prof. Dr. Nurhan Atasoy ile birlikte hazırlayıp sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Halil İnalcık</span> Türk tarih profesörü (1916–2016)

Halil İbrahim İnalcık, Türk tarihçidir.

Esin Eşkinat, Türk çevirmen.

Halk bilimi veya folklor, bir ülkede veya bölgede yaşayan halkın kültür ürünlerini, sözlü edebiyatını, geleneklerini, törelerini, inançlarını, mutfağını, müziğini, oyunlarını, halk hekimliğini inceleyerek bunların birbirleriyle ilişkilerini belirten, kaynak, evrim, yayılım, değişim, etkileşim vb. sorunlarını çözmeye, sonuç, kural, kuram ve yasaları bulmaya çalışan bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Taner Kışlalı</span> Türk gazeteci ve akademisyen

Ahmet Taner Kışlalı, Türk siyaset bilimci, siyasetçi, eski Kültür Bakanı, yazar ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Teozofi</span>

Teozofi, "tanrı" ve "bilgi" sözcükleri birleştirilerek türetilmiştir. Günümüzde teozofi denildiğinde, öncelikle, kaynağını esas olarak Hint mistisizminin insan ile evren ve Tanrı arasındaki ilişkileri açıklayan felsefî denebilecek Hint teozofisinden almış olmakla birlikte Batı teozofisi akla gelir. Batı teozofisi bir yandan okült gelenek, diğer yandan Doğu gelenekleri üzerine kurulmuş, ezoterik bilgilerden yararlanan felsefî bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Mahabharata</span>

Mahabharata veya Mahābhārata eski Hindistan'da Sanskritçe yazılmış en önemli iki destandan biridir. Diğeri, Ramayana'dır.

Kudret Emiroğlu, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ramayana</span>

Ramayana, "Mahabbarata" ile birlikte Hint yarımadasında en çok bilinen iki destandan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kaya Özsezgin</span>

Kaya Özsezgin, Türk yazar, sanat eleştirmeni ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Ateş</span>

Kemal Ateş, Türk yazar.

Hindoloji, bir bilim dalıdır. Hintçe dilin, edebiyat, tarih, din ve Hint toplumların manevi, maddi kültürünü sistematik şekilde toplar ve araştırır. Geçmiş ve günümüz Hintçesi ve Hint toplumları ana konusunu oluşturur.

Halk hikâyesi veya halk öyküsü, toplumsal iz bırakmış bir olaydan veya bir yazınsal ürünün sözlü kültürde bıraktığı derin etkiden kaynaklanarak ortaya çıkan halk edebiyatı ürünlerine verilen ad. Ayrıca, bazı halk bilimciler halk öyküsünü: "Çağdaş çağlara yaklaştıkça geçirdiği değişimle destanların yerini tutan halk ürünü." olarak görmüştür. Destanlar olağanüstü ögelerin çokça rastlandığı türlerdir. Halk hikâyeleri ise olağanüstülük düzeyinin ikinci safhasında yer alır ve destanlara oranla halk hikâyelerinin olay örgüsü daha gerçekçidir. Halk hikâyeleri bu yönüyle modern çağların yazın türleri olan roman ve öykü gibi mensur türlerle, destan arasında bir geçiş sürecini yansıtan ürünlerdir. Halk hikâyelerinde olaylar belirli kahramanların üzerine kurulmuştur. Bu kahramanlar çoğu kez; tanınmış bir edebî ürünün içeriğinde yer alan kahramanların topluma mal olması ve anonimleşmesiyle oluşmuştur. Aslen Divan edebiyatı'na ait mesneviler olan Leyla ile Mecnun ve Ferhat ile Şirin gibi eserler, taç eserlerin toplum tarafından sözlü kültüre aktarılıp "halk hikâyesi" haline gelmesinin en önemli örnekleridir. Bunun yanında halk edebiyatı ürünlerinde de bu duruma rastlanmaktadır. Örneğin, Kayıkçı Kul Mustafa'nın Genç Osman Destanı; toplumun beğenerek halk hikâyeleştirme sürecine dahil ettiği eserlerdendir. 1930'da edebiyat tarihçisi Fuat Köprülü, Genç Osman Destanı'nı halk hikâyelerinin oluşum evrelerini tespit etmek maksadıyla incelemiştir. Ayrıca bu çalışma; Türk edebiyatındaki anonim hikâyeleşme süreci hakkında yapılmış ilk çalışmalardan biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Yivli</span> Türk şair

Oktay Yivli Türk şairdir.

Selma Fındıklı, Türk roman ve öykü yazarı.

Ayşe Kilimci, Türk çocuk kitabı ve öykü yazarıdır.

Egemen Berköz Türk şair, yazar, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.