İçeriğe atla

Kord (makineli tüfek)

Kord makineli tüfeği

Kord makineli tüfeği
Çeşidi Ağır makineli tüfek
Uyruğu  Rusya
Hizmet geçmişi
Hizmet 1998-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar İkinci Çeçen Savaşı
Güney Osetya Savaşı
Kuzey Mali çatışması
Suriye İç Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı A.A. Namitulin, N.M. Obidin, Ju.M. Bogdanov ve V.İ. Jirohin[1]
Tasarlandığı tarih 1990'lar
Üretici Degtyaryov Fabrikası
Üretildiği tarih 1998-günümüze
Çeşitleri 6P50-1, 6P50-2, 6P50-3, 6P49
Özellikler
Ağırlık 25.5 kg (6P50)
32 kg (6P50-1)
60 kg (6P50-2)
80 kg (6P50-3)
27 kg (6P49)
Uzunluk 1,980 mm (6P50-1, 6P50-2, 6P50-3)
1,625 mm

Mühimmat12.7×108mm
Kalibre12.7 mm
Atış hızı 650-750 mermi/dak
Mermi çıkış hızı 860 m/s
Etkili menzil 2,000 m
Besleme sistemi 50 mermilik kemer
Nişangah Gez ve arpacık

Kord makineli tüfeği (RusçaКорд), Rus yapımı bir ağır makineli tüfektir. Silah, eskiyen NSV makineli tüfeğinin yerini almak amacıyla tasarlanmış olup 1998'de hizmete girmiştir.[2] Dış görünümü NSV'ye benzemekle birlikte iç mekanizması, gaz sistemi ve namlu bölmesi kapsamlı bir şekilde yeniden tasarlanmıştır.[2] Bu değişiklikler, silahın NSV ile kıyaslandığında daha az geri tepmekte ve bu sayede tam ateş sırasında daha fazla doğruluk sağlamaktadır.

Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ Fofanov, Vasiliy (2000–2007). "KORD 12.7MM HMG". fofanov.armor.kiev.ua. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2018. 
  2. ^ a b Jane's Infantry Weapons 2005-2006. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2018. 

Bibliyografi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">StG 44</span> tarihteki ilk saldırı tüfeği

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">DŞK</span> ağır makineli silah

DŞK 1938, Sovyet yapımı 12,7 mm'lik ağır makineli tüfektir. Bazı durumlarda piyade destek silahı olarak da kullanılır, bu durumda taşıma amacıyla iki tekerlekli çekici aracına monte edilir veya önüne siperlik zırhı eklenerek kullanılır. İsmini silahın tasarımcılarından almıştır. Vasily Degtyaryov silahın ilk halini tasarlamış, Georgi Shpagin besleme mekanizmasını geliştirmiştir. Kısaltmasından yola çıkılarak Doçka/Doşka olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">NSV makineli tüfeği</span>

NSV, Sovyet yapımı 12.7 mmlik ağır makineli tüfektir. Adını tasarımcılarının baş harflerinden olan G. I. Nikitin, Y. S. Sokolov ve V. I. Volkov 'ndan almıştır. Sovyet ordusu tarafından 1971'de servise alınmasıyla ve T-64,T-72 ve T-80 tanklarında ağır makineli tüfek olarak kullanılmaya başlandı. Rus ordusunun servisinden Kord makineli tüfeğin geliştirilmesi üzerine aşama aşama servisten çıkarılmaktadır. Sovyet'lerin dağılmasından sonra Kazakistan'da sınırlı sayıda lisans altında üretilmiştir. Kazakistan'ın yanında Bulgaristan, Hindistan, Polonya ve Yugoslavya'da da lisans altında üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">12.7×99mm NATO</span> Makineli tüfek fişeği

12.7×99mm NATO veya .50BMG, M2 Browning makineli tüfeğinde kullanılmak üzere John Browning tarafından tasarlanmış bir fişektir. 1910'larda Birleşik Devletler hava saldırılarına karşı, 30-30 Springfield'ın yetersiz kalması ve hafif uçaksavarlarda kullanılmak üzere bir kalibreye ihtiyaç duymasından dolayı ilk kez Winchester firması tarafından üredildi. Günümüzde, makineli tüfekler ve anti-materyal keskin nişancı tüfeklerinde başarısını kanıtlamış ve kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">AK-12</span> Saldırı tüfeği

