İçeriğe atla

Kore'nin Sesi

Kore'nin Sesi
조선의 소리
TipUluslararası yayıncılık
Ülke Kuzey Kore
Kuruluş14 Ekim 1945
MerkezPyongyang
SahibiKore Merkez Yayın Komitesi
Resmi site
vok.rep.kp

Kore'nin Sesi (Korece조선의 소리 Chosŏn-ŭi Sori), Kuzey Kore'nin uluslararası yayın kuruluşudur. 14 Ekim 1945 tarihinde kurulmuş olup 2002 yılına kadar Pyongyang Radyosu olarak bilinmekteydi.[1] Merkezi başkenti Pyongyang'da yer almaktadır.

Kore'nin Sesi, Çince, İspanyolca, Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça, Japonca ve Arapça olmak üzere sekiz dilde yayın yapmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Hoare, James E. (2012). "Voice of Korea". Historical Dictionary of Democratic People's Republic of Korea. Londra: Scarecrow Press. s. 395. ISBN 978-0-8108-7987-4. 27 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Voice of Korea mid-2014 schedule". North Korea Tech. 27 Mart 2014. 25 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">.kp</span> Kuzey Korenin ülke üst düzey alan adı

.kp Kuzey Kore için ayrılmış İnternet Ülke kodu üst-düzey alan adıdır. 24 Eylül 2007'de oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang</span> Kuzey Korenin başkenti

Pyongyang, Kuzey Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir Taedong Nehri üzerinde yer almaktadır. Nüfusu 1993 yılında 2.741.260 olarak bildirilmiş olup 2003 yılı tahmini nüfusu 3.500.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'deki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Kuzey Kore'deki şehirler listesidir. Ülkenin başkenti Pyongyang, doğrudan yönetilen şehir statüsüne sahip olup iki şehir özel şehir statüsündedirler. Diğer küçük şehirler ise si (시) olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang Sunan Uluslararası Havalimanı</span> Havalimanı

Sunan Uluslararası Havalimanı Pyongyang, Sünen-guyŏk kentinin merkezine 24 kilometre mesafede bulunmaktadır. Sunan Havalimanı'nda kullanılmakta olan daha büyük (01/19) iki pist vardır. İkinci bir pist (17/35) kapatılmış durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang Metrosu</span>

Pyongyang metrosu, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'ta bulunan bir metro ağıdır. 9 Eylül 1973 tarihinde açılmış olup Kore Yarımadası'nda inşa edilen ilk metrodur. Metronun günlük kullanımının 300.000 ile 700.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Pyongyang Zamanı, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'dan (UTC) 9 saat öndedir (UTC+9) ve 5 Mayıs 2018 tarihinden beri Kuzey Kore'nin standart zaman dilimidir. Kuzey Kore, Güney Kore gibi yaz saati uygulamasından yararlanmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Halk Eğitim Evi</span>

Büyük Halk Eğitim Evi ya da Kuzey Kore Ulusal Kütüphanesi, Kuzey Kore'de başkent Pyongyang'daki Kim İl-sung Meydanı'nda yer alan merkezi kütüphane.

<span class="mw-page-title-main">Kim Hyong-gwon</span> Koreli devrimci

Kim Hyong-gwon, Koreli devrimcidir. Japon yönetiminde Kore'deki bir Japon polis istasyonuna saldırmasıyla ve Seul'daki Seodaemun Hapishanesi'nde yatarken ölmesiyle ünlenmiştir.

Kore Merkez Haber Ajansı, 5 Aralık 1946 tarihinde kurulan Kuzey Kore devlet haber ajansı. Merkezi başkent Pyongyang'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Kumsusan Güneş Sarayı</span> anıt mezar

Kumsusan Güneş Sarayı, diğer adıyla Kumsusan Anıt Sarayı ya da bazı kaynaklarda geçen adıyla Kim İl-sung Müzesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, ülkenin kurucusu Kim İl-sung'a ait anıt mezar. Yapı önceleri sadece Kim İl-sung'un adına inşa edilmiş iken, oğlu Kim Cong-il'in 2011 yılındaki ölümünün ardından her iki liderin adıyla anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore draması</span>

Kore draması (한국드라마) ya da K-drama Güney Kore tarafından yapılan çoğunlukla mini dizi şeklinde olan Kore dilindeki dizilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Yonhap</span>

Yonhap News Agency, Güney Kore merkezli bir haber ajansıdır. Ajans 19 Aralık 1980 tarihinde kurulmuş olup gazete, televizyon ve Güney Kore'deki diğer basın-yayın kuruluşlarına haber makaleleri, resimler ve diğer bilgiler sağlamaktadır. Merkezi Seul'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gojoseon</span>

Gojoseon, antik bir Kore devletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Chondoist Chongu Partisi</span>

Çendoist Chongu Partisi (CCP), Kuzey Kore'de bir partidir. Parti, 8 Şubat 1946'da Çendoizm Dinin takipçileri tarafından kurulmuştur. Partiyi Kim Tharyon tarafından kurulmuştur. Partinin merkezi Pyongyang'da bulunmaktadır. Kore Sosyal Demokrat Partisi ve Kore İşçi Partisi ile birlikte Anavatanın Birleşmesi için Demokratik Cephe'nin parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi</span>

Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi Kuzey Kore gençlik örgütüdür. Kuzey Kore'deki ana gençlik örgütüdür. Doğrudan Merkez Komite yönetiminde, Kore İşçi Partisi tüzüğünde açıkça belirtilen tek kitle örgütüdür. 15 yaşın altındaki gençler, daha büyük Koreli Çocuk Birliğinin bir parçası olan Genç Öncü Kolorduna katılabilir. Eski Sovyetler Birliği'nde Komsomol'dan modellenen örgüt, ev hanımı olmak isteyip Sosyalist Kadınlar Birliği'ne transfer edilen evli kadınlar dışında, 15-30 yaşları arasında parti üyeliği olmayan tüm Kuzey Korelileri içeriyor.

Yejong, Kore'de Koryo Hanedanı'nın 16. kralıdır. Saltanatı 1105'ten 1122 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore tarihi</span>

Kuzey Kore tarihi, 1945'te II. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle başlamıştır. Japonya'nın teslim olması, Kore'nin 38. paralelde bölünmesine yol açtı; kuzeyi Sovyetler Birliği ve güneyi Amerika Birleşik Devletleri yönetimine girdi. Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ülkeyi birleştirmenin bir yolu üzerinde anlaşamadılar ve 1948'de iki ayrı hükûmet kurdular: Sovyet yanlısı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Amerika yanlısı Kore Cumhuriyeti. İki devlet de tüm Kore'nin meşru hükûmeti olduklarını iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Chollima Heykeli</span>

Chollima Heykeli Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'daki Mansu Tepesi'ndeki bir anıttır. Anıt, Chollima Hareketi'nin "Chollima hızını" sembolize eder. Anıtın tasvir ettiği efsanevi kanatlı at Chollima'nın günde 1.000 ri (400 km) gidebileceği söylenir.