İçeriğe atla

Kore Kurtuluş Günü

   Kore Kurtuluş Günü
Kore bağımsızlık aktivistlerinin serbest bırakılması, 1945
Resmî adıChogukhaebangŭi nal

(Kuzey Kore)[1]

Gwangbokjeol (Güney Kore)[2]
Diğer adıKurtuluş Günü Bayramı
Kutlayanlar Kuzey Kore
 Güney Kore
ÖnemiKore Yarımadası'ndaki Japon işgalinin sona ermesi
Başlama15 Ağustos 1945
Bağlantılı günlerKore Kurtuluş Günü, hem Güney Kore hem de Kuzey Kore'de kutlanan nadir günlerden biridir.

Kore Kurtuluş Günü (Korece: Kuzey Kore'de Jogukhaebangui nal, 조국해방의 날 ; Güney Kore'de Gwangbokjeol, 광복절), II. Dünya Savaşı’nda Japon İmparatorluğu’nun yenilmesi ile Kore halkı, Japon sömürgeciliğinden 15 Ağustos 1945’te kurtulmasının kutlandığı özel gün.

Hakkında

Hem Güney Kore hem de Kuzey Kore’de aynı gün kutlanan Kurtuluş Günü Bayramı, Kore halkını paralel düşünce açısından bir araya getiren nadir günlerden biridir.[3]

Ayrıca bakınız

  • Japon yönetiminde Kore

Kaynakça

  1. ^ Seol Song Ah (7 Aralık 2015). "Kim Jong Un's birthday still not a holiday". Daily NK. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 
  2. ^ (Korece) Gwangbokjeol 25 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at Doosan Encyclopedia
  3. ^ (Korean) Thinking of reunification through Gwangbokjeol 14 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., official blog of the Ministry of Unification

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Koreliler</span> Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı etnik grup

Koreliler, Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı bir etnik gruptur. Güney Kore ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına da "Koreli" denir.

Kore Sineması Kuzey Kore ve Güney Kore film endüstrisini kapsamaktadır. Geçtiğimiz yüzyıl boyunca Kore hayatının tüm yönlerinde olduğu gibi film endüstrisi de çoğunlukla politik olayların insafına bırakılmıştır. Günümüzde her iki ülkenin de güçlü film endüstrileri vardır ancak Güney Kore filmleri daha geniş bir uluslararası yayım imkânına kavuşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Kore'nin bayrağı 8 Eylül 1948 tarihinde çıkarılan yasa ile ülkenin resmî bayrak ve simgesi ilân edilmiştir. Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık,barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Korece Vikipedi</span> Wikipedianın Korece sürümü

Korece Vikipedi, Vikipedi'nin Korece sürümüdür. Ekim 2002'de başlatıldı. 4 Haziran 2005'te 10.000 madde sınırını geçti, 4 Ocak 2008'de madde sayısı 50.000'i ve 8 Haziran 2009'da 100.000'i geçti. 18 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Korece Vikipedi'nin 687.853 maddesi, 863.223 kullanıcısı ve 28 hizmetlisi bulunmaktadır; madde sayısı nedeniyle en büyük 24. Vikipedi sürümüdür.

<i>Juche</i> Kuzey Kore Devlet İdeolojisi

Juche veya Cuçe, hükûmet tarafından "Kim İl-sung'un ulusal ve uluslararası düşünceye özgün, mükemmel ve devrimci katkısı" olarak nitelendirilen Kuzey Kore'nin resmi devlet ideolojisidir. "İnsan kaderinin efendisidir", Kore halkının "devrimin ve inşaatın ustaları" olarak hareket etmeleri ve kendine güvenmek ve güçlü olmak suretiyle bir ulusun gerçek sosyalizmi elde edebileceğini ileri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore tarihi</span>

Kore tarihi MÖ 3000 yılına kadar uzanır. Çin’in eline geçtikten sonra, Budizm ve Çinlilerin etkisinde kaldı. Daha sonraları 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar değişik hanedanların idaresi altında bağımsız olarak yaşadı. 1910 yılında Japonlar Kore’yi işgal ederek koloni haline getirdiler. Bu durum, 1945 yılına kadar sürdü. II. Dünya Savaşı'nda Japonya’nın yenilmesinden sonra Güney Kore’yi ABD, Kuzey Kore’yi de SSCB işgal etti. Böylelikle kuzeyde komünist, güneyde kapitalist rejim kurulmuş oldu. SSCB nin yıkılışı ve Komünizmin çöküşüne rağmen iki ayrı ülke durumunda yaşayan halklar tekrar birleşememiştir. Özellikle Kore Savaşı'nda bunun nedenleri belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Bo-kyung</span>

Kim Bo-Kyung orta saha mevkiinde görev yapan Güney Koreli futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Gyeonggi</span>

Gyeonggi, Güney Kore'nin illerinden biridir. Gyeonggi, ülkenin kuzeybatısında yer almaktadır ve Seul ve İncheon şehirlerini çevrelemektedir. İl kuzeyde Kuzey Kore, doğuda Gangwon ve güneyde Kuzey Chungcheong ve Güney Chungcheong illeri ile komşudur. Yüzölçümü 11,730 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 12,342,448 olup Güney Kore'nin en kalabalık ilidir. İlin merkezi Suwon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Sokcho</span>

Sokcho, Güney Kore'nin Gangwon ilinde bulunan bir şehirdir. Şehir, ülkenin kuzeydoğusunda Japon Denizi'nin kıyısında, Kore Tarafsız Bölgesi'nin 62 kilometre güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 105.25 km² olan şehrin nüfusu 2008 yılı itibarı ile 84,599'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kore'nin bölünmesi</span>

Kore'nin bölünmesi, Kore'nin 1945 yılında II. Dünya Savaşı'nın Müttefikler tarafından kazanılmasıyla Kore'de Japonya'nın 35 yıllık yönetiminin 1 Numaralı Genel Karar sonucunda sona ermesinin ardından Kuzey ve Güney Kore olarak bölünmesidir. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği 38. paralel boyunca bir kontrol bölgesi ile ülkeyi geçici olarak işgal etmeye karar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Han Nehri (Kore)</span> Güney Korenin ikinci büyük nehri ve Kore Yarımadasının dördüncü büyük nehri

Han Nehri, Güney Kore'nin ikinci büyük nehri ve Kore Yarımadası'nın dördüncü büyük nehridir. Nehir Taebaek Dağları'nda iki küçük nehir olarak başlayarak başkent Seul'de birleşirler ve Sarıdeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Pentagon (Güney Koreli müzik grubu)</span> Güney Koreli müzik grubu

Pentagon Cube Entertainment tarafından 2016 yılında oluşturulan Güney Koreli gruptur. üyeler Mnet'in hayatta kalma programı Pentagon Maker ile seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kore'de İslam</span>

Güney Kore'de İslam 'a inanan insanlar oldukça azdır. Müslüman topluma Malezya'nın İslam Misyonu ve diğer İslam ülkeleri tarafından 20. yüzyılda Seul'de bir cami yaptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kore'nin yeniden birleşmesi</span>

Kore'nin yeniden birleşmesi, Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile Güney Kore olarak bilinen Kore Cumhuriyeti'nin tek bir hükûmet altında birleşmesini ifade eder. Bu birleşmeye yönelik süreç 15 Haziran 2000 tarihinde Kuzey-Güney Ortak Bildirgesi ile başlatıldı ve burada iki ülke arasında gelecekte barışçıl bir birleşme yolunda anlaşmaya varıldı. Ancak, yeniden birleşme süreci 1940'larda bölünmesinden bu yana siyasi ve ekonomik olarak farklılaşan iki ülke arasındaki gerginlik nedeniyle birçok zorlukla karşı karşıyadır.

<span class="mw-page-title-main">Hyesan</span>

Hyesan (Korece: 혜산시; 惠山市; Hyesan-si,, Kuzey Kore'nin Ryanggang bölgesinde bulunan bir şehirdir. Nehir taşımacılığı ve ürün dağıtımının ülkedeki merkezidir. Aynı zamanda Ryanggang bölgesinin yönetimsel merkezidir. 2008 yılı itibarıyla, şehrin nüfusu 192,680'dir. İlk kez 1960'larda keşfedilen Hyesan Madeni'nde yılda 10.000 ton bakır üretimi yapılmaktadır. Bu alan, Kuzey Kore'nin mevcut bakırının %80'ine sahiptir ve Kuzey Kore'nin önümüzdeki kırk yıl boyunca orada bakır madenciliği yapmaya devam edebileceği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ho Jong-suk</span>

Ho Jong-suk, Koreli Japonya işgali dönemi bağımsızlık aktivisti, kadın hakları savunucusu, gazeteci, yazar, politikacı ve başyargıç. Kore Savaşı'ndan önce Geunwoohoe, Singanhoe gibi pek çok bağımsızlık yanlısı örgütte aktif olarak yer aldı. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından siyasetçi ve başyargıç olarak pek çok konumda çalışmalar yürüttü. Özgür aşk kavramının teorisyenlerinden biri olarak anılır.