İçeriğe atla

Korab-Koritnik Tabiat Parkı

Koordinatlar: 41°47′K 20°33′D / 41.783°K 20.550°D / 41.783; 20.550
Korab-Koritnik Doğa Parkı
Mali i Bardhë
Bölge Debre ve Kökes illeri
İlDebre ve Kökes
Koordinatları 41°47′K 20°33′D / 41.783°K 20.550°D / 41.783; 20.550
Kapladığı alan 55.550 hektar (555,5 km2)
Kuruluş tarihi 21 Aralık 2011[1]
Kontrol kuruluşu Çevre Bakanlığı

Korab-Koritnik Doğa Parkı (ArnavutçaParku Natyror i Korab-Koritnikut), Doğu Arnavutluk'ta yer alan bir tabiat parkıdır ve nesli tükenmekte olan hayvan ve bitki türleri için bir sığınak görevi gören Avrupa Yeşil Kuşağı'nın bir bölümünü oluşturur.[2] 55.550 hektar (555,5 km2) kaplama alanı içinde vadiler, nehirler, buzul gölleri, mağaralar, kanyonlar, yoğun iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlarla kaplı dağlık araziler yer alır.[3][4] Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) parkı Kategori IV olarak listeledi. Hem Koritnik hem de Korab Plantlife tarafından uluslararası öneme sahip Önemli Bitki Alanı olarak kabul edilmiştir.[5]

Korab-Koritnik Tabiat Parkı, kuzeyde Kosova sınırından Kuzey Makedonya sınırı boyunca güneyde Desha Dağları'na kadar uzanır. Tabiat parkı adını Korab Dağları ve Koritnik Dağı'ndan almıştır. Korab 2.764 metre (9.068 ft) yüksekliği ile hem Arnavutluk hem de Kuzey Makedonya'nın en yüksek zirvesidir. Birden fazla ülke için en yüksek nokta olan Avrupa'daki iki zirveden biridir ve aynı zamanda Avrupa'nın en önemli 18. zirvesidir.[6][7] Zirve, çok engebeli bir dağ masifidir ve çoğunlukla blok yapılara sahip Paleozoik döneme ait şeyl ve kireçtaşından ve ayrıca permo Triyas'ın ciddi şekilde hasar görmüş alçı taşı kayalarından oluşur. Batı tarafında, dağ dik bir şekilde kaya duvarlarının üzerine düşer, kuzey tarafı ise sarp kayalardan oluşur.[8]

Tabiat parkı, yağışlı soğuk kışlar ve kuru sıcak yazlar ile ılıman nemli bir karasal iklim ile karakterizedir. Yükseklikteki büyük değişkenlik nedeniyle, bölgede zengin bir iklim, flora ve fauna çeşitliliği bulunmaktadır. Palearktik ılıman geniş yapraklı ve karma ormanlar biyomunun Dinar Dağları karma ormanları ve Balkan karma ormanları karasal ekolojik bölgeeri içine girer. Ormanlar, yaprak döken ve iğne yapraklı ağaçların çeşitli türlerinden ve çok çeşitli kır çiçeklerinden oluşur. Bitki örtüsünün seviyeleri farklı rakımlara göre değişkenlik gösterir, deniz seviyesinin 400-900 metre (1.300-3.000 ft) üzerinde meşe ormanları, 1.000-2.000 metre (3.300-6.600 ft) üzerinde karışık geniş yapraklı ormanlara sahip kozalaklı ormanlar ve kayın ormanları görülür. Dağ çayırlarının yamaçları çoğunlukla yaprak döken ormanlarla kaplıdır. Parktaki en yaygın ağaç türleri gümüş köknar, avusturya çamı, bosna çamı, makedonya çamı ve kara kızılağaçtır. Ddoğu gürgeni, tüylü meşe, makedonya meşesi ve ova akçaağacı gibi ağaçlar içeren meşe ormanları alçak rakımlarda bulunur.

Fauna, 37 memeli türü tarafından temsil edilmektedir. Alanda boz ayı, boz kurt, balkan vaşağı, karaca, yaban domuzu, sansar, çam sansarı ve kızıl sincap gibi büyük memeliler bulunabilir. Park aynı zamanda kaya kartalı, batı çalıhorozu, bayağı doğan, bayağı şahin, atmaca, bayağı puhu, kızıl akbaba, dağ tavuğu ve diğer pek çok kuşun yoğun popülasyonunun desteklenmesine uygun çeşitli doğal ortamları içerir.[9]

Galeri

Korab Dağları
Korab
Koritnik
Mali i Gramës

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Korab - Koritnik Natural Park Management Plan" (PDF). researchgate.net (İngilizce). July 2014. s. 9. 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. The decision of Council of Ministers No. 898 dated 21.12.2011 proclaims the mountains natural ecosystem Korab – Koritnik as a “Natural Park” with a surface area of 55,550.2 ha (555.5 km²). 
  2. ^ "RRJETI I ZONAVE TË MBROJTURA NË SHQIPËRI" (PDF). mjedisi.gov.al (Arnavutça). s. 2. 5 Eylül 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2017. 
  3. ^ "Korab - Koritnik Natural Park Management Plan". researchgate.net (İngilizce). s. 9. 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ "Vlerësimi Strategjik Mjedisor për Planin e Integruar Ndersektorial te Bregdetit" (PDF). planifikimi.gov.al (Arnavutça). s. 44. 28 Ekim 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2017. 
  5. ^ "Important Plant Areas of the south and east Mediterranean region" (PDF). portals.iucn.org (İngilizce). s. 75. 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  6. ^ "The King of the Mountains" (PDF). dmwcorg.tk (İngilizce). s. 24. 31 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. At 2764 meters Korab peak is one of only two summits in Europe which are the highest point for more than one country. 
  7. ^ "EUROPE ULTRA-PROMINENCES 99 Peaks with Prominence of 1,500 meters or greater". peaklist.org (İngilizce). 13 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Korab - Koritnik Natural Park Management Plan". researchgate.net (İngilizce). s. 25. 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  9. ^ "Korab - Koritnik Natural Park Management Plan". researchgate.net (İngilizce). s. 41. 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kızıldağ Millî Parkı, Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesi sınırları içerisinde yer alan millî park.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları Millî Parkı</span>

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dajti Dağı</span> Arnavutlukta bir dağ

Dajti Dağı, Arnavutluk'un başkenti Tiran'ın doğusunda yer alan bir dağdır. Dağın zirvesi Ramno olup 1,613 m yüksekliktedir. Kışın dağ genellikle karla kaplıdır ve Tiran'da nadiren görülen kar yağışları nedeiyle kışın yerel nüfusun uğrak noktasıdır. Dağda kanyonlar, şelale, mağaralar, göl ve antik bir kale ile yamaçlarında çam, meşe ve kayın ormanları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0104)

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Butrint Millî Parkı</span> Milli Park

Butrint Ulusal Parkı güney Arnavutluk'da bir millî parktır. Park 9,424 hektar (0,09424 km2) bir alan kapsıyor. 9,424 hektar (0,09424 km2) tatlı su gölleri, sulak alanlar, tuz bataklıkları, açık ovalar, sazlıklar ve adaların bulunduğu bir arazi. Parkda 1.200'den fazla hayvan ve bitki türü bulunuyor. Koruma altında olan alan butari gölü ve lagünü, Vivari'nin doğal kanalı, Ksamil adaları ve bir arkeolojik site içerir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'ta çevre</span>

Arnavutluk Çevresi, eşsiz flora ve fauna ve küçük bir devlette bulunan çeşitli yeryüzü şekilleri ile karakterizedir. Aynı zamanda doğal coğrafi ekosistemi, su sistemlerini, hava durumunu, yenilenebilir kaynakları ve üzerlerindeki etkileri temsil eden farklı ekolojik bölgelerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bucegi Tabiat Parkı</span>

Bucegi Tabiat Parkı, Romanya'da, Braşov, Dâmboviţa ve Prahova illerinin idari bölgesinde bulunan korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Burabay Millî Parkı</span> Kazakistanda millî park

Burabay Millî Parkı, Kazakistan'ın Akmola Eyaleti, Burabay Bölgesi'nde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şulgan-Taş Tabiatı Koruma Alanı</span>

Şulgan-Taş Tabiatı Koruma Alanı, Güney Ural Dağları'nın batı eteklerinde yer alan bir Rus 'zapovednik'idir. Arazi, yoğun orman ve karstik topoğrafyalarından biridir; site, insan yerleşiminin en eski mağaralarından bazılarını içerir. Koruma alanında 13 tam zamanlı "bortevikov" - vahşi arıların antik boş ağaç arıcılık uygulayıcıları - bulunmaktadır. Koruma alanı Başkurdistan'ın Böryen ili'nde yer almaktadır. Starosubkhangulovo ilçe merkezinin yaklaşık 40 km güneydoğusunda yer almaktadır. 2012 yılında, özellikle eski zamanlardan beri yerel Başkir halkı tarafından yetiştirilen Burzyuan arısının korunması için UNESCO tarafından "Başkurt Uralları" Biyosfer Rezervi'ne eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zilim Tabiatı Koruma Alanı</span>

Zilim Tabiatı Koruma Alanı, yerel öneme sahip korunan bir tabiat anıtıdır. Tabiat parkı 2005 yılında kaynakları restore etmek, turizmi geliştirmek ve mevcut biyolojik türleri korumak amacıyla kurulmuştur. Park, Başkurdistan'ın özellikle korunan statüsüne sahip bir doğa koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu yaprak döken ormanları</span>

Doğu Anadolu yaprak döken ormanları, Türkiye'nin doğusundaki dağlarda yer alan bir ekolojik bölgedir. Ilıman geniş yapraklı ve karma ormanlar biyomunda bir Palearktik biyocoğrafik bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mali i Gramës Dağı</span>

Mali i Gramës, Korab sıradağlarının Arnavutluk kesiminde bir dağdır. Mali i Gramës, 2.345 metre yüksekliğe ulaşır. Dağın çevresinde, aynı zamanda 'Gramë' adını da paylaşan Korab Dağı'ndaki en büyük göl de dahil olmak üzere birçok göl vardır. Uzun bir sırtla dağın ana kısmına bağlandığı Korab Dağı'nın yaklaşık bir buçuk kilometre batısında buluyor. Gramë zirvenin kendisine değil, aynı zamanda yaklaşık sekiz kilometre uzunluğundaki Korab sıra dağlarının tüm güneybatı mahmuzuna atıfta bulunur. Kuzeyde, Gramë deresi derin bir kanyondan bir yüksek bir düzlüğe akar. Bunun doğusunda Gramë Gölü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mali me Gropa-Bizë-Martaneş Koruma Alanı</span>

Mali me Gropa-Bizë-Martaneş Koruma Alanı, Arnavutluk'un merkezinde, Dajti Milli Parkı sınırına bitişik bir koruma alanıdır. 2.526.642 hektar (25.266,42 km2) alan kaplamaktadır. Debre ve Tiran illerindeki üç belediye ile Xibra, Martaneş ve Shëngjergj ile kendi bölgesi içerisindeki birkaç köye sınırı vardır. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), bölgeyi Kategori V olarak listelemiştir. Bölge, aynı zamanda Plantlife tarafından uluslararası öneme sahip Önemli Bitki Alanı olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgarka Tabiat Parkı</span>

Bulgarka Tabiat Parkı, Balkan Dağları'nın kuzey yamaçlarında yer alan, Gabrovo ve Kazanlık şehirleri arasındaki dağların orta ve doğu kesimlerinde 22.000 hektarlık bir alanı kaplayan bir Bulgar tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dajti Millî Parkı</span>

Dajti Milli Parkı, Arnavutluk'un merkezinde yer alan, 1966 yılında kurulan ve 2006 yılından bu yana 293,84 km2 (113,45 sq mi) alana yayılan bir milli parktır. Park, Adriyatik Denizi'nin 40 km (25 mi) doğusunda ve Tiran'ın 26 km (16 mi) doğusunda yer almaktadır. Bölge, Arnavutluk Korunan Alanlar Dairesi (AKZM) ve Tiran Belediyesi Parklar ve Rekreasyon Dairesi (APR) arasında paylaşılan yetki alanı içinde bulunmaktadır. Kuzeybatıda Shtamë Geçidi Milli Parkı, batıda Kraste-Verjon Koruma Alanı ve doğuda Mali me Gropa-Bizë-Martaneş Koruma Alanı ile çevrilidir. Park, çok çeşitli ekosistemler ve biyolojik çeşitlilik için elverişli koşullar sunan, son derece parçalı, sağlam bir topoğrafya ile dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pëllumbas Mağarası</span>

Pëllumbas Mağarası, Arnavutluk'un merkezinde, Tiran ilindeki Pëllumbas köyüne yakın bir konumda bulunan Skorana Boğazı'nda bulunan bir karst mağarasıdır. Adriyatik'ten yaklaşık 500 m (1.600 ft) yükseklikte, 1,613 m (5,29 ft) yüksekliğe yükselen bir dağ zinciri olan Dajti'nin yamaçlarında yer almaktadır. Mağara, Avrupa'da bulunan altı karstik mağaradan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Dumbrava Sibiului Tabiat Parkı</span>

Dumbrava Sibiului Tabiat Parkı, Orta Romanya'da, Sibiu ilinde, Sibiu şehrinin idari bölgesinde bulunan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mesir Tabiat Parkı</span> Manisada tabiat parkı

Mesir Tabiat Parkı, Manisa ilinin Yunusemre ilçesinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tomorr Millî Parkı</span>

Tomorr Millî Parkı, güney Arnavutluk'ta, Tomorr masifinin orta ve yüksek kısımlarında yer alan, 2012 yılı itibarıyla 261,06 kilometrekare (100,80 sq mi) alan kaplayan bir milli parktır. 2019'da maden alanlarını kapsayacak şekilde genişletildi. Millî parkın büyük bir kısmı Berat ili sınırları içinde yer almaktadır ve sadece 1,278 hektar civarında bir alan Elbasan ili içinde yer alır. Park 1956 yılında kurulmuştur ve ulusal düzeyde dağlık biyoçeşitliliğin ve ekosistem bütünlüğünün korunması açısından en önemli korunan alanlardan biri olarak kabul edilmektedir. Park, Plantlife tarafından uluslararası öneme sahip Önemli Bitki Alanı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Divjaka-Karavasta Millî Parkı</span>

Divjaka-Karavasta Millî Parkı, Batı Arnavutluk'ta, Adriyatik Denizi'ne yakın bir konumdaki Myzeqe Ovası boyunca uzanan bir milli parktır. Park, 222,3 kilometrekare (22.230 ha) alan kaplamaktadır ve sulak alanlar, tuz bataklıkları, kıyı çayırları, taşkın yatakları, ağaçlık alanlar, sazlıklar, ormanlar ve haliçler gibi dikkat çekici özelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Parkın önemi ve çeşitli kuş ve bitki türlerine ev sahipliği yapması nedeniyle, uluslararası öneme sahip önemli bir Kuş ve Bitki Alanı olarak tanımlanmıştır.