İçeriğe atla

Konya Muharebesi

Konya Muharebesi
1831-1833 Osmanlı-Mısır Savaşı
Tarih21 Aralık 1832
Bölge
Konya ovası
Sonuç Kesin Mısır Hidivliği zaferi
Taraflar
Mısır HidivliğiOsmanlı İmparatorluğu Osmanlı Devleti
Komutanlar ve liderler
Kavalalı İbrahim PaşaOsmanlı İmparatorluğu Reşid Mehmed Paşa (esir)[1]
Güçler

15,000 asker[2]

48 top
?
Kayıplar

262 ölü[1]

530 yaralı[1]

3000 ölü[1]

5000 tutsak[1]

Konya Muharebesi, Mısır Hidivliği ile Osmanlılar arasında yapılan bugünkü Konya yakınlarında yapılan bir savaştır. Reşid Mehmed Paşa esir düştü. Böylece Osmanlılar, Kütahya önlerine kadar geri çekilmek zorunda kaldı. Savaş Mısırlılara İstanbul yolunu açtı.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Dupuy, R. Ernest and Trevor N. Dupuy, The Harper Encyclopedia of Military History, (HarperCollins Publishers, 1993), Sayfa; 851.
  2. ^ McGregor, Andrew James, A Military History of Modern Egypt: from the Ottoman Conquest to the Ramadan War, (Greenwood Publishing Group Inc., 2006), 107.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çaldıran Muharebesi</span> I. Selim ve I. İsmail arasındaki askeri muharebe

Çaldıran Muharebesi, Osmanlı padişahı I. Selim ile Safevi hükümdarı Şah İsmail arasında 23 Ağustos 1514'te, günümüzde İran sınırları içinde yer alan Maku şehri yakınlarındaki Çaldıran Ovası'nda yapılan meydan muharebesidir. Muharebe, Osmanlı imparatorluğu'nun kesin zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mohaç Muharebesi (1687)</span> 12 Ağustos 1687de Osmanlı-Habsburg orduları arasında gerçekleşen muharebe

Mohaç Muharebesi veya İkinci Mohaç Muharebesi, 12 Ağustos 1687'de Osmanlı ordusu ile Habsburg ordusu arasında, Mohaç yerleşkesinin 24 kilometre güneybatısındaki bölgede yapılan ve Habsburg zaferiyle sonuçlanan bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Verdun Muharebesi</span> Birinci Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesindeki muharebe

Verdun Muharebesi, Fransızların I. Dünya Savaşı'nda büyük bir Alman saldırısını püskürttükleri çarpışma. Tarihte en uzun süre devam etmiş muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Kadisiye Muharebesi</span>

Kadisiye Muharebesi, Müslüman Arap ordusu ve Sasani İmparatorluğu ordusu arasında İran'ın İslami Fethi ile sonuçlanan İslamiyet'in yayılmasının ilk döneminde yer alan geleceği belirleyen bir muharebe olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Han Yunus Muharebesi</span>

Han Yunus Muharebesi, 1516-1517 Osmanlı-Memlûk Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Manastır Muharebesi</span>

Manastır Muharebesi, bugünkü Makedonya'daki Manastır şehri yakınlarında Birinci Balkan Savaşı sırasında 16-19 Kasım 1912 tarihinde gerçekleşmiş bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Nivelle Taarruzu</span>

Nivelle Taarruzu, I. Dünya Savaşı'nın Batı Cephesi'nde Fransızlar tarafından yapılmış bir akındır. 1917 ilkbaharında gerçekleştirilen taarruz süregiden savaşı 48 saat içinde sona erdirmeyi amaçlamış, ancak 10.000'in üzerinde kayıpla sonuçlanarak bu hedefin çok gerisinde kalmıştır. Taarruzun ardından Fransız Ordusu'nda ayaklanmalar çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İndus Muharebesi</span> Harezmşah Devletinin yıkılmasına neden olan savaş

İndus Muharebesi Harezmşahlar Devletinin son sultanı Celaleddin Harezmşah ile Cengiz Han arasında İndus Nehri yakınlarında 1221 yılında yapılan savaştır. Cengiz Han komutasındaki Moğol ordusu, tüm Harezmşah ordusunu yok etmiş, Celaleddin'in ise kaçmasına izin vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uesugi Kenshin</span> Japon derebeyi/daimyō (1530 – 1578)

