İçeriğe atla

Kore Cumhuriyeti Ordusu

Kore Cumhuriyeti Ordusu
대한민국 육군
大韓民國 陸軍
Daehanminguk Yuk-gun
Kore Cumhuriyeti Ordusu sancağı
Etkin5 Eylül 1948
Ülke Güney Kore
Sınıfı Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri
TipiKara kuvvetleri
Büyüklük495,000 (2014)[1]
KarargâhGyeryong, Güney Kore
Marş 
SavaşlarıKore Savaşı
Vietnam Savaşı
Körfez Savaşı
Afganistan Savaşı
Irak Savaşı
Websitewww.army.mil.kr
Komutanlar
Kurmay başkanıGeneral Jang Jun-kyu
Nişanlar
Arma
155mm K-9 Thunder kundağı motorlu obüs

Kore Cumhuriyeti Ordusu (Korece대한민국 육군, 大韓民國 陸軍 Daehanminguk Yuk-gun), Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin kara kuvvetleridir. 2014 yılı itibarı ile 495,000 personeli ile Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük kuvvetidir. Bu rakamların büyük çoğunluğu zorunlu askerlik hizmetini yerine getirenler oluşturmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "국방백서 2014" (PDF) (Korece). Aralık 2014. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Güney Kore Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı Tegıki Çosan Krallığı döneminde benimsenmiştir. Adını eşit olarak ve kusursuz bir dengeyle ikiye bölünmüş olan ortasındaki tegık çemberinden alır. Bu simge birbirine karşıt olan ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçlerin simgesi iki zıt öğeden oluşur: yin ve yang. Üstteki kırmızı bölüm yang'ı alttaki mavi bölüm yin'i simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri</span> ABDnin askerî gücü

Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri, ABD'nin bütün silahlı kuvvetlerinin birleşik olarak oluşturduğu yapıdır. ABD Ordusu ilk kez, yeni kurulan ulusu Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda Büyük Britanya'ya karşı savunmak üzere 13 kurucu eyaletin oluşturduğu Kongre yönetimi sırasında kuruldu. Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri, ABD Deniz Piyadeleri ve ABD Deniz Kuvvetleri 1776'daki bağımsızlık bildirisinin açıklanacağı öngörüsüyle 1775'te oluşturuldu. Dünyadaki en büyük hava kuvvetlerinden birine sahip olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri 1947'ye kadar bağımsız bir komutanlık haline getirilmedi.

<span class="mw-page-title-main">Ordu (askeriye)</span> bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askeri kuvvetin en büyük birliği

Ordu, bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askerî kuvvetin en büyük birliği. Ordular 4 ila 6 kolordudan oluşur Günümüz orduları çoğunlukla en az orgeneral rütbesini haiz askerler tarafından komuta edilir. Ordunun görevi devlete karşı gelecek iç ve dış tehditlere karşı koymaktır. Buna karşın günümüzde veya geçmişte çeşitli ülkelerde ordunun yönetime el koyması da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Kore'nin bayrağı 8 Eylül 1948 tarihinde çıkarılan yasa ile ülkenin resmî bayrak ve simgesi ilân edilmiştir. Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık,barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kara Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara gücü

Türk Kara Kuvvetleri, Türkiye'yi karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir. Ayrıca asker sayısı bakımından NATO'nun ikinci ve dünyanın yedinci büyük kara kuvveti ordusudur.

<span class="mw-page-title-main">Bundeswehr</span> Almanya Federal Cumhuriyetinin askerî gücü

Bundeswehr, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetlerine verilen addır. Ülke eyaletlerinin kendilerine ait bir ordusu yoktur ve ordu, doğrudan federal hükûmetin emri altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Halk Ordusu</span> Kuzey Korenin askeri gücü

Kore Halk Ordusu Kuzey Kore'nin askeri gücünün oluşturan kurumdur. Kim Jong-un ise Yüce Kore Halk Ordusu komutanı ve Ulusal Savunma Komisyonu Başkanıdır.

Başkomutan veya başkumandan; silahlı kuvvetler veya askerî birim üzerinde kara, deniz ve hava kuvvetlerini komuta eden en üst rütbeli komutandır. Terim teknik olarak, bir ülkenin yürütme liderliğinde, devlet veya hükûmet başkanında bulunan askerî yeterliliklerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Silahlı Kuvvetleri</span> Suriyenin silahlı birliklerinin genel adı

Suriye Silahlı Kuvvetleri, Suriye'yi karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan ordu. Suriye ordusu, Suriye Kara Kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetleri, Suriye Deniz Kuvvetleri, Suriye Hava Savunma Kuvvetleri ve ayrıca paramiliter Ulusal Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İran Silahlı Kuvvetleri</span> İran İslam Cumhuriyetinin askerî gücü

İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, İran'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. İran Ordusu, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve İran Kolluk Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore ebedi lideri</span>

Kuzey Kore Ebedi Lideri, Kuzey Kore'nin ölen liderlerine ölüm sonrası unvanlar verilmesi uygulamasına atıfta bulunmaktadır. "Juche Kore'nin Ebedi Liderleri" ifadesi, 30 Haziran 2016'da değiştirildiği gibi Anayasa'ya giriş satırında ve ardından yapılacak revizyonlarda belirtildi.

Halk ordusu şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri</span>

Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Güney Kore'nin silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri ile Deniz Piyade Kolordusu'ndan oluşmaktadır. Silahlı Kuvvetler, 1948 yılında Kore'nin bölünmesinin ardından kurulmuş olup cumhuriyetin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaktan sorumludur. 2017 yılı itibarı ile yaklaşık 3.700.000 personel sayısı ile dünyanın en büyük silahlı kuvvetlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri</span>

Kore Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri, Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin deniz kuvvetleridir. 1945 yılında kurulmuş olup Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin en eski birimidir. Kore Cumhuriyeti Deniz Piyade Kolordusu Deniz Kuvvetleri'ne bağlı yarı özerk bir kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri</span> Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin hava kuvvetleri

Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri, Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmuş olup görevi Güney Kore hava sahasını savunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore Silahlı Kuvvetleri başkomutanı</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Kuzey Kore’nin silahlı kuvvetleri olan Kore Halk Ordusu’nun (KHO) emrindeki en yüksek görevde olup, yaklaşık 1.8 milyon aktif görev askerî personeli ve askeri rezervi bulunan dünyanın en büyük ayakta silahlı kuvvetlerinden birinden sorumludur. Anayasa gereği, Devlet İşleri Komisyonu Başkanı'nın ofisine bağlanır. Kuzey Kore anayasasına göre: "Devlet İşleri Komisyonu Başkanı, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin tüm silahlı kuvvetlerinin en yüksek komutanıdır ve Devlet’in tüm silahlı kuvvetlerini yönetir ve direkt eder."

<span class="mw-page-title-main">Devlet İşleri Komisyonu başkanı (Kuzey Kore)</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Komisyonu Başkanı ülkenin anayasasına göre, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin lideridir. Başkan, Kuzey Kore'deki en üst düzey liderlik kurumu olan Devlet İşleri Komisyonunu yönetir ve ülkenin silahlı kuvvetlerini Kore Halk Ordusu’nun en üst komutanı olarak yönetir. Başkan aynı zamanda Kore İşçi Partisi Başkanı olarak partinin de başındadır.

Wonsu, Kuzey Kore ve Güney Kore'nin silahlı kuvvetlerinde yüksek bir askeri rütbedir.