Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl yapılan, Türkiye'deki ve bazı yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarına öğrenci yerleştirmeye yönelik bir sınavdır. Öğrenciler, bu sınav sonucuna göre bir yükseköğretim programına yerleştirilirler.
Adana Fen Lisesi, 2 Eylül 1987 yılında Adana'da MEB onayı ile kurulan bir eğitim kurumudur.
Aydın Fen Lisesi, 1997 yılının Eylül ayında Aydın ilinin Efeler ilçesinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılmış olan bir okuldur. Mezun verdiği ilk yıllardan bu yana her yıl, ÖSS sayısal, eşit ağırlık ve sözel puan türlerinde Türkiye'nin en başarılı okullarından biri olmuştur. Her yıl 90 öğrenci alır.
Ankara Fen Lisesi (FL), Türkiye'de bilime katkıda bulunmuş birçok mezunu bulunan Türkiye'nin ilk fen lisesidir.
Bursa Anadolu Lisesi, 1970 yılında Maarif Koleji adı ile kurulmuştur ve Bursa'da bulunan Anadolu Liselerinin ilkidir.
İzmir Fen Lisesi (İFL), 1983 yılında Türkiye'nin 3. olarak açılan fen lisesidir. Ankara ve İstanbul Atatürk Fen Liseleriyle birlikte Türkiye'nin en başarılı 3 fen lisesinden biridir.[kime göre?] Ortaöğretime geçiş sınavlarında ilk 1000 sıralamasından öğrenci alır.
Konya Meram Fen Lisesi, Konya'nın Meram İlçesinde bulunan bir okul.
Halil Kale Fen Lisesi 1996 yılında Turgutlu'da kuruldu. ÖSS 2002'de puan ortalamasıyla Türkiye ikincisi, ÖSS 2004'te puan ortalamasıyla Türkiye ikincisi yerleştirme oranıyla da Türkiye birincisi oldu. Ayrıca bir ilçede kurulan ilk fen lisesidir ve 3. Grup Fen Liselerinin kordinatör okuludur. Şu anda da Türkiye'nin en başarılı on fen lisesinden birisi olarak gösterilmektedir.
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.
Samsun Fen Lisesi 2000 yılında 48. fen lisesi olarak kurulmuştur. İlk mezunlarını 2002-2003 yılı sonunda vermiştir. İlk yıl 48 öğrenciyi ön kayıt yolu ile kaydetmiş daha sonraki yıldan itibaren ise her yıl 96 öğrenci almaya devam etmiştir. 2010-2011 eğitim öğretim yılından itibaren her bir dönemde 26 kişilik sınıflardan oluşmak üzere toplam 4 sınıf vardır. Samsun 50.Yıl Lisesi'nin Bakanlık tarafından aşamalı olarak kapatılması sonucunda okul binası Samsun Fen Lisesi'ne tahsis edilmiştir. Okulun adı 2009-2010 eğitim öğretim yılından itibaren Samsun Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi olarak değiştirilmiştir.
İskenderun Tosçelik Fen Lisesi (TFL) veya kısaca Tosçelik Fen Lisesi, 2006 yılında eğitim öğretime başlamıştır. Şehir merkezine 9 km uzaklıktaki Bitişik'te yer almaktadır.
Elazığ Anadolu Lisesi, kısaca EAL, Elazığ ili Merkez ilçede 1980 yılında kurulan, Elazığ'ın ilk anadolu lisesidir. Yeşili ve çevreyi korumada gösterdiği başarılı çalışmaları ve ağaçlandırma faaliyetleri neticesi 1999 yılında Çevre Bakanlığı tarafından "Türkiye'nin en yeşil okulu" seçilerek ödüllendirilmiştir. Okul ayrıca 2006 yılına kadar Elazığ'ın ilk ve tek anadolu lisesiydi. Önce Kovancılar Anadolu Lisesi'nin açılması, daha sonra da Elazığ Merkez ilçede açılan 5 anadolu lisesi bu unvana son vermiştir. Ancak halen şehrin en eski anadolu lisesi unvanını korumaktadır. Şehirdeki en kapsamlı İngilizce kitaplıklardan birine sahiptir. Kütüphanesi Elazığ'da en fazla İngilizce kitap barındıran birkaç kütüphaneden biridir. Öğrenim dili Türkçe olup, yabancı dili İngilizce olan okulda ikinci yabancı dil olarak Almanca eğitimi de verilmektedir. Okulda akıllı tahta sistemine geçilmiş olup pansiyonu da bulunmaktadır.
Gazimağusa Türk Maarif Koleji, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan devlet kolejlerinden biri olup, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim vermektedir. Türk Maarif Koleji model alınarak Gazimağusa şehrinde eğitim vermeye başlamıştır. Alımlar kolejlere özgün sınav olan Kolej Giriş Sınavları'yla olur.
Adana Koleji, Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan ortaöğretim kurumu. 23.08.1960 günü, 63 öğrenciyle Adana Şakirpaşa Havaalanı civarındaki bir binada eğitim-öğretimine başlamıştır. Günümüzde Baraj Yolu'ndaki yerleşkesinde eğitim-öğretime devam etmektedir. Adana'nın eğitim-öğretimine devam eden en eski kolejidir.
Rize Fen Lisesi (RFL) 2001 yılından beri eğitim veren Rize'nin ilk Fen lisesi statüsüne sahip okuludur. Okulun kampüsü Rize'nin Dörtyol mevkiinde yer almaktadır. Okul Millî Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarına göre öğrenci kabul etmektedir.
Denizli Erbakır Fen Lisesi, 1996 yılında Denizli'de açılan fen lisesidir.
Prof. Dr. Nabi Avcı Fen Lisesi, İstanbul ilinde bulunan fen liselerinden birisidir. Okul kampüsü İstiklal, Ümraniye mevkiindedir. Liselere Geçiş Sistemi kapsamında sınav ile öğrenci kabul etmektedir. 1991-1992 eğitim-öğretim yılında Ümraniye Anadolu Lisesi olarak 6 derslik, 216 öğrenci ile Yusuf Sezer müdürlüğünde Eğitim-Öğretime başlamıştır. 2010 yılında şimdiki binasına taşınmıştır. Nisan 2018'de adı Prof. Dr. Nabi Avcı Anadolu Lisesi olarak değiştirilerek proje okullar arasına seçilmiştir. En son 2020 yılında okul fen lisesi olmuş ve ismi Prof. Dr. Nabi Avcı Fen Lisesi olmuştur. Okul 2005 ÖSS Türkiye birincisi, 2017 YKS sınavında Türkiye kırk üçüncüsü ve on dördüncülüğü, 2018 YKS sınavında ise Türkiye seksen birincisi çıkartmıştır.
Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde lise düzeyinde eğitim veren bir kurumdur. Okula öğrenci alımı ortaokul sonrasında yapılan yerleştirme sınavı ile gerçekleşir.