İçeriğe atla

Konyak

Fransız konyağı
Martell V.S.

Konyak veya kanyak,[1] Fransa'nın batısında, adını üretildiği "Cognac" kasabasından alan alkollü içki. Konyak, beyaz şarabın damıtılmasıyla elde edilen, yüksek derecede (% 35-40) alkol içeren sarımtırak renkli bir içkidir. Şarapçılık bölgesi Charente ve Charente-Maritime departmanlarında üretilmektedir. Brendi bakır imbiklerde iki kez damıtılmalı ve Limousin veya Tronçais ormanı'ndan olan meşe fıçılarda en az iki yıl bekletilmelidir.

Konyak bir brendi türüdür ve damıtıldıktan sonra ve yıllandırma sürecinde eau de vie olarak da adlandırılır. Belirlenen yetiştirme bölgelerinden herhangi birinde üretilen üzümün iki kez damıtılmasıyla üretilir.

Sınıflar

Konyak üretimi, belirli yasal gereklilikleri karşılamak için gerekli üretim yöntemleri ve adlandırma ile Fransız "appellation d'origine contrôlée" (AOC) tanımına girer. Fransa'da konyak üretimini ve üreticilerini denetleyen BNIC (Bureau national interprofessionnel du cognac) "Ulusal konyak meslek birliği"'nin belirlediği sınıflar:

  • VS: Very Special veya ✯✯✯ (üç yıldızlı)
  • VSO: Very Special Old
  • VSOP: Very Special Old Pale

Meslek birliği tarafından belirlenmiş bu sınıfların dışında, üreticilerin kendi belirledikleri sınıflandırmalar da mevcuttur.

  • Napoleon
  • Extra
  • XO
  • Vieux
  • Vieille Réserve
  • Hors d'âge

Üreticiler

200 kadar üretici bulunmakla birlikte[2] "büyük dörtlü" olarak anılan şirketler, Rémy Martin, Courvoisier, Hennessy ve Martell, üretimin büyük bir kısmını kotarmaktadır.[3]

Cognac dışındaki yerlerde üretilen içeceklerin, "konyak" ismini kullanmaları meslek birliği tarafından yasaklanmıştır ve bu içkiler hakikî "konyak" değildir.[] Örneğin, Ermenistan'nın Erivan şehrindeki Erivan Brendi Firması'nda üretilen ve eski SSCB ülkelerinde "Ermeni konyağı" olarak bilinen Ararat gerçek "konyak" değildir. Türkiye'nin Çanakkale Tekel Kanyak Fabrikası'nda üretilen "Tekel Konyağı" da "konyak" değildir.

Üreticiler

  • Alizé
  • Braastad
  • Bache-Gabrielsen
  • Camus Cognac
  • Cognac Croizet
  • Cognac Gautier
  • D'usse
  • Delamain
  • Fine Champagne
  • Frapin
  • Fromy, Rogée & Co
  • Grand Marnier
  • Grande Champagne
  • Thomas Hine & Co.
  • Kizlyar Konyak Fabrikası
  • La Fontaine de La Pouyade Cognac
  • Louis XIII (konyak)
  • Monnet Cognac
  • Moyet
  • Navan likörü
  • Noy (brendi)
  • Otard
  • Petite Champagne
  • Renault (konyak)
  • Rome De Bellegarde
  • Sève Fournier
  • Three Barrels

Kaynakça

  1. ^ "Türkçe Sözlük, Dil Derneği". 19 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2012. 
  2. ^ "Elegance in a glass / Aged for decades, Cognac ends a meal with style (İngilizce)". www.sfgate.com. 23 Şubat 2006. 22 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2014. 
  3. ^ No Stranger to Fine Cognacs, New York Times, 11 Mart 2006 [1] 26 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erivan</span> Ermenistanın başkenti

Erivan, Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Viski</span> Fermente tahıl püresinden yapılma damıtılmış alkollü meşrubat türü

Viski, arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan bir tür damıtılmış alkollü içecektir. İsmi İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelen "uisge beatha"dan gelmektedir. Viski yapmak için mısır, arpa, çavdar ve hatta karabuğday gibi çeşitli tahıllar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Absent</span>

Absent, çeşitli bitkilerin damıtılarak fermante edilmesiyle elde edilen, alkol oranı yüksek bir içkidir. Rakıya benzer şekilde bir miktar absente iki ila beş miktar su ilave edilip içilir. Ana bileşenleri alkol, pelin ve yeşil anasondur. Bunun yanı sıra üretildigi bölgenin geleneklerine göre çeşitli bitkiler karışıma eklenir.

