İçeriğe atla

Kopidnadon Muharebesi

Kopidnadon Muharebesi
Arap-Bizans Savaşları
Bölge
Padyandus, Küçük Asya
Sonuç Abbasi zaferi
Taraflar
Abbasi HalifeliğiBizans İmparatorluğu

Kopidnados Savaşı, Eylül 788'de Abbasi Halifeliği ve Bizans İmparatorluğu orduları arasında gerçekleşti. Abbasi ordusu Bizans Küçük Asya'yı işgal etti ve Kopidnadon'da bir Bizans kuvveti ile karşı karşıya kaldı. Ortaya çıkan savaş Abbasi zaferiydi. Bizans kayıpları arasında, bazı bilim adamları tarafından edebiyat kahramanı Digenes Akritas'ın muhtemel orijinal kaynağıyla özdeşleştirilen belirli bir Diyojen de vardı.

Arka plan

Bizans başkenti Konstantinopolis'i fethetmeye yönelik son Arap girişiminin başarısızlığından bu yana, Halifeliğin güçleri tarafından Küçük Asya'ya düzenli, neredeyse yıllık baskınlar yapıldı. 782'de Abbasi mirasçısı önderliğindeki büyük bir istila, gelecekteki Harun al-Rashid'i (786-809) ortaya çıkardı ve yıllık 160.000 altın nomismata karşılığında ateşkes için dava açmak zorunda kalan Bizans için aşağılayıcı bir çözümle sonuçlandı. [1][2] 785 yılında, Atinalı İmparatoriçe İrini, haraç ödemesini durdurmaya karar verdi ve savaş yeniden başladı. Araplar, Ermeni Temasına baskın düzenlediler, ancak 786'nın başlarında Bizanslılar, Abbasilerin son beş yıldır harcadıkları Kilikya'daki kale kasabası Hadath'ı yağmalayarak ve yerle bir ederek misillemede bulundular ve Bizans'a karşı sınır ötesi seferleri için büyük bir kaleye ve askeri üsse dönüştüler.[3][4][5]

Savaş

Harun el-Reşid'in 786 yılında katılmasıyla, önümüzdeki iki yıl içinde başlatılan baskınlar görece küçük meselelerdi; yeni saltanatın ilk büyük işgali 788'de büyük bir keşif kuvvetinin Kilikya Kapılarını Anadolu Temasına geçmesiyle gerçekleşti.[3][6] Baskından Arap kaynaklarında bahsedilmemesine rağmen, Bizanslı tarihçi Theophanes the Confessor'ün açıklaması, Anadolu Teması ve Opsisyen Teması'nın en güçlü iki Bizans tematik ordusunun güçleriyle karşı karşıya kaldığı için büyük bir istilaya işaret ediyor.[7]

Theophanes'te savaş alanına "Kopidnadon" deniyor, aksi halde göze çarpmayan bir isim. 1932'de Henri Grégoire ile başlayan modern bilim adamları, burayı Kilikya Kapılarının batı çıkışındaki Podandos kasabası ile özdeşleştirdiler.[8][9] Theophanes'in kısa anlatımına göre savaş, Bizanslılar için kanlı bir yenilgiyle sona erdi. İkonoklazm. Theophanes ayrıca Anatolics'in turmarches (tümen komutanı) olan yetenekli subay Diogenes'in kaybını da belirtir.[10][8]

Etki

Bizans yenilgisinin anlık etkisi göz ardı edilebilir görünüyordu; kayıplar ağırdı ama dayanılmaz değildi ve bölgedeki tahribat düzeyi aşırı değilmiş gibi görünüyor. Maddi açıdan, Kopidnadon'daki yenilgiyi "tipik" Arap akınından ayıracak çok az şey var.[10][9] Bununla birlikte, 782'den beri Harun'un 809'daki ölümüne ve ardından Abbasi iç savaşına kadar hız kesmeden devam eden göreli durgunluğun ardından[8] büyük ölçekli sınır savaşının yeniden başlamasına işaret ediyor.

Belki de savaşın en uzun vadeli sonucu Diogenes'in ölümüydü. Theophanes'in açıklamasındaki alışılmadık şöhreti sayesinde, Henri Grégoire bu Diogenes'i daha sonraki epik kahraman Digenes Akritas'ın orijinal arketipiyle tanımladı.[9][11]

Kaynakça

  1. ^ Brooks 1923, s. 124.
  2. ^ Treadgold 1988, ss. 67–70.
  3. ^ a b Makrypoulias 2008, Chapter 1 22 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Brooks 1923, s. 125.
  5. ^ Treadgold 1988, ss. 78–79.
  6. ^ Treadgold 1988, s. 91.
  7. ^ Lilie 1996, s. 156.
  8. ^ a b c Lilie 1996.
  9. ^ a b c Makrypoulias 2008.
  10. ^ a b Treadgold 1988.
  11. ^ Treadgold 1988; cf. also Beck 1971 for a discussion on the origins of the Digenes legend.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Harun Reşid</span> 5. ve en tanınmış Abbâsî hâlifesi (s. 786–809)

Harun Reşid, beşinci ve en tanınmış Abbasi halifesi. 763'te babası Mehdi'nin o zaman bulunduğu İran'da bulunan Rey şehrinde doğdu. 786'da halife olan kardeşi Hâdî'nin ölmesi üzerine halifeliğe geçti. Hayatının çoğunu Bağdat'ta ve hilafetinin sonlarında yerleştiği Rakka şehrinde geçirdi. 24 Mart 809'da Horasan'ın Tus şehrinde öldü ve orada toprağa verildi. Harun Reşid'in halifelik döneminde Abbasiler çok büyük askerî, siyasal, kültürel ve bilimsel gelişmeler kaydettiler.

<span class="mw-page-title-main">Mutasım</span> Sekizinci Abbasi halifesi

Mutasım veya Abbas el-Mutasım Billâh Tam Adı: Ebû İshâk "el-Muʻtasım bi’l-Lâh" 'Abbas bin Hârûn er-Reşîd, sekizinci Abbasi halifesi. Harun Reşid'in küçük oğluydu ve annesi Harun Reşid'in Türk asıllı bir cariyesi idi. 833'te kardeşi Memun'un yerine tahta geçti.

Hâdî ya da tam künyesiyle Ebû Muhammed Mûsâ el-Hâdî-İlelhak bin Muhammed el-Mehdî dördüncü Abbasiler halifesidir. Babası Mehdi öldüğünde, 785'te, Abbasi Halifesi olmuş ve iki yıl, 785-786, halifelik yapmıştır. Kısa halifelik döneminde idare ettiği imparatorluğun çeşitli bölgelerinde askerî mücadeleler yapılması gerekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mehdî (Abbâsî halifesi)</span> Üçüncü Abbasi halifesi

Mehdi veya Muhammed el-Mehdî bin Abdullâh Mansûr üçüncü Abbasiler halifesidir. Babası Mansur öldüğünde, 775'te, Abbasi Halifesi olmuş ve 775-785 döneminde on yıl halifelik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Memûn</span> 7. Abbâsî hâlifesi (s. 813–833)

Memun veya Abdullâh Memûn, Tam Adı: Ebû 'Abbâs el-Memûn Abdullâh bin Hârûn Reşîd, 813-833 arasında 7. Abbasi halifesi.

<span class="mw-page-title-main">Anatolikon</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Anatolikon Theması daha doğrusu Anatoliklerin Theması olarak bilinir, Orta Küçük Asya'da bir Bizans theması idi. Kuruluşundan itibaren, themaların en büyük ve en kıdemli olanıydı ve askeri yöneticileri (stratēgoi) güçlü bireylerdi, bunların birçoğu imparatorluk tahtına yükseldi veya tahtı ele geçirmek için başarısız isyanlar başlattılar. Thema ve ordusu, 7-10. Yüzyıl Arap-Bizans savaşlarında önemli bir rol oynadı, ardından 1070'lerin sonlarında Selçuklu Türkleri tarafından fethine kadar süren göreli bir barış dönemi yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Girit Emirliği</span>

Girit Emirliği, 820'lerin sonlarından 961 yılında Bizanslıların geri almasına kadar devam etmiş Akdeniz adası Girit'te kurulu Müslüman devleti. Abbasiler'in egemenliğini tanımasına ve Mısır Tolunoğulları ile yakın bağları olmasına rağmen de facto bağımsız bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Bizans savaşları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu (330-1453) tarihi boyunca gerçekleşmiş savaşlar ya da Harici ihtilafların listesidir. Dahili ihtilaflar için, Bizans isyan ve iç savaşları listesine bakınız.

Tatzates ya da Tatzatios, Ermeni asıllı etkili bir Bizans generali, 782 yılında Abbasilere iltica etmiş ve Arminiya valisi olarak atanmıştır.

İoannis Kurkuas, ayrıca Kourkouas ya da Curcuas şeklinde de yazılır,, Bizans İmparatorluğu'nun en önemli generallerinden biridir. Doğu'da Müslüman devletlere karşı yapılan muharebelerdeki başarısı tam olarak yüzyıllardır süren Arap-Bizans savaşlarının yönünün tersine çevirmiş ve 10. yüzyıl "Yeniden fetih" çağını başlatmıştır.

Bu, 701'den 800'e İslam dünyasında meydana gelen büyük olayların bir zaman çizelgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nikea Kuşatması (727)</span> Emevîlerin Bizans şehri Nikeayı başarısız ele geçirme girişimidir.

İznik Kuşatması (727), Emevîler'in Bizans şehri İznik'i ele geçirme girişimidir. Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'i 717-718 Kuşatması'nda ele geçiremeyen Emevîler, bu tarihten itibaren Bizans İmparatorluğu'nun Anadolu'da bulunan topraklarına bir dizi akın düzenlediler.

<span class="mw-page-title-main">Krasos Muharebesi</span>

Krasos Muharebesi, Ağustos 804'te, İbrahim ibn Cibril komutasındaki Abbasi ordusu ile İmparator I. Nikiforos komutasındaki Bizanslılar arasında gerçekleşen Arap-Bizans Savaşları'nda bir savaştı. I. Nikiforos'un 802'ye katılması Abbasi Halifeliği ve Bizans arasında savaşın yeniden başlamasına neden oldu. 804 yazının sonlarında, Abbasiler geleneksel akınlarından biri için Bizans Küçük Asya'yı işgal etmişti ve Nikiforos onlarla buluşmak için yola çıktı. Ancak Krasos'ta şaşırdı ve ağır bir yenilgiye uğradı, kendi hayatıyla zar zor kurtuldu. Ardından ateşkes ve esir takası düzenlendi. Yenilgisine ve ertesi yıl büyük bir Abbasi istilasına rağmen, I. Nikiforos, Halifeliğin doğu vilayetlerinde yaşanan sorunlar Abbasileri barış yapmaya zorlayana kadar sebat etti.

<span class="mw-page-title-main">Mauropotamos Muharebesi</span>

Mauropotamos Muharebesi, 844 yılında Abbasi Halifeliği ve Bizans İmparatorluğu arasında, Mauropotamos'ta yapıldı. Önceki yıl Girit Emirliği'ni kurtarmak için Bizans'ın başarısız girişiminden sonra, Abbasiler Küçük Asya'ya bir baskın başlattı. Bizans naibi Theoktistos, işgali karşılamaya giden ancak ağır bir şekilde mağlup edilen orduya başkanlık etti ve subaylarının çoğu Araplara sığındı. Ancak iç huzursuzluk, Abbasilerin zaferlerini kullanmasını engelledi. Sonuç olarak 845 yılında ateşkes ve esir takası kabul edildi, ardından her iki güç de dikkatlerini başka bir yere çevirince altı yıl boyunca çatışmalar sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Asya'nın Abbasi işgali (782)</span>

782 Küçük Asya'nın Abbasi işgali, Abbasi Halifeliği'nin Bizans İmparatorluğu'na karşı başlattığı en büyük operasyonlardan biriydi. İşgal, bir dizi Bizans başarısının ardından Abbasi askerî gücünün bir göstergesi olarak başlatıldı. Abbasi veliahtı, geleceğin Harun al-Rashid komutasındaki Abbasi ordusu, Bizans başkenti Konstantinopolis'ten Boğaz'ın karşısındaki Hrisopolis'e kadar ulaştı, ikincil güçler Batı Anadolu'ya baskın düzenledi ve burada Bizans güçlerini mağlup etti. Harun, Konstantinopolis'e saldırmak niyetinde olmadığı ve bunu yapacak gemileri olmadığı için geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Asya'nın Abbasi işgali (806)</span>

806 Küçük Asya'nın Abbasi işgali, Abbasi Halifeliği tarafından Bizans İmparatorluğu'na karşı başlatılan uzun bir dizi askerî operasyonun en büyüğüydü. Abbasi ve Bizans imparatorluklarının uzun bir kara sınırını paylaştığı güneydoğu ve orta Küçük Asya'da gerçekleşti. Abbasi ve Bizans imparatorluklarının uzun bir kara sınırını paylaştığı güneydoğu ve orta Küçük Asya'da gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Lalakaon Muharebesi</span> Arap-Bizans savaşlarında bir kısım

Lalakaon Muharebesi veya Poson veya Porson, Bizans İmparatorluğu ile Paphlagonia'da işgalci bir Arap ordusu arasında 863'te yapıldı. Bizans ordusuna İmparator III. Mihail'in dayısı Petronas önderlik ediyordu, ancak Arap kaynaklar da İmparator Mihail'in varlığından söz ediyor. Araplara Melitene (Malatya) emiri Ömer bin Abdullah önderlik ediyordu.

Bu sayfada, 780'lerde Abbâsîler'de yaşanan olaylar yer alıyor.

Bu sayfada, 800'larda Abbâsîler'de yaşanan olaylar yer alıyor.