İçeriğe atla

Konya Lisesi

Konya Lisesi
SloganUfkunda tarihin en güzel sesi Yükselen bir yuvadır Konya Lisesi
Kuruluş1889
ÜlkeTürkiye
ŞehirKonya
İlçeMeram
TürüAnadolu Lisesi
MüdürMehmet Ertuğrul
Eğitim diliİngilizce, Türkçe
Yabancı dil(ler)İngilizce, Almanca
Sınıflar43
Öğrenci sayısı1398
Öğretmen sayısı79
AdresiSahibata Mahallesi Atatürk Caddesi No 16 P.K. 42040 Anıt Alanı Meram/KONYA
Resmî sitesihttps://konyalisesi.meb.k12.tr/

Konya Lisesi, resmî adıyla Konya Lisesi (Anadolu), Konya İlinin Meram ilçesinde 1889 yılında kurulan, Türkiye'nin en eski 26. lisesidir.[1]

Turgut Özal, Tarık Buğra, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi birçok tanınmış devlet adamı, bilim insanı, edebiyatçı ve sanatçı bu liseden mezun olmuştur. Okul kurulduğu günden günümüze kadar farklı isimlerle anılmıştır. İlk olarak Osmanlı Dönemi'nde, Nizamiye Medresesinde, İdadi olarak eğitim vermeye başlamış, daha sonra yatılı kısım da eklenerek Konya İdadisi ismini almıştır. 1913 yılında okulun ismi Konya Sultanisi olarak, 1923 yılında cumhuriyetin kurulması ile Konya Erkek Lisesi olarak, 1973 yılında ise Konya Gazi Lisesi olarak değiştirilmiştir. 1998 yılında okul Konya Lisesi ve Gazi Lisesi olarak ikiye bölünmüş ve Gazi Lisesi yabancı dil ağırlıklı lise statüsünde eğitim öğretimine devam etmiştir. Bu şekilde 1 sene eğitime devam ettikten sonra bu iki okul birleşerek Meram Konya Lisesi ismini almıştır. 2005 yılında yabancı dil ağırlıklı liselerin, Anadolu Lisesi statüsüne dönüştürülmesi ile birlikte Konya Lisesi (Anadolu) ismi ile eğitim öğretimine devam etmektedir.

Tanınmış Mezunlar

Devlet Adamları

Bilim İnsanları

  • Sezer KENDİ
  • Tahsin KESİCİ
  • H. Nail KUBALI
  • F. Nafiz UZLU
  • Mustafa ÖZ
  • Sedat Gürbüz ERSOY

Edebiyatçı/Sanatçılar

Kaynakça

  1. ^ Tarihi 100 Lise (PDF). Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları. 18 Ekim 2017. ss. 56-57. ISBN 978-975-11-4473-7. 30 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Anadolu lisesi, Türkiye'de eğitim veren bir lise türü. Bu liselerin kuruluş amacı üstün nitelikli öğrenci yetiştirilmesi ve üniversite giriş sınavlarında yüksek başarı gösterilmesi olarak belirlenmiştir. Anadolu liselerinin bazıları 4 yıl, bazıları da hazırlık+4 yıl sistemiyle öğrenci yetiştirmektedirler. Eskiden Anadolu liselerinin hepsinde öğrenciler ilk yıl İngilizce hazırlık sınıfı okurlardı ancak günümüzde çoğunda hazırlık sınıfları kaldırılmıştır, sadece başvuru yapan bazı okullarda hazırlık eğitimi verilmesine Millî Eğitim Bakanlığı tarafından izin verilmiştir. Sınıflar 34 kişiden fazla olamaz.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Lisesi</span> 1872 yılında kurulan eğitim kurumu

Vefa Lisesi ya da eski adıyla Vefa İdadisi, 1872 yılında İstanbul'da kurulan, günümüzde Anadolu lisesi statüsündeki ortaöğretim kurumu.

İzmir Atatürk Lisesi 1888 yılında, bugün İl Vilayet Konağı'nın yanında, Konak Kaymakamlığı'nın bulunduğu yerdeki İzmir Adliyesi'nin bulunduğu binada (bu bina 1977'de kaymakamlık binasının yapılması için Mehmet Dağdelenli tarafından yıktırılmıştır) 5 senelik idadi mektebi olarak 120 öğrenci ile eğitime başlamıştır. İlk müdür aynı zamanda tarih ve coğrafya öğretmeni olan Abdurrahman Bey'dir. 1890'da 7 senelik idadi olmuştur. Emrullah Efendi'nin Millî Eğitim Bakanlığı zamanında 29 Ekim 1910 tarihinden Cumhuriyet dönemine kadar sultani (lise) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bornova Anadolu Lisesi</span> İzmir, Türkiyede bir lise

Bornova Anadolu Lisesi (BAL), Bornova, İzmir'de bulunan, üç dil eğitim yapan bir anadolu lisesidir. İzmir Koleji adıyla bir Maarif Bakanlığı Koleji olarak kurulan okul, önce İzmir Anadolu Lisesi, daha sonra bugünkü adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Lisesi</span> Heybeliadada eğitim vermiş askerî lise

Deniz Lisesi veya eski adıyla Bahriye Mektebi, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki yabancı dil ağırlıklı liselerin fen bilimleri alanı programı uygulayan, Deniz Harp Okulu'na öğrenci yetiştiren bir askeri lisedir. 31 Temmuz 2016 tarihinde Olağanüstü Hal kapsamında çıkartılan kanun hükmündeki kararname ile kapatılmıştır. 2017 itibarıyla Deniz Harp Okulunun hazırlık bölümü olarak hizmet vermektedir.

