İçeriğe atla

Konyalım

"Konyalım"
Zehra Bilir şarkısı
TarzTürk halk müziği
DilTürkçe
BesteciAnonim

Konyalım (Hani Benim Elli Dirhem Kesdenem) Hüseyni makamında, 4/4'lük ritime sahip türküdür. Muzaffer Sarısözen tarafından derlenip notaya alınan türkü, 1094 numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

Çeşitlemeleri

Anadolu dışındaki çeşitlemeleri

Kıbrıs'ta Η βράκα olarak söylenir.

Harici video
Zehra Bilir - Konyalım
Konyali Konialis Greek Turkish shared musics
Κονιαλής (1933) - Ρ. Εσκενάζυ. (Ι. Δραγάτσης)
Ο ΚΟΝΙΑΛΗΣ Konyalim Richard Hagopian
Stelios Kazantzidis - Hani Benim Elli Dirhem Pastirma
Λάζαρος Κουλαξίζης - Κόνιαλης

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkü</span> genellikle anonim olan halk müziği ürünü

Türkü, Türkiye'nin sözlü geleneğinde, bir ezgi ile söylenen halk şiirlerinin her çeşidine verilen ad. Türkü sözcüğü, Türk adının sonuna, ilgi eki olan "î" ekinin getirilmesiyle ortaya çıkmıştır. "Türkî", Türk ile ilgili ve Türk'e özgü anlamında da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Koçhisar Kalesi</span>

Koçhisar Kalesi, Şereflikoçhisar'ın hemen doğusunda, tepe üzerinde bulunan bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Tahir Sakman</span>

Tahir Sakman, şair ve yazar. Babası Konya türkülerinin kaynak kişilerinden Mazhar Sakman, ortanca ağabeyi müzisyen Vedat Sakman’dır. Öğrenimini Konya’da tamamlayan Sakman, birçok gazete ve dergilerde yazılar yazdı, şiirler yayımladı. Konya türküleri ve geleneği üzerine araştırma, inceleme ve derlemeleri birçok basın yayın organında yayımlandı. Konularını çoğunlukla sevgiden, sevginin hayatın iniş-çıkışlarına yansıyan derin etkilerinden alan Bir Hayat Yetmez, Hasret Sevgiden Öte, Söylesem Güç Yetmez Sussam İşkence, Yasadışı Aşk, Kırmızı Yazılar, Aşk Gittiği Yere Kadar, Soğuk Ülkenin Sıcak Kızı Maria, Aşk Yoksa Yaşam Yok ve Leyla'dan Mevla'ya Cennete Yürüyüş isimli şiir, öykü, deneme ve roman kitaplarının yanı sıra Sakman, araştırma içerikli yapıtlarında, özellikle kaynak kişi Mazhar Sakman’ın bant kayıtlarını deşifre ederek, Konya türkü kültürü alanındaki en kapsamlı çalışmaları ortaya koymuştur. Yaşadığı şehrin sosyal ve kültürel sorunlarını şiirlerine yansıtmış, genellikle yalın bir dil kullanmasının yanında zaman zaman anlaşılması güç imgelerle kendi sesini oluşturmuştur. Halen şiir çalışmalarının yanı sıra öykü, roman, araştırma, inceleme ve derleme çalışmalarını da devam ettiren Sakman Türk edebiyatında, Ramazan manileri üzerine derleme dışında telif edilen ilk kitaba da imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Akartürk</span> Türk şarkıcı

Bedia Akartürk Türk halk müziği ses sanatçısıdır.

Burçak Tarlası, Türkiye'de Amasya, Konya, Yozgat, Tokat ve İzmir'de oynanan halk oyunudur. Yunanistanda Ballos müziklerinden biri olarak bilinir. Ege adalarında farklı şekillerde oynanır. Makedonya'da da farklı şekillerde, Ka mi ispadnala moma Katerina adıyla oynanır. Sanatçı Tülay German, Burçak Tarlası türküsüyle tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk halk müziği</span> Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü

Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziğine ise ezgi adı verilir. Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur, anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Bunun dışında genel karakteristiğine göre; bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tabaklar Camii</span>

Tabaklar Camii, Konyalı Biraderler Camii ya da Debbağlar Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Zeynep Kamil Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Hacı Ferhat Ağa ve Hacı Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1587 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1588 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

Atatürk Evi Müzesi, Atatürk Caddesi üzerinde 1912 yılında inşa edilen iki katlı tarihi bina; kesme, moloz taş ve tuğladan yapılmıştır. 1923 yılında hazine adına tescil edilen ev Vali Konağı olarak kullanılmış, Atatürk'ün Konya'ya gelişlerinde de kendisine tahsis edilmiştir. 1927 yılında hazineden Konya Belediyesi'nce satın alınan ev 19.7.1928 tarihinde Konyalıların Atatürk'e şükranlarının bir ifadesi olarak Atatürk adına tescil edilmiş ve tapusuna "Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya Konyalıların hediyesidir." kaydı konulmuştur. 1940 yılında Konya Özel İdaresi'nce sembolik bir bedel karşılığında satın alınan ev, tekrar Vali Konağı haline getirilmiş ve 1963 yılına kadar Vali Konağı olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Ağa Camii (Erzurum)</span>

Derviş Ağa Camii, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayaz Paşa Camii</span>

Ayaz Paşa Camii, Türkiye'de Erzurum İli, Yakutiye merkez ilçesinde bulunan tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Narmanlı Camii</span>

Narmanlı Camii, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakırcı Camii</span>

Bakırcı Camii, Türkiye'de Erzurum ilinin Yakutiye ilçesinde bulunan tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Boyahane Camii</span> Yakutiye, Türkiyede bir cami

Boyahane Camii, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Pervizoğlu Camii</span>

Pervizoğlu Camii, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan tarihî bir camidir.

Tutuldum, Nadide Sultan'in ikinci stüdyo albümüdür. Bu albüm, 30 Nisan 1999 tarihinden itibaren Universal-Neşe-Raks Müzik etiketiyle satışa sunulmuştur. Sanatçının bu albümünde 11 şarkı ve 1 remix bulunmaktadır. Sanatçı bu albümde kendi beste ve söz çalışmalarının dışında, Hakkı Yalçın, Aşkın Tuna, Aysel Gürel ve Seda Akay, Garo Mafyan ve Ahmet Özdenle çalıştı. Albümün ilk klibi söz ve müziği kendisine ait olan Tutuldum şarkısına Mustafa Mayadağ yönetmenliğinde çekildi. Daha çok albümde yer alan anonim türkü Konyalımla iyi bir çıkış yaptı ve en çok satan albümü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Ahmed Fakih Camii</span>

Hoca Ahmed Fakih Camii, Konya'nın Meram ilçesinde 13. yüzyıl Selçuklu dönemi cami ve külliyesi.

Yağız Can Konyalı, Türk dizi ve sinema oyuncusu.

İl yolları, devlet yolları ve uluslararası yollar dışında kalan yollardır. Karayolları Genel Müdürlüğü desteğiyle, İl yerel yönetimleri tarafından yapılır.

<i>Fatma</i> (dizi) Netflix yapımı Türk dizisi

Fatma, Özgür Önurme'nin kaleme aldığı ve Özer Feyzioğlu ile yönetmen koltuğunu paylaştığı, Türk yapımı psikolojik drama türündeki mini internet dizisidir. Dizinin başrollerinde Burcu Biricik ve Uğur Yücel yer almaktadır. Dizi, 27 Nisan 2021 tarihinde Netflix'te yayına girdi.

Konyalım Yaman Çalar Şak Şak Kaşığı (Konyalım) Konya yöresine ait geleneksel Türk halk ezgisi olan bir türküdür. Türk halk dansı Kaşık Havası'nın bir formudur. ölçüsündedir. Sivas barı olarak bilinen benzer halk ezgileri de vardır.