İçeriğe atla

Kore Kültür ve Bilgi Servisi

Kore Kültür ve Bilgi Servisi,2016.

KOCIS, Güney Kore'yi tanıtmak ve diğer ülkelerle kültürel alışverişi geliştirmek için kurulmuş bir devlet kurumudur. KOCIS'in 27 ülkede dünya çapında 32 kültür merkezi vardır. Amacı, bu kültür merkezleri aracılığıyla Kore mirasını ve sanatını tanıtarak Kore'nin ulusal marka imajını daha da geliştirmektir. KOCIS ayrıca Korea.net haber sitesini de işletiyor. Burada Kore ile ilgili haberleri okuyabilir, videolar izleyebilir ve binlerce yıllık Kore tarihinden, pop yıldızlarına, sinema ve TV şovlarına kadar her şeyi öğrenebilirsiniz. Ayrıca, KOCIS, Kore ile ilgili premium içerik üretir. Ülkenin doğru bir şekilde anlaşılmasını yaygınlaştırmak için, Kore'yi doğru bir şekilde tanıtan yayınların yanı sıra halkla ilişkiler videoları hazırlar ve dağıtır. Birçoğu farklı ülkeleri hedefleyen çeşitli temalı PR videoları üreterek dünyanın her yerinden insanların ilgisini çekiyor. Ek olarak, KOCIS, Kore hakkındaki yanlış bilgileri düzeltmek için büyük çaba sarf ediyor. KOCIS, medyadaki yanlış bir şey hakkında bilgilendirildikten sonra, hataları düzeltmek için kaynak ile birlikte çalışır. KOCIS, hem özel kuruluşları hem de bireysel aktivistleri destekleyerek Kore hakkında doğru bilgileri sağlamak için büyük çaba sarf etmektedir.[1]

Tarih

1971, Aralık. 31

Kültür ve Enformasyon Bakanlığı bünyesinde Kore Denizaşırı Bilgi Servisi (KOIS) olarak açıldı.

1990, Ocak. 3

Kültür ve Enformasyon Bakanlığının Kültür Bakanlığı ve Enformasyon Bakanlığı olarak yeniden düzenlenmesiyle Enformasyon Bakanlığına bağlanmıştır.

1994, Aralık. 23

denizaşırı Kore Kültür Merkezlerinin idari sorumlulukları Kültür ve Spor Bakanlığına devredilmiştir.

1998, ŞUBAT. 28

Kültür ve Turizm Bakanlığı altında Bilgi Başkanlığının dağılmasıyla adı Kore Yurtdışı Kültür ve Enformasyon Servisi (KOCIS) olarak değiştirilmiştir.

24 MAYIS 1999

Yeni kurulan Devlet Bilgi Ajansının altına yerleştirilmiş ve adı Kore Denizaşırı Bilgi Servisi'ne (KOIS) dönüştürülmüştür.

2008, ŞUBAT. 29

Devlet Enformasyon Ajansı'nın dağılmasıyla adı Kore Kültür ve Bilgi Servisi (KOCIS) olarak değiştirilmiştir.[2]

Ana Görevler

  • Ülkenin ulusal markasını yükseltmek ve hükûmet politikalarını duyurmak
  • Ulus markasını güçlendirecek projeler yürütmek
  • Yurtdışındaki cumhurbaşkanlığı ziyaretlerinde kültürel etkinlikler düzenleyerek ve basın merkezleri işleterek zirve diplomasisine destek sağlanması
  • Kore'nin temel idari önceliklerini ve dünya çapında önemli hükûmet politikalarını teşvik etmek
  • Hallyu'nun yayılmasını teşvik etmek ve kültürel alışverişi genişletmek
  • Yurt dışı kültür merkezlerini işletmek ve kültürel değişim işlevini güçlendirmek
  • Çeşitli uluslararası kültürel değişim programları düzenlemek
  • Kore'de yaşayan yabancı uyruklular için kültürel deneyim programlarının genişletilmesi
  • Promosyon içeriği üretmek ve kullanımını kolaylaştırmak için
  • Yurtdışında kullanılmak üzere Kore hakkında promosyon içeriği üretmek ve dağıtmak
  • Resmi çok dilli hükûmet web portalı olan Korea.net aracılığıyla çevrimiçi tanıtım yapmak
  • İşbirliğine dayalı medya ilişkilerini geliştirmek
  • Yabancı muhabirlere ve misafir gazetecilere Kore ile ilgili haberlerinde destek sağlamak
  • Kore Yabancı Basın Merkezinin İşletilmesi
  • Dünyanın her yerinden medya profesyonelleri için davet programları düzenlemek[3]

Kaynakça

http://www.kocis.go.kr

https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Culture_and_Information_Service

http://www.korea.net/AboutUs/KOCIS

  1. ^ "KOCIS". 7 Aralık 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Wikipedia". 26 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Korea.net". 23 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Eğitim Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda millî eğitim hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">.kp</span> Kuzey Korenin ülke üst düzey alan adı

.kp Kuzey Kore için ayrılmış İnternet Ülke kodu üst-düzey alan adıdır. 24 Eylül 2007'de oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kültür ve Turizm Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, kültür ve turizm işlerinden sorumlu olan bakanlık. 16 Nisan 2003 tarih ve 4848 sayılı kanun ile kuruldu. Daha sonra bu kanun lağvedilerek 10 Temmuz 2018 tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden düzenlendi.

BBC Türkçe Servisi, BBC Dünya Servisi'nin 32 dil servisi arasında yer alan Türkçe yayınlar bölümü. BBC Türkçe, BBC Türkçe Bölümü gibi isimlerle de anılır. BBC Dünya Servisi'nin "Avrupa ve Amerika Bölümü"ne bağlıdır.