Uzo, Yunanistan ve Kıbrıs'ta tüketimi yaygın olan anason aromalı damıtılmış bir içki. Türkiye'de üretilen rakı, Kuzey Akdeniz'de üretilen pastis, sambuca ile Levant ülkelerinde üretilen arak ile benzerdir.

<span class="mw-page-title-main">Votka</span> Rusların millî içkisi

Votka veya orijinal ismiyle Vodka, Polonya ve Rusya menşeli, farklı çeşitlere sahip, şeffaf bir distile alkollü içkidir. Temelde su ve rektifiye etanolden oluşur, bazı diğer maddeler ve aroma izleri bulunabilir. Geleneksel olarak, fermente edilmiş tahıl tanelerinden veya patateslerden elde edilen sıvının damıtılmasıyla yapılır, ancak bazı modern markalar temel olarak meyve veya şeker kullanır. Özel bir tat ve kokusu yoktur ve renksizdir. İsminin Slavca su anlamına gelen "voda" 'dan geldiği sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rom (içki)</span> Alkollü içeçek

Rom veya Rum, şeker kamışı, şeker kamışı suyu, melası ve damıtılmasından arta kalan vinas, su ile karıştırılarak oluşturulan damıtılmış içkidir. Kuru üzüm de kullanılır. Şıra 48 saat ile 5 gün arası bir süre mayalandıktan sonra damıtılır. Meşe fıçılarda eskitilip süzüldükten sonra içmeye hazır hale gelir. Şeker kamışı üretilen yerlerde yaygınca üretimi yapılmaktadır. Alkol derecesi en az %37,5 olduğu için yüksek alkollü bir içkidir.

<span class="mw-page-title-main">Brendi</span>

Brendi, damıtılmış şaraptan üretilen yüksek dereceli alkollü içki. Üzümden yapılan şarabın yanı sıra mayalanmış başka meyvelerden, mesela elma ve kirazdan da üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Kizlyar Konyak Fabrikası</span> Rus alkollü içecek üreticisi şirket

Kizlyar Konyak Fabrikası — Dağıstan'da Kizlyar şehrinde bulunan Rus alkollü içki üreticisi. En büyük beş Rus markalı üreticiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mecidiyeköy Likör Fabrikası</span>

Mecidiyeköy Likör Fabrikası ya da diğer adıyla Mecidiyeköy İnhisarlar İdaresi Likör ve Kanyak Fabrikası, Fransız mimar Robert Mallet-Stevens tarafından tasarlanmış yapıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle kurulan fabrikanın yapımına 1930 yılına girilirken başlanmıştır. 1931 yılında inşaası tamamlanan yapı, uzun yıllar boyunca likör üretimine katkı sağlamıştır.

Şarabın sınıflandırılması menşei yeri veya unvanı şarap yapım yöntemleri ve stili tatlılık ve bağ bozumu veya kullanılan üzüm çeşidi gibi çeşitli yöntemlere göre yapılabilir. Uygulamalar farklı ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterir ve birçok uygulama zaman içinde farklılık göstermiştir. Bazı sınıflandırmalar menşei ülkelerinde şarap yasasının bir parçası olarak resmi korumadan yararlanırken diğerleri bu tür bir koruması olmayan yetiştirici örgütleri tarafından oluşturulmuştur. Şarabın sağlığa etkileri, şarabın yaşlanması, şarabın tatlılığı, şarabın rengi önemli özelliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Alkol hukuku</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Alkol hukuku ya da alkol yasaları, alkolün veya etanol içeren alkollü içeceklerin üretimi, kullanımı, etkisi altında olma ve satışı ile ilgili yasalardır. Yaygın alkollü içecekler arasında bira, şarap, elma şarabı ve damıtılmış alkollü içecekler bulunur. Amerika Birleşik Devletleri alkollü içeceği "hacimce yüzde birin yarısından az olmayan alkol içeren sıvı formdaki herhangi bir içecek" olarak tanımlar ancak bu tanım uluslararası olarak değişir. Bu yasalar, alkol üretebilenleri, satın alabilenleri, bir kişinin ne zaman satın alabileceğini, etiketleme ve reklamı, satılabilecek alkollü içecek türlerini, nerede tüketilebileceği, sarhoşken hangi faaliyetlerin yasak olduğu ve nereden satın alınabileceği ile yasalardır. Bazı durumlarda bu yasalar, 1920'den 1933'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yasakta olduğu gibi, alkol kullanımını ve satışını tamamen yasaklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Johnnie Walker</span> İskoç viski markası

