İçeriğe atla

Kore Boğazı

Kore Boğazı
Kore Boğazını gösteren bir harita
Japonya üzerinde Kore Boğazı
Kore Boğazı
Kore Boğazı
Güney Kore üzerinde Kore Boğazı
Kore Boğazı
Kore Boğazı
Genel Bilgiler
Ülke(ler)Japonya, Güney Kore
Koordinatlar34°35′58″K 129°47′48″D / 34.59944°K 129.79667°D / 34.59944; 129.79667
Ada(lar)Tsushima Adası, Iki Adası, Jeju Adası
Yerleşim(ler) (sahil)Busan, Fukuoka
Ayırdığı topraklarKore Yarımadası← →Japonya
TürBoğaz
Bağladığı sularDoğu Çin Denizi→ ←Japon Denizi
Uzunluk324 km (201 mi)
Genişlik200 km (120 mi)
En derin noktası227 m (745 ft)
En dar yeri180 km (110 mi)
Wikimedia Commons
Harita

Kore Boğazı Japonya ve Güney Kore arasındaki bir boğazdır, Doğu Çin Denizi ve Japon Denizini Pasifik Okyanusunun kuzey batısına bağlar. Boğaz, Tsushima Adası tarafından batı kanalına ve Tsushima Boğazına (doğu kanalı) ayrılır.

Coğrafya

Kuzeyinde Kore Yarımadası'nın güney kıyısı, güneyinde Kyūshū ve Honshū, güneybatısında ise Japon adaları tarafından sınırlandırılmıştır. Genişliği 200 km (120 mi) ve ortalama derinliği 90 ila 100 metre (300 ft)dir.

Tsushima Adası, Kore Boğazı'nı batı kanalına ve Tsushima Boğazı'na böler. Batı kanalı, Tsushima Boğazına göre daha derin (227 metreye kadar çıkabiliyor) ve daha dardır.

Kaynakça

  1. ^ For example, a) "Low-Frequency Current Observations in the Korea/Tsushima Strait". [] W. J. Teague, G. A. Jacobs, H. T. Perkins, J. W. Book, K.-I. Chang, M.-S. Suk Journal of Physical Oceanography 32, 1621–1641 (2001). b) "Tsushima". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2017.  Russo-Japanese War Research Society
  2. ^ "Nautical Charts of SE Japan Sea". 23 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2017.  Japan Hydrographic Association
  3. ^ "List of National and Quasi-national Parks, Japan #48 Iki-Tsushima". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2017.  Ministry of the Environment, Japan
  4. ^ "The Republic of Korea's Maritime Boundaries, page 18". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2005. 
  5. ^ "Designated Area of Japan". 22 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2017.  Hydrographic and Oceanographic Department, Japan Coast Guard

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu</span> Okyanus

Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Koreliler</span> Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı etnik grup

Koreliler, Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı bir etnik gruptur. Güney Kore ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına da "Koreli" denir.

<span class="mw-page-title-main">Hokkaidō</span> Japonyayı oluşturan dört büyük adadan ve Japonyanın prefektörlüklerinden biri

Hokkaido (Japonca: 北海道

<span class="mw-page-title-main">Honşū</span> Japonyanın en büyük ve en kalabalık adası

Honshū, Japonya'nın en büyük ve en kalabalık adasıdır. Honshū, Tsugaru Boğazı ile Hokkaidō'nun güneyinde, Seto İç Denizi ile Shikoku'nun kuzeyinde ve Kanmon Boğazı ile Kyūshū'nun kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü bakımından dünyanın yedinci büyük adası ve Cava'dan sonra ikinci kalabalık adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japon Denizi</span> Japonya, Rusya ve Kore tarafından kuşatılmış Büyük Okyanusun bir uzantısı

Japon Denizi / Güney Kore'de Doğu deniz Büyük Okyanus'un bir uzantısıdır. Japonya, Rusya ve Kore tarafından kuşatılmış ve etrafı neredeyse tamamen kara ile çevrilidir. Tıpkı Akdeniz gibi, küçük bağlantılar ile okyanusa açılır. Japon Denizi'ni Büyük Okyanus'a bağlayan 5 boğaz vardır. En derin noktası 3,742 metredir. Ortalama derinliği ise 1,752 metre olup yüzölçümü 978,000 km²dir. Balıkçılık açısından denizin Japonya ve Kore için büyük önemi vardır. Japon Denizi, bu denize kıyısı olan 4 ülkede birbirinden farklı isimlerle adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Malakka Boğazı</span> Malezya Yarımadası ve Sumatra adası arasında 805 km uzunluğunda dar bir boğaz

Malakka Boğazı; Endonezya'ya bağlı Sumatra adası ve Malezya Yarımadasında arası, 805 km uzunluğunda dar bir boğazdır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıdeniz</span> Kuzeydoğu Asyada bir deniz

Sarı Deniz, Büyük Okyanus'a açılan Doğu Çin Denizi'nin Çin ve Kore yarımadasının içlerine sokulmuş bir uzantısıdır. Denizin adı, içine dökülen Sarı Nehir'in getirdiği alüvyonlarda bulunan sarı kum partiküllerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik Kanalı</span>