<i>Juche</i> Kuzey Kore Devlet İdeolojisi

Juche veya Cuçe, hükûmet tarafından "Kim İl-sung'un ulusal ve uluslararası düşünceye özgün, mükemmel ve devrimci katkısı" olarak nitelendirilen Kuzey Kore'nin resmi devlet ideolojisidir. "İnsan kaderinin efendisidir", Kore halkının "devrimin ve inşaatın ustaları" olarak hareket etmeleri ve kendine güvenmek ve güçlü olmak suretiyle bir ulusun gerçek sosyalizmi elde edebileceğini ileri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore pasaportu</span>

Kuzey Kore veya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti pasaportu, Kuzey Kore vatandaşlarına uluslararası seyahat etmeleri için verilir.

Ymir, Kasım 1999'da kuruldu. Ertesi yıl Aralık ayında Enformasyon ve İletişim Bakanlığı ödülünü aldı. En önemli oyunları Metin1 ve Metin2'dir. İnternet adresleri 3 dilde hizmet vermektedir. Metin2'nin Avrupa sağlayıcısı şu an GameForge 4d GmbH'dır.

K-pop, Güney Kore kökenli bir pop müzik türüdür. K-pop, geleneksel Kore müziğinin yanı sıra pop, deneysel, rock, caz, gospel, hip hop, R&B, reggae, elektronik dans, folk, country ve klasik müzik gibi müzik türlerinden ilham alır. K-pop müziğinin modern biçimi, en eski K-pop gruplarından biri olan erkek grubu Seo Taiji and Boys'un 1992'de kurulmasıyla ortaya çıktı. Grubun farklı müzik tarzları ve türleri ile yaptıkları deneysel çalışmalar ve yabancı müzik unsurlarını Kore Pop'una entegre edebilmeleri, Güney Kore'nin çağdaş müzik sahnesini yeniden şekillendirmesine ve modernize etmesine yardımcı olmuştur.

Her türlü kitap, dergi, gazete, yazılı ve görsel medya ve internet erişimi Suudi Arabistan'da sansüre tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de sansür</span>

Kuzey Kore'de sansür Dünya ülkeleri arasında, iletişim üzerinde en aşırı sıkı kontrol altına almış hükûmeti ile yapılan sansürdür. Ülke, rutin olarak Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından her yıl yayınlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi sıralamasında alt sırada yer almaktadır. 2007 yılından itibaren 2016 yılına kadar Kuzey Kore, yaklaşık 180 ülke içerisinde, Eritre'nin arkasında, sondan ikinci sırada ve 2002 yılından 2006 yılına kadar dünyanın en kötüsü olarak listede yer almıştır.

Kamu diplomasisi, bir ülke hükûmetinin başka bir ülkenin vatandaşlarını ve aydınlarını kendi politik ve ideolojik düşünceleri doğrultusunda etkilemeye çalışmasını anlatan bir süreçtir. Bu anlayışta hükûmetler kendi ulusal hedeflerine, çıkarlarına ve amaçlarına ulaşabilmek için doğru bilgileri yayarak yabancı bir kamuoyu oluşturmayı hedefler. Gifford Malone hükûmetlerin kendi toplumlarını ve politikalarını anlatabilmeleri için öncelikli olarak karşı ülkenin kültürünü, tarihini, psikolojisini ve dilini öğrenmek gerektiğini söylemiştir. Kamu diplomasisi kavramını ilk kullanan kişi 1965 yılında Tufts Üniversitesi'nde Fletcher School of Law and Diplomacy'nin Dekanı olan Edmund Gullion olmuştur. Kavram uluslararası ilişkilerin geleneksel diplomasi dışında kalan kısımları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sosyal hizmetler ve aile işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adıyla kuruldu. 2018 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birleştirilerek "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" adını aldı. 21 Nisan 2021’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kurulmasıyla bakanlığın adı "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">İletişim Başkanlığı</span> Türkiye cumhurbaşkanlığına bağlı devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ya da İletişim Başkanlığı, cumhurbaşkanlığına bağlı olarak devletin her türlü iletişim, basın, yayın ve bilgi alışverişi faaliyetini denetleyen ve idare eden kurumdur. 24 Temmuz 2018 tarihinde kuruldu ve Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi</span>

Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi Güney Kore kaynakları pandeminin ülkeyi sürekli olarak etkilediğini belirtmesine rağmen, Kuzey Kore'de resmi olarak onaylanmış COVID-19 vakası yoktu. Virüsün, Güney Kore'den daha çok, virüsün kaynaklandığı Çin'den Kuzey Kore'ye gelmesi muhtemeldir. Çin-Kuzey Kore sınır kısıtlamaları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ağır askerî sınırdan daha rahat. Ancak, iki Çin eyaletinde Kuzey Kore sınırındaki şüpheli COVID-19 vakaları düşüktü.

Sovyetler Birliği Merkez Televizyonu, Sovyetler Birliği'nin devlet televizyon yayımcısıydı.

Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı, daha önceki adıyla Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı, Kırgızistan kültürünün ülkede ve yurtdışında korunması ve tanıtılmasından sorumlu bakanlıktır. Mevcut bakanlık doğrudan Sovyet bakanlığının devamı olmasa da, kökleri Sovyetler Birliği Kültür Bakanlığı'na dayanmaktadır. Üstelik Sovyetler Birliği'nde turizm için bakanlıklar veya devlet komiteleri yoktu, çünkü komünist olmayan ülkelerden gelen ve gelen turistler son derece kısıtlı ve sayıca azdı.