Johnnie Walker, Diageo tarafından İskoçya'da üretilen bir İskoç viskisi markasıdır. İskoçya'nın East Ayrshire bölgesindeki Kilmarnock kasabasında 1820 yılında kuruldu ve bir zamanlar dünyanın en büyük şişeleme tesisi olan kasabanın Hill Street fabrikasında, 2012 yılında kapanana kadar üretilmeye ve şişelenmeye devam etti. 2009 yılında Diageo tarafından duyurulan bir kararla, marka ile Kilmarnock arasındaki 190 yıllık ilişkiyi sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Talisker</span>

Talisker damıtım evi, İskoçya'da, Skye Adası'nın, Minginish Yarımadası'ndaki Carbost'ta kurulu bir Ada (Island) tek (single) malt Scotch viski damıtım evi ve markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mortlach</span>

Mortlach damıtım evi, Dufftown, Moray, İskoçya'da bulunan bir Speyside bölgesi Scotch viski damıtım evidir. 1823 yılında kurulan içki fabrikası şu anda Diageo'ya aittir. Viski, birçok Johnnie Walker şişelemesinde önemli bir bileşendir ve Diageo ayrıca dört Mortlach tek maltı da pazarlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maitre de chai</span>

Maitre de chai, özellikle Fransa'da, Belçika'da, Lüksemburg'ta ve İsviçre'nin Fransızca konuşulan bölgelerinde, şaraphanelerde, Önoloji eğitimi almış, mahzen ustası anlamında kullanılır. Bazı bölgelerde "Chef de Cave" veya "Chef Caviste" de denir. Mahzenin en üst düzey sorumlusudur. Ayrıca fermente edilmiş üzüm şırasından üretilen damıtılmış içki olan brendi ve konyak üretiminde de görev alırlar. Üzümün mahzene gelişinden, şişelenene ve yıllandırılıp, satışına kadar şarabın tüm aşamalarında yer alan, olgunlaştıran kişi kendisidir. Bu özel meslek esas olarak "uzun süre saklanan şaraplar" olarak bilinen yıllanmaya müsait şarapların üretildiği mahzenlerde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Monosepaj</span> tek üzüm çeşidinden üretilmiş şarap stili

Monosepaj, tek tip üzüm çeşidinden üretilen bir şarabı veya tek tür üzümden üretilmiş brendi, konyak, grappa, rakı gibi damıtılmış içkiyi belirtir. Tek tür üzümden yapıldığı için monosepaj şaraplar üzümün tüm karakterini yansıtırlar. Monosepajın tersi ise, yani birden fazla üzüm çeşidinden yapılmış ise kupaj denir.

<span class="mw-page-title-main">Bollinger</span>

Bollinger, Champagne bölgesinden lüks köpüklü şaraplar üreten bir Fransız şaraphanesidir. Bollinger adı altında, eski Vieilles Vignes Françaises, Grande Année ve RD ile Special Cuvée dahil olmak üzere çeşitli şampanyalar üretirler. 1829'da Aÿ'de Hennequin de Villermont, Paul Renaudin ve Jacques Bollinger tarafından kurulan şaraphane, Bollinger ailesinin üyeleri tarafından yönetilmeye devam etmektedir. Britanya'da Bollinger Şampanyaları kısaca "Bolly" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız şarabı</span>

Fransız şarabı, Fransa'nın her yerinde, yılda 50 ila 60 milyon hektolitre veya 7-8 milyar şişe arasında üretilir. Fransa, İtalyan, İspanyol ve Amerikan şarap üreten bölgeleriyle birlikte dünyanın en büyük şarap üreticilerinden biridir. Fransız şarabının tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanır ve Fransa'nın birçok bölgesinin şarap yapım tarihi Roma zamanlarına dayanır. Üretilen şaraplar, uluslararası alanda satılan pahalı şaraplardan, savaş sonrası dönemin Margnat şarapları gibi genellikle yalnızca Fransa'da görülen mütevazı şaraplara kadar çeşitlilik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Vidal</span>

Vidal, Vitis vinifera çeşidi Ugni blanc ve başka bir melez çeşit olan Rayon d'Or'dan üretilen beyaz bir melez üzüm çeşididir. Soğuk iklimlerde orta ila yüksek asitlilikte yüksek şeker seviyeleri üretmeyi başaran, kışa çok dayanıklı bir çeşittir.

<span class="mw-page-title-main">Mevuşal</span>

Mevuşal, İbranice'de "pişmiş" anlamına gelir ve kaynatılmış şarap anlamında kullanılır. Koşer şarap pişirildikten sonra, Yahudi olmayanlar tarafından elleçlenebilir ve yine de koşer statüsünü koruyabilir. Bu nedenle, koşer bir ortamda Yahudi olmayanlar tarafından veya onlara servis edilen tüm şarapların mevuşal olarak etiketlenmesi zorunludur.