İçeriğe atla

Kordon (şerit)

Kordon, askerî üniforma'nın bir parçası olan metal uçlu ve dantel etiketli bir şerit veya dekoratif aksesuardır. Altın, gümüş veya renkli ipliklerden dokunulur. Batı Avrupa'da 17. yüzyıldan beri yaygındır.[1] Şu anda dünyanın pek çok ülkesinde onur muhafızı ve askeri geçit törenilerine katılan personelin üniformalarında, askerî lise ve harp akademisi öğrencilerinin üniformalarında kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gestapo</span>

Gestapo, Nazi Almanyası ve Alman işgali altındaki Avrupa'da gizli polis teşkilatı. 1933'te Hermann Göring tarafından Prusya'nın çeşitli güvenlik polisi kuruluşlarının tek bir organizasyonda birleştirilmesi ile kuruldu. 20 Nisan 1934'te Schutzstaffel (SS) lideri Heinrich Himmler'in yönetimine geçti. Diğer taraftan Reinhard Heydrich ve Heinrich Müller'e yetki verildi.

<span class="mw-page-title-main">İnzibat</span>

İnzibat, askerî polise verilen isimdir. İnzibatların başlıca görevi ordudaki düzeni sağlamaktır. Askerî inzibatlar son derece tertipli ve düzenli askerler arasından seçilirler.

<span class="mw-page-title-main">Gemici fuku</span>

Gemici kıyafeti veya gemici fuku ortaokul ve liselerdeki kız öğrenciler tarafından giyilen yaygın Japon okul üniformasıdır. Okul üniforması olarak 1921 yılında Fukuoka Jo Gakuin Üniversitesi (福岡女学院) müdürü Elizabeth Lee tarafından tanıtılmıştır. O zamanki Britanya Kraliyet Donanması tarafından kullanılan üniformalardan esinlenen Lee de bu üniforma ile Birleşik Krallık'ta bir öğrenci değişim programında tanışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Süvari</span> At sırtında savaşan birlikler

Süvari, tekil bir atlı asker veya bu atlı askerlerin oluşturduğu birlikleri kapsayan askerî sınıf. Geçmişte daha çok ani baskınlarda ve vurucu saldırılarda kullanılırdı. Sözcüğün kökeni Farsça سوار suvâr = at kelimesinden gelir.

İnönü Savaşları Karargâh Müzesi, Eskişehir'in 25 km batısındaki İnönü ilçesinde bulunmaktadır. 1 Nisan 2001'de ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harp Madalyası</span> I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı cephelerinde yararlılık gösterenlere verilen madalya

Harp Madalyası, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cephelerinde üstün cesaret ve kahramanlık gösteren Osmanlı ve İttifak Devletleri askerlerine V. Mehmed Reşad tarafından ilk kez 1 Mart 1915 tarihinde verilen askerî madalyadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son madalyasıdır. İngilizler tarafından Gelibolu Yıldızı, Almanlar tarafından ise Demir Hilal olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üniforma</span> Bir grup insan tarafından giyilen benzer giysiler

Üniforma; meslekî, kurumsal ya da sanatsal nedenlerle giyilen tek tip kıyafet. Bazen forma olarak kısaltılır ve özellikle sporcu ve öğrenci üniformalarını tanımlamakta kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı</span> özel birlik

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, savaş zamanında üst birliğine katılan, barış zamanında ise Türkiye cumhurbaşkanının güvenliğini sağlayan, cumhurbaşkanına bağlı özel birliktir.

<span class="mw-page-title-main">Okul üniforması</span> bir eğitim kurumunda öğrenciler tarafından giyilen üniforma

Okul üniforması, bir okul veya başka bir eğitim kurumundaki öğrenciler tarafından giyilen bir üniformadır. Okul üniformalarının amacı öğrenciler arasında eşitliği sağlamak olup çeşitli ülkelerde ilk ve orta dereceli okullarda yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Tam elbise üniforma</span>

Tam elbise üniforma veya geçit töreni elbise üniforması, Batı kıyafet kodlarından biridir. Kıyafet kodu'na askeriyye, polis, itfaiye, askerî tören, geçit töreni, resmi törenler, evlilik ve cenaze gibi özel etkinlik kıyafetleri aittir. Ayrıca resepsiyonlarda resmi üniforma hizmetleri için kullanılan üniformalar da dahildir. Tam kıyafet üniformaları tipik olarak tam boyut ve madalya amblemleri içerir. Tasarımlar alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Batı kıyafet kodlarında, tam kıyafet forması, gece kıyafeti için sivil frak veya gündüz kıyafeti için resmi gün elbisesine alternatiftir. Tam elbise üniforma resmi üniformadır, ardından karışık elbise üniforma gelir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî üniforma</span>

