İçeriğe atla

Kore dili ve edebiyatı

Birleşik Kore Bayrağı

Kore Dili ve Edebiyatı Kore dili ve edebiyatını öğretmek amacıyla eğitim veren bir akademik birimdir. Türkiye'de bu alanda eğitim veren üç üniversite bulunmaktadır:

Ankara Üniversitesi

Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Kore Dili ve Edebiyatı ABD Ankara, Sıhhiye'de Kore dilini, Kore kültürünü, Kore edebiyatını araştıran dört yıllık bir lisans programıdır. Türkiye'deki Koreanoloji çalışmalarının öncülüğünü yapmış ve 1988 yılında kurulmuştur. 1989 yılından itibaren Ana Bilim Dalı'na ilk öğrenci alınmıştır. Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Ertan GÖKMEN'dir. Ana Bilim Dalı ile ilgili bilgiler ile Kore hakkındaki genel bilgilere kuruculuğunu Prof. Dr. M. Ertan GÖKMEN'in yaptığı ve öğrencilerin katkılarıyla devam eden https://web.archive.org/web/20141217124956/http://koreandepartment.com/ sitesinden de ulaşılabilmektedir..

2011 ÖSYM tarafından bölüm puan ve öğrenci bilgileri:

  • Kont.:21
  • En Küçük Puan:380.571
  • En Büyük Puan:478.168

Bölüm Öğretim Elemanları

  • Prof. Dr. M. Ertan GÖKMEN
  • Yrd. Doç. Dr. Pınar ALTUNDAĞ
  • Öğr. Gör. Süheyla Yeşim FERENDECİ
  • Arş. Gör. Özlem GÖKÇE
  • Yab. Uzm. Eunmi YU

Erciyes Üniversitesi

Erciyes Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kore Dili ve Edebiyatı Ana Bil. Dalı Kayseri'de Kore dilini, Kore kültürünü, Kore edebiyatını araştırıp bu konuda eğitim veren dört yıllık bir lisans programıdır. Kayseri Erciyes Üniversitesindeki Kore Dili ve Edebiyatı ABD 2003-2004 yılında ilk öğrencilerini almış ve 2007 yılında mezun etmiştir. Şu anda toplam öğrenci sayısı 118'dir.Mezun olduktan sonra Kore de eğitim hayatına devam eden öğrenci sayısıda azımsanacak kadar az değildir. Ayrıca bölüm hocalarının çabaları sayesinde her yıl birçok öğrenci değişim öğrencisi olarak Kore ye gidip, eğitim hayatına katkıda bulunmanın yanı sıra, kazandığı tecrübelerle de meslek hayatının zeminini oluşturmaktadır. Eğitimin yanı sıra çeşitli etkinliklerde faaliyet göstermektedir. Her yıl Geleneksel Kore Kültür Günleri ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 30-31 Ekim 2007 tarihlerinde Kore Edebiyat Çeviri Enstitüsü ile '1.Kore Modern Edebiyat Yorum Yarışması' ve 'Kore Edebiyat Etkinliği' düzenlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin katkıları ile her yıl nisan ya da mayıs aylarında düzenlenen kültür etkinliklerinde Kore kültürüne ve dansına dair birçok etkinlik izleyicilere sunulmaktadır. Son yıllarda Koreye olan ilginin artması bu bölüme talebinde artmasına neden olmuştur ve öğrenci seçimindeki puan listesi aşağıda detaylı olarak belirtilmektedir.

2011 ÖSYM tarafından bölüm puan ve öğrenci bilgileri:

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ

  • Kont.:31
  • En Küçük Puan:343.17
  • En Büyük Puan: 485.21

Bölüm Öğretim Elemanları

  • Prof.Dr. S.Göksel TÜRKÖZÜ
  • Yrd.Doç.Dr. Hatice KÖROĞLU
  • Prof.Dr. Ki Chang Kim
  • Prof.Dr. Jung Suk YOO
  • Öğr.Gör. Youn Jeong PARK
  • Araş.Gör. Dursun EŞSİZ
  • Araş.Gör. K.Candan GİRAY
  • Araş.Gör. Nihan KARAKUŞ HARMANCI
  • Araş.Gör. Mehmet ÖLÇER
  • Araş.Gör. Şehriban KARACAN

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi</span> YÖKe bağlı bir devlet kurumu

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), yükseköğretim programlarına girmek için başvuran adaylar arasından, başarılı olma olasılıkları diğerlerinden daha yüksek olanları seçerek bu programlara yerleştirmek amacı ile 1974 yılında kurulmuş olan devlet kurumudur. Merkez binası Ankara'da bulunur. Yılda yaklaşık 10 milyon adaya sınav uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü, uluslararası ilişkiler alanına uzman yetiştiren bir birimdir. Lisans programını bitirenlere “Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Diploması” verilir. Mekteb-i Mülkiye içerisinde ve geleneğinde bölümün adı Siyasi Şube'dir. İnek Bayramı'nda bölümün öğrencilerinin üstlendiği ad ise Züppeyun yani Züppeler'dir.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (B.İ.İ.B.F.) kısaltması. B.İ.İ.B.F. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı fakültelerden. Çanakkale - Biga karayolu üzerinde Prof. Dr.Ramazan Aydın Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında kayıtlı öğrenci sayısı dörtbindir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi</span> Ankara Üniversitesinin bir fakültesi

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Atatürk'ün adını koyduğu bir bilim merkezidir.

Bayramiç Meslek Yüksekokulu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı olarak Bayramiç ilçesinde iki yıllık önlisans öğretimi veren meslek yüksekokulu.

<span class="mw-page-title-main">5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından düzenlenen, tüm dünyadaki Türkçe öğrencilerinin katıldığı dil olimpiyatlarının beşincisidir. Bu yılki teması "Türkçenin 100 Akları" ve "100 ülke sevgi diliyle buluşuyor, yarışıyor." olan olimpiyatlara 105 ülke katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

<span class="mw-page-title-main">Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi</span>

Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak 1984 yılında yabancılara Türkçe öğretmek amacıyla British Council, Goethe-Institut, Instituto Cervantes ve Alliance Française gibi dil ve kültür merkezleri örnek alınarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tiyatro bölümü, bir bilim dalı olarak tiyatro üzerine akademik eğitim veren üniversite bölümüdür. DTCF Tiyatro Bölümü, Türkiye'de akademik düzeyde tiyatro eğitimi veren ilk kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü</span> Ayazağa yerleşkesinde, Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi bünyesinde yer alan bölüm

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Ayazağa yerleşkesinde Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi bünyesinde yer alan bölümdür. Bölümde 4 yıllık lisans eğitiminin yanında bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar bilimleri alanlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi de verilmektedir. Bölüm bünyesinde bir de HP Yazılım Buluş Merkezi yer almaktadır. ABET Uluslararası Etkinlikler Konseyi bölümü ABD'de akredite edilen bilgisayar mühendisliği programlarına eşdeğer bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi Mücevherat Mühendisliği Bölümü</span>

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mücevherat Mühendisliği Bölümü, Mühendislik ve Tasarım Fakültesi bünyesinde bulunan, mücevherat üretiminin mühendislik bilimince sistematize edildiği dünyadaki ilk bölüm olarak 2011 yılında açılmış bölüm. 4 yıllık bölümün eğitim dili İngilizcedir ve Küçükyalı Kampüsü'nde eğitim verilmektedir.

Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde yer alan 2 yıllık önlisans programları yürüten yüksekokuldur. Okul Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İpek Üniversitesi</span>

İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesiydi. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 03. 03. 2011 tarih ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Türkiye'nin ilk ve tek sanat ve sosyal bilimler üniversitesi olma özelliğini taşımaktaydı. 2013-2014 akademik yılında ilk öğrencilerini almıştı. Kurucu rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan'dı. Kampüsü, Turan Güneş Bulvarı 648. Cadde, 651. Sokak No: 4, 06550 Oran, Çankaya/Ankara adresinde bulunmaktaydı. Bilkan, üniversiteyi "Özel sektörün şimdiye kadar sosyal bilimler alanına yaptığı en büyük yatırım" şeklinde tanımlamaktadır. Üniversitenin disiplinler arası çalışmalarla yabancı dillere ağırlık verirdi ve senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları vardı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu</span> Yabancı diller yüksekokulu

Hacettepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, 1967 yılında "Temel Bilimler Yüksekokulu" adı altında üniversite bünyesindeki öğrencilerine temel bilimler, Türkçe ve yabancı dil eğitimi vermek üzere kurulmuştur.

İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde, coğrafya eğitimi veren bölümdür. Türkiye'de kurulan ilk coğrafya bölümüdür.