Mozambik Kanalı, Hint Okyanusu'nda Madagaskar adasını ve Mozambik başta olmak üzere Güneydoğu Afrika'yı birbirinden ayıran kanaldır. Bölge, II. Dünya Savaşı'nın bir ayağı olan Madagaskar Savaşı'ndaki çarpışma noktalarından birine ev sahipliği yapmasıyla bilinmektedir. Kanalın en dar kısmı yaklaşık 460 km genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Palk Boğazı</span>

Palk Strait, Hindistan bölgesi Tamil Nadu ile ada ülkesi Sri Lanka'nın Mannar Bölgesi arasındaki bir boğazdır. Kuzeydoğu'daki Bengal Körfezi ile Palk Körfezi'ni, dolayısıyla güneybatıdaki Mannar Körfezi'ni birbirine bağlar. Boğaz, 53'e 80 km genişliktedir. Tamil Nadu'daki Vaigai Nehri gibi pek çok nehir buraya akar. Bu boğaz ismini, Company Raj döneminde Madras Başkanlığı valiliği yapan (1755-1763) Robert Palk'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Yarımadası</span> Asya kıtasından Pasifik Okyanusu içine doğru yaklaşık 1.100 km güneye uzanan Doğu Asyada bulunan bir yarımada

Kore Yarımadası, Doğu Asya'da bulunan bir yarımadadır. Asya kıtasından Pasifik Okyanusu içine doğru yaklaşık 684 mil (1.100 km) güneye uzanır. Doğuda Japon Denizi ve batıda Sarı Deniz ile çevrilidir. Kore Boğazı bu iki denizi birbirine bağlamaktadır. Bölgede Kuzey Kore ve Güney Kore olmak üzere iki ülke bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Iki Adası</span>

Iki Adası, Tsushima Boğazı açıklarında bulunan takımadalardır. Ada idari olarak Nagasaki prefektörlüğünün Iki şehrine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tsushima Adası</span> Kore Boğazında Japonyaya ait bir ada

Tsushima Adası, Kore Boğazı'nda Japonya'ya ait bir adadır. Japonya ile Güney Kore arasında yer almaktadır. Ada 1671 yılında Ōfunakoshiseto ve 1900 yılında inşa edilen Manzekiseto kanalları ile Kuzey Tsushima (Kamijima) ve Güney Tsushima (Shimojima) olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Ada idari olarak Nagasaki prefektörlüğünün Tsushima şehrine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hainan Boğazı</span>

Hainan Boğazı, Güney Çin'de Leizhou Yarımadası ile Hainan Adası arasında bulunan bir boğazdır. Boğaz, batıda Tonkin Körfezi'ni doğudaki Güney Çin Denizi'ne bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bass Boğazı</span> Avustralya ana karasını, Tasmanya Adasından ayıran boğaz

Bass Boğazı, Avustralya'nın Victoria eyaletini, güneydeki Tasmanya Adası'ndan ayıran boğaz.

<span class="mw-page-title-main">Seto İç Denizi</span>

Seto İç Denizi, Japonya'nın Honshū, Shikoku ve Kyūshū adaları arasında bulunan bir denizdir. Seto İç Denizi ile Honshū, Shikoku ve Kyūshū kıyı bölgelerini içeren bölge, Setouchi Bölgesi olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Kore Denizaltı Tüneli</span>

Japonya-Kore Denizaltı Tüneli, Japonya ve Güney Kore'yi birbirine bağlaması planlanan bir demiryolu tüneli projesidir. Tünelin Kore Boğazı'ndan Iki ve Tsushima adalarını kullanarak geçmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Güney Kore ilişkileri</span>

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1992 yılında resmen kuruldu. Bundan önce, ÇHC, yalnızca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni, Güney Kore ise yalnızca Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanırdı. Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkiler kurmuş en son Asya ülkesidir. Son senelerde Çin ile Güney Kore, farklı alanlarda aralarındaki stratejik ve kooperatif ortaklıklarını arttırmaya ve üst düzey bir ilişki kurmaya çaba göstermiştir. Bilhassa ticaret, turizm ve çok kültürlülük, bu iki ülke arasındaki kooperatif ortaklığı güçlendirmekteki en önemli etkenleri teşkil etmiştir. Buna rağmen, tarihî, siyasî ve kültürel anlaşmazlıklar, Güney Kore ile Çin arasındaki ilişkiyi şekillendirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Myeongnyang Boğazı</span>

Myeongnyang Boğazı Güney Kore'nin güneybatı köşesindeki Jindo Adası'nı anakaradan ayırır. Ayrıca Haenam İlçesinin idari bölgesini (anakarada) Jindo İlçesinden ayırır. En dar yeri yaklaşık 293 metre (961 ft) genişliğindedir. Boğaz, 65 metre/saniye (213,3 ft/s) aşan gelgit su hızlarına sahiptir.