Uesugi Kenshin, Japonya'da geç Sengoku döneminde Echigo vilayetini yöneten bir daimyō idi. Sengoku döneminin en güçlü daimyōlarından biri olup genellikle savaşlardaki cesareti ile bilinir ve aynı zamanda yerel sanayi ve ticareti geliştirerek bölgenin kalkınmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karnal Muharebesi</span> Afşar - Babür Savaşları

Karnal Muharebesi 13 Şubat 1739 İran Şahı Afşar hanedanı hükümdarı Nadir Şah'ın ordusu, Muhammed Şah'ın Babür ordusu ile Delhi'nin 110 km kuzeyinde Karnal'da karşı karşıya geldi. Babür ordusu Afşarlardan sayıca 6 kat fazla olmasına ve 2000 fil ile desteklenmesine rağmen, Nadir Şah'ın taktiksel ustalığı ile üç saat içinde Babürlüler bozguna uğradı. Afşarlar Babür İmparatorluğunun başkenti Delhi'yi işgal ve yağma etti. Bu savaştan sonra Babür İmparatorluğu iyice zayıfladı ve kısa süre sonra yıkıldı.

Yelü Abaoji veya İmparator Taizu, Çin'in Liao Hanedanı'nın kurucusu ve ilk imparatoru olan Hitay lider. Saltanatı MS 916'dan 926 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hisarcık Muharebesi</span>

Hisarcık Muharebesi, Krotzka Muharebesi / Grocka Muharebesi olarak da bilinen ' Habsburg Monarşisi ile Osmanlı İmparatorluğu arasında 21-22 Temmuz 1739'da Belgrad Grocka'da yaşanan muharebedir. Osmanlılar galip geldi ve Belgrad şehrini akabinde kuşatarak aldı. Muharebe, Osmanlı-Habsburg savaşlarının bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hotin Kuşatması (1788)</span>

Hotin kuşatması Saxe-Coburg-Saalfeld Prensi Josias liderliğindeki bir Habsburg Avusturya ordusu ile Ivan Saltykov komutasındaki bir Rus İmparatorluk ordusunun Hotin kalesini kuşatması olayıdır. Müttefikler kaleyi teslim olmaya zorladı. Kuşatma, Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ramla Muharebesi (1101)</span> Orta Doğuda muharebe

Birinci Ramla Muharebesi 7 Eylül 1101 tarihinde Haçlı Kudüs Krallığı ile Mısırlı Fâtımîler arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Ramla Muharebesi (1102)</span> Orta Doğuda muharebe

İkinci Ramla Muharebesi 17 Mayıs 1102'de Haçlı Kudüs Krallığı ile Mısırlı Fâtımîler arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Ramla Muharebesi (1105)</span> Orta Doğuda muharebe

Üçüncü Ramla Muharebesi 27 Ağustos 1105'te Haçlı Kudüs Krallığı ile Mısırlı Fâtımîler arasında gerçekleşti. Ramla kasabası, Ramla kasabası, Kudüs'ten Aşkelon'a giden yol üzerinde uzanıyordu, ikincisi Filistin'deki en büyük Fâtımî kalesiydi. Aşkelon'dan Fâtımî veziri El-Efdâl Şehinşâh, 1099'dan 1107'ye kadar yeni kurulan Haçlı krallığına neredeyse her yıl saldırılar düzenledi. İki ordunun Ramla'da karşılaşması üç kez oldu, üç savaştan üçüncüsü en kanlı olanıydı.

Pervan Meydan Mubarebesi veya Pervan Savaşı, 1221 yılında Harezmşah sultanı Celâleddin Harezmşah ve Moğol hükümdarı Cengiz Han arasında yapılan savaştır. Harezmşahlıların zaferi ile sonuçlanmıştır.

Belen Muharebesi, 1831-1833 Osmanlı-Mısır Savaşı'nda evre.

Nişabur Muharebesi, 1038'de Selçuklu Türklerinin Nişabur'da Gazneli ordusuna karşı yaptığı bir çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Badon Dağı Muharebesi</span>

Badon Dağı Muharebesi veya Mons Badonicus Muharebesi, MS 5. yüzyılın sonlarında veya 6. yüzyılın başlarında Roma sonrası Britonlar ve Anglosaksonlar arasında meydana geldiği düşünülen bir muharebedir. Muharebe, Anglosakson krallıklarının batıya doğru ilerlemesini bir süreliğine durduran Britonlar için büyük bir zafer olarak kabul edildi.