Askerî üniforma, çeşitli ülkelerin askeriye kuvvetleri üyeleri ve yarı askerîler tarafından giyilen standart bir giysi türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gayriresmî askerî üniforma</span>

Gayriresmî askerî üniforma, resmî olmayan üniforma türüdür. Askeri, polis, itfaiye ve diğer resmi üniformalı hizmetler tarafından günlük ofis, kışla ve saha dışı görev amaçları için kullanılır. Genellikle bir ceket, pantolon, beyaz elbise gömlek ve boyun bağından oluşur. Tasarım alaya veya askerî branş'a bağlı olabilir. Batı kıyafet kodlarında, hizmet kıyafeti üniforması sivil kıyafete ek bir alternatiftir. Üniforma hem tam elbise üniforması, hem de karışık elbise üniformasından daha az resmi olarak kabul edilir, ancak savaş üniformasından daha resmi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Savaş üniforması</span>

Savaş üniforması, sıradan bir askeri üniforma türüdür. Askeriye, polis, itfaiye ve diğer resmî üniformalı hizmetler tarafından günlük saha çalışması ve muharebe görevi amaçları için kullanılır. Tasarım alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Ordu kollarında kumaşlar kamuflaj, rahatsız edici desen veya yeşil, kahverengi veya haki monokrom renklerde olur. Batı kıyafet kodlarında, saha üniforması sivil gündelik kıyafetlere eşdeğer kabul edilir. Bu nedenle, saha üniforması, genellikle ofis veya personel kullanımına yönelik gayriresmî askerî üniformadan, ayrıca karışık elbise üniforma ve tam elbise üniforma'dan daha az resmî olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Denizci kıyafeti</span>

Denizci kıyafeti, deniz kuvvetleri veya diğer devlet deniz hizmetlerinde görev alan Kaptan, gemici ve denizciler tarafından giyilen bir üniformadır. İlerleyen dönemlerde, özellikle çocuk kıyafeti, askeri üniforma ve iş kıyafeti olarak popüler bir giyim tarzı haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Askerî bere</span> askerî üniformanın parçası olarak giyilen bere

Askerî bere, bere türüdür. 20. yüzyılın ortalarından beri dünya çapında birçok silahlı kuvvetlerin üniformalarının bir parçası olmuştur. Askerî bereler, çoğu askerde askerî tüfek veya piyade tüfeği taşıyan omzu serbest bırakmak için genellikle sağa doğru itilir, ancak çoğu Avrupa, Güney Amerika ve Asya'daki bazı ülkelerin orduları sola doğru iter.

<span class="mw-page-title-main">Omuz işareti</span>

Omuz işareti, askerî üniforma, gayriresmî askerî üniforma, karışık elbise üniforma, tam elbise üniforma, savaş üniforması'nın bir parçası olan, üniformanın omuz askısına takılan düz bir kumaş kılıftır. Rütbe veya diğer işaretler de taşıyabilir.

<span class="mw-page-title-main">Pardösü</span>

Pardösü büyük bir palto ve kaban türüdür. Tipik olarak sıcaklık ve hava şartlarına karşı koruma için tasarlanmış yünden ve su geçirmez bir malzemeden yapılmıştır. Yüzü ve elleri soğuktan ve yağmurdan korumak için yakası ve manşetleri çevrilebilir. 19. yüzyılda askerî üniforma, savaş üniforması ve zenginler için gündelik giyim olarak popülerdi. Hâlâ dünyadaki birçok silahlı kuvvetler tarafından sert hava koşulları nedeniyle kullanılmakdadır.

<span class="mw-page-title-main">Kittel</span>

Kittel, üst askerî üniforma, gayriresmî askerî üniforma, karışık elbise üniforma, tam elbise üniforma, savaş üniforması giyimidir. Dünyanın birçok ülkesinde insanlar, silahlı kuvvetlerdeki askerî personel veya kolluk kuvvetleri çalışanları tarafından özel giyilir. Boğazlı yaka, kazak, tişört, atlet üzerinden giyilir.

<span class="mw-page-title-main">Gorget yamaları</span>

Gorget yamaları veya spolet, askerî üniforma, gayriresmî askerî üniforma, karışık elbise üniforma, tam elbise üniforma, savaş üniforması'nın bir parçası olan, üniformanın yakasında (gorget) bir işaret, eşleştirilmiş kumaş veya metal yamalardır. Birçok ülkelerde askerlik ve kamu hizmetinde kullanılmaktadır. Yaka sekmeleri, askeri rütbeyi, kamu hizmeti (memur) rütbesini, askerî örgüt, ofis (departmanı) veya silahlı kuvvetlerin şubesini ve hizmet kolunu belirtir.