İçeriğe atla

Kore'nin sekiz ili

Kore'nin sekiz ili

Kore'nin sekiz ili (Korece팔도, 八道 paldo), Kore'nin Joseon Hanedanı dönemindeki idari bölümleriydi. Sekiz ilin sınırları, 1413'ten 1895'e kadar yaklaşık 480 yıl boyunca değişmeden kalmış ve hâlen günümüzde de Kore Yarımadası'nın idari bölümler, lehçeler ve bölgesel ayrımlarda yansıtılan coğrafi bir paradigma oluşturmuştur. Sekiz ilin tüm isimleri hâlen bir şekilde ya da başka bir yerde korunmaktadır.

İller

AdıHangulHanjaAdın kökeniMerkezBölgeLehçeGünümüzdeki bölümler
Chungcheong충청도忠淸道Chungju,
Cheongju
GongjuHoseoChungcheongKuzey Chungcheong, Güney Chungcheong, Daejeon, Sejong
Gangwon강원도江原道Gangneung, WonjuWonjuGwandongGangwonGangwon, Kangvon
Gyeonggi경기도京畿道Hanseong (Seul)GijeonSeulGyeonggi, Seul, İncheon, Kuzey Hwanghae (kısmen)
Gyeongsang경상도慶尙道Gyeongju, SangjuDaeguYeongnamGyeongsangKuzey Gyeongsang, Güney Gyeongsang, Busan, Daegu, Ulsan
Hamgyong함경도咸鏡道Hamhung, KyongsongHamhungKwanbuk, KwannamHamgyongKuzey Hamgyong, Güney Hamgyong, Ryanggang (kısmen), Rason
Hwanghae황해도黃海道Hwangju, HaejuHaejuHaesoHwanghaeKuzey Hwanghae, Güney Hwanghae, İncheon (kısmen)
Jeolla전라도全羅道Jeonju, NajuJeonjuHonamJeolla, JejuKuzey Jeolla, Güney Jeolla, Jeju, Gwangju
Pyongan평안도平安道Pyongyang, AnjuPyongyangKwansoPyonganKuzey Pyongan, Güney Pyongan, Chagang, Ryanggang (kısmen), Pyongyang, Nampo

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Daegu</span> Güney Korenin Metropol Şehri

Daegu veya resmî adıyla Daegu Metropol Şehri, Güney Kore'nin metropol şehirlerinden biridir. Şehrin nüfusu 31 Aralık 2012 tarihi itibarı ile tahminen 2.527,566 olup ülkenin dördüncü büyük şehridir. Fakat Daegu 1970'li yıllardan beri en önemli imalat sanayi olan tekstil üretimini kaybetmesi dolayısı ile nüfus kaybetmektedir. Şehir, ABD'deki buhranlı Detroit, Michigan, ABD gibi, boş ve hatta yıkık merkezi binaları ve eski fabrikaları ile oldukça ürkütücü[kime göre?] bir görünüm göstermekte ve fakirleşen bir nüfus merkezi olarak karakterize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'deki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Güney Kore'deki şehirler listesi 'dir. Ülkenin başkenti olan Seul özel şehir statüsüne sahip olup diğer altı büyük şehir ise metropolitan şehir statüsündedirler. Diğer küçük şehirler ise si (시) olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Korece Vikipedi</span> Wikipedianın Korece sürümü

Korece Vikipedi, Vikipedi'nin Korece sürümüdür. Ekim 2002'de başlatıldı. 4 Haziran 2005'te 10.000 madde sınırını geçti, 4 Ocak 2008'de madde sayısı 50.000'i ve 8 Haziran 2009'da 100.000'i geçti. 18 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Korece Vikipedi'nin 687.853 maddesi, 863.223 kullanıcısı ve 28 hizmetlisi bulunmaktadır; madde sayısı nedeniyle en büyük 24. Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ulsan</span> Yeongnam, Güney Korede metropol bir şehir

Ulsan veya resmî adıyla Ulsan Metropol Şehri, Güney Kore'nin metropol şehirlerinden biridir. Yüzölçümü 1057,136 km² olan şehrin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 1.163.690'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gyeonggi</span>

Gyeonggi, Güney Kore'nin illerinden biridir. Gyeonggi, ülkenin kuzeybatısında yer almaktadır ve Seul ve İncheon şehirlerini çevrelemektedir. İl kuzeyde Kuzey Kore, doğuda Gangwon ve güneyde Kuzey Chungcheong ve Güney Chungcheong illeri ile komşudur. Yüzölçümü 11,730 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 12,342,448 olup Güney Kore'nin en kalabalık ilidir. İlin merkezi Suwon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Jeju</span> Güney Korenin güneyinde bir ada ve il

Jeju, Güney Kore'nin güneyinde bir ada ve ildir. Jeju, ülkenin en büyük adasıdır. Yüzölçümü 1,849 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 604,771'dir. İlin merkezi Jeju şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Jeonju</span>