AK-12, AK-74M'nin gelecek zamanda Rus Silahlı Kuvvetleri'nde yerini alması için tasarlanmış, genel amaçlı standart piyade silahı olacak şekilde dizayn edilmiş bir saldırı tüfeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Zastava M93</span> madde delici tüfek

Zastava M93 Black Arrow 12.7mm veya .50 kalibre Zastava Arms tarafından geliştirilen ve üretilen madde delici tüfektir. Zastava M93, yüz yıllık muhariplik tarihi boyunca en kesin ve en güvenilir mekanizma sistemlerinden birisi olduğunu kanıtlayan Mauser sistemi temelinde tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Type 67</span> Çin yapımı bir genel amaçlı makineli tüfek

Type 67, Çin yapımı bir genel amaçlı makineli tüfektir. Silah, Type 53 (SG-43) ve Type 57 (SGM) makineli tüfeklerin yerini alması amacıyla geliştirilmiş olup DP tetikleme mekanizmasını, SG-43 hızlı değiştirme namlusu, RPD'ye benzer bir gaz regülatörü, ZB vz. 30 cıvata mekanizmasını ve değiştirilmiş Maxim tipi besleme mekanizması kullanmaktadır. "Çin Bixisi" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">GŞ-30-1</span>

GŞ-30-1, Sovyet yapımı bir 30 mm makineli toptur. Silah, 1980'lerde hizmete girmiş olup Sovyet ve daha sonra Rus savaş uçaklarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">AGS-17</span>

AGS-17 Plamya, Sovyet yapımı bir otomatik bombaatardır. Silah, 30×29 mm kovansız mühimmata sahiptir.

NR-23, Sovyet yapımı bir 23 mm makineli toptur. Silah, NS-23 ve VYa toplarının yerini almak üzere tasarlanmıştır ve çoğunlukla Sovyetler Birliği ve diğer Varşova Paktı ülkelerinin savaş uçaklarında kullanılmıştır.

Gryazev.Shipunov GSh-23,, Rus yapımı, 23 mm. kalibrelik makineli bir toptur. GSh-23'ün üretimi 1965 yılında başladı ve kendisinden önce üretilen NR-23 modelinin yerini aldı. Gast sistemi ile çalışmakta olup çoğunlukla savaş uçaklarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">GŞ-6-30</span>

GŞ-6-30, Sovyet yapımı bir 30 mm makineli toptur. Silah, 1970'lerde hizmete girmiş olup savaş uçakları veya askerî gemilere monte edilmek üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-6</span>

Suhoy Su-6, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir saldırı uçağı prototipidir. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında tasarlanmış olup çeşitli sebeplerden dolayı üretime geçememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gepárd (materyalsavar tüfeği)</span>

Gepárd, Macaristan yapımı bir bullpup materyalsavar keskin nişancı tüfeğidir. Silah, 1987'de Macaristan Savunma Kuvvetleri'nin hafif zırhlı hedeflere zarar verebilecek kompakt, mobil bir silah ihtiyacı üzerine geliştirildi. Uzun menzilli ve büyük kalibreli olup yüksek namlu hızının yanı sıra yüksek hassasiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Didgori-1</span>

Didgori-1, Gürcistan Savunma Bakanlığı'na bağlı "Delta" araştırma merkezi tarafından geliştirilen zırhlı personel taşıyıcısıdır. Didgori APC serisindeki 5 modelden biridir.

Kortik CIWS türünde Rus Donanması tarafından konuşlandırılan modern bir deniz hava savunma silah-füze sistemidir. İhracat versiyonu Kashtan olarak bilinir ve NATO adı CADS-N-1 Kashtan'dır.

ASELSAN STAMP, ASELSAN tarafından geliştirilen, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan uzaktan komutalı stabilize makineli tüfek sistemidir.