İçeriğe atla

Kore Sosyalist Kadınlar Birliği

Kore Sosyalist Kadınlar Birliği
ÖncülKuzey Kore Kadınlar Birliği
Kuruluş18 Kasım 1945 (78 yıl önce) (1945-11-18)
AmaçKadın hakları
MerkezJungsong-dong, Merkez İlçe, Pyongyang,[1] Kuzey Kore
BaşkanJang Chun-sil
Başkan yardımcısı
  • Hong Son-ok
  • Jong Myong-hui
  • Wang Ok-hwan
Müdür yardımcısıPak Chang-suk
Ana organKoreli Kadın
Ana kurumAnavatanın Yeniden Birleşmesi için Demokratik Cephe
Üyelik200,000-250,000

Kore Sosyalist Kadınlar Birliği (Korece: 조선사회주의녀성동맹; eskiden Kore Demokratik Kadınlar Birliği, KDKB; 조선민주녀성동맹) Kuzey Kore'de kadınlar için toplu bir organizasyondur. 1945'te Kuzey Kore Demokratik Kadınlar Birliği olarak kurulan organizasyon, ülkedeki en eski ve en önemli kitle örgütlerinden biridir. Birliğin, ri (köy)'den illere kadar Kuzey Kore'nin her türlü idari bölümleri için komiteleri vardır.

Üyelik, başka herhangi bir kitle örgütüne üye olmayan kadınlarla sınırlandırılmıştır. Sonuç olarak, Birlik üyeleri etkili bir şekilde ev dışında çalışmayan kadınlardan oluşmaktadır. Birlik, bu kadınları nominal olarak temsil eder, ancak gerçekte hükûmet politikalarının uygulanması için kullanılır. Birliğin cinsiyet eşitliğini sağlamada ve Kuzey Kore'de kadınların siyasi katılımını arttırmada önemli bir rolü olmuştur. 1945'teki kuruluşundan sonraki ilk günlerinde, Birliğin mevcut üyeliği 200.000 ila 250.000'e kıyasla bir milyondan fazla üyeye sahipti. 2000'li yılların başındaki ekonomik reformlardan bu yana etkisi azaltıldı.

Başkanın görevi genellikle Kuzey Kore'deki en güçlü kadına verilir. Önceki başkanlar arasında ülkenin eski lideri Kim İl-sung'un karısı Kim Sung-ae var. Şu anki başkan Jang Chun-sil'dir.

Birlik, Koreli Kadın adlı aylık bir dergi yayınlayan bir yayınevi işletiyor.

Kaynakça

  1. ^ The Europa World Year: Kazakhstan - Zimbabwe. Londra: Europa Publications. 2004. s. 2486. ISBN 978-1-85743-255-8. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">FIFA</span> Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği

FIFA ya da açılımıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris'te kurulan organizasyonun merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Gianni Infantino yürütmektedir. 211 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930'dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası'dır. Bu kupa 2022'deki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek yirmi iki kez düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung</span> Kuzey Kore diktatörü (1948–1994)

Kim Il-sung, asıl adı Kim Song Ju Kuzey Kore'nin eski devlet başkanı ve Kore İşçi Partisi'nin eski Genel Sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Kim Dae-jung</span>

Kim Dae-jung, Güney Kore eski devlet başkanıdır (1998-2003). 2000 yılında, Kuzey Kore ile ilişkilerin yeniden başlatılması için gösterdiği çabaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür. Nobel'e aday olan ve sahip olan ilk Koreli olmuştur. 1957'den bu yana Katolik olan Kim Dae-jung uzun yıllardır baskıcı yönetime muhalefetinden ötürü "Asya'nın Nelson Mandela"sı olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sivil toplum kuruluşu</span>

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Songun</span>

Songun veya Sŏn'gun, Kuzey Kore’nin önce ordu siyasetinin ismidir. Buna göre Kore Halk Ordusu'nun devlet işlerinde ve ülke kaynaklarının kullanımında önceliği bulunmaktadır. Bu siyasetin birçok alanda farklı yansımaları olup siyasi ve ekonomik alanda ordunun önceliği mevcuttur. Bu siyasetin Kuzey Kore yeni devlet ideolojisinde önemli bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kore İşçi Partisi</span> Kuzey Koredeki iktidar siyasi parti

Kore İşçi Partisi (KİP), genelde Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde iktidarda olan siyasi partidir. Yüksek Halk Meclisinde temsil edilen en büyük partidir ve Anavatanın Birleşmesi için Demokratik Cephe'yi oluşturan diğer iki yasal parti ile birlikte de jure ile bir araya gelmektedir. Bu küçük partiler KİP'ye tamamen bağımlıdır ve KİP'nin “öncü rolünü” varlıklarının bir koşulu olarak kabul etmektedir. Parti, ülkenin kurulmasından beri iktidardadır ve liderleri Kim İl-sung (1949-1994), oğlu Kim Jong-il (1994-2011) ve torunu Kim Jong-un (2011-) olmuştur.

Kore Komünist Partisi, Kore'deki komünist partisiydi. Seul'deki gizli bir toplantıda 1925 yılında kurulmuştur. Japon işgali sırasında yasadışı ilan edildiğinden dolayı yeraltında faaliyet göstermiştir. Partinin liderleri Kim Yong-bom ve Pak Hon-yong olmuştur. Kore'nin ayrılmasından sonra kuzeyde Kuzey Kore İşçi Partisi ile birleşmiş, güneyde ise Güney Kore İşçi Partisi ile birleşmiştir.

Geleneksel Kore takvimi diğer Doğu Asya ülkelerinin takvimlerine benzer biçimde Çin takvimine dayanan bir ay-güneş takvimidir. Tarihler, Kore'nin meridyenleri esas alınarak hesaplanır.

<span class="mw-page-title-main">Komsomol</span> Sovyetler Birliği Komünist Partisinin gençlik yapılanması

Komsomol (Rusça: Комсомол, tam ad: Всесоюзный Ленинский Коммунистический союз молодёжи /

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore ebedi lideri</span>

Kuzey Kore Ebedi Lideri, Kuzey Kore'nin ölen liderlerine ölüm sonrası unvanlar verilmesi uygulamasına atıfta bulunmaktadır. "Juche Kore'nin Ebedi Liderleri" ifadesi, 30 Haziran 2016'da değiştirildiği gibi Anayasa'ya giriş satırında ve ardından yapılacak revizyonlarda belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung Meydanı</span>

Kim İl-sung Meydanı, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bulunan anıtsal meydan.

Bu makale, resmi adı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) olan Kuzey Kore’nin politik liderlerini listeler.

<span class="mw-page-title-main">Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi</span>

Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi Kuzey Kore gençlik örgütüdür. Kuzey Kore'deki ana gençlik örgütüdür. Doğrudan Merkez Komite yönetiminde, Kore İşçi Partisi tüzüğünde açıkça belirtilen tek kitle örgütüdür. 15 yaşın altındaki gençler, daha büyük Koreli Çocuk Birliğinin bir parçası olan Genç Öncü Kolorduna katılabilir. Eski Sovyetler Birliği'nde Komsomol'dan modellenen örgüt, ev hanımı olmak isteyip Sosyalist Kadınlar Birliği'ne transfer edilen evli kadınlar dışında, 15-30 yaşları arasında parti üyeliği olmayan tüm Kuzey Korelileri içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore takvimi</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti takvimi, KDHC takvimi veya Juche takvimi Kuzey Kore'de kullanılan yıl numaralandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Ho Jong-suk</span>

Ho Jong-suk, Koreli Japonya işgali dönemi bağımsızlık aktivisti, kadın hakları savunucusu, gazeteci, yazar, politikacı ve başyargıç. Kore Savaşı'ndan önce Geunwoohoe, Singanhoe gibi pek çok bağımsızlık yanlısı örgütte aktif olarak yer aldı. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından siyasetçi ve başyargıç olarak pek çok konumda çalışmalar yürüttü. Özgür aşk kavramının teorisyenlerinden biri olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Ho Ka-i</span>

Alexei Ivanovich Hegai, Ho Ka-i olarak da bilinir, Kuzey Kore'de (DPRK) bir Sovyet siyasi operatörü ve Kuzey Kore'nin erken siyasi yapısı içinde Sovyet Kore hiziplerinin lideriydi. İddiaya göre Pyongyang'da intihar etti.

Kuzey Kore siyaseti resmi devlet felsefesi olan Kimilsungizm-Kimjongilizm çerçevesinde gerçekleşmektedir. Kimilsungizm-Kimjongilizm'in bir parçası olan Juche, gerçek sosyalizme ancak özgüven ve güçlü bir bağımsız devlet yoluyla ulaşılabileceği inancıdır.