İçeriğe atla

Koo Sze-yiu

Koo Sze-yiu

Koo Sze-yiu (Çince古思堯; 1949), takma adıyla da bilinir "Uzun Sakal" (Çince長鬚), protestoları nedeniyle 12 kez hapse atılmasıyla tanınan bir Hong Kong aktivisti. Eski bir Maoist olan Koo, 1989 Tiananmen Meydanı katliamı sonrasında anti-komünist oldu.

Erken yaşam

Koo, gençken bir Macanese tersanesinde çırak olarak çalıştı. İlk yıllarında bir Maoist olduğunu iddia etti, solculara katılarak Makao Hükûmet dairesine, ardından bir Portekiz kolonisine saldırdı ve 1966'da 12-3 olay'da polisle çatıştı.[1] Makao Sendikalar Federasyonu'nun çekirdek üyesiydi ancak meslektaşlarının "ihaneti" olarak tanımladığı olaydan sonra Hong Kong'a kaçtı.[2] Koo, Çin'de demokrasi talep eden öğrenci aktivistler üzerine 1989 Tiananmen Meydanı Baskısı sonrasında Çin Komünist Partisi'ne karşı çıktı ve tek parti diktatörlüğünün sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Aktivizm

1989'dan sonra Koo kendini Hong Kong'un sosyal hareketlerine adadı, 1 Temmuz yürüyüşleri de dahil olmak üzere farklı protestolarda boy gösterdi ve 1997'deki Hong Kong'un teslim edilmesinden sonra da devam etti. Leung Kwok-hung, eski bir milletvekili ve aynı zamanda sol görüşlü bir aktivist,[3] ve en çok Pekin'i onaylamadığını göstermek için protestolara el yapımı bir tabut taşımasıyla tanınır.[4]

Mahkumiyet ve hapis

1998'de Koo, Tsang Kin-shing, Leung Kwok-hung ve Lau Shan-ching ile birlikte, Jiang'ın ziyareti sırasında sahte tabutları yaktığı için kamusal alanlarda düzensizlik yapmaktan 3.000 dolar para cezasına çarptırıldı. Zemin, Çin'in en önemli lideri.

2000 yılında Koo, Yasama Konseyi işlemleri sırasında iki protesto nedeniyle 14 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Aralık 2008'de Koo, bir gayrimenkul yatırım ortaklığı olan Link GYO'nun halka arzına karşı protestolar sırasında Yasama Konseyi muhafızlarına saldırmakla suçlandı ve 2.000 $'lık para cezasını ödememeyi seçtikten sonra 7 gün hapse atıldı. .

18 Şubat 2013'te Koo, Çin'deki insan hakları ihlallerini protesto etmek için ulusal bayraklara ve Hong Kong bayraklarına saygısızlık etmekten ve Li Wangyang iddia edilen cinayetinden 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.[5] İtiraz üzerine hapis cezası 4,5 aya indirildi.[6] Aynı Nisan ayında, İrtibat Bürosu'nda ulusal bayrağı yakma girişimi nedeniyle 4 ay ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı ve temyizde 2 aya indirildi.[6]

2016'da Koo, 1 Temmuz 2015'teki yıllık yürüyüş sırasında Hong Kong bayrağını yaktığı için 6 hafta hapis cezasına çarptırıldı.[6][7][8]

27 Mart 2018'de Koo, 2017'de Nobel Barış Ödülü sahibi Liu Xiaobo'nun anısına düzenlenen mum ışığı nöbeti sırasında ve 2017'deki Çin Ulusal Günü protestosu sırasında Çin ve Hong Kong bayraklarına saygısızlık ettikten sonra altıncı kez hapse atıldı. 2018 yılı Mart ayı. "Selam olsun demokrasi", "selam olsun insan hakları" ve "Çin Toplum Partisi'ne hayır deyin" sloganları atılmadan önce 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.[9]

25 Haziran 2019'da Koo, Lau Siu-lai'nin milletvekili koltuğunun diskalifiye edilmesini protesto etmek için "Utanç verici Hong Kong Hükümeti" yazarak Hong Kong bayrağına saygısızlık ettikten sonra 6 hafta hapis cezasına çarptırıldı ve bu onun yedinci hapis cezası oldu.[10]

Kaynakça

  1. ^ "社運老將古思堯第十一次坐牢 宣稱為民主定會觸犯國安法". 13 Nisan 2021. 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2021. 
  2. ^ "參與". 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2023. 
  3. ^ "《蘋果日報》「隔牆有耳」專欄:《棺材戰士憎人遲到》". 13 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2011. 
  4. ^ "Hong Kong activist Koo Sze-yiu jailed for coffin protest plan". South China Morning Post (İngilizce). 12 Temmuz 2022. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  5. ^ "Diaoyu Islands activist 'proudly' jailed for flag burning". South China Morning Post (İngilizce). 8 Şubat 2013. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  6. ^ a b c Tong, Elson (29 Aralık 2017). "Veteran pro-democracy activist Koo Sze-yiu arrested again for alleged flag desecration". Hong Kong Free Press HKFP (İngilizce). Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  7. ^ "「我係故意燒區旗」 古思堯拒認罪". 東方日報. 16 Kasım 2015. 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  8. ^ 鄧子盈 (12 Mayıs 2016). "燒區旗案 古思堯只認燒梁振英照片". 香港01. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2016. 
  9. ^ Standard, The (28 Mart 2018). "Aktivist bayraklara saygısızlıktan tekrar hapse atıldı". Standart. 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  10. ^ "古思堯侮辱區旗罪成第七度入獄 判監六星期". 立場新聞. 25 Haziran 2019. 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong</span> Çinin özel idari bölgesi

Hong Kong (Çince: 香港, Kantonca telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Jackie Chan</span> Hong Konglu karma dövüş sanatları ustası ve sinema oyuncusu

Chan Kong-Sang ya da Jackie Chan Sing Lung ya da bilinen adıyla Jackie Chan, dövüş ustası, aktör, yönetmen, yapımcı, senarist, dublör, dublör koordinatörü, ses dublajcısı, kameraman ve şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hong Kong bayrağı ya da Çin Halk Cumhuriyeti, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi bayrağı, kırmızı zemin üzerinde Hong Kong'a özgü bahunya çiçeğini temsil eden beş taçyapraktan oluşur. Zemin rengi olan kırmızı, Çin'in resmi bayrağına bağlı kalınarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leung Kwok-hung</span> Hong Konglu politikacı

Leung Kwok-hung, takma adıyla da bilinir "Uzun saç" Hong Konglu bir politik eylemcidir. Hong Kong Yasama Konseyi'nde görev yapmaktadır. 2006 yılında Sosyal Demokratlar Birliği'ne katılmıştır. Her zaman üzerinde Che Guevara resmi olan bir kırmızı tişört giymesi ile bilinir. 2001 yılında Hong Kong Bayrağı üzerine yazı yazıp slogan attığı için bayrağa muhalefet yasası gereğince hakkında yasal işlem yapılmıştır. 3000 Hong Kong doları tutarındaki parayı ödemek zorunda kalan Kwok-hung, bayrağa yazı yazarak eylem yapmasının nedenini, Hong Kong için sahip olduğu umutlarını dile getirmek amacıyla kullandığını yazmıştır. Hong Kong'da birçok siyasi eylemde yer almış ve medya aracılığı ile çok tanınan bir yüz hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ang San Su Çi</span>

Ang San Su Çi Myanmarlı şiddetsiz direniş savunucusu aktivist, Ulusal Demokrasi Birliği partisinin lideri, tanınmış düşünce mahkûmu ve 2016'dan 2021'e kadar dışişleri bakanı ve hükûmet başdanışmanı. Aynı zamanda diplomatlık, eğitim bakanlığı, enerji bakanlığı görevlerinde bulundu.

Kemal Kerinçsiz, Türk avukat.

<span class="mw-page-title-main">Liu Xiaobo</span> Vikihaber maddesi

Liu Xiaobo, Çinli entelektüel ve insan hakları savunucusu. 2010 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Park Geun-hye</span> 2013-2017 yılları arasınsa Güney Kore Devlet Başkanı

Park Geun-hye, Güney Koreli siyasetçi ve Güney Kore'nin 11. Devlet Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali İsmail Korkmaz</span> Gezi Parkı olaylarında öldürülen üniversite öğrencisi‎

Ali İsmail Korkmaz, Taksim Gezi Parkı protestolarına destek amacıyla katıldığı yürüyüşe müdahale eden polis ve karşıt görüşlü gruplar tarafından darbedilerek öldürülen 19 yaşındaki üniversite öğrencisidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin sineması</span>

Çin sineması, Hong Kong sineması ve Tayvan sinemasıyla birlikte Çince sinemanın üç ayrı tarihi unsurlarından birini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Ni Yulan</span> Çin asıllı avukat, insan hakları savunucusu

Ni Yulan, insan hakları konusunda çalışmalarıyla tanınan Çinli avukat. Ni hukuk çalışmalarına 1986 senesinde başladı. Çin Tehciri, Weiquan Hareketi gibi marjinal grupları insan hakları ekseninde savunarak kendisini bu alanda ispat etti. Ni insan hakları konusundaki çalışmalarına 2001 yılında, 2008 Pekin Olimpiyatları dolayısıyla Pekin'deki bazı mahallelerin yıkılması sürecinde başladı. Ni komşularını, evlerini kurtarmaya çalışmak ya da en azından adil bir tazminat talebinde bulunmak için örgütledi. 2002 yılında Ni, komşusunun evinin yıkımını filme çekerken tutuklandı. Yargılanması sonucunda bir yıl hapis cezası aldı. 2002 yılında cezaevinde yapılan işkence sonucunda Ni sakatlandı ve bu tarihten itibaren tekerlekli sandalye kullanmaktadır. 2008 Pekin Olimpiyatları'ndan kısa süre sonra Ni mahallelerinden olmuş sakinler adına yaptığı çalışmalardan dolayı tekrar tutuklandı ve iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Serbest kaldıktan sonra artık kendi evi de yıkıldığı için bir çadırda yaşamaya başladı. 7 Nisan 2011'de, Ni ve kocası Çin Hükûmetinin muhalefete karşı ülke çapında yaptığı baskıya yönelik yaptıkları çalışmalar dolayısıyla polis tarafından gözaltına alındı. Çin yetkilileri, 29 Aralık 2011'de Yulan'ın hilekarlık davasında yargılanmasına karar verdiler. Nisan 2012'de Ni, "sorun yaratmak" ve "dolandırıcılık" nedeniyle iki buçuk yıl hapse mahkûm edildi. Kocası Dong Jiqin, benzer şekilde "sorun yaratmak" suçlamasıyla iki yıl hapse çarptırıldı. 2011 yılında Ni, Hollanda Hükûmeti tarafından verilen İnsan Hakları Lalesi Ödülü'ne layık görüldü. 2016 yılında Ni, Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'ne layık görüldü.

Syarhey Kavalenka, Belaruslı Muhafazakâr Hristiyan Partisi üyesi politik aktivist. Vitsebsk'deki bir Noel ağacının üstüne beyaz-kırmızı-beyaz bayrak yerleştirildikten sonra 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Leon Lai</span> Hong Konglu şarkıcı ve oyuncu

Leon Lai-ming, Hong Konglu oyuncu ve Cantopop şarkıcısı. "Şafak" anlamına gelen Li Ming ve Lai Ming sahne adlarını kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Örkeş Dölet</span>

Örkeş Dölet, Uygur kökenli Çinli muhalif. Çoğu uluslararası kaynakta Çince ismi "Wu'erkaixi" ile bilinir. 1989 Tiananmen Meydanı protestolarında oynadığı liderlik rolü için bilinir.

Bu liste; geçmişte yaşamış veya şu an yaşamakta olan, bir sebepten dolayı tanınan Uygurların listesidir. Doğum yılına göre sıralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anar Memmedli</span>

Anar Memmedli, Azerbaycan'ın önde gelen insan hakları aktivistlerinden biridir. Anar Memmedli, seçimleri gözlemleme ve izleme konusunda aktiftir ve Azerbaycan'daki yetkililerin seçimleri yapmasını defalarca eleştirmiştir. 16 Aralık 2013'te Memmedli, Ekim 2013'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik açık sözlü eleştirilerin ardından tutuklandı ve hapse atıldı. Uluslararası protestolara rağmen, Memmedli Mayıs 2014'te 5 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. 29 Eylül 2014 tarihinde, halen gözaltındayken, Memmedli, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından insan haklarının savunulmasında "olağanüstü" eylemlerinden ötürü Václav Havel İnsan Hakları Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Zhang Sizhi</span>

Zhang Sizhi Çinli hukukçu, akademisyen ve insan hakları aktivistidir.

Lam Kor-wan Hong Kong'un bilinen iki seri katilinden biridir.

Hello Kitty cinayet vakası 1999 baharında Hong Kong'da bir gece kulübü hostesinin Citrus Road, Lai Yiu Estate'de kaçırılması ve sürekli müşterilerinden birine ait bir cüzdanı çaldıktan sonra Tsim Sha Tsui'deki bir apartman dairesinde işkence görmesiyle gerçekleşti. Fan Man-yee 15 Nisan 1999 tarihinde ölmeden önce üç erkek ve bir kız tarafından esir tutulmuştur. Cesedinin başı kesilmiş ve kafatası cinayet davasına adını veren bir Hello Kitty peluşunun içine yerleştirilmiştir.

Fail Fettah oğlu Alsınov, Başkurt insan hakları aktivisti. Başkurdistan'da doğanın, etnik kimliğin ve dilin korunması için kampanya yürütmektedir.