İçeriğe atla

Kop Dağı Tüneli

Kop Dağı Tüneli
Coğrafya
KonumKop Geçidi, Türkiye
Koordinatlar40°2′0″K 40°29′28″D / 40.03333°K 40.49111°D / 40.03333; 40.49111
Giriş (kuzey)Maden
Giriş (güney)Aşkale
Harita
Özellikler
Durumİnşa halinde
KullanımKarayolu
RotaD915-TR.svgE97-TR.svg D.915 / E 97
Başlangıç tarihi23 Ağustos 2012
Bitiş tarihi2024
SahibiKarayolları Genel Müdürlüğü
Uzunluk6.500 m
En yüksek irtifa2.050 m
Tüneller

Kop Dağı Tüneli, Türkiye'nin Kop Geçidi'nde bulunan inşa halinde bir karayolu tünelidir. Tünel, Bayburt'un Maden köyü ile Erzurum'un Aşkale ilçesini birbirine bağlayacaktır.

Tünel, Kuzey Anadolu Dağları'nda Kop Dağı'nda yer almakta olup 6.500 metre uzunlukta çift tüplü bir yapıdadır.[1] İnşaatın maliyetinin 319 milyon lira olduğu tahmin ediliyor.[2][3]

2.409 m yükseklikteki Kop Geçidi'ni keskin dönüşlerle bypass edecek şekilde inşa edilmiştir.[4] Tünel aynı zamanda kış aylarında yoğun kar yağışı, buzlanma ve sis gibi zorlu iklim koşulları nedeniyle dört ay boyunca trafikte yaşanamayan ulaşım sorununu da ortadan kaldırması planlanmaktadır.[1][2] Rotayı yaklaşık 6 km kısaltacak ve seyahat süresini bir saate düşürecek. Tünel 2.050 m yükseklikte yer almaktadır.[3][5]

Temel atma töreni 23 Ağustos 2012 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı Binali Yıldırım'ın huzurunda gerçekleştirildi.[4] Her tünel tüpünde günlük yaklaşık 20 metre kazı çalışması yapılıyor.[5] Tünelin başlangıçta 2015 yılı sonunda açılması planlandıysa da[3] 2024 civarı açılması beklenmektedir. Şu anda 150 personel çalışmaktadır.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b Tekin, Salih (22 Aralık 2011). "Kop Dağı 3 bin 800 metrelik tünelle aşılacak". Hürriyet. Erişim tarihi: 15 Haziran 2024. 
  2. ^ a b Özonur, Nursima; Kerim Burucu (21 Aralık 2012). "Kop Dağı tüneli 100 metre ilerledi". Radikal. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2024. 
  3. ^ a b c Özkal, Hasan (20 Aralık 2012). ""Kop Dağı Tüneli"nde Kazı Çalışmaları". Son dakika. Erişim tarihi: 15 Haziran 2024. []
  4. ^ a b "Kop Dağı Tüneli'nin temeli törenle atıldı". Zaman. 23 Ağustos 2012. 20 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2024. 
  5. ^ a b c Bozkurt, Orhan; Levent Akpınar (11 Aralık 2012). "Kop Tüneli'nde 24 saat mesai". Erzurum Ajans. 19 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yusufeli</span> Artvinnin ilçesi

Yusufeli, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Artvin iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Belen</span> Hatay ilinin ilçesi

Belen, Hatay ilinin 15 ilçesinden birisidir. Amanos Dağlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adıyaman ve Şanlıurfada bir baraj

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bolu Dağı Tüneli</span>

Bolu Dağı Tüneli, Bolu Dağı'nda bulunan kara yolu tüneli.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Tüneli</span> İstanbul Boğazında karayolu tüneli

Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergâhında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergâh tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ovit Tüneli</span>

Ovit Tüneli, Türkiye'de Rize-Erzurum arasındaki kara yolunun İkizdere-İspir mevkiinde bulunan Ovit Dağı Geçidi'ni aşan kara yolu tünelidir. Toplam uzunluğu 14.3 km olan yolun 1.7 km'si aç-kapa, 12.6 km'si ise tünel kazısıdır. Dünyanın ise en uzun dördüncü çift tüplü kara yolu tünelidir.

<span class="mw-page-title-main">Sabuncubeli Tüneli</span> Türkiyede İzmir ve Manisa arasındaki tünel

Sabuncubeli Tüneli, Türkiye'nin İzmir ve Manisa illeri arasında D 565 kara yolu üzerinde bulunan tüneldir. Sabuncubeli Geçidi'nin 21. kilometresinde yer almaktadır. Tünel, İzmir ve Manisa arasındaki ulaşım süresini 45 dakikadan 15 dakikaya indirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Titus Tüneli</span>

Titus Tüneli, Titus Kaya Tüneli veya Vespasianus Tüneli, günümüzde Türkiye'nin Hatay iline bağlı Samandağ ilçesi sınırları içerisinde yer alan tünellerdir. Samandağ ilçesinin 5 km. kuzeyinde kalan dağlık ve denize hâkim yamaçlarda bulunan Titus adıyla bilinen Titus Flavius Vespasianus tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paso Internacional Los Libertadores</span>

Paso Internacional Los Libertadores, Cristo Redentor olarak da bilinen Arjantin ve Şili arasındaki And dağlarında bulunan bir dağ geçididir. Geçit, Şili'nin başkenti Santiago ile Arjantin'in batısında yer alan Mendoza şehri arasındaki ana ulaşım güzergâhıdır. Bu yüzden geçitte oldukça yoğun bir trafik olmaktadır. Cristo Redentor adı Uspallata Geçidi'nde yer alan Cristo Redentor de los Andes heykelinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Almatı Televizyon Kulesi</span>

Almatı Televizyon Kulesi, kısaca Almatı Kulesi veya resmî adıyla Kök Töbe Televizyon Kulesi, Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1975 ile 1983 yılları arasında inşa edilmiş, 371,5 metre yüksekliğindeki bir çelikten imal bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Almatı şehir merkezinin güneydoğusundaki Kök Töbe Dağı'nın yüksek yamaçlarında yer almaktadır. Diğer benzer kulelerden farklı olarak betondan değil, çelikten imal edilmiş bir yapıdır. Dünyanın en yüksek bağımsız boru şeklindeki çelik yapısıdır. Almatı'nın depremlere karşı savunmasız olması nedeniyle Richter ölçeğine göre 10 şiddetindeki bir depreme karşı dayanabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Kule 371.5 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun serbest duran çelik boru yapıdır.

D.915 Türkiye'de bir devlet karayoludur.

<span class="mw-page-title-main">Kop Dağı</span>

Kop Dağı, Doğu Karadeniz Dağları sisteminin içinde yer alan dağ. Bayburt il merkezinin güneyinde, Çoruh Nehri ile Karasu Nehri'nin vadileri arasında uzanır. Karadeniz Bölgesini Doğu Anadolu'ya bağlayan önemli bir ulaşım güzergâhı olan dağ 2918 m yüksekliğe sahip olup Kop Dağı Müdafaası Tarihî Millî Parkı'nın sınırları içerisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Buca Onat Tüneli</span> İzmir, Türkiyede bir tünel

Buca Onat Tüneli, Türkiye'nin İzmir şehrinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilmekte olan kara yolu tünelidir. Başlangıç noktası Konak olan tünel, Buca'dan geçerek Bornova'da sona erecektir. Buca'daki Homeros Bulvarı ile Bornova'daki İzmir Otogarı arasında kara yolu bağlantısı sağlayacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Zigana Tüneli</span> karayolu tüneli

Zigana Tüneli, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'ndeki Kuzey Anadolu Dağları'nda bir çift tüplü kara yolu tünelidir. Trabzon ve Gümüşhane illerinden geçen tünel, kuzeyde Maçka ile güneyde Torul arasında D.885 yolunun bir parçasıdır. 14.476 m (47.493 ft) uzunluğuyla ülkenin en uzun kara yolu tünelidir.

Bandırma – Bursa – Osmaneli yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Bandırma – Bursa – Osmaneli YSD, Bandırma – Osmaneli YHT arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. 23 Aralık 2012'de dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın katıldığı bir törenle temeli atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Polatlı-İzmir yüksek standartlı demiryolu</span> Yüksek standartlı demiryolu hattı

Polatlı – İzmir yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Polatlı – İzmir YSD, Polatlı YHT – İzmir-Basmane arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Hat üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren seferleri düzenlenecektir. Yolculuk süresinin 210 dakika olması beklenmektedir. 2024 yılı itibarıyla toplam maliyetinin ₺64,5 milyar olması planlanan hattın tamamının 2027 yılında açılması hedeflenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cankurtaran Tüneli</span> Artvinde bir tünel

Cankurtaran Tüneli veya Hopa Cankurtaran Tüneli, Artvin'de konumlanmış bir kara yolu tünelidir. Hopa-Borçka Otoyolunun D.010 parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kiremitliktepe Kayakla Atlama Kuleleri</span>

Kiremitliktepe Kayakla Atlama Kuleleri, Türkiye'nin Erzurum ilinin Palandöken ilçesinde bulunan bir kayakla atlama tesisidir. Kuleler, Eylül 2010 tarihinde 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için inşa edilmiş olup Palandöken Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır. Kompleks, büyük bir tepe (K-125) ve normal bir tepe (K-95) atlama kulesinin yanı sıra eğitim amaçlı ve genç atlamacıların kullanımı için K-65, K-40 ve K-20'nin daha küçük üç eğiminden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kop Geçidi</span>

Kop Geçidi, Türkiye'nin doğusunda Bayburt ilinde bulunan bir dağ geçididir. Geçit, 2.409 metre yükseklikte Bayburt-Erzurum arasındaki D 915 karayolu üzerinde yer almakta olup Kop Dağı'nda yer almaktadır ve Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerini birbirine bağlamaktadır. Bayburt'un 36 km güneydoğusunda, Erzurum'un 72 kuzeybatısında yer almaktadır.