Jeonju, Güney Kore'nin Kuzey Jeolla ilinin merkezi olan şehirdir. Yüzölçümü 206,22 km² olan şehrin nüfusu 2012 yılı itibarı ile 654.040'tır. Şehir, Kore yemekleri, tarihi binalar, spor faaliyetleri ve yenilikçi festivaller ile bilinen önemli turizm merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Suwon</span>

Suwon, Güney Kore'nin Gyeonggi ilinin merkezi olan şehirdir. Suwon, Seul'un 30 km güneyinde yer almakta olup Seul metropol alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 121,1 km² olan şehrin nüfusu 30 Eylül 2013 tarihi itibarı ile 1.170.878'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pohang</span> Güney Korenin Kuzey Gyeongsang ilinde bulunan bir şehir

Pohang, Güney Kore'nin Kuzey Gyeongsang ilinde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 1,127.24 km² olan şehrin nüfusu Temmuz 2011 tarihi itibarı ile 520,305'tir.

<span class="mw-page-title-main">Sinuiju</span>

Sinuiju, Kuzey Kore'nin Kuzey Pyongan ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir, Çin sınırında yer almakta olup Çin-Kore Dostluk Köprüsü ile Dandong şehrine bağlanmaktadır. Şehrin nüfusu 2006 yılı tahminlerine göre 352,000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Seul Ulusal Başkent Bölgesi</span>

Seul Ulusal Başkent Bölgesi, Güney Kore'nin kuzeybatısında yer alan ve İncheon, Seul ve Gyeonggi olmak üzere üç farklı idari bölümü kapsayan bir metropoliten alandır. Bölgenin yüzölçümü 11.170 km² olup nüfusu 2010 yılı itibarıyla nüfusu 25,6 milyondur ve dünyanın ikinci büyük metropol alanıdır. Bölge, Güney Kore'nin kültürel, ticari, mali, sınai ve konut merkezidir ve ülke nüfusunun %49'u barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'nin idari bölümleri</span>

Güney Kore'nin idarî bölümleri, üç hiyerarşik düzey halinde düzenlenmiştir. İl düzeyinde 8 il, bir özel özerk il, bir özel şehir, 6 metropol şehri ile bir özel özerk şehre ayrılmaktadır. Bu bölümler ise şehir, ilçe, semt, kasaba, belde, mahalle ve köy olmak üzere daha küçük bölümlere ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'nin idari bölümleri</span>

Kuzey Kore'nin idari bölümleri, üç hiyerarşik düzey halinde düzenlenmiştir. Bölümlerin çoğunun Güney Kore sisteminde eşdeğerleri bulunmaktadır. Birinci düzeyde 9 il, iki doğrudan yönetilen şehir ve üç özel idari bölüm bulunmaktadır. İkinci düzey bölümler ise şehirler, ilçeler, semtler ve bölgelerdir. Bu bölümlerde üçüncü düzey idari bölümler olan kasaba, mahalle, köy ve işçi bölgelerine ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jilin</span>

Jilin, Çin'in kuzeydoğusunda bulunan bir eyalet. Doğuda Kuzey Kore ve Rusya, kuzeyde Heilongjiang eyaleti, güneyde Liaoning eyaleti ve batıda İç Moğolistan ile sınır paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gangwon</span>

Gangwon, Güney Kore'nin illerinden biridir. İl, ülkenin kuzeydoğusunda yer almaktadır ve kuzeyde Kuzey Kore, batıda Gyeonggi ve güneyde Kuzey Chungcheong ile Kuzey Gyeongsang illeri ile komşudur. Yüzölçümü 20.569 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 1.542.147'dir. İlin merkezi Chuncheon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kangvon (il)</span>

Kangwon-do (Korece 강원도), Kuzey Kore'nin bir ilidir. 1945'te Kore'nin bölünmesinden önce, Kangwŏn Eyaleti ve Güney Koreli'de bulunan Gangwon Eyaleti Wŏnsan'ı dışlayarak tek bir il oluşturulmuştur.

Chongnam, Kuzey Kore'nin Güney Pyongan ilinde bulunan bir chigu.

<span class="mw-page-title-main">Güney Hamgyeong (il)</span> Güney Korede bir şehir

"Güney Hamgyeong İli" Güney Kore yasalarına göre, Güney Kore hükûmeti resmen Kore'nin bütününün meşru hükûmeti olduğunu iddia ettiği gibi, Kore Cumhuriyeti'nin bir ilidir. İli oluşturan bölge, Kuzey Kore ve Çin'in fiili yetkisi altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Ulusal Kütüphanesi</span> ulusal kütüphane

Kore Ulusal Kütüphanesi, Güney Kore'nin ulusal kütüphanesidir. Kütüphane, 15 Ekim 1945 tarihinde kurulmuş olup Kültür Bakanlığı'na bağlıdır. Kütüphane, başkent Seul'ün Seocho semtinde yer almaktadır.