İçeriğe atla

Kore Yeni Yılı

Seul'da geleneksel kıyafetlerle gerçekleştirilen Kore Yeni Yılı kutlamaları, 2015

Kore Yeni Yılı (Korece, diğer adıyla: Wondan (원단; Korece元旦), Wonil (원일; Korece元日), Shinwon (신원; Korece新元)) yaygın olarak Seollal adı ile bilinen Kore yeni yılı, Kore ay takviminin ilk günüdür. Seollal (Ay takvimine göre yeni yıl; Ay takvimindeki 1 Ocak) Kore’ deki en ünlü ulusal tatillerden biridir.

Yeni Yıl yemekleri

Tteokguk

Tteokguk

Tteokguk Kore Yeni Yılında bütün insanların aileleri ile birlikte yediği yemektir.

Jeon

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Şubat ya da küçük ay, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 2. ayı. Artık yıllarda 29, diğer yıllarda 28 çeker.

Eylül, Jülyen ve Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 9. ayı olup 30 gün çeker.

<span class="mw-page-title-main">Yılbaşı</span> yeni yılın ilk günü

Yılbaşı, Miladi takvim kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan geceye denmektedir. Yılbaşı, Jülyen takvimine göre Hristiyanlık öncesi Roma'da, Ocak ayının da adının verildiği geçit ve başlangıç tanrısı Janus'a adanmıştı. Hristiyan aleminin Miladi takviminde bir tarih olarak, hâlen Anglikan ve Lutheran kiliselerinde İsa'nın Adlandırma ve Sünnet Bayramı olarak törenlerle kutlanır.

Ermeni takvimi , Ermenilerin geleneksel takvimidir. Antik Mısır takviminde olduğu gibi "güneş takvimi" esasına dayalıdır.

Geleneksel Kore takvimi diğer Doğu Asya ülkelerinin takvimlerine benzer biçimde Çin takvimine dayanan bir ay-güneş takvimidir. Tarihler, Kore'nin meridyenleri esas alınarak hesaplanır.

<span class="mw-page-title-main">Takvim</span>

Takvim, zamanın yüzyıl, yıl, ay, hafta ve gün gibi parçalara bölünüp düzenli bir sırayla gösterildiği çizelgedir.

<span class="mw-page-title-main">Wonsan</span>

Wonsan, Kuzey Kore'nin Kangwon ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir Kore Yarımadası'nın kuzeydoğusunda, Japon Denizi'nin batı kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2000 yılı tahminlerine göre 331.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Grand Prix</span>

Kore Grand Prix, Güney Kore'de düzenlenen Formula 1 yarışı. Tüm söylentilerin ardından, 2 Ekim 2006 tarihinde yarışın 2010 takviminde yer alacağı ve Kore Uluslararası Pisti'nde düzenleneceği açıklanmıştı. Ayrıca yarışın organizasyonuna kamu-özel sektör ortaklığıyla kurulan bir şirketin sahip olacağı belirtilmişti. Yapılan yedi yıl süreli ve beş yıl opsiyon hakkı içeren anlaşmayla birlikte Grand Prix'in 2021 yılına kadar yapılması kesinleşti.

<span class="mw-page-title-main">Ay takvimi</span>

Kamerî takvim veya Ay takvimi, Dünya'nın Güneş çevresindeki hareketleri yerine Ay'ın tam devrelerini temel alan takvim. "Mevsim yılı" da denilen bir Güneş yılında 12.37 sinodik ay bulunur, yani ay senesi daha çabuk tamamlanır. Bu nedenle Ay takvimlerini Güneş takvimine çevirirken, belirli bir sürenin ilave edilmesi gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Jeonju</span>

Jeonju, Güney Kore'nin Kuzey Jeolla ilinin merkezi olan şehirdir. Yüzölçümü 206,22 km² olan şehrin nüfusu 2012 yılı itibarı ile 654.040'tır. Şehir, Kore yemekleri, tarihi binalar, spor faaliyetleri ve yenilikçi festivaller ile bilinen önemli turizm merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Bucheon</span>

Bucheon, Güney Kore'nin Gyeonggi ilinde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 53.44 km² olan şehrin nüfusu Nisan 2013 tarihi itibarı ile 868,517'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore Geçici Halk Komitesi</span>

Kuzey Kore Geçici Halk Komitesi, Kızıl Ordu'ya ait 25. Ordu'nun Mançurya Operasyonu ile Kore'yi özgürleştirmesinin ardından oluşturulan Kore Halk Cumhuriyeti'nin bölüneceği anlaşılınca kuzey kısmında kurulan geçici sosyalist hükûmettir. 1948 yılının Eylül ayının 9'unda yeni anayasa kabul edilerek Kuzey Kore kuruldu. Böylece Kuzey Kore Geçici Halk Komitesi yıkıldı.

Budist takvimi, Ay ve Güneş takvimlerini kullanan ve özellikle Hindiçin ülkeleri Kamboçya, Laos, Myanmar ve Tayland ile Sri Lanka'da dini/resmî amaçlarla kullanılan takvim. Bu takvimler ortak bir geçmişe sahip olsalar da, aralarında ayların adlandırılması, döngüler gibi çeşitli konularda farklılıklar vardır. 

Birmanya Takvimi (မြန်မာသက္ကရာဇ်), Geleneksel Takimi veya Myammar Takvimi, Birmanya'da kullanılan geleneksel bir güneş takvimidir.

<span class="mw-page-title-main">Tteokguk</span> Geleneksel Kore yemeği

Tteokguk, Kore mutfağında genellikle et suyuna dilimlenmiş pirinç kekiyle yapılan bir çorbadır. "Tteok" pirinç keki ve "guk" ise çorba anlamına gelmektedir. Kore’de geleneksel bir Yeni Yıl yemeğidir. Tteok’un şekersiz ve uzun bir silindir şeklinde olan garaetteok diye adlandırılan çeşidiyle yapılır. Çorba için garaetteok (가래떡) ince ince oval bir şekilde kesilir. Bu beyaz oval şekil parlak ve müreffeh bir yeni yılı simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Kangvon (il)</span>

Kangwon-do (Korece 강원도), Kuzey Kore'nin bir ilidir. 1945'te Kore'nin bölünmesinden önce, Kangwŏn Eyaleti ve Güney Koreli'de bulunan Gangwon Eyaleti Wŏnsan'ı dışlayarak tek bir il oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japon Yeni Yılı</span>

Japon Yeni Yılı Japon geleneklerine göre düzenlenen yeni yıl festivalidir. Resmi Japon Yeni Yılı, 1873 yılından bu yana Gregoryen takvimi gereği her yıl 1 Ocak'ta Yeni Yıl Günü'nde kutlanmaktadır. Bununla birlikte, geleneksel Japon Yeni Yılı kutlamaları, çağdaş Çin, Kore ve Vietnam Yeni Yılı ile aynı gün hala işaretlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chuseok</span>

Chuseok veya hangawi (한가위), büyük bir Kore hasat festivalidir. Dolunayda ay takviminin 8. ayının 15. gününde kutlanmaktadır ve Kuzey Kore ve Güney Kore'de üç günlük tatildir. Dünyadaki diğer birçok hasat festivali gibi yaz sonunda veya sonbahar başında düzenlenir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore takvimi</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti takvimi, KDHC takvimi veya Juche takvimi Kuzey Kore'de kullanılan yıl numaralandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin takvimi</span>

Çin takvimi, yılları, ayları ve günleri astronomik olaylara göre hesaplayan bir ay-güneş takvimidir.