Konya Meram Fen Lisesi, Konya'nın Meram İlçesinde bulunan bir okul.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Atatürk Anadolu Lisesi</span>

Samsun Atatürk Anadolu Lisesi, Samsun Merkez'deki tarihi binasında eğitim veren Anadolu lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Maarif Bakanlığı Kolejleri</span>

Maarif Bakanlığı Kolejleri ya da kısaca Maarif Kolejleri, 1955 yılında dönemin Maarif Vekâleti tarafından yabancı dille eğitim yapmak üzere kurulmuş ve sınavla öğrenci alan yedi yıllık ortaöğretim kurumlarının adıdır. Sayıları altı adet olan bu okullar Eskişehir, İzmir (Bornova), İstanbul (Kadıköy), Konya, Samsun ve Diyarbakır şehirlerinde bulunuyordu.

Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi, İstanbul'daki köklü liselerden biridir.

Çamlaraltı Koleji bir ilkler okulu olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fındıklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi</span>

Beyoğlu Fındıklı Lisesi, İstanbul Kabataş'ta bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'dir.

İzmit Lisesi, Kocaeli ili İzmit merkez ilçesinde bulunan bir lisedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Atatürk Lisesi</span> Ankarada köklü bir Anadolu lisesi

Ankara Atatürk Lisesi, Ankara'nın Sıhhiye semtinde bulunan bir Anadolu lisesidir. Okul, Ankara İdadisi adıyla 1886 yılında kurulmuş, 1908'de ismi Ankara Sultanisi olarak değiştirilmiştir. Cumhuriyetin kurulması ile birlikte 1924'te Ankara Erkek Lisesi adını almıştır. Türkiye'de Atatürk'ün adını alan ilk lisedir. Mustafa Kemal Atatürk 30 Aralık 1919'da Ankara Sultanisini ziyaret etmiş ve burada bir konuşma yapmıştır. Okul kuruluş tarihi itibarıyla Türkiye'nin ilk on lisesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Danişment Gazi Anadolu Lisesi</span>

Seyhan Danişment Gazi Anadolu Lisesi, kısa adıyla DGAL, Adana İl merkezi, Seyhan ilçesinin batısında kurulmuş bir Anadolu Lisesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">E.C.A. Elginkan Anadolu Lisesi</span> Maltepe, Istanbulda bir lise

E.C.A. Elginkan Anadolu Lisesi veya E.C.A, İstanbul'un Maltepe ilçesinde bulunan bir Anadolu Lisesidir. 7 Milyon Türk liralık değeri ile Türkiye'nin en pahalı okullarından biridir.

Adana Koleji, Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan ortaöğretim kurumu. 23.08.1960 günü, 63 öğrenciyle Adana Şakirpaşa Havaalanı civarındaki bir binada eğitim-öğretimine başlamıştır. Günümüzde Baraj Yolu'ndaki yerleşkesinde eğitim-öğretime devam etmektedir. Adana'nın eğitim-öğretimine devam eden en eski kolejidir.

<span class="mw-page-title-main">19 Mayıs Lisesi</span>

19 Mayıs Lisesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Ortaöğretim kurumu.

Denizli Lisesi, 1874'te Rüştiye Mektebi ismiyle kurulan Denizli'nin en eski lisesidir. Denizli'nin Kuşpınar mahallesinde yer almaktadır. Kentin en eski yapılarından birisi olduğu için bulunduğu bölge lise semti olarak geçer. Delikliçınar Meydanı'ndan okula çıkan caddenin adı da Lise Caddesi'dir. Koca Mektep ve Baba Lise olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Anadolu Lisesi</span> Ankarada köklü bir lise

Gazi Anadolu Lisesi, Ankara'da ortak eğitim veren bir Anadolu Lisesidir. 1984 yılında "Söğütözü Anadolu Lisesi" adı altında kurulmuştur. Okulun kurucu müdürlüğünü Mehmet Öner yapmıştır. 1986'da Beştepe'deki yerine taşınmış ve şimdiki adını almıştır. Mehmet Öner verdiği bir röportajda dönemin Bayındırlık Bakanı olan Sefa Giray'ın mevcut binaya taşınılmasında etkili olduğunu belirtmiştir. Okulun amblemi, her öğrencisinin üniformasında bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıdır. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Çankaya'da bulunan Beytepe'deki binasına taşınmıştır.

Kırıkkale Osman Gazi Fen Lisesi kısaca (KOFL) Kırıkkale Merkez ilçesinde bulunan lise. 1990-1991 eğitim-öğretim yılında hizmete açılarak, Kırıkkale'deki yerleşkesinde eğitim-öğretime devam etmekte olan Türkiye cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir fen